Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Uforglemmelig øyferie i Atlanteren

Columbus, Napoleon, Keiser Karl, Churchill og fotballspilleren Christian Ronaldo har alle tilkytning til den portugisiske øya Madeira, men også fjellvandrere, blomsterelskere og solhungrige nordboere blir tiltrukket av atlanterhavsøyas egenart.

- Det er like behagelig temperatur i juli som nå, sa min medpassasjer med flere tidligere vellykkede ferier på øya. Flykapteinen hadde nettopp meldt om 22 plussgrader i Funchal, hovedstaden. Når vi lander ute på flystripa, riktignok bred og fin, er det som om flyet beører bølgetoppene. Flyplassen strekker på  pilarer ut fra kyststripa øst for byen Santa Cruz.
Vennlighet, ro og en slags tilbakeholdenhet preger portogiserne. Og var det denne vennligheten, kombinert med en rik natur og kultur som tiltrakk seg berømtheter som Colombus og de nevnte statslederne?
 
Colombus
Den unge innkjøperen for sukkerhandlere i Lisboa, Christoffer Columbus, besøkte Madeira tre ganger. I 1478 besøkte han selskapet til sin landsmann Bartoleu Perestrelo. Han var guvernør på naboøya Porto Santo. Colombus ble gift med hans datter Dona Filipa. De fikk en sønn i 1479, men Dona  døde i 1480. Under oppholdet der ble Columbus ovebevist om at vegetasjon som ble skylt i land, måtte tyde på at det fantes land bak horisonten i vest. Tolv år senere beviste hans ekspedisjon at teorien var riktig.
 
Napoleon
Den slagne keiseren Napoleon Bonaparte (1769-1821) fikk et ufrivillig opphold der i 1815. Han skulle bringes til St. Helena, men skipet ble ankret opp i Funchal. Der gikk den britiske konsulen Henry Veitch om bord. Han ga den avgåtte keiseren frukt og bøker. Veich ble avskjediget for en periode, fordi han hadde tiltalt Napoleon for "Deres Majestet".  Napoleon bestilte en tønne madeiravin som han betalte med noen gullmynter. Senere ble de anlagt under grunnsteinen på øyas nyklassiske kirke som ble fullført i 1822.    
  
Churchill
Napoleon drakk aldri tønna med madeira. I stedet ble den sendt tilbake til øya i 1822 for fortsatt modning. I 1950 tilbrakte Winston Churchill (1874-1965) ferien sin her. Han malte kystlandskapet rundt Camara de Lobos. Han nøt gjestfriheten i det elegante Reid`s Hotel. Ved en middag ble det drukket en flaske fra "Napoleonsmadeiraen".  Churchill delte med sine gjester. - Denne vinen ble laget, da Marie Antoinette (fransk dronning 1755-1793) ennå levde, sa han.
 
Keiser Karl
Den siste keiseren av Østerrike-Ungarn er begravd i en enkel svart kiste i Monte kirke. ( se interiør, bilde nr 13 ). Han måtte abdisere på slutten av første verdenskrig. Han ble første forvist til Sveits, før han og hans familie valgte Madeira. Karl levde bare et halvt år på Madeira, før han døde våren 1922.
 
Med bil
En rimelig leiebil for en 2-3 dager er å anbefale.  Man rekker over det meste på to dager, men en gjennomnsnitts fart på 40 kilometer og mange nødvendige feriestopp kan man selvfølgelig leie bil en dag til for noen hundrelapper. Ellers har naturlig nok reiseselskapene et rikholdig turtilbud, hvis du vil nyte kultur og landskap pr buss med guide.
Bortsett fra motoveiene på sørsida av øya, er veien smale og svært svingete, men veidekket er stort sett godt. Kjørekulturen er noe forskjellig. Med unntak av enkelte stressa sjåfører i hovedstaden, kjøres det hensynsfullt. Og det kan trenges når man kjører opp fra havnivå, med mange 180 graders svinger og opp mot 1 800 meter.   
(Se bildene 6-7)
Pico de Areiro
En kjøretur opp mot Madeiras tredje høyeste fjell er en stor opplevelse.  Naturen er vill og vulkansk . Det grønne skogteppet  som kler mesteparten av Madeira blir erstattet av at mer nakent landskap. Ved cirka 1200 meter møter man ofte et skybelte. Vi passerer partier med virvlende tåke og frodig regn. Og så kommer vi opp i strålende solskinn. Vi ser hovedsakelig bart fjell. Bare de mest hardføre planter klarer seg her. Utsikten over de knivskarpe fjellkammer og nakne klipper. Purpur, brunoransje og sjokoladefarger vitner om vulkansk landskap
( Se bilde i ingress + bildene 8-10) 
Funchal
Funchal betyr "fennikel". Byen er visstnok oppkalt etter de mange fenikkelplantene som byens oppdager fant der i 1420. Funchal er en by på vel 100 000 innbyggere (en tredjedel av øyas befolkning). Turister fra Portugal omtaler byen som "Lille Lisboa" , på grunn av dens rike arkitektur, stilige butikker og livlige kafeer. Akkurat som i Lisboa slynger gatene seg oppover og nedover den bratte åsen som stiger opp fra havnen. Blomstrende trær gir skygge for solen, mens den tunge duften av sjasmin strømmer ut fra byens bortgjemte gårdsplasser og innelukkede rom.
( Se bildene 1-5 og fra "Gamlebyen, det nest nederste bildet) 
Christian Ronaldo
Selv fotballinteresserte får sitt. Madeiras, Portugals og Manchester Uniteds Christian Ronaldo kjemper i disse dager om finaleplass i fotball-VM i Tyskland.  Madeira har faktisk to lag i Portugals superliga. - Men de lever i skyggen av storklubbene Benfica og Porto, sier min ungdommelig sidemann. - Det er mye mer penger i de klubbene, tilføyer han.  Med bare en gangavstand fra sentrum, er det verdt å besøke byens hovedareana, bare for å studere folkelivet. Entusiasmen er intens, og det skrikes høylydt en time før kampen. Hjemmelaget får en enorm oppbacking, som selv Klanen på Ullevaal vanskelig kan konkurrere med.
Undertegnede fikk oppleve byderbyet mellom øyas eliteklubber 1. påskedag. På grunn av en gunstig avtale mellom morlandet Portugal og "storebror" Brasil, er det et faktisk et flertall av importerte brasilianske spillere på begge lag. Temperamentet illustreres best ved at matchvinneren både scoret og ble utvist i løpet av kampen siste 10 minutter. Det kokte på stadion, da det dårligste plasserte laget  scoret.  Og den utviste ble ikke noen syndebukk, tvert i mot!
I motsetning til i Norge, legg merke til at  portogiserne har beholdt det høye gjerdet mellom banen og tribunene. Se det nederste bildet!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reisebrev

6 kommentarer

Tirsdag 4. juli 2006 15:09: Knut A. Andersen
Vanligvis beskjeftiger vi oss bare med Lier her i historielaget, men når Liernetts utsendte forteller om hva Columbus gjorde på Madeira i 1878, 1879 osv, må vi likevel reagere.

For skal vi stole på Liernetts reiseskildring, må Columbus ha vært 427 år da han kom til Madeira. Amerikas oppdager var da vitterlig født i 1451.

Nå skjønner jo også vi at dette er en ren trykkfeil som kan skyldes påvirkningen av den vakre øya Madeira. Eller kanskje bare påvirkning av helt vanlig madeira.

Med vennlig sommerhilsen
Lier Historielag
Knut A. Andersen
Tirsdag 4. juli 2006 15:31: Svend Asbjørn
Så sannelig. Og Napoleon var visst ikke født i 1869 heller.
Takk for tipset! Feilen er rettet nå.
Tirsdag 4. juli 2006 20:28: Gjermund Almaas
En flott presentasjon av Madeira med historikk og flotte bilder.
Det ser ut som en biltur der er litt av en opplevelse anno 2006.
Selv om jeg er i slekt med artikkelforfatteren, så er slike artikler et stort positivt innslag i en ellers agurkpreget sommertid og med VM i fotball på hell.
Tirsdag 4. juli 2006 20:35: Gjermund Almaas
Kommentar fra redaksjonen; "Upassende innlegg?"
Synd at redaksjonen ikke har mer fantasi! Oppnår ikke flere lesere
av nettet hvis en i redaksjonen er så smalsporet!
var ikke Lierbanen smalsporet? Om enn bokstavelig talt!
Onsdag 5. juli 2006 09:01: Svend Asbjørn
"Upassende innlegg?" kommer automatisk frem som en link på samtlige nye kommentarer som ennå ikke er godkjent av redaksjonen.
Når en leser klikker på denne linken, fjernes kommentaren umiddelbart fra Liernett, inntil redaksjonen evt. godkjenner eller avviser innlegget senere.
På denne måten kan upassende innlegg som vi ennå ikke har behandlet fjernes av leserne selv.
Onsdag 5. juli 2006 15:07: Karl Bellen
Ja, en fantastisk øy. Selv besøkte vi Madeira nyttår 2001/02. Det blåste en liten bris når vi skulle lande. Derfor måtte vi nedpå på en liten øy ca 10 min.unna. Her ventet vi til det var trygt å lande på pålene ute i vannet på Madeira. Verdens beste fyrverkeri. Hva med sleatur nedover gatene på brostein og besøk i nonnenes dal? Men det er en dårlig badeøy.
Karl Bellen

Flere saker fra arkivet

En by kalt Lier

Kong Harald har vært der. Dronning Sonja også. I vårt hjemlige Lier vet nok også mange at det finnes et Lier i Belgia, men langt færre har besøkt byen. Bildet: Belgia er kjent for kniplinger og annet håndarbeid, og Lier er ikke noe unntak.

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Mandeltrær

- Været veksler mellom sol og regn , forteller Bjørg Ege (på bildet), en av våre nye petitskribenter som for tiden nyter pensjonisttilværelsen på Algarve.

Landskap sett fra toppen

Har du vært på en fjelltopp i år? Send oss et bilde og en tekst!

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Liernett i Tortella

Tortella ligger i British Virgin Islands

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Sol, sand og skyskrapere

En februardag i Dubai kan minne om en varm og god norsk sommerdag, mener Liernetts Knut A. Andersen som er i Dubai blant annet for å holde foredrag i den norske sjømannskirken.

På vakre, gule kalksteinsklipper

Liernett har mottatt reisebrev fra familien Ege fra Tranby som ferierer i Portugal

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Gjermund Frostad med flott utgangspunkt i Dakar-rally

Gjermund Frostad kjørte sin Yamaha inn til en flott 19. plass på lørdagens fartsprøve i Rally Dakar

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Femte julebrev fra Malaga

Et småbruk med oliventrær, svømmebasseng og med utsikten på bildet, som ble tatt tredje juledag, er til leie og har vært blant utfluktsmålene i romjulen. Det har også den britiske kronkolonien Gibraltar, også kjent som "Gib" og "the Rock".

Første julebrev fra Malaga

I lett snøvær og bitende kulde på Gardermoen stakk Norwegian-flyet den røde snuta mot avgangshallen og minnet mest om at ”Rudolf er rød på nesen”.

- Tok det som treningskamp

- Jeg tok det som treningskamp, smilte Liungens unge angrepsspiller Eirik Green (17, på bildet th), scoret sitt første mål på A-laget på straffespark og det hele 10- 0 over DRIM torsdag kveld.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Lierdommere på Alfheim

- Jeg har mer kontroll på spillerne enn på Lars Erik, sier Kristoffer Helgerud (40) spøkefullt om sin dommerkollega før kampen mellom Tromsø og Sandefjord i dag

Teltferie på Hvaler neste år?

Arnfinn Mellbye, ikke fra Lier, men fra Stange på Hedemarken foretrekker teltferie år etter år med kone og fire barn på Storesand på Kirkøya.

Kunst som varmer

Lier kunstforening – med publikumsvennlig kunst i Galleri perrongen

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Vi besøker Liers spisesteder: Nøstehagen

”Nøstehagen kafé” står det på skiltet ved Nøsteveien, og litt usikre og tvilende svinger vi inn på parkeringsplassen og besøker stedet.

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Så forsvant isen

Det betyr at de sommerlige temperaturene innbyr til en påsketur over Altanåsen og ned til Svangstrand -

Det nærmer seg seriestart for damelaget

Starter hjemme mot Hallingdal.

Stor kunstmønstring i Vestregionen.

107 kunstnere fra 13 kommuner, ni fra Lier, åpner dørene og sier velkommen til alle som vil besøke dem.

Skrev idrettshistorie

Sammen med lagkameratene Rune Sveinsvoll og Jørn Huseby har Tor Erik Wam fra Lier (på bildet) som første norske lag noensinne klart å kvalifisere seg for Europamesterskapet for lag i ATV-kjøring.

260 år med marmor fra Gjellebekk

31. oktober 1749 la kong Frederik V grunnsteinen for Marmorkirken i København

Frivillig arbeid i Afrika

Lærer Siri Kitt Nævestad fra Sylling forteller om sine tre måneder i Ghana sammen med venninnen, sykepleier Hanne Helgesen, også fra Sylling.

Ukens petit: Frykt og angst

Vel to måneder etter tragedien på Utøya, kommer minnene sigende frem fra en tur til London i februar 1992, på vei til Tottenham Hotspurs hjemmebane.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Lier best i lokaloppgjøret

- Flott innsats, høy agressivitet og mest lyst til å vinne var trener Torfinn Teigens forklaring på at Lier slo Liungen 3-1 i årets første lokaloppgjør i 5. divisjon

Over 800 solgte billetter

- Interessen er svært økende, melder Morten Utengen om konserten ved Asdøltjern lørdag kveld.

Hoppmesteren fra 1950 død

Truls Hallingstad (på bildet) husker godt, da han fikk nyheten om at Hans Bjørnstad fra Sandaker i Lier hadde blitt verdensmester i Lake Placid i USA.

Kjenner du en tysklærer?

Spør i så fall om han eller hun har fått noe faglig påfyll i det siste. Sannsynligvis er svaret nei. Da kan du bringe dette videre:

Sommerkveld på Lahellholmen

Tore Dahl vil dele noen av de flotte inntrykkene som naturen kan gi en sen kveld på Lahellholmen

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Tur til Kruttjern eller Myggheim?

En kulturminnepost står enda ei uke ved Kruttjern. Men du har 14 dager frist for å finne kulturminneposten på Myggheim.

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Sommer 6

Seks av i alt sju

Stor suksess for Reistad-guttene

Reistad sitt gutter 12-lag spilte i helgen Herulf cup i håndball. Det var guttene sin første turnering hvor resultatene betydde noe, og de ble kåret til vinnere i sin årsklasse.

Flere skiskyttere i sikte

- Vi har 20 unge skiskyttere i begynnergruppa, sa assisterende trener Per Øverby (på bildet) til Liernett under Sikkerhetskurset på Eggevollen i kveld.

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

VM-medaljer til Øverskauen

75 åringen Einar Riis er kommet hjem med både gull, sølv og bronse fra Veteran-VM i langrenn i Brusson i Italia. Stafettgullet vant laget hans med over 11 minutter på lag nr 2 Østerrike. Nå ser han fram mot sin 33. start i Birkebeineren.

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Like vanskelig motstander som Røa?

- Alt annet enn tre poeng i morgen er skuffende, sier trener Jan Aksel Odden i Amazon, Grimstad til Liernett, før toppseriekampen mot Liungen. Liungen møter Norges eldste kvinnelige fotballklubb.

Seier og tap for futsalgutta

Edvin Blazys ble matchvinner i den første kampen i går, mens kontroversielle dommeravgjørelser preget den andre kampen.

Lierbyens ukjente perle

Elvestien langs Lierelva fra Andershaugen til Bergflødtveien.

Vårens gjentagelser og mysterium

- Livet spirer og det grønskes i lund og li. Blomstene kommer opp av jorden og bretter seg ut med all sin driv og sjarme.

Slo tilbake

Ketil Verpelstad, Ole Chr Kristiansen og Deivydas Augustinovacius og Lier futsal kunne glede seg brakseier over serielederen i siste kamp i helgen.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Klar for 4. divisjon?

- Jeg skal i hvert fall gjøre det jeg kan for at ikke gutta undervurderer Skrim, og tror at vi allerede har rykket opp før lørdagens opprykkskamp, sier Sparta/Bragerøns spillende trener John-Erik Loe Olsen til Liernett i dag

Stord Elite for sterke

Kaptein Simen Solberg og St Hallvard bør ikke deppe for lenge, fordi det er ny kamp om noen dager -

Scoringsrekord?

- Jeg har aldri gjennom mine 30 år på håndballbanen sett et liknende resultat, sier Arild Haug etter at laget hans hadde satte inn mål etter mål.

Nesten oppløst, men klar likevel

Ole Chr Kristiansen har tatt over hovedansvaret for Lier futsal og får med seg med Strømsgodsets Kinny Grewal (på bildet) og flere kjente spillere.

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Kanada Rundt for 26. gang

I kveld arrangeres det tradisjonsrike løpet Kanada Rundt for 26. gang i Sylling

Paradiset Sylling

- og en klem til Kari

Et gjestfritt sultanat

Les Ulla Nævestads ferieopplevelse i Oman, kystlandet sørøst på den arabiske halvøy, som kombinerer gamle tradisjoner med moderne teknologi.

Liunger på Ullevål

Endelig hadde vi Vålengasupportere noe å glede oss til. De siste 15 årene har det ikke vært mye å glede seg over i serien, men på lørdag så slåss vi helt i toppen, og RBK som et av mange lag jeg blir kvalm av, har bare scoret noen få mål mer enn Enga før kampen.

Gjenforent med sin mor

Andre juledag ble en stor dag for en familie fra Burundi. Etter snart tre års atskillelse ble åtteåringen Jibril gjenforent med mamma Saidati.

Tett kamp på Tranby

Lier burde "punktert" kampen i andre omgang.

Livskraft og medmenneskelighet

Han stopper opp, smiler og rekker meg hånden. – Hvordan har du det? – Takk, bare bra. – Og du, da? , spør jeg. – Jeg har prostatakreft, sier han rolig og uanfektet. Åpenheten gjør meg litt stum. Kreft, tenker jeg. Snart døende? --- Hva skal jeg si? Han kommer meg i forkjøpet.

Helsvart helg

Det var ikke mye som stemte for Lier futsal i helga, selv om Edvin Blazy scoret tre mål i den siste kampen i Stangehallen.

Gledelig for skientusiastene

- Jeg stakk for moro skyld staven ned i snøen. Snødybden var halvannen meter, forteller Gunnar Langsrud på Beito. Og fra Skimten rapporterer Tom Helgesen om kjempeforhold ---

Liernett i Everglades

En spennende opplevelse å være nær alligatorene

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Vakker veteran

- lengter hjem

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Full pott

Mads Hansen var en av måscorerne, da Lier futsal vant begge sine kamper i 1. divisjon lørdag

I telt på Hvaler

Bare vel to timer fra Lier eller vel 13 mils kjøring kan du finne en av Norges fineste kystområder. Selv om Hvalers befolkning på 3800 mennesker blir åttedoblet i juli, råder stillheten og skjønnheten ofte på øygruppen på grensa mot Sverige. Tar du meg deg teltet, anbefaler vi å kjøre ut til Kirkøy som også er administrasjonssentrum i Hvaler kommune. Kort vei fra sentrum med koselige butikker og restauranter finner du strandområder der strandloven blir respektert ------

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Christian

Med unntak av at Wok står på menyen, er det intet som sier at Cafe Christian på Liertoppen er en kinarestaurant, men slik er det, og det er intet minus.

Varme følelser for hverandre

Ukens petit: - Det sitter to unge mennesker på benken foran meg.

Optimisme før generalprøven

Liungen møter Amazon i Asker senere i dag.

Om drømmedebuten

- Veldig moro. Han har høy kapasitet, sier liung og FK Haugesunds angrepsspiller Thomas Sørum om kameraten, matchvinner Mads Hansen (på bildet) som selv gir sin kommentar til kampen mot Aalesund FK i går kveld.

Livet i en boks

Denne metallkassen er noe av det viktigste i livet for Dakar-føreren Gjermund Frostad fra Lier. Ja, man kan vel si at boksen ER selve livet i deler av det forestående løpet.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

Hvor mye inngrepsfri natur natur finnes fortsatt i Lier?

I løpet av 2003 skal den inngrepsfrie naturen i Norge kartlegges igjen. Det er Direktoratet for naturforvaltning, statens kartverk og fylkesmannen/ kommunen som står for denne registreringen. Hvordan er ståa i "grønne Lier"? Hvor mye av Lierdalens natur er bevart inngrepsfri?