I telt på Hvaler
Bare vel to timer fra Lier eller vel 13 mils kjøring kan du finne en av Norges fineste kystområder. Selv om Hvalers befolkning på 3800 mennesker blir åttedoblet i juli, råder stillheten og skjønnheten ofte på øygruppen på grensa mot Sverige. Tar du meg deg teltet, anbefaler vi å kjøre ut til Kirkøy som også er administrasjonssentrum i Hvaler kommune. Kort vei fra sentrum med koselige butikker og restauranter finner du strandområder der strandloven blir respektert ------
Campingplassen ligger nær et naturvernområde. Furuskogen går nesten ut til den fineste badeplassen, Storsand, som er omgitt av vakre svaberg. Furuskogen med sitt yrende fugleliv fikk landskapsvernestatus i 1993.
Blåklokker
Tunnelen fra Asmaløy til Kirkøy ble åpnet i 1989. For en femtilapp kan du kjøre via Fredrikstad og ut til kystparadiset. Hvaler er unik med sine 830 øyer. Det samlede landareal er på 86 kvadratkilometer (Liers areal er på 302 kvadratkilometer), så kommunen er omgitt av mye vann ---- Den store befolkningsøkningen i sommermånedene skyldes de 4 700 hyttene.
Å oppleve at bølgene bryter er spennende for de minste ------
På campingplassen på Kirkøy er kun telt tillatt i landskapsvernområdet. Teltområdet ligger lunt til for vestavind bak svabergene, men gunstig til for soloppgangen i øst. Barna har det praktfullt med ei romslig slette for både fotball- og volleyball. I midten av juli ble det arrangert ei volleyballturnering på badestranda på Storsand med innlagt landskamp mellom Sverige og Norge.
Kattehale dekorerer de vakre svabergene
Parkering av biler er konsentrert i god avstand til badestrand og teltområde. Det gjør området så stille og rolig. I og rundt strandområdet lyder kun glade barnestemmer og måkeskrik Ønsker man ferske brødvarer, frukt og mer kald drikke til går eller sykler man de par kilometerne på stier gjennom skogen til Skjærhalden, sentrum på øya.
På Hvaler regner det sjelden, og Østfold har kanskje det beste ferieværet i Norge. Skulle det bli gråvær kan man gå til Hvaler kirke som ligger like ved veien fra tunnelen, kun 2 km fra teltplassen. Hvaler kirke er nesten en middalderkirke i romansk stil. Den er nær 1000 år gammel, så kontakten med den kristne kulturen ble etablert tidlig -----
Ellers er det funnet gravrøyser og gamle hustufter på Hvaler. Det tyder på tidlig bosetting. På Akerøya (der for øvrig den kjente forfatteren Johan Borgen bodde i mange år) er det et fort fra 1600-tallet. Og på en gård på Kirkøy har Tordenskiold, den dansk-norske sjøhelten fra 1700-tallet, satt igjen ei kiste da han var i land med sine tropper -------- Det er nå planer om en Ytre Hvaler nasjonalpark. Det vil forhåpentligvis verne denne unike perlen ----- God tur!