Topptur siste helga i august?
-- Det er femti år sida forrige tur på Snøhetta, sier en av dem. Vi møter de spreke og godt voksne karene på snøbreen nedenfor Stortoppen i siste uke av juli. – Jeg er med som vitne på at de to andre har vært på toppen, sa Jarl Johansen. De kaller seg helst Thorshovkameratene. Karene har feriert i fjellet hver sommer i 19 år. Opprinnelig var de fire. Men de mistet fjerdemann for noen år siden på grunn av en kreftsykdom. Snøhetta kan være et fint mål for en helgatur, for ikke å si også som en dagstur om nødvendig nå i august for fjelltravere på begge sider av Dovre.
Snøhetta
To av Thorshovkameratene har i mange år vært bosatt i Østfold, men fjellferien binder barndomskameratene sammen. I løpet av de 19 somrene har de gått i de fleste fjell i Sør-Norge.
Thorshovkameratene: Geir Finnsen, Jarl Johansen og Bjørn Holm Johansen.
Når undertegnede skryter av forholdene for teltliggere og Oppdal som base, ser de på deg. – Vi ligger nå på ei fjellstue på Hjerkinn, vi da. Vi må god mat og drikke hver dag. Vi har gjort oss avhengige av tre retters etter en lang dag i fjellet, sier de humørfylte karene. For bilister er det blitt nokså lettvint å nå Stortoppen på Snøhetta. Skytefeltet på Hjerkinn ble flyttet og åpnet for sivil ferdsel for noen år siden. Bomveien (17 km) fører inn til Snøheim. Det koster 30 kroner. Da kommer du nesten inn til hytta, som etter planen skal overtas av Den Norske Turistforening etter planen.
Mange har tidligere valgt ruta fra Kongsvoll. Fra Kongsvoll kan du gå til Reinheim. Den er selvbetjent. Etter overnatting på Reinheim kan du nå toppen på ca. fire timer. Turen ned til Kongsvoll er nokså drøy på en dag, så dette alternativet passer nok best som tre dagers tur for barnefamilier.
Derfor er Snøheim via Hjerkinn den letteste og korteste ruta. Ønsker du å oppleve moskus bør du gå fra Kongsvoll. Vi møtte til og med moskus i ”joggetempo” midt i stien mot oss for noen år siden. Vi gikk rolig ut av stien. De stoppet opp noen minutter, studerte oss nøye, før de gikk videre --- En polakk jeg møtte denne julidagen hadde likevel sett en moskus ikke langt fra bomveien mellom Hjerkinn og Snøheim.
Vi kan ennå se ruinene av Gamle Reinheim. Hytta, nedenfor foten av Stortoppen, ble bygd i 1888 av Johannes Hjerkinn. Den ble overtatt av Den Norske Turistforening i 1928. Da militæret tok i bruk skytefeltet i 1952, ble den nedlagt.
Når Snøheim, som ligger ved enden av bomveien, blir gjenåpnet vil det kunne gi funksjonshemmede og eldre en enda behageligere fjellopplevelse. I dag må de nøye seg med å rusle og sitte ved siden av bilen.
Danskene er alltid godt representerte i høyfjellet. På toppen møtte vi Lone Hvitved og Erik Thomsen med barna Clara (10) og Aske (12) fra Kalundborg på Sjælland. De kommer til Norge hver sommer for å gå i fjellet.
Grunnmuren etter Gamle Reinheim. Nye Reinheim ligger nord for toppen og nås fra Kongsvold. Det er en selvbetjeningshytte, og nøkler lånes ut fra Kongsvold Fjellstue. Turen fra Kongsvold krever minst to dagers tur. Dag 1: Kongsvold til Reinheim (5-6 t.) Dag 2: Reinheim-Snøhetta – Kongsvold (7-8 t). Alternativ: Ny overnatting på Reinheim med
retur til Kongsvold (5-6 t)
Utsikten er flott mot Rondane med Rondeslottet og Storronden som de høyeste toppene i sør. Mot vest har du utsyn mot Romsdalsfjella. Og mot nord kan du se Trollheimen. Da vi hindret været utsikten mot nord.