Teltferie på Hvaler neste år?
Arnfinn Mellbye, ikke fra Lier, men fra Stange på Hedemarken foretrekker teltferie år etter år med kone og fire barn på Storesand på Kirkøya.
- Dette er det sjette året vi ferierer her, sier en svært så fornøyd familiefar. - Ungene vil hit hvert år. De har fått vennner som de møter sommer etter sommer. Her leker de, bader og driver med ballspill til langt på kveld. Det første året hadde vi to bleieunger, men det gikk fint. For oss voksne er det virkeleig en avslappet ferie. De har kjøpt en combicamp
Teltplassen som ligger i et Naturvernområde tillater ikke campingvogner. - Og er du klar over at det er bare to slike campingplasser av dette slaget på Østlandet? spør han.
Hanne Kjølberg Olsen ( på bildet nedenfor) og ektemannen har ansvaret for teltplass, Storesand og kiosk. Storesand er den støsrte badestranda i Østfold. Derfor er det plass til "alle" selv om de fleste på Kirkøya og folk innover mot Fredrikstad vil bade her.
Service
-Kiosken har vi utvida, og foruten kioskvarer selger de varmretter. For en billig penge kan kjøpe seg en varm dusj i eget bygg ved siden av kiosken. Og det setter naturlig nok de faste camperne stor pris på.
- Det er Oslo Friluftsråd har det hovedansvaret området. Kjølberg Olsens far ble spurt om å overta driften av camping. Han overlot så driften til dattera. Hun får lange sine 10-12 timer arbeidsdager, men trives godt med denne sommerjobben. Hun og mannen driver med kostholdsveiledning om vinteren.
Kultur
Kirkøya, som er adminstrasjonssentrum for Hvalers tre og et halv tusen innbyggere, har mye kultutr å tilby sommers tid. Hvalers kirke, en av landets eldste kirke, ligger like ved hovedveien etter tunnelen. I kulturuka i den andfre uka i juli, var det, blant annet, konsert med Lars Klevstrand og Kjetil Skaslien. En fullsatt kirke kunne nyte kjente og ukjente viser av Evert Taub og Erik Bye. Ellers var det konserter med, blant andre, Bjørn Eidsvaag, Benny Borg, revyforestillinger, blues, jazz og rock på Kirkøya.
Befolkningsøkning
Hvalers befolkning nær tidobles i juli. Ikke underlig, siden avstanden til Lier og hovedstaden nå er på under to timer. Såp en helgatur er å anbefale. Undertegnede har vært på helgaturer til langt ut i august. Etter at Drøbaktunnelen, tunnelen ut til Kirkøya ble åpnet ( høsten1989) og en stadig forbedret E-6 gjør en tur meget behagelig.
Skjærhalden
Kun en rolih spasertur på 20-25 minutter fra campingplassen kan få alt man trenger i Havlerøyenes adminirsasjonssentrum. De med tykk lommebok seiler inn, oftes uten bruk va seil, for å spise og for tanke opp. Et minnesmerke vitner om en av mange hvalerfolk med utferdstrang. Sjøfolk har det alltid vært mange av på Hvalerøyene.
Henry A. Larsen
Den mest kjente av dem alle var Henry A. Larsen fra Herføll ( se bildet av statue). " Henry med store skipet", kalte eskimoene han enten han seilte med sitt lile oppsynskip "St. Roch eller han tok seg fram til leieren med hundeslede eller skip. I 32 år levde han i Nordvesterriotoriet i Nord-Amerika. Hna ble politisjef i det "ridende politi". Som ungdom hadde han lest om Amundsen og Nansen og ble inspirert av dem. To ganger seilte han gjennom Nordvestpassasjen med en liten skute. Han sikret Canada arktiske territorier og opprettet lov og orden i området. Les mer om han på http//:www.flyt.no/?article . Flyt forlag har utgitt ei bok om han.
På sykkel
Det anbefales å ta med sykkel. Med sykkel kan man nå dagligavrebutikker på 10 minutter fra teltet. Om kvelden er det en nytelse å sykle øya rundt i den sommerlige brisen om kvelden. Første stopp kan gjerne være Hvaler kirke. I løpet av 3-4 dager har man variert sykkelturene på 15-20 km på de få, men lite trafikkerte veiene på øya. Men ta ikke sjansen på å sykle nordover via tunnelen. Det er farlig og derfor forbudt. Noen har forsøkt, desverre, men stoppet uten at det har skjedd ulykker i den dype tunnelen. Bussene er velvillige til å bringe med sykler, så man kan fortsette turen mot Fredrikstad. Likevel anbefaler vi å benytte tohjulingen på Kirkøya, der det er liten trafikk.
God helgatur til Hvaler!
Les mer om Hvaler i Liernett; arkiv, gammel artikkel=10400 29.07.05