Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Teltferie på Hvaler neste år?

Arnfinn Mellbye, ikke fra Lier, men fra Stange på Hedemarken foretrekker teltferie år etter år med kone og fire barn på Storesand på Kirkøya.

- Dette er det sjette året vi ferierer her, sier en svært så fornøyd familiefar. - Ungene vil hit hvert år. De har fått vennner som de møter sommer etter sommer. Her leker de, bader og driver med ballspill til langt på kveld. Det første året hadde vi to bleieunger, men det gikk fint. For oss voksne er det virkeleig en avslappet ferie. De har kjøpt en combicamp
Teltplassen som ligger i et Naturvernområde tillater ikke campingvogner. - Og er du klar over at det er bare to slike campingplasser av dette slaget på Østlandet?  spør han.
Hanne Kjølberg Olsen ( på bildet nedenfor) og ektemannen har ansvaret for teltplass, Storesand og kiosk. Storesand er den støsrte badestranda i Østfold. Derfor er det plass til "alle" selv om de fleste på Kirkøya og folk innover mot Fredrikstad vil bade her.
 
Service
-Kiosken har vi utvida, og foruten kioskvarer selger de varmretter. For en billig penge kan kjøpe seg en varm dusj i eget bygg ved siden av kiosken. Og det setter naturlig nok de faste camperne stor pris på.
- Det er Oslo Friluftsråd har det hovedansvaret området. Kjølberg Olsens far ble spurt om å overta driften av camping. Han overlot så driften til dattera. Hun får lange sine 10-12 timer arbeidsdager, men trives godt med denne sommerjobben. Hun og mannen driver med kostholdsveiledning om vinteren.
 
Kultur
Kirkøya, som er adminstrasjonssentrum for Hvalers tre  og et halv tusen innbyggere, har mye kultutr å tilby sommers tid.  Hvalers kirke, en av landets eldste kirke, ligger like ved hovedveien etter tunnelen. I kulturuka i den andfre uka i juli, var det, blant annet, konsert med Lars Klevstrand og Kjetil Skaslien. En fullsatt kirke kunne nyte kjente og ukjente viser av Evert Taub og Erik Bye. Ellers var det konserter med, blant andre, Bjørn Eidsvaag, Benny Borg, revyforestillinger, blues, jazz og rock på Kirkøya.
 
Befolkningsøkning
Hvalers befolkning nær tidobles i juli. Ikke underlig, siden avstanden til Lier og hovedstaden nå er på under to timer. Såp en helgatur er å anbefale. Undertegnede har vært på helgaturer til langt ut i august. Etter at Drøbaktunnelen, tunnelen ut til Kirkøya ble åpnet ( høsten1989) og en stadig forbedret E-6 gjør en tur meget behagelig.
 
Skjærhalden 
Kun en rolih spasertur på 20-25 minutter fra campingplassen kan få alt man trenger i Havlerøyenes adminirsasjonssentrum. De med tykk lommebok seiler inn, oftes uten bruk va seil, for å spise og for tanke opp. Et minnesmerke vitner om en av mange hvalerfolk med utferdstrang. Sjøfolk har det alltid vært mange av på Hvalerøyene.
 
Henry A. Larsen
Den mest kjente av dem alle var Henry A. Larsen fra Herføll ( se bildet av statue). " Henry med store skipet", kalte eskimoene han enten han seilte med sitt lile oppsynskip "St. Roch eller han tok seg fram til leieren med hundeslede eller skip. I 32 år levde han i Nordvesterriotoriet i Nord-Amerika. Hna ble politisjef i det "ridende politi". Som ungdom hadde han lest om Amundsen og Nansen og ble inspirert av dem. To ganger seilte han gjennom Nordvestpassasjen med en liten skute. Han sikret Canada arktiske territorier og opprettet lov og orden i området. Les mer om han på http//:www.flyt.no/?article . Flyt forlag har utgitt ei bok om han.
    
På sykkel
Det anbefales å ta med sykkel. Med sykkel kan man nå dagligavrebutikker på 10 minutter fra teltet. Om kvelden er det en nytelse å sykle øya rundt i den sommerlige brisen om kvelden. Første stopp kan gjerne være Hvaler kirke. I løpet av 3-4 dager har man variert sykkelturene på 15-20 km på de få, men lite trafikkerte veiene på øya. Men ta ikke sjansen på å sykle nordover via tunnelen. Det er farlig og derfor forbudt. Noen har forsøkt, desverre, men stoppet uten at det har skjedd ulykker i den dype tunnelen. Bussene er velvillige til å bringe med sykler, så man kan fortsette turen mot Fredrikstad. Likevel anbefaler vi å benytte tohjulingen på Kirkøya, der det er liten trafikk. 
 
God helgatur til Hvaler!
 
Les mer om Hvaler i Liernett; arkiv, gammel artikkel=10400 29.07.05
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reisebrev

Flere saker fra arkivet

I telt på Hvaler

Bare vel to timer fra Lier eller vel 13 mils kjøring kan du finne en av Norges fineste kystområder. Selv om Hvalers befolkning på 3800 mennesker blir åttedoblet i juli, råder stillheten og skjønnheten ofte på øygruppen på grensa mot Sverige. Tar du meg deg teltet, anbefaler vi å kjøre ut til Kirkøy som også er administrasjonssentrum i Hvaler kommune. Kort vei fra sentrum med koselige butikker og restauranter finner du strandområder der strandloven blir respektert ------

Persontog i Lier-tunnelen måtte evakueres

Et persontog på vei mot Asker måtte evakueres inne i Lier-tunnelen etter at det oppstod røykutvikling fredag ettermiddag

Ut på sykkeltur

Benytt helga til å nyte høstfargene, som her forbi Dammyrdammen ---

Topptur siste helga i august?

-- Det er femti år sida forrige tur på Snøhetta, sier en av dem. Vi møter de spreke og godt voksne karene på snøbreen nedenfor Stortoppen i siste uke av juli. – Jeg er med som vitne på at de to andre har vært på toppen, sa Jarl Johansen. De kaller seg helst Thorshovkameratene. Karene har feriert i fjellet hver sommer i 19 år. Opprinnelig var de fire. Men de mistet fjerdemann for noen år siden på grunn av en kreftsykdom. Snøhetta kan være et fint mål for en helgatur, for ikke å si også som en dagstur om nødvendig nå i august for fjelltravere på begge sider av Dovre.

Stengt igjen – og igjen

Oslofjordtunnelen er stengt på ubestemt tid etter brannen i går. Det er en ulempe for noen, men en fordel for andre.

Lier droppet reiselivsmessen

Verken Lier eller jubileumsbyen Drammen viser ansikt på årets reiselivsmesse i Lillestrøm. Det er for så vidt greit, for messen blir tynnere og mindre interessant for hvert år.

Storband til bygda

Holmestrand Storband, et av landets eldste storband, avlegger Sylling kirke en visitt søndag 26. april

Sykkel savnet

Denne type sykkel, vist på bildet, ble stjålet fra hundekjører Per Morten Espeland fra Tranby fredag kveld. - Hvem kan hjelpe oss? spør den kjente hundekjørerkollega Venke de Lange gjennom Liernett

Alle veier fører til Tranby kirke

Skolene Hallingstad, Hennummarka og Nordal går i samme tog 17. mai, fra Hennummarka skole til Tranby kirke.

Flom i vente - vi vil drukne i trafikk!

Lier står foran et skjebnesvangert valg. Det presses på for at Lier kommunestyre skal forhaste seg til en endelig løsning på dilemmaene rundt nytt hovedvegsyste (...)

Skjærtorsdag i Gullaug kirke

De rundt 30 som var med på gudstjenesten i Gullaug kirke i dag, fikk en fin opplevelse.

Alternativ transport

Verken klimakrise eller finanskrise ser ut til å påvirke Lier kommune, der medarbeiderne med få unntak fyller opp parkeringsplassene og få ansatte benytter seg av kollektiv transport --

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Sangtalentet fra Sylling

Årets vinner av Haugestadstipendet, Ingeborg Soot, sang før hun kunne snakke reint --

Full liung i snøen og full stopp i tunnelen

Ble satt inn: Beruset liung som lå i snøen ved parkscenen. Ble tatt ut: Vogntog som sperret Fosskolltunnelen.

Med sykkel eller bil?

Ukas kulturminnepost er satt opp ved Engerbrenna.

Foretrekker en aktiv ferie

Familiefaren og fotballtreneren Øivind Nilsen, sykler gjerne i ferien. Han sykler gjerne mange dager uka, dersom han ikke er opptatt med Syllings G-14 eller j-16-lag. Sammen med sønnene sykler Øivind gjerne tur-retur til foreldrene i Andebu i Vestfold flere ganger i året. --- Men Anita, kona, kjører ”servicebilen”, smiler den populære vestfoldingen.

Julekonsert i Tranby kirke

Repertoaret for Hennummusikkens julekonsert søndag 18. desember omfatter ikke bare julemusikk, men også rock og barokk, klassisk musikk og populærmusikk.

Jazz i Sylling for 21. gang

Magnolia Jazzband, med solist Anne Marte Slinning, leverte som forventet til et entusiastisk og trofast publikum.

Vellykket kantinedrift

Deltakere og ansatte ved Voksenopplæringa (se bildet th) kunne smile over nok en vellykket dag, da de avsluttet driften på onsdag.

Mulig å snu utviklingen?

"Sykle til jobben-prosjektet" i Lier fikk god oppslutning, men får det varig virkning som en del av Buskerudbyens mål om å redusere bilbruken?

Sommerens nostalgiske påfyll

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, fast medarbeider i Liernett.

Vinteren på sotteseng?

Den 83. årboka fra Drammen og Oplands Turistforening er klar

Verdens beste barnekor på Vestsida

Det fikk vi høre vi som i år var med å synge og spille julen inn i Sjåstad kirke.

Big Chief Jazzband og Kor-90 i Frogner kirke

I begynnelsen var ordet, heter det. Men i kirkelig sammenheng har det musikalske tonefølget vært til uvurderlig hjelp for å få budskapet ut til folket. Og selv om nye musikkformer historisk sett ofte ble bannlyst av samtida, trosset de gjerne verbale forbud fra øverste geistlig hold, snek seg opp gjennom plankene i kirkegulvet og tok menighetene med storm. Skal vi si at konserten søndag kveld i Frogner kirke viser at kirken er en grasrotbevegelse?

Flott konsert i Sylling

Magnolia Jazzband med Lillian Bouttè i Sylling kirke

Forbi veibommen på sykkel

Ønsker vi at naturens lyder skal vi bli overdøvet av lyden av motorkjøretøy gjennom åpne veibommer i marka eller skal syklistene være priviligerte til å gjøre dykk inn i naturen ? --

- Nordmenn kjøper kvalitetssykler

Hobbyen er blitt jobb for dansken Lars Kjærulff som gjorde nordmann av seg for 20 år siden, og som gleder seg over at nordmenn velger kvalitet.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Trenger fritidskontakt

Svaksynte Øystein Tveten på Egge trenger en turkamerat til å følge han på sykkel- og skiturer

Så forsvant isen

Det betyr at de sommerlige temperaturene innbyr til en påsketur over Altanåsen og ned til Svangstrand -

Den store styrkeprøven

Helge Nybakken fra Nordal har syklet Trondheim Oslo 27 ganger

Ski eller sykkel?

Finn Helge Olsen foretrakk skiene fra Kanada forrige helg og var strålende fornøyd --

Full pakke i Lier på Hallvardsdagen

Søndag 15. mai er St. Hallvards dag, og aldri har Lier hatt et mer omfattende program for markering av Liers egen helgen, som Drammen og Oslo alltid har tatt langt bedre vare på.

Elverockfestivalen på Tronstad

Festival med store muligheter

Ragbrai - 2003

For mange av oss har RAGBRAI, verdens største turritt på sykkel vært ukjent. Mange lurer nok på hvorfor 10 000 sykler sju dager i solsteiken tvers gjennom delstaten Iowa hvert år. Årets ritt på cirka 76 norske mil gikk langs den 41. breddegrad. Det tilsvarer beliggenheten til Madrid. Over 30 grader i skyggen, men sola mot asfalt og betong gir en større varmeeffekt så vannflaska er din beste venn. Denne formen for ferie må oppleves for å forstås.

Farlig parkering

Det bør ikke bli en vane å parkere der (se bildet).

Korpsmusikk også i høst

Hennummusikken er klar for høstsesongen

Julevandring og konserter på tredje adventsøndag

Søndag kveld var det var fakkelvandring til Øvre Hval, og det var julekonserter i Tranby kirke. Publikum sluttet som vanlig godt opp om arrangementene.

Stemningsfull juleavslutning med kulturskolen

I går kveld var det julekonsert i Frogner kirke. I løpet av en drøy time ble det presentert et variert program. Det er mye musikalsk talent i Lier.

Null musikk for den yngre garde

Leserinnlegg av Lars Einar Johansen

Se Lierdalen fra Hørtekollen

Ukas kulturminnepost finner du hvis du tar en tur opp til toppen på en av Liers eller mest kjente landemerker ---

Pressekonferanse med Doro Pesch

torsdag 8/6

Jazz i Sylling

Ønskereprise med Magnolia jazzband i Sylling kirke

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Lier før og nå

"Du fikk ikke pizza på Saga Kafé" het en film som ble vist på sommerutstillingen på Lier Bygdetun for noen år siden. Men hvor lå den en gang så kjente og populære kafeen?

St. Hallvardelever i Frogner kirke

Korister fra Musikklinjen på St. Hallvard deltar sammen med band og solister i kveld.

Lier SVs agurktog

KOMMENTAR: Sommervarme kan som kjent gi seg mange utslag. Imidlertid har temperaturene hittil ikke vært høye nok til å kunne forklare Lier og Røyken SVs virkelighetsfjerne jernbaneutspill.

Speilglatt ved tunnelen

Det er farlig glatt på grunn av vann som renner ut på E-18 nedenfor Fosskolltunnelen i retning Asker.

Fengslende teateropplevelse

Skuespillerne Bjørn Helge Warud og Marius Granholt fra Askeladden Friteater ga barn og voksne en fri og modernisert versjon av eventyret om "Askeladden og de gode hjelperne".

Til Karibien med Norwegian Cruise line

Et cruise for alle aldre

Lierdagene: To uker igjen!

Den populære nedtellingskalenderen på LIERDAGENE.NO viser at det nå bare er to uker igjen til Lierdagene 2011. De siste brikkene faller på plass.

Flyttet til Kjelstad

- Vinmonopolutsalget kunne vært en stimulans for Lierbyen, sier Lierfotografen Hanne Mossefin, mens hun ikke lenger er tilhenger av bygging av kulturhus.

Etablerer sin egen bedrift

Bjørn-Tore Kristoffersen Wik (tv) og Anders Eikaa Bergill er to tredeler av trioen som ønsker yte sykkelentusiastene god service ---

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Trives bedre i Oslo enn i Lier

Ex-liungen Bjørn Eidsvåg har funnet mange fordeler i hovedstaden.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Først ute?

Liernett lot seg friste av de nydelige jordbærene som unge Elise Aas Myhrene solgte på søndag --

Panorama i Jotunheimen

Førstemann ute med sin fjellopplevelse er Odd Jacobsen fra Tranby som i sommer besteg Surtningssui, 2368 meter over havet.

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Stemning i Frogner kirke

Multikulturell begivenhet i Frogner kirke søndag kveld. Korps, kor og bilder på samme scene - samtidig.

Kirkekonsert - Sylling sangkor 30 år

Onsdag var det konsert i Sjåstad kirke med Røyken Pikekor og Hokksund Mannskor som gjester.

Månedens blomst til Hennummusikken

I en pause under korpsets øvelse mandag kveld ble Månedens Blomst overrakt av Liernetts Torger Almaas til lederen, Svein Rognlien. Han ga dem videre til Kathy Lie, som hadde fødselsdag, og orkesteret fulgte opp med en svingende fremføring av Congratulations.

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Slaget ved Hørte bro

Historieinteresserte har sjansen til å kombinere trim med kunnskaper om de historiske hendelser i Sylling i 1178.

”Crazy”

Det hele startet en sommerdag 2003. De fire Lierkameratene stiftet motorsykkel- og mopedklubben, ”Crazy Riders”, for moroskyld og tenkte ikke så mye mer over det. Nå er klubben ”internasjonal” og har over 45 medlemmer!

Personbil i brann

Personbil i brann på E18 i Fosskolltunnelen tirsdag kveld

Feiret i Frogner

Tradisjonen tro var mange samlet til feiringen av Olsok i Frogner kirke i går kveld.

Ferie på Onsakervika

Her er det fart fra morgen til kveld

Liers nye, gamle vandringsvei

Pilegrimsveien er blant Liers mest spennende, men dessverre også mest ukjente veier.

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.

Målet er nådd så langt

Etter sterke plasseringer i de to siste helgene kan Maren Jansson Haverstad se frem til junior-VM i orientering i juli.

En hyggelig uke i Falkøping

Ungdomsutvekslingen med Liers vennskapskommuner holdes ved like.

Amerika-suksess for Tranby skolekorps

En fullsatt kirke ga stående applaus da Tranby skolekorps spilte i Wind Lake i Wisconsin i går. Wind Lake er stedet der familien Heg slo seg ned etter utvandringen fra Lier.

Jazzfolket i Sylling inviterer

Magnolia jazzband med solist Anne Marte Slinning spiller i Sylling kirke tirsdag kveld.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Uforglemmelig øyferie i Atlanteren

Columbus, Napoleon, Keiser Karl, Churchill og fotballspilleren Christian Ronaldo har alle tilkytning til den portugisiske øya Madeira, men også fjellvandrere, blomsterelskere og solhungrige nordboere blir tiltrukket av atlanterhavsøyas egenart.

Sylling fra luften - men når?

Mange takk til alle lesere som brukte litt av solskinnspåsken til å granske flyfotoet fra Sylling og Holsfjorden. Og rett svar er …..

Fullt hus i Sjåstad kirke

Over 400 kom for å høre Sjåbagos synge.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Kjører rett forbi

NSBs nye ruteplan blir ikke endret. Lier og Buskerudbyen har forsømt pendlerne.

- Tok det som treningskamp

- Jeg tok det som treningskamp, smilte Liungens unge angrepsspiller Eirik Green (17, på bildet th), scoret sitt første mål på A-laget på straffespark og det hele 10- 0 over DRIM torsdag kveld.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Vetrhus Bluesband

Tranby Pub Lørdag 20. Mars På scenen kl. 22.00

Oppgitt over politikerne

- Lokalpolitikerne bør ta seg et kurs i sentrumsplanlegging, sier en frustert Lars Kjærulff, eier av Lk Sykkel, som om kort tid låser butikken og gir opp

Pessimisme blant næringsdrivende

- Lierbyen dør ut, sier Ingunn Fuhlendorff, som er en av mange skuffede næringsdrivende etter at det sannsynligvis blir et flertall for Vinmonopol på Liertoppen

Kanskje julas mest innholdsrike konsert i Frogner kirke

- og det med bare lokale krefter.

Setter søkelyset på St. Hallvard

Mange møtte opp da feiringen av St. Hallvard begynte litt på forskudd i dag, og tirsdag 15. mai blir det pilegrimsvandring.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet