Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 6ed49d90b38bec0d1ce5c62707ea1329

Panorama i Jotunheimen

Førstemann ute med sin fjellopplevelse er Odd Jacobsen fra Tranby som i sommer besteg Surtningssui, 2368 meter over havet.

- Det er både en fysisk og psykisk tilfredsstillelse å gjennomføre en slik tur, forteller Jacobsen til Liernett. Her er hans beretning:

Jeg  kjørte bil over Valdresflya til Gjendesheim. Så med båt til Memurubu. Klokken 03.30 gikk jeg fra Memurubu, opp Memurudalen med moderat stigning. Flere fjellpartier åpnet seg for meg da jeg gikk innover. Etter hvert ble stigningen brattere, og nærmere toppen måtte jeg hvile flere ganger. Det var en del løs grus og tungt å gå. Stien var noen ganger dårlig merket. Jeg gjorde meg noe bruk av kart og kompass.

 

360 graders utsikt

Nesten på toppen var det ei steinhytte. Der spiste jeg før jeg gikk opp på toppen. Det var klart vær, og utsikten var enorm. Der møtte jeg en fjellvant kar som forklarte meg panoramautsikten. Jeg så Galhøpiggen, Glittertind, Store Skagastølstind og Memurutindene med mange andre topper. Topper 360 grader rundt. Et sted skar fjella seg ned slik at jeg så riksveien hvor biler kjørte. Turistforeningen har stipulert tiden på turen til  ni timers gange. Med pauser brukte jeg 12 og en halv. Jeg gikk samme vei ned og var nede klokken 16 og tok så båten tilbake til Gjendesheim.

Det var stor trafikk på Memurubu, mange gikk Besseggen og Bukkelegeret. Men det var liten trafikk på ruta som jeg gikk. Stigningen fra Memurubu er ca 1500 meter. Surtingssui er den sjunede høyeste fjelltoppen i Norge med sine 2368 meter. Snaue 100 meter lavere enn Galdhøpiggen.

De første bestigningene

Den kjente jotunheimfareren Emanuel Mohn skriver dette i Den Norske Turistforenings årbok fra 1878 om utsikten fra toppen: - " jeg ved ikke det var den blanke luft, som gjorde denne udsikt så praktfuld, ja den praktfuldeste jeg har havt eller om den tillige var i tindernes grupperinger" --

Førstebestigeren var venstremannen Johan Sverdrup som senere ble den kjente stortingsmann ("Parlamentarismens far").

Steinbua, som Jacobsen referer, til ble satt opp av familien Sveine i 1889. Den har nok gitt ly for mange som kom ut i uvær.

Under kart over området.

Kilder: htpp://www.etojm.com/Norsk/Turer/jotunheimenogvaldres/Jotunheimsiden.htmlJotunheimen.

 

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 15. august 2006 22:30: Hans Olav Lien
Tro det eller ei, men vi er faktisk flere fra Lier som har vært på Surtingsui i sommer! Kona og jeg var der oppe tirsdag 8. august, og hadde også rimelig bra vær; mye sol, men også noe tåke av og til rundt de høyeste toppene. Men det var flott! Jeg har drømt om denne turen i nærmere 10 år etter at mitt første forsøk ble stoppet av tett tåke ved ca 2000 meter (der stiene møtes).

Vi var ikke så tidlig oppe som deg; startet etter en solid frokost på Memurubu ca. kl 08.00 og var tilbake vel 11 timer senere, dvs. at vi rakk 2. bordsetting ved middagen på Memurubu. Da ble det et glass rødvin!
Onsdag 16. august 2006 17:36: Torger A
Fin respons! Enda flere spreke liunger på farten. Liernett tar gjerne i mot flere gode digitalfotos med en kort tekst om turen(e) Har dere vært på noen andre topper som dere vil fortelle om, i sommer eller tidligere?
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode