Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Hva er det som gjør at når naboen pakker snippsekken og toger mot strendene pakker vi vår tursekk og trekker mot fjell og vidder. Dette skjer igjen og igjen. Like fra 1987, da vi flyttet til Lier, har denne årlige bevegelse mot fjellet vært et varemerke for familien Heitmann.

Det finnes ikke bedre ferie enn å vandre i fjellet. Her kan du traske og gå i ensomhet eller du kan kose deg på fjellhyttene med god mat og prat. Det er mulig å finne vakre fjellskrenter med utrolig utsikt. Der kan en kose seg med den vakre utsikten eller ta frem kaffetermosen og sunne brødskiver fra nattens overnattingshytte. En kan vandre i dalfører fulle av vakre blomster eller slite seg opp mot de høye topper og la seg imponere over vakre blomster som Issoleien som følger med oppover like til topps.

I 1988 var første gang vi hadde med barn på fjelltur. Minstemann var seks år og gledet seg storlig over å skulle bestige Norges høyeste fjell. Turen ble gjennomført med glans og glede. De gamle skoene som bar ham til toppen lagres enda på loftet i barndomshjemmet til minne om den store guttebragden.

Årene har gått. Turene har fortsatt og til sammen har det litt bort imot tjuve totusenmeterstopper for oss to eldste. Vi har i årenes løp gått så lang strekning som fra Lindesnes til Nordkapp. Mye mat har det gått med og enda flere fotos har det blitt tatt av landskap, blomster og steiner, vann og snø, folk og dyr. Det er vakkert når blikket kan festes på en blåning langt borte og samtidig konstateres det, at på den toppen var vi for to år siden.

Det har gått 23 år og tiden er moden for at neste generasjon vil være med til topps. 9 åringen kom tidlig i vår og proklamerte: ”Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål!

Tidlig på sommeren i begynnelsen av juli ble målet nådd for Magnus - og niåringen hadde klart bragden.

Brynhild Heitmann

NB. Redaksjonell kommentar: Etter en lang sommerferie regner med at Ukens petit er tilbake igjen hver fredag.

Flere saker fra arkivet

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

- Jeg vil heller ha en geit!

Familiediskusjonene har i den siste tiden dreid seg om det nå er tidspunktet for å få seg en hund i huset, skriver ukens gjesteskribent Brynhild Heitmann

Ved ukeslutt

Det beste i livet er nesten gratis

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Møtte Kronprins Haakon

Adiam Misagha (tv), bosatt i Lier, viser bildet av seg selv og kronprinsen nær Galdhøpiggen til to klassevenner ved Lier voksenopplæring.

Tanker fra et skispor

Brynhild Heitmann, mest kjent som gruppeleder for Kristelig Folkeparti i kommunestyret, ny som petiskribent på Liernett, har latt seg inspirere til å skrive denne petiten etter mange fine skiturer i vinter -

Loppemarked på Frogner menighetshus

Fredag og lørdag var det loppemarked på Frogner menighetshus Vi var der tjue minutter før slutt

Kulturhus når - om og hvor?

- Vi må løse de kortsiktige behov først, påpeker partileder Brynhild Heitmann, og som her redegjør for Krf s syn i kulturhussaken og om planene for å bygge om Meierigården (bildet)

Mandeltrær

- Været veksler mellom sol og regn , forteller Bjørg Ege (på bildet), en av våre nye petitskribenter som for tiden nyter pensjonisttilværelsen på Algarve.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Topptur siste helga i august?

-- Det er femti år sida forrige tur på Snøhetta, sier en av dem. Vi møter de spreke og godt voksne karene på snøbreen nedenfor Stortoppen i siste uke av juli. – Jeg er med som vitne på at de to andre har vært på toppen, sa Jarl Johansen. De kaller seg helst Thorshovkameratene. Karene har feriert i fjellet hver sommer i 19 år. Opprinnelig var de fire. Men de mistet fjerdemann for noen år siden på grunn av en kreftsykdom. Snøhetta kan være et fint mål for en helgatur, for ikke å si også som en dagstur om nødvendig nå i august for fjelltravere på begge sider av Dovre.

Gullmedalje

Tor-Erik Wam, NMK Lier (16) er beste ATV-fører i Norge som er medlem av en NMK-klubb.

Høststemninger

Min mor er norsk, min far er dansk og jeg er født på Drammens Sykehus. Nesten hvert år har jeg kommet fra Danmark til Lier for å besøke familien.

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Til topps på Galdhøpiggen

Amanuell Habte studerer kartet og og ønsker kona Adiam lykke til når hun sammen med med sin gruppe skal bestige Norges høyeste fjelltopp i morgen.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Panorama i Jotunheimen

Førstemann ute med sin fjellopplevelse er Odd Jacobsen fra Tranby som i sommer besteg Surtningssui, 2368 meter over havet.

Et nytt "Giiiiiiiiiiiifstad"

Gruppeleder i Kristelig Folkeparti, Brynhild Heitmann (på bildet), er skeptisk til forslaget om å kjøpe Brøholt.

Høsthilsen fra Bergsjøstølen

Sommermånedene er definitivt over for denne gang og høsten har allerede gjort et godt inntog her på 1084 moh. Jakt og fiske er på hell, og multer og bær har fått sin dødsdom av nattefrosten. Nå hviler roen over fjellheimen og skarvet har fått sitt første melisdryss. Vi på Bergsjøstølen vil gjerne ønske dere velkommen til en god opplevelse i en flott fjellheim som enda bærer høstens vakre farger.

Krf s ungdomsprofil

- Jeg var seks år gammel første gang jeg sa jeg ville bli statsminister, forteller Hanne Marie Pedersen-Eriksen som er partiets fremste ungdomskandidat til høstens kommunevalg

Beachy Head - en billedreportasje

Over to tusen liunger har gjennom deltakelse på Ruuds språkreiser vandret opp på den vakre og berømte kalkklippen på sørkysten av England.

Landemerket midt i bygda

Ukens kulturminnepost på en av de mest kjente kollene i Lier er blitt målet også for idrettsuttøvere de siste årene -

Må forhindre ny flaskehals

Både varaordfører Nina E. Johnsen (Lier Venstre, på bildet) og Brynhild Heitmann, gruppeleder i Krf, er svært opptatt av den videre fremdrift for riksvei 23.

Krf inviterer til debatt

Gruppeleder og ordførerkandidat Brynhild Heitmann spør om Samhandlingsreformen er ansvarsfraskrivelse eller løsning.

Lions Røde - fjær aksjon i Lier

I Syllling var Karl Bellen Lions mann på stedet

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Høye hæler og kvinneroller

- Likestilling og kvinners rettigheter er viktig, sier jeg til min søster samtidig som jeg tar oppvasken etter middagen. Ukens petit er ved Tonje Evju.

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Det var den ferien

Mange liunger har reist skuffet hjem etter at Onsakervika Camping i Hole Kommune står under vann.

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Våreventyret på Flya

Den vakre mogopen blomstrer nå op noen bare flekker --

Stor kunstmønstring i Vestregionen.

107 kunstnere fra 13 kommuner, ni fra Lier, åpner dørene og sier velkommen til alle som vil besøke dem.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Lier fikk bank

Nyåpningen og utvidelsen av DnB NORs avdeling ved Amtmannsvingen ble markert med taler av ordfører og banksjef, med blomster til første kunde og med bløtkake og kaffe til alle.

Var han til stede under debatten?

Kristelig Folkepartis leder Brynhild Heitmann stiller dette spørsmålet i sin kommentar til Erik Hæres synspunkter på skoleprosjektet på Stoppen

Årsbeste av Syllings damer

Trener Arild Haug (th) var svært fornøyd med lagets førsteomgang mot Skrim i søndagens 3. divisjonskamp, men det glapp dessverre i andre ---

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

I telt på Hvaler

Bare vel to timer fra Lier eller vel 13 mils kjøring kan du finne en av Norges fineste kystområder. Selv om Hvalers befolkning på 3800 mennesker blir åttedoblet i juli, råder stillheten og skjønnheten ofte på øygruppen på grensa mot Sverige. Tar du meg deg teltet, anbefaler vi å kjøre ut til Kirkøy som også er administrasjonssentrum i Hvaler kommune. Kort vei fra sentrum med koselige butikker og restauranter finner du strandområder der strandloven blir respektert ------

Stiftelsen Frogner Menighetshus arrangerer bokmarked for sjuende gang

Inntekten fra markedet er med på å nedbetale gjelda til et av bygdas viktigste hus

-- Ingen spesiell glede å nå målet

-- Opplevelsene underveis var det viktigste. Det sier Aasmund Lyhus når han minnes avslutningen av turen Lindesnes – Nordkapp til fots i 1977. Da han nådde Nordkapp etter nøyaktig fire måneders marsj viste kalenderen 20. september, og langs veien var det allerede noen snøfonner. Han har også gått Oslo – Bergen i strålende vær. Aasmund Lyhus har vært en av ildsjelene i Lier Historielag i snart 30 år. Han har sin del av æren for at Lier Bygdetun framstår som et kulturelt samlingspunkt.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Landskap sett fra toppen

Har du vært på en fjelltopp i år? Send oss et bilde og en tekst!

Snart snur sola

Ukens petit er ved Terje Nilsen, Sylling

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

To hvite lys

- Når katastrofen rammer står vi sammen.

Vil vi ikke ha gatemusikere i Lier?

Igor kalte han seg og kommer neppe igjen ---

Lierhallen - offentlig eller privat drift?

Kristelig Folkepartis gruppeleder, Brynhild Heimannn, gjør her rede for partiets syn på driften av Lierhallen.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

Lier før og nå

Noe, men slett ikke så mye, er forandret siden det eldste bildet ble tatt for snart førti år siden.

Drømmeforhold mot Breili

Løypekjørererne Arve Markussen (tv) og Knut Espen Riis ønsker velkommen til nykjørte løyper fra Øvre Skustad på Øverskogen.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Foreslått tilbakeført som LNF-område

- Det synes å være bred enighet om dette i det politiske Lier, sier Høyres gruppeleder, Søren Falch Zapffe

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Hyllest til Lier

Lier er et usedvanlig vakkert sted Med flott natur uten eksos Her lever folk og dyr i harmoni og fred En bygd som fortjener ros Lier har verdens nydeligste søppelfylling Og flere av verdens vakreste strøk Som Lahell, Sjåstad, Tranby og Sylling Hvor det dyrkes pottiter, kål og løk

Forebygger “drop out” og atferdsvansker i skolen

Det hevder Kristelig Folkepartis ordførerkandidat, Brynhild Heitmann, i dette innlegget.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Ei kvise i Drammens ansikt?

Ukens petit er skrevet av ordfører Ulla Nævestad, Sylling.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Sensasjonelt funn på Lier Bygdetun

At Lier Bygdetun ble det første stedet i Lier hvor det ble avdekket helleristninger, er nesten for utrolig.

Trond Johansen topper fylkestingslisten til KrF

Nominasjonskomiteen i Buskerud KrF foreslår liungene Trond Johansen på førsteplass og Brynhild Heitmann på fjortende plass på KrF-listen for fylkestingsvalget i 2011.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Godt besøkt turmål

Den grønne kassa til "Trim til topps" på Glasåsen får nå "selskap" av den hvite postkassa til Ukas Kulturminnepost.

Lærer av hverandre

Lars Larson, Veronika Hovde og Gunn Irene Torsdatter Trøen fra Lier har deltatt i ei gruppe fra Buskerud Røde Kors som jobber i et prosjekt med Røde Kors i Kenya

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Fjolls til fjells

- Hva i all verden er den greia med å dra til fjells midt på våren? Det spørsmålet stiller vår gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Tid for å klatre i trærne!

Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen. Fjerning av gamle, stagnerte grener uten årsskudd bidrar til foryngelse av trær og busker, slik at vi kan beholde dem lenger.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Bygdetunet er populært

For den som holder seg i bygda i sommer, er det trivelige søndager på Liers tusenårssted.

Støre satte spor -

Utenriksministeren fikk dispensasjon for å starte en halvtime før i dag - Blir han førstemann i mål?

Bjønneleina gruver

Jeg får stadig spørsmål om gruvene på Hørtekollen

- Vi må stå samlet

Det er både Høyres Søren F. Zapffe (på bildet) og Krfs Brynhild Heitmann skjønt enige om etter gårdagens forslag til Norsk Transportplan som rammer Ytre Lier

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Den store styrkeprøven

Helge Nybakken fra Nordal har syklet Trondheim Oslo 27 ganger

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Hjertelig møte mellom filmstjerne og ”bestefar”

Den ene liung, den andre utflyttet liung.

Over 90 med på skikarusell

Høydepunktet var premieutdelingen etter avlutningen i lysløypa i Øverskogen ----

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Bli kjent i nærområdene

Stavgangsruppa er i gang igjen etter sommerferien.

Et klassisk turmål

Utsikten fra Storsteinsfjell på cirka 540 meter over havet bør oppleves --

Snart tilbake i toppen

Motocrosskjører Jan Olav Lunewski fra Tranby viste lovende takter under helgens åpne svenske juniormesterskap