Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: e8759369225743bb9112ae2c6dff7fec

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Ama Dablam er et av de vakreste fjell i Himalaya. Kl 09:30 (lokal tid) den 11. november var Sondre Helgesen på toppen,  6812 m over havet, som den første norske Hvitserker!

- Du var den første Hvitserken opp, hva betyr Hvitserken?
- Jeg var den første fra Hvitserk, som er organisasjonen fra Norge jeg dro sammen med. Jeg var på toppen ca. èn time før nestemann.
Rett bak han kom også klatrekameratene Bastian Faaness og Matti Bernitz Pedersen.
Gruppen startet toppstøtet sitt ca kl 06:00 lokal tid.

Å nå på toppen allerede kl 09:30 er en bragd av liungen. Han er karakterisert for å være knallsterk og veldig rask.
Lengre ”bak” i løypa holdt Bastian Faaness og Jon Kristian Prietz følge helt til de nådde Dablamen, en hengebre rett før toppen (på bildene fra Ama Dablam så ser man breen tydelig). Her knakk Bastian ned i knestående og kastet opp det han hadde av innhold i magesekken. Men han lot seg ikke stoppe av det. Skum og slim ble fort tørket bort med håndbaken, og han kjempet seg til topps. Også det er en sterk prestasjon!
Gruppen var på totalt 12 personer.

- Hvor høyt var Camp 1, Sondre?
- Camp 1 ligger på ca. 5 700 moh, Camp 2 = Ca. 6 000 moh og Camp 3 på Ca. 6 300 moh

- Hvor lenge var dere på hver Camp og hva gjorde dere mens dere ventet?
- Vi var til sammen to netter på camp1 og en på camp 3. Vi hadde vært en tur opp til Camp 2 før toppstøtet startet fra Base camp. På selve toppstøtet hadde vi en natt i Camp 1 og en natt i Camp 3. På Camp 2 brukte ikke jeg til annet enn oppbevaring av utstyr. Flere andre overnattet der på vei ned igjen.

Sondre på vei opp.

- Hvordan fikk dere ideen til å klatre i Himalaya
- Jeg har alltid lest mye og sett mye bilder fra Himalaya. Ettersom det er der de aller høyeste toppene ligger har jeg alltid hatt en drøm om å dra dit. Så det utrolig stort og endelig kunne bestille flybilletten til Nepal. Ama Dablam regnes av mange som et av verdens vakreste fjell samtidig som det ikke er så høyt at man trenger ekstra oksygen. Derfor var det en veldig bra start for en som aldri har vært høyere enn de høyeste toppene i Europa.

- Hvordan har dere trena på forhånd?
- Mye tradisjonell langrennstrening og klatring på Kolsås. I tillegg ble det noen ekstra turer til Jotunheimen pluss to uker i Alpene (Zermatt og Saas-Fee i Sveits).

- Hvordan finansierte dere turen?
- Jeg hadde ikke sponsorer så det ble rett og slett egentjenede penger. Det er vanskelig å skaffe sponsorer og en sånn tur er også en tøff påkjenning økonomisk.

- Var det noen, f. eks lokale kjentfolk/Klatrere som hjalp dere?
- Vi brukte et lokalt firma som heter Peaks of Nepal som hadde veldig god kjennskap til området og stilte med bærere, kokker og klatresherpaer. I tillegg hadde de veldig gode kontakter som gjorde logistikken på fjellet mye lettere. De hadde god kunnskap om alt vi trengte å vite, og var til veldig god hjelp.

- Kan du si litt om klatreerfaringene til den enkelte?
- Alle hadde tidligere erfaring fra høyde over 5000 m. Noen har kun vært på topptur utenfor Norge en gang mens andre har tatt høye topper i stort sett alle verdensdeler og har veldig god og lang erfaring. Stor spredning i gruppa sånn sett, men erfaring viste seg å ikke være så mye viktigere enn ungdommelig pågangsmot (Begge "unggutta" på 20 og 21 år kom på toppen, Totalt kom 6 av 12 på toppen).

- Frister det til flere klatreturer der eller i andre fjellområder?
- Ja så snart jeg får spart opp penger, og tillatelse fra kjæresten, så reiser jeg veldig gjerne tilbake til Himalaya eller andre spennende fjellområder. Savner Himalaya allerede...

- Du har vel vært på mange to-tusenmetere som barn og ungdom. Kan du fortelle om det?
- Fra jeg var 6 år har totusenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby. Fra jeg var liten, ble det som en hobby å hele tiden ta så mange nye topper som mulig, og stadig brattere og med mer klatring. Jeg har bare blitt mer og mer hekta på toppturer så Himalaya er som et "mekka" for meg. Jotunheimen er helt klart viktigste inspirasjon til Himalaya turen. I tillegg har jeg en del turer i f.eks. Sunnmørsalpene, Romsdalen, Lyngsalpene og Rondane som også har gitt veldig stor inspirasjon.

- Hvilken betydning har det hatt, tror du?
- Det er utrolig viktig. Man kan ikke dra på slike turer uten tilstrekkelig erfaring, og i tillegg til alpeturene på ca. 4600moh har det gitt et bra grunnlag for å kunne dra til Himalaya. I tillegg har jeg klatret en del på Kolsås, som har gjort at jeg har blitt veldig vant til bruk av tau. Dersom man bruker for mye tid hver gang man håndterer tauet og sikringene rekker man aldri til toppen.

Du har gjennomført NTG (Norsk Toppidrettsgymnas), Geilo. Hva gjør du nå og hva er fremtidsplanene?
- Nå jobber jeg et år for å få råd til denne turen, før jeg begynner å studere neste høst. Sammen med kjæresten og masse fjellturer er det de eneste fremtidsplanene jeg har for øyeblikket, avslutter Sondre.


Sondres sherpa som heter "Thundu Sherpa".

Ama Dablam er av mange omtalt som verdens vakreste fjell. Alle som besøker Khumbu området i Nepal blir inspirert bare ved synet av fjellet. Ama Dablam er et teknisk fjell, med en miks av fjell– og isklatring.
Utsikten fra toppen av Ama Dablam, er bare rå og fantastisk. Omgitt av Mount Everest, Lhotse, Nuptse, Tamserku, Lobuche og uendelig mange flere er dette et fantastisk syn.

Les mer om turen her: http://www.hvitserk.no/turer/Hoye_fjell/ama_dablam/dagboker/ama_dablam-23.10.10

Les mer om turer som Hvitserk legger opp til her: http://www.hvitserk.no/turer?type:int=24923

Forrige artikkel:Smilte fornøydeNeste artikkel:Lierbedrift støtter
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode