Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Nordmenn har alltid vist interesse for lokalsieringen av polpunktet, enten det har vært på bunnen eller toppen av jordkloden, eller som nå i Lierbyen eller på Liertoppen. Bølgene går høyt, og debatten har virkelig engasjert liungene. Nå skal vi huske at den bare er en del av en debatt der det meste handler om vold, død og bunnløse tragedier. Det handler om vårt forhold til den troløse alkoholen.  Vi har aldri drukket så mye i moderne tid som vi gjør nå. Velstanden ser ut til å gjøre det vanskeligere for oss å møte hverdagen uten stadig å ha et lite bluss på lampa. Ettersom livet forøvrig på alle måter blir lettere,  må vi stadig anstrenge oss mer for å holde den alltid like påtrengende verdenssmerten på avstand. Vår tids barskap er blitt toppen av kjøleskapet der treliteren står klar for tapping, etter det som vi forteller oss selv har vært en hard dag på jobben. Uten hell  bruker vi alkoholen til å rette opp det som fra Skaperens hånd synes å ha blitt en konstruksjonsfeil i vårt vesen.

 De flest av oss har et forhold til alkohol. Jeg kjenner bakfylla , tunge dager derpå, den isnende angsten over ikke helt å ha oversikten,  og de desperate forsøk på å bruke alkoholen til å redusere eget ansvar for det som skjedde. Jeg har sett kreativitetens hvite lerret bli spent opp etter den første ølboksen, og senere opplevd hvordan alt flyter ut etter at six -packen bare er emballasje, og det totale kaos når ølet i glasset erstattes av sprit. Hva hadde vår kultur vært uten alkoholen?

Nå handler det om vår rett til å finne den letteste veien til rusen, øke tilgjengeligheten så å si. Er det lettere å hente spriten på Liertoppen enn i Lierbyen, og kan tilstrømningen til et eventuelt pol i Lierbyen redde hele kommunesenteret fra å bli en utdøende by preget av kommersiell forørkning?  Vi har mye å takke alkoholen for. Gå til dem som vet hva de snakker om . Ikke alle som mener at et glass eller tre om dagen er bra for helsa, og som ved å ruse seg litt, vrir på virkeligheten.

Jeg tenker på forfatteren, Jack London . Han levde på mer enn en måte nær de polare strøk og hadde et intenst og bevisst forhold til alkohol. Mannen brente sitt lys i begge ender og ved å stadig kaste alkohol på flammene, brente alt så altfor tidlig opp. I boka "Kong Alkohol" kommer han med en  del sannhetsord om alkoholen som synes å være glemt i debatten om rus. Det var tilgjengeligheten som var skyld i at han brukte store mengder alkohol. Som ung sjømann opplevde han at barene lå på rekke og rad så fort han fikk tørt land under føttene. Det var få ting som var så naturlig som å drikke alkohol. Han er ikke alene om å ha kommet til en slik erkjennelse når det gjelder vårt mest brukte rusmiddel.

Jeg levde mine guttår tett på en person som gjerne kunne sette til livs to -tre flasker spirit i døgnet. Han sov aldri  sammenhengende en hel natt fordi han  måtte opp en to- tre ganger  for å kaste innpå. Jeg opplevde han aldri som beruset. Han opptrådte høflig i alle situasjoner og bedrev dagen med lesing, kryssord og hyggelig prat med oss som var i nærheten. Han kom flere en gang med følgende råd og oppskrift på en god framtid: - Du skal begynne ved jernbanen, stemme Arbeiderpartiet og holde deg unna flaska.

Jeg husker det i byen der jeg bodde skulle være avstemning om det i tillegg til vin skulle tillates salg av brennevin på vinmonopolet. På avstemningsdagen pyntet han seg i dress og slips, forkynte for all verden at han stemte nei til sprit og slapp stemmeseddelen i urna. Og jeg tviler aldri på at det på den sto: - Nei, til brennevin. Han ville fortsette sine hyppige og anstrengende polferder til Drammen.

Jeg var ofte med, og mens jeg satt i motorvogna med en kvart Solo og Donald, fant han fram brillene og dagens kryssord. Han forsvant stadig inn på den vesle doen i enden av kupeen . Jeg tenkte ikke særlig på hva han bedrev der inne, men i ettertid har jeg skjønt at han i hvert fall ikke bidro til noen form for forurensing ved å foreta hyppige utslipp som den gang havnet  rett i skinnegangen.

Han døde på sykehuset etter et lårbeinsbrudd. Det ble uker uten sprit, og da legen fikk vite om mannens alkoholvaner, mente han at brudd på disse snarere enn beinbrudd var dødsårsaken. Nå er vel det å sette saken litt på hodet , mener jeg. Men når det gjelder alkohol, er sannheten den store taperen. Kanskje bør vi kikke litt djupere i glasset og komme litt bak den skinndebatten som nå foregår om lokaliseringa av pol i kommunen vår?
Skål!

Lierbyen Liertoppen

Flere saker fra arkivet

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Nei til Liertoppen

Nina Johnsen, gruppeleder i venstre, sier at AS vinmomopoler "tråkker i bedet vårt

Promille bak rattet i natt

Alkohol og bilkjøring er en farlig kombinasjon.

Kjøpes på Liertoppen neste jul?

- Det er langt fram for et pol i Lierbyen, tror Bård Strand (Ap)

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Vinmonopolet og Lier

Innlegg undertegnet av 10 representanter fra Lier AP

Ikke Vinmonopol på Liertoppen

Lier har ikke behov for et nytt Vinmonopolutsalg! Vi har alle kort vei til Drammen og Asker, der det er utsalg. Dersom vi vil ha et utsalg i Lier må det være (...)

Debatten om Vinmonopolet

Vinmonopolet AS søker i brev av 11. desember 2007 om at Lier kommune godkjenner etablering av Vinmonopolbutikk på Liertoppen kjøpesenter. Dette begrunnes blant (...)

Et splittet Ap i polsaken?

- Det er ønskelig fra politisk hold og stedsutvikle Lierbyen som sentrum i fremtiden, skriver Paul Chr. Justad (Ap) i en kommentar til Liernett i dag, mens hans partikollega Bård Strand (tv på bildet) mener det er best å få polet på plass og sier derfor ja til Liertoppen

Kommunestyret blir overkjørt

- Statlige etater tar seg til rette i kommunen, fremholder Matthias S. Dannevig (på bildet), leder av Lier arbeiderparti, som en kommentar til at Vinmonopolet ønsker å etablere seg på Liertoppen

Hva vil vi med kulturhus

Og hvem skal fortelle oss det?

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Første stikk til Lierbyen

Et flertall i Formannskapet ønsker vinmonopol i Lierbyen

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Ikke glem Burma

For en kort stund var Burma i medienes søkelys. Nå får vi gjøre vårt til at våre burmesiske sambygdinger skjebne ikke blir glemt og får et likegyldighetens slør over seg.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Null musikk for den yngre garde

Leserinnlegg av Lars Einar Johansen

Stor kunstmønstring i Vestregionen.

107 kunstnere fra 13 kommuner, ni fra Lier, åpner dørene og sier velkommen til alle som vil besøke dem.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

14 regler for sikker bruk av fyrverkeri

Drammens-regionens brannvesen IKS ønsker nok en gang å minne folk om sine 14 regler for sikker bruk av fyrverkeri:

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Liung av veien i natt

En Liung i 30- årene kjørte i natt av E18. Politiet krevde blodprøve.

Alkohol og politikk, paragrafer og logikk

Ukens petit er skrevet av Ulla Nævestad, Sylling.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

The twilight zone

Noen mennesker vandrer fra sted til sted. Noen ganger forlater man den frie verden og går inn i et alternativt parallelt univers. Beveger vi oss inn i en slags twilight zone, eller er den internasjonale sonen på flyplassen like virkelig som verden utenfor?

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

JA til Pol på Liertoppen. Leve Lierbyen.

Jeg ønsker også et pol i Lierbyen. Problemet er at ingen vil etablere et pol der nå. ”Pol-saken” i Lier er i ferd med å skalere ut av sin proporsjon. Det po (...)

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Grønne Lier

- der orkideer dør

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Jan Erik Vold – en poesiens arbeidshest

Det er ikke så mye å rope hurra for som lærer for tida. Men etter andre og tredje time fredag i kantina på Tranby skole, fikk jeg lyst til å slippe løs et aldri så lite, hurra. Der var Jan Erik Vold.

Ukens petit: Nye tyver på ferde

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Mange gode minner

- Fra jeg var 16 til jeg var 22-23 år var jeg på Utøya hver sommer.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

And og øl,sykkel og sol

Sykkelsesongen har startet, kjedet er vasket i diesel, og spensten i sykkelklypa er sjekket .

Flinke natteravner på Svangstrand

Natteravnene hadde god kontroll på Svangstrand.

Hard ved

Oppunder en fjellknast står ei fjellbjørk --

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Overkjørt av Vinmonopolet

- Liers politikere har mistet sin mulighet til samfunnsplanlegging og styring, sier Siri Loe Svere, varaordfører og gruppeleder for senterpartiet til Liernett

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Har noen skiftet mening?

Venstre og Senterpartiet kjemper for vinmonopol i Lierbyen, Krf er mot pol i Lier, men likevel kan det bli flertall for Liertoppen i Kommunestyret når saken kommer opp 17. april.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Saken druknet i andre saker

- Dersom du ikke ønsker noe oppstyr rundt en sak, så gjør du som flertallpartiene gjorde med svømmehallsaken, uttaler Knut Røssum i Lier Arbeiderparti.

Mitt kulturelle dilemma

Leder i Lier Arbeiderparti og medlem av formannskapet Tonje Evju, er litt provosert over debatten utelukkende har blitt til "sykehjem og skole eller kulturhus".

Møkkajobb dagen derpå

Nina E. Johnsen var langt nede etter at Kulturhuset ble begravd tirsdag kveld, men med litt galgenhumor hadde hun litt av hvert å si om sine politiske motstandere etter jobbing i stallen.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Få med deg Morten Juvet

Kunstneren har nå utstilling i Galleri Perrongen i Lierbyen - og du har et par uker å gjøre det på

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Noen er født heldige.

Her om dagen hadde jeg flaks. Telefonen ringte og en stemme i den andre enden fortalte meg at jeg hadde vunnet. Endelig var det min tur!

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Bilen full av drikkevarer

Lier-mannen ble stoppet ved Svinesund onsdag kveld med langt mer alkohol enn hva som er lov

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Kulturkutt!

For alle som har stått på for Kulturskolen de siste åra, må meldingen fra rådmannen være en skikkelig nedtur. Det tok lang tid å overbevise politikerne i Lier om nødvendigheten av Kulturskolen, og det skulle mye pedagogikk til for å få forklart støtteordninger, forbindelsen til staten og foreldrenes rolle.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --