Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.


Thorvald Lerberg

Også skulle noen av oss lese. Joa, helt greit, men det er ikke akkurat forfatter jeg skal bli. Det får greie seg om jeg leser litt mer. Kunne kanskje tenke meg å lese noe av han som var her. Det er hva vi kan oppsummere etter at Espen Haavardshom har forlatt arenaen på Tranby bibliotek og krøpet tilbake i dikterhulen. Men hensikten med det 15. forfatterbesøket som skolen arrangerer sammen med biblioteket er oppnådd.


Thorvald Lerberg

Det kan hende at et face til face møte med dikteren og hans verk kan hente fram litt leselyst i en langt på vei ikke lesende elevmasse. Få norske forfattere har i novelleform skrevet så godt om ungdom og om det å vokse opp som Espen Haavardsholm – om det å måtte dø, forelskelse, brutte løfter og knuste håp, og om det å være ensom - og det til lesere som er i ferd med å legge livslange emosjonelle kanaler.


Thorvald Lerberrg

Progressive lærere på 70 tallet leste fra Kalle og Reinert . Boka bygger på en autentisk og vanvittig politijakt på to desperate biltjuver. Det hele endte tragisk ute på Fornebu, alt til akkompagnement av Stones på en småskurrende bilradio. Jo, lærere med dramatisk og kraftig røst kunne fra kateteret gjøre suksess med den. I dag er boka litt gammeldags og egner seg best som beskrivelse av en del av virkeligheten i det forrige århundret.


Thorvald lerberg

I dagens ungdomsskolepensum kan jeg ikke finne Haavardsholm, verken i lesebøker eller antologier. Det er dumt. For Espen Haavardsholm har noe å fortelle ungdommen. Noe mer enn det å peke på hvor viktig det er å ta ungdommens parti overfor autoriter og at all faenskap skyldes dumme voksnes måte å ordne verden på. Nei, det handler mer om å takle såre følelse, drømmer og lengsler.


Thorvald Lerberg

Hvordan kan en forfatter få sagt noe om det å være dikter utover det å servere smakebiter fra egne verk? Jo, på Tranby har gjesteforfatterne fortalt fra egen barndom og oppvekst og fått et lydhørt publikum til å forstå at det er helt i starten tida lager varige riper i sjelen. Og for alle som måtte ønske å skrive seg fram til suksess på PC’n, kan det være nyttig å bli fortalt av en med erfaring at disiplin og fantasi er en forutsetning for på skape god litteratur – og at lesing er en langsom prosess


Thorvald Lerberg

For gamle lærere kaller synet av Haavardsholm fram minner om 60 åras Profilforfattere – unge, profilerte forfattere som gjerne stod i opposisjon til rådende litteratursyn, men profilgenerasjonen har i snart 50 år holdt koken og preger fortsatt norsk litteratur. Biografiene til Haavrdasolm står høyt. I Mannen fra Jante skriver han om drittsekken Sandemose som var en pest og en plage for sine omgivelser, men som vi kan tilgi alt fordi han skrev En flyktning krysser sitt spor. I Øst for Eden er det Johan Borgen som skal alminneliggjøres, men en som har begått Lillelord kan på ingen som helst slags måte bli helt vanlig. Og i hvert fall ikke for Haavardsholm. Han har. bedre enn andre forfattere ført arven fra Borgen og Sandemose videre. I biografien om Martin Linge skildrer han morfaren og krigshelten, mannen som aldri slo retrett og forlangte det samme av sine soldater.


Thorvald Lerberg

Espen Haavardsholm har heller ikke slått retrett når det gjelder sin egen AKP-ml fortid – sine historiske kraftlinjer og albanske fyrtårn. Det er vel heller slik at han aldri helt ikledde seg den ideologiske tvangstrøya. Man kan vel med rette si: Det var en gang. I dag skriver han gjerne om det som opptar hans generasjon, som han for så vidt gjorde den gang han sto på barrikadene og ventet på revolusjonen, om det å bryte opp i eget liv og begi seg inn i rom i seg selv der individet står over kollektivet


Thorvald Lerberg

Også denne gangen hadde elever med god hjelp av lektor Kolle og David Rivelsrud laget en fin ramme rundt besøket. Haavardsholm er 68-ernes talsmann. Kanskje fant han best gehør hos oss som aldri ble helt overbevist. Vi som fornemmet at bak harde ord om revolusjon og materialisme ligger et annet språk som forteller at det å leve er en ganske ensom sak uten enkel oppskrift. Men det hjelper å lese om at du ikke er alene om en slik følelse.

Haavardsholm knepper igjen dokumentmappa. I klesveien ligner han mest på en litt tilårskommen lektor, men hadde han ikke fotformsko, vi synes så tydelig vi gjorde den observasjonen da han gikk ut døra.

Bibliotek Litteratur Tranby

Flere saker fra arkivet

Veteranbilløp gjennom Lier

På lørdag ble veteranbilløpet fra Sandvika til Sundvollen arrangert for 50 gang. Brukbart vær og mange flotte biler gjorde dette til en opplevelse også for publikum.

Vellykket loppemarked på Tranby

I helga ble Tranby skolekorps tradisjonelle loppemarked avholdt. Tranbyhallen var smekkfull av mer eller mindre velbrukte lopper. Penger og gjenstander skiftet eier i høyt tempo.

Epler og litt til.

Den årlige eplefestivalen ble i helga avholdt på Lier videregående skole. Svært mange fremmøtte fikk oppleve mye epler, men også mye mer.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

17 år med fulle hus.

Magnolia Jazzband spilte tidligere denne uken for 17 gang i Sylling. Det har for lengst blitt tradisjon at det populære jazzbandet tar med seg en internasjonal stjerne og spiller en kveld i Kirka.

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Julenissen på SPAR Holsfjorden

En trekkspillende julenisse fikk opp stemningen ved inngangen til Spar Holsfjorden i Sylling lille-julaften

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Ulla fyller 60

Vår populære ordfører Ulla Nævestad feirer i dag sin fødselsdag nummer 60. Liernett gratulerer.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Takk for turen

Lærere og reiseledere på årets språkreise til Eastbourne takker for turen

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Lier fotoklubb oppdaget Tronstad.

Under kyndig ledelse av turguide Thorvald Lerberg fikk Lier fotoklubb i dag omvisning på Tronstad. Endelig var det noen som tok seg bryet å dokumentere hvordan Tronstad egentlig ser ut,

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Kampklar pappa

Jeg flyttet tilbake til Lier etter å ha bodd 6 år i Drammen. Jeg ønsket meg tilbake til Lier fordi jeg trudde at kommunen satset på barn og unge. Vi valgte å flytte til Sjåstad fordi jeg viste at der var en seriøs skole med dyktige ansatte. Etter at vi hadde flyttet til Sjåstad fikk jeg plutselig beskjed at barna våre kanskje skulle busses hit og dit fordi polikerne i Lier kommune ikke ønsker å satse på nærmiljøet til våre barn på Oddevall. Det er en skam at polikere skal knuse et så flott miljø. Veit dere hva dere gjør hvis dere legger ned skolen? Trur ikke dere veit det.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Leselyst

Ukens petitskribent stiller noen spørsmål og kommer her med to påstander

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Noe skjedde på bygdetunet i går.

- Du burde ta deg en tur, det er et arrangement på bygdetunet. Tidlig søndag morgen ringte Thorvald. Han kunne fortelle at det skulle være skuespill og taler på bygdetunet. Litt forfjamset kastet jeg meg i bilen og dro ned.

Rakk du å se alt?

Selv de som var på begge Lierdagene, rakk neppe å få med seg alt --

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

Kunst som varmer

Lier kunstforening – med publikumsvennlig kunst i Galleri perrongen

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Betraktninger om amatørkultur, amatørpolitikere og amatørjournalister

Debatten raser på Liernett, en fin anledning til å hente fram kanonene og skyte en spurv til jorden, skriver Rune Elven i sitt leserinnlegg

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Den kulturelle skolesekken.

I ei tid der kultur og skole er utsatt for sparekniven, kommer ei gavepakke av de sjeldne. 180 millioner skal årlig brukes på å tilby landets grunnskoleelever et likt og godt kulturtilbud. Pengene er tenkt brukt til å gi elevene en kulturell identitet og et forhold til egne røtter.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Seks Lierkunstnere med i ”kunst rett vest”

Liernett besøkte en av dem.

Sangaften i Sylling kirke

Med Lina Sandel på programmet. Han redder et synkende skip. - Ja, jeg vil gjøre mitt til at salmeskatten blir berget for ettertida. Den representerer ufattelige verdier som går helt tilbake til urkristendommen, og den har fulgt oss opp til i dag. Salmene er kulturbærere som gjenspeiler menneskesinnets mangfoldighet, sier Paul Lillegrfein.

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Steng biblioteket og bli med på kjøpefesten

Rådmannen har foreslått å legge ned Tranby bibliotek. Dermed mister kommunens tettest befolkede område bibliotekstilbudet i nærmiljøet. Dette vil i stor grad gå utover unge og eldre, og våre nye landsmenn som er flittige bibliotekskunder. Skolene på Tranby vil miste muligheten til å videreutvikle et kombinasjonsbibliotek på eget område. Forslaget har møtt massiv motstand blant folk på Høgda.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Let there be light

Med fare for å trette noen prøver jeg en til.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Nett – kommentaren

Vi leser................

Idealisme og faglig dyktighet

Dette har Øyvind Narjord, langrennstrener i Lierbyga i flere tiår, kombinert på en utmerket måte

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Julaften på to kvadrat

- I disse dager frekventerer vi loft og kjeller - på leit etter pappesker - velfylte av glitter og stas.

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

St. Hallvardspillet 2008

God stemning på Gilhusodden

Bokmarkedet

Noen fotnoter

TRANBY BLUES & ROCK 2003!

Høstens største og mest eksklusive musikalske arrangement i regi av Tranby Bluesklubb, Lier i samarbeid med festkomiteen for Lierskogen dagen!

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Sett i Lierbyen

Sett i Lierbyen: Liernetts syklende reporter

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

737

Vi snakker ikke om fly, men om at Liernett snart fyller 3 år. Hva er status så langt?

Velkommen til nye Liernett

Velkommen til den tredje versjonen av Liernett. Etter som årene har gått har Internett forandret seg. For å henge med på utviklingen har vi i Liernett forandret både layout, system og organisering. Nå ser du på den tredje versjonen av nettavisa Liernett. Les mer om Liernett og hvem som jobber med prosjektet.

Opera for nye brukere

Forestillingen ”Vennskap på prøve” fikk mange av elevene på Tranby til å bli operavenner

En politiker blir til

Man kan tenke seg en person, mann eller kvinne, spiller ingen rolle, som er samfunnsengasjert, og vil gjerne være med på å gjøre vårt samfunn bedre.

Lettbeint håndballspiller

- Løpinga er en bihobby, sa Silje Bæra Hørthe som løp inn til ny rekord på sekskilometeren under Kanada rundt tirsdag kveld

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Mer fokus på kvinnelige forfattere

Det mener forfatter Ellisiv Lindkvist som var en av gjestene under markeringen av Kvinnedagen i Lier.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Ukas petit

-er skrevet av Thorvald Lerberg

Das Kapital

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere