Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 61c4eadf6f6a32eb0834f6ebccce7334

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.


Thorvald Lerberg

Også skulle noen av oss lese. Joa, helt greit, men det er ikke akkurat forfatter jeg skal bli. Det får greie seg om jeg leser litt mer. Kunne kanskje tenke meg å lese noe av han som var her. Det er hva vi kan oppsummere etter at Espen Haavardshom har forlatt arenaen på Tranby bibliotek og krøpet tilbake i dikterhulen. Men hensikten med det 15. forfatterbesøket som skolen arrangerer sammen med biblioteket er oppnådd.


Thorvald Lerberg

Det kan hende at et face til face møte med dikteren og hans verk kan hente fram litt leselyst i en langt på vei ikke lesende elevmasse. Få norske forfattere har i novelleform skrevet så godt om ungdom og om det å vokse opp som Espen Haavardsholm – om det å måtte dø, forelskelse, brutte løfter og knuste håp, og om det å være ensom - og det til lesere som er i ferd med å legge livslange emosjonelle kanaler.


Thorvald Lerberrg

Progressive lærere på 70 tallet leste fra Kalle og Reinert . Boka bygger på en autentisk og vanvittig politijakt på to desperate biltjuver. Det hele endte tragisk ute på Fornebu, alt til akkompagnement av Stones på en småskurrende bilradio. Jo, lærere med dramatisk og kraftig røst kunne fra kateteret gjøre suksess med den. I dag er boka litt gammeldags og egner seg best som beskrivelse av en del av virkeligheten i det forrige århundret.


Thorvald lerberg

I dagens ungdomsskolepensum kan jeg ikke finne Haavardsholm, verken i lesebøker eller antologier. Det er dumt. For Espen Haavardsholm har noe å fortelle ungdommen. Noe mer enn det å peke på hvor viktig det er å ta ungdommens parti overfor autoriter og at all faenskap skyldes dumme voksnes måte å ordne verden på. Nei, det handler mer om å takle såre følelse, drømmer og lengsler.


Thorvald Lerberg

Hvordan kan en forfatter få sagt noe om det å være dikter utover det å servere smakebiter fra egne verk? Jo, på Tranby har gjesteforfatterne fortalt fra egen barndom og oppvekst og fått et lydhørt publikum til å forstå at det er helt i starten tida lager varige riper i sjelen. Og for alle som måtte ønske å skrive seg fram til suksess på PC’n, kan det være nyttig å bli fortalt av en med erfaring at disiplin og fantasi er en forutsetning for på skape god litteratur – og at lesing er en langsom prosess


Thorvald Lerberg

For gamle lærere kaller synet av Haavardsholm fram minner om 60 åras Profilforfattere – unge, profilerte forfattere som gjerne stod i opposisjon til rådende litteratursyn, men profilgenerasjonen har i snart 50 år holdt koken og preger fortsatt norsk litteratur. Biografiene til Haavrdasolm står høyt. I Mannen fra Jante skriver han om drittsekken Sandemose som var en pest og en plage for sine omgivelser, men som vi kan tilgi alt fordi han skrev En flyktning krysser sitt spor. I Øst for Eden er det Johan Borgen som skal alminneliggjøres, men en som har begått Lillelord kan på ingen som helst slags måte bli helt vanlig. Og i hvert fall ikke for Haavardsholm. Han har. bedre enn andre forfattere ført arven fra Borgen og Sandemose videre. I biografien om Martin Linge skildrer han morfaren og krigshelten, mannen som aldri slo retrett og forlangte det samme av sine soldater.


Thorvald Lerberg

Espen Haavardsholm har heller ikke slått retrett når det gjelder sin egen AKP-ml fortid – sine historiske kraftlinjer og albanske fyrtårn. Det er vel heller slik at han aldri helt ikledde seg den ideologiske tvangstrøya. Man kan vel med rette si: Det var en gang. I dag skriver han gjerne om det som opptar hans generasjon, som han for så vidt gjorde den gang han sto på barrikadene og ventet på revolusjonen, om det å bryte opp i eget liv og begi seg inn i rom i seg selv der individet står over kollektivet


Thorvald Lerberg

Også denne gangen hadde elever med god hjelp av lektor Kolle og David Rivelsrud laget en fin ramme rundt besøket. Haavardsholm er 68-ernes talsmann. Kanskje fant han best gehør hos oss som aldri ble helt overbevist. Vi som fornemmet at bak harde ord om revolusjon og materialisme ligger et annet språk som forteller at det å leve er en ganske ensom sak uten enkel oppskrift. Men det hjelper å lese om at du ikke er alene om en slik følelse.

Haavardsholm knepper igjen dokumentmappa. I klesveien ligner han mest på en litt tilårskommen lektor, men hadde han ikke fotformsko, vi synes så tydelig vi gjorde den observasjonen da han gikk ut døra.

Forrige artikkel:Neste artikkel:Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode