Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Gaven som ingen har fått før. Så er det her igjen, ”Det var denti' ”, årsskriftet til Lier historielag. Også i år er Erik C. Holm redaktør, og han har har bidratt med mest stoff. Jeg merket meg raskt at årsskriftet inneholder en oversikt over tidligere artikler inndelt i temaer. Det er flott for oss som fra tid til annen blar gjennom samtlige utgaver i håp å kunne punktere en lokalhistorisk verkebyll. Til neste år kan det være ønskelig å få vite fra skriftets redaksjon hva som legges i begrepet ”denti’”. Hvor lenge må en sak ha mørnet før den kan gjøre seg fortjent til å komme i årsskriftet?
Militærvesenet er viet stor plass i årets utgave Det er Erik Holm som gjennom en lang og grundig artikkel setter søkelyset på deler av  militærhistoria i Lier. Dette er det skrevet lite om og ute blant folk er bevisstheten liten om at militærvesenet faktisk her til lands spilte en stor rolle i folks dagligliv, også mens vi var i union med Danmark.

Militærvesenet var en belastning, ikke bare for dem som ble utskrevet, men også for bønder som måtte koste det hele. Det er Hegg gjestgiveri som er et slags utgangspunkt for artikkelen. På slettene ved gjestgiveriet lå det på 1700 tallet og langt inn på 1800 tallet en ekserserplass. Jeg fulgte forfatterens råd om å dele lesningen i tre bolker
med gode pauser i mellom, er nå ferdig og har i betydelig grad økt min kunnskap om militærvesenet i gamle dager. Jeg er glad for at jeg  på 16 -1700 tallet slapp å måtte utholde en 9-10 år lang tjeneste i kongens klær, selv om uniformen var aldri så stilig.

I artikkelen leser jeg at en liung kan ha tatt livet av Karl den 12. Teorien er litt søkt, men liunger var på plass ved Fredriksten i 1718, så det kan altså ikke utelukkes. I hvert fall sultet liunger i uniform seg seg gjennom noen lange uker ved Gjellebekk skanse to år før. Og soldater fra Lier var også med på trefninger utenfor landets grenser. Når det gjelder avstraffelsesmetoder må vel noen dager i kakebua være å foretrekke framfor datidens metoder  med spissrotgang og opphold på trehesten.

Artilkkelen til Bernt Landald om oppvekst i Lier i mellomkrigstida er godt stoff. Bak en slik artikkel ligger noe av det gamle postulatet til Christianiabohemen om at du skal skrive ditt liv. Han går gjennom livet på gården steg fro steg og lager gode kapitteloverskrifter som gjør at du hele tiden vet hvor du finner hva. Perioden mellom muskler og maskiner er interessant fordi mye forsvant nærmest over natta den dagen den elektriske motoren fikk plass på gården. Da jeg leste artikkelen, ble jeg minnet om at melka ble kjørt til meieriet både morgen og kveld. Det hadde jeg glemt, men det ga rom for mange refleksjoner.

 Pressmannen, Erling Kjekstad, har journalistens tilnærmingsmåte til stoffet når han beskriver hvordan han som guttunge sammen med gode venner graver et hull i bakken, inspirert av voksne som på den tida sleit med vann, kloakk og boligbygging i bygda. Det er artig å lese hvordan ungenes til dels meningsløse aktivitet avstedkommer assiosiajoner hos forfatteren som gjør det mulig for han å gi oss et bilde av hvordan det var å vokse opp i Lier på 50- tallet.

John Willy Jacobsen bidrar med en interessant og velskrevet artikkel om helsetilstanden blant liungene rundt år 1900. Hvis du på den tida var så uheldig å få øreverk, kunne det hende at du fikk en trakt i øret som det deretter ble helt smelta, usaltet smør nedgjennom . Skildringen av begravelsen til Martin Grøndahl, en avholdt og respektert lege, som hadde sitt pasientgrunnlag fra store deler av Lier, står som en interessant dokumentasjon på hvordan en begravelse blant de kondisjonerte foregikk rundt 1900.
Før i tida var det hoppbakker overalt , og på Tronstad var det minst to. Og det er fra et sørperenn i Lille tronstadbakken vi får et fornøyelig referat i årsskriftet. ”Det er befriende å lese et avisreferat som er så lealaust og fullstendig fritt for det alvoret som kom senere, skriver Erik C. Holm i innledningen.
Så en artikkel om en bemerkelsesverdig liung.  Ole Skustad dro med 174 kroner til uniten der han slo seg fram som farmer, fikk et helt spesielt forhold til en gris, var vel ansett, godt likt og endte opp som en betydelig jordeier – i hver fall i liersammenheng. Historien har noe fantastisk over seg, og forfatteren, Arild Røed, har gjort den til skriftets mest litterære. Et lite eventyr, står det. Men om det så bare skulle ha et snev av sannhet i seg, ville jeg forbundet det med ære å kunne knytte slektskapsbånd tilbake til Ole Skustad fra Vestre Skustad, der snøen kom i slutten av oktober og ble liggende til begynnelsen av juni – som det står i årskriftet.

Vi nevner også en artikkel fra vår nære fortid. Ellen Marie Jørgensen var pasient på Lier i begynnelsen av 70 -tallet. Hun skriver varmt om livet på sykehuset og den behandlingen hun fikk. Sett i lys av de reformene som psykiatrien har vært gjennom de siste åra, kan artikkelen være et forsvarsskrift for alle som mener at reformene langt fra har vært av de gode.

Ved å henvende deg til Servicetorget i Rådhuset, vil du sikkert få vit ehvor årsskriftet er til salgs.

Gjenstander funnet under utgraving ved Hegg Gjestgiveri

Familen Grøndahl foran våningshuset på gården hegg

Hølet er byggegropa til Lier kommunes tjeneseboliger på Heggtoppen


Flere saker fra arkivet

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Lierbyens historie er tema på historielagets vårmøte

Torsdag denne uken kommer John W. Jacobsen til Haugestad for å fortelle om Lierbyen fra 1870 – 1990, som er temaet i boken han jobber med og som skal være ferdig utpå høsten.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Sommerminne del 4

Camping på 50- tallet

Sommeminne del 3

Camping på 50-tallet

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Lierhistorie er alltid en populær julegave

Liers to årvisse historiepublikasjoner, historielagets årbok og Lierkalenderen, er kommet. Begge har interessant og godt illustrert lesestoff for liunger og andre både i og utenfor bygda.

Vi besøker Liers spisesteder: Heg gjestgiveri

På praktfulle Lier Bygdetun tilbyr Heg gjestgiveri grøt og vafler til den som kjenner sin besøkelsestid – og åpningstiden.

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Nytt historisk spill i Lier

Skal bygge på slaget ved Gjellebekk skanse i 1716

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Ny artikkel fra den elektroniske historieboka

Redaktør Terje Bautz har sendt Liernett nok en interessant artikkel

Liers merkeligste parkeringsskilt?

Ved Fosskvartalet i Lierbyen ventes det visst at man skal klatre høyt opp og forsøke å tyde retningslinjene på baksiden av et skilt. Europark benekter derimot at noe er galt.

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Månedens blomst

Månedens blomst for juli til Arne Ask

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Heatseier og sølv

Tor-Erik Wam forsvarte sin andreplass fra Nordisk mesterskap fra 2010.

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Vinteren på sotteseng?

Den 83. årboka fra Drammen og Oplands Turistforening er klar

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Sommer 6

Seks av i alt sju

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Et "telegram" fra Åslaug Haga

Her er diktet som tidligere venstrepolitiker og kulturhusforkjemper Tove Sæteren fikk da hun sluttet i kommunestyret i 1999

- Helt fantastisk

Slik blir årets kulturprisvinner karakterisert av Pål Anders Ullevålseter som har kjent Hans Erik Fuglerud i nærmere 20 år.

Oppfrisking av gamle minner

I dag leste jeg noe vanvittig spennende i Aftenposten, skriver Nina E. Johnsen i ukens petit

Helt unike bilder fra et kjent hus

Heg Gjestgiveri er trolig blant Liers mest fotograferte bygninger, men det er etter flyttingen til bygdetunet. Nylig kom det frem gamle bilder fra husets mindre kjente fortid. Blant dem bildet (over) av den store frukthagen ved huset.

Trengte Lier en nettavis?

Nettavisen Liernett avvikles ved utgangen av 2012.

Sylling Ysteri - kapittel 1

Kap. 1 Innledende del

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Kultur til Landhandel

Sesongens andre kulturminnetur, i regi av Lier kommune og Lierbygda O-lag går til Nedre Skustad Landhandel på Friluftsmusèet ovenfor Spiralen.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

HLSK at the Movies

Et par hundre tilhørere stilte opp da Høvik og Lier skolekorps (HLSK) onsdag kveld holdt sin årlige showkonsert, i år med tittelen ”HLSK at the Movies”.

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Lier før og nå

Alfheim var blant de mest kjente og imponerende husene i Lierbyen da det sto ferdig i 1908. Huset ligger der fremdeles, men er nå inneklemt blant blokker som bare har navnet felles med den gamle sveitservillaen.

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Canada vs. Kanada

Den kanadiske ambassaden i Oslo ønsker informasjon fra Lier Historielag om stedet Kanada i Lier. Noen som har noe å bidra med?

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Hørtekollen revisited

På skauen er det skiføre, og det var dit jeg ville

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Opp igjen

Dette minnesmerket bør reises og settes i stand til 9. april.

Jan Erik Vold – en poesiens arbeidshest

Det er ikke så mye å rope hurra for som lærer for tida. Men etter andre og tredje time fredag i kantina på Tranby skole, fikk jeg lyst til å slippe løs et aldri så lite, hurra. Der var Jan Erik Vold.

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Minneord

Erik C. Holm døde den 9. januar

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Brannbiler i Drammen

VG har satt fokus på standarden på brannbiler og bredskap i Norge i dag. Og det er ille.

"Evig din?" i Drammen teater

Enkel, stilig og elegant. Se bildene her fra kabareten til Lier Kammerkor

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg