Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: cb92d379dc4ac68290f36a2e78d7b3eb

Månedens blomst

Månedens blomst for juli til Arne Ask

Arne Ask har i mer enn en mannsalder vært en markant skikkelse i Lierbygda. Han har gjort en stor innsats for orienteringssporten, og i juli kastet han glans over idretten ved å vinne to gull og to sølv i Pre-o EM i Frankrike. I tillegg til gullet i paralympic-klassen og sølvet i åpen klasse, vant Arne gull i tomannslag i paralympicklassen , Arne vant også sølv i lagkonkurransen.
Som mangeårig redaktør av Lierposten bidro han til å gi liungene et talerør i bygda. Han preget avisen i så stor grad at den på fokemunne ble kalt Ask-posten.
Stø kurs med Arne Ask

Det sies at det er vanskelig å vippe Arne Ask av pinnen. Kanskje er det den egenskapen om har gjort det mulig for han å vinne fire medaljer i EM i presisjonsorientering. I dyp konsentrasjon har han gått gjennom løypa på 2, 5 kilometer på under to og en halv time og greid å finne akkurat den rett posten blant flere.

 Alternativene er mange, og du skal kunne finlese kart for å kunne se at en post er riktig i forhold til en annen som er noen centimeter unna. Og det på fransk jord, i et terreng som er fremmedartet for en som trives best blant furulegger, tung granskog og en og annen skrent.

Som 13 åring i deltok han i sitt første o-løpet i 1957. Fra da av var kartet med når Arne beveget seg ute i terrenget. Han tok utdannelse gjennnom NKI og fortsatte utdannelsen i feltartilleriet der landmåling var en viktig del av pensum. I 1963 deltok han i junior – NM. Men det er først i de siste åra han og da spesielt i år, at han har gått til topps på resultatlistene.

I 1976 var han med å starte Lierbygda o - lag og ble valgt til første formann. Laget fikk raskt over 300 medlemmer. I 1978 påtok Lierbygda o-lag sammen med Lier IL og Vestre Lier IL å arrangere NM på Øverskogen.

Arne Ask har vært aktiv på forskjellige områder innenfor O – laget, men turorienteringa ligger hans hjerte nærmest. Og Arne har ikke tall på alle postene han opp gjennom åra har lagt ut. Hvert år legges ca, 100 poster ut på forskjelige steder i kommunen. Flere hundre liunger og en del andre er med på å finne flest mulig av dem, og det vanker merker, diplomer statuetter og utmerkelser til dem som er med .

Sammen med barndomsvennen Ragnar Bjerknes tok Arne initiativet til en egen avis i O - lagets regi. Den skulle være en annonseavis som i tillegg til annonser også skulle ha redaksjonelt stoff. Og den skulle gi kjærkomne inntekter til Laget.
Det ble mye arbeid på de to ildsjelene, men i 1991 trakk de avisen ut av O-laget og startet Lierposten. En gratisavis der orienteringsstoffet ikke skulle ha mer plass enn det som var naturlig i en lokalavis. Og nå ble det alvor. Avisen ble abonnementsavis i 1994 og tok opp kampen med Fremtiden og Drammens Tidende.

Orienteringsstoff var godt stoff, men Arne var også svært godt orientert på det kommunale kartet og brukte lang tid på å pløye gjennom kommunale sakspapirer som han hentet på Rådhuset. Arbeidsmiljøloven var han ikke så kjent med på den tida. Det ble lange kvelder i redaksjonen. Forvaltningsloven, derimot, kjente han godt og var ofte frampå når folk på Rådhuset forandret terrenget på en måte som gjorde at de kom i utakt med den.

Det var liksom han overførte sin detaljkunnskap om topper, vann, stup og skrenter til den kommunale forvaltningen. Ga du han ”koordinatene”, så fant han svaret. Som god orienteringsløper har Arne en egen evne til å abstrahere og distansere seg litt fra virkeligheten. En egenskap som ga han sinnsro til å sitte år etter år som redaktør i en konkurranseutsatt avis, i et lokalmiljø som ikke alltid applauderte det som kom på trykk. Men på slutten av 90 - tallet er avisen opplagsvinneren blant landets lokalaviser, og økonomien er sunn.

Nå er det VM i presisjonsorientering som står for døra. Han er uttatt og reiser til Ukraina seinere i måneden. Oppvarmingen gjør han ved å legge nytt fundament til en ny garasje i Sognaveien.
I alt er han med på et tjuetalls konkurranser i året.

Arne finner igjen fram kartet og begynner på nytt å fortelle meg forskjellen på turorientering sykkelorientring, fotorientering, skiorientering og presisjonsorientering. Han har forstått at jeg ikke har skjønt.

Men jeg har alt jeg trenger. Kartet av Arne har jeg hatt flere år på å tegne. For meg er Arne Ask en metafor, noe ganske unikt, en varde på Lierkartet som fortjener en blomst.


Forrige artikkel:Det var den ferienNeste artikkel:This is Eastbourne
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode