Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Jeg kaster sjelden noe, derfor flyter kjelleren over av gamle aviser, tidskrifter og papirer av alle slag. Når jeg ikke har annet å gjøre, drar jeg dit inn og gjenoppfrisker gamle minner ved å flytte på gjenstander i hyllene, bla omkring i tidsskrifter eller papirer uten dato.

Her en kveld fant jeg noen andelsbrev i Lierposten kjøpt av meg for mer enn ti år siden. De blomsterkdekorerte A4 arkene med pålydende 150 kroner ville i dag være verdt en liten formue hvis indekskurven for Oslo børs hadde ligget til grunn for en eventuell verdistigning.

Det var ikke ønske om raske penger som en gang fikk meg til å sette kapital i et lokalt foretakende. Men ren beundring over at noen ildsjeler utfra idealisme og pågangsmot hadde satset alt på å få i gang en lokalavis i Lier. Nå skulle Drammenavisene få konkurranse, og det skulle bli slutt på skuffelsen over den stemoderlige behandlingen Lierbygda ble til del av aviser som var mest interessert i livet på Bragernes torg.

Nå hadde vi Lierposten med eplet som en del av logoen. Ikke var det vanskelig å få inn stoff heller. Og ikke sjelden ga jeg pressedekning til arrangementer der jeg selv satt som arrangør. Stoffet ble levert i en kjeller på Martinshaugen der Ragnar Bjerknes hadde innredet redaksjonslokaler. Her var alt nødvendig utstyr til avisproduksjon, lyskasse, PC og telefon. Det hendte redaktør Arne Ask stakk innom, men han la seg sjelden opp i det redaksjonelle. I avisen var det plass til det meste, bare det var der før deadline.

 For meg var det som å som å gjenoppleve viktige sider fra egen barndom fra en tid gang jeg nesten hver dag var innom lokalene til Ringerikes Blad. Der jobbet tanta til moren min i mer enn 50 år som typograf. Hun holdt gjerne på en stund etter regulær arbeidstid, og det var da jeg fikk komme inn i avislokalet etter en liten knert på vinduet. Jenny, som hun het, var kledd i brun silkekjole med svart skinnforkle, runde briller og håret stramt knyttet i en topp i nakken. Pressa sto i et stort innelukke av glass, delvis nedfelt i gulvet midt i lokalet. Lufta var fylt av blylukt, trykksverte og papir. Noen ganger arbeidet også en setter på overtid, og jeg gjenkaller lett rislingen av bokstavene som falt på plass i maskinen og ble til blysatslinjer.

Engang fikk jeg en slik med navnet mitt. Den ga meg et forsprang på klassekameratene når vi skulle skrive navn på skolebøkene. Men det var ikke lov. Det ga ingen håndskrifttrening, og både satslinje og stempelpute fikk ikke engang være med i ranselen. Jenny satte avisen for hånd, opp ned og speilvendt. Når jobben var mer enn godt gjort, dro vi til stedets melkebar og spiste grøt eller lapskaus. Jenny avsluttet med kaffe og ”Fremtiden på hodet”, noe som vakte forundrede blikk fra de få som ikke var stamkunder- og dermed heller ikke vant til Jennys lesevaner. Akkurat denne historien faller litt utenfor rammen av det jeg hadde tenkt å skrive om her, men i et pressehistorisk perspektiv, har den interesse.

Skrivinga tok meg mer og mer av tida mi. Uka ble ikke helt den samme uten at jeg hadde vært oppom kjelleren hos Ragnar med et eller annet.
Etter hvert flyttet Bjerknes sitt en-manns- avishus til Meierigården. I resepsjonen satt Magnhild. Foran storskjerm med snasrveisikonene til alle slags tekniske løsninger for avissetting, Ragnar. Ved en mindre skjerm, redaktør Ask. Jeg kjøpte nytt fotoapparat og kunne nå dyrke en gammel hobby i embetas medfør så å si.

Mye av fritida gikk til skriving. I helgene var det arrangementer som skulle dekkes, ellers i uka skrev jeg kommentarartikler eller laget portrettintervjuer. Tirsdag dro jeg gjerne rett fra jobb og ned i redaksjonen og arbeidet til Syllingbussen dro fra Lierbyen kvart på tolv. Det jeg da ikke hadde blitt ferdig med, måtte avsluttes hjemme og leveres før 8 dagen etter. Jeg fikk betalt pr millimeter. Alt ble målt opp med linjal, og det ble etter hvert atskillige meter stoff som havnet ute blant liungene.

Avisen hadde god opplagsøkning på slutten av 90-tallet, inntjeningen var også bra, og et år var Lierposten opplagsvinneren blant lokalavisene i Norge. Det var moro.
Men alt tar slutt, eller utviklingen går framover. I 2001 hadde jeg skrevet mitt siste ord i Lierposten. To år etter foreslo jeg for Rune Elven at vi skulle starte Liernett. Han tok meg på ordet, satte opp et nødvendig reisverk og viste klare redaktørtakter Kort etter hadde vi nettavis-gründeren, Svend Asbjørn Sylling on –line og dermed både redaktør og daglig leder.

Så hvorfor skriver jeg dette på en med lørdagsmorgen med dagens nyheter gående live i et hjørne av skjermen og Morgenkonserten fra høyttalerne?
Fordi jeg startet med å la tankene vandre på jakt etter noe å skrive om, og de tråkker da gjerne i minnespor som ikke er gjengrodd av støv og skitt og derfor lett hentes ned. Jeg synes jeg hadde en historie å fortelle til noen av de 6 – 7 hundre unike brukerne som daglig er innom Liernett, noen flere ganger daglig. Gjentakelser registreres ikke.
Vi har observante sidekommentarer som bidrar og utfyller. Og ettersom overskriften ikke lover mer enn en flik av vår lokale pressehistorie, ber vi om lesernes hjelp til å komplettere den.

Og utviklingen framover?

 En framtidsforsker mener den siste papiravisen vil være på gata, gratis eller for salg i 2040, i april forresten.
Men siden vi er på vei inn vår viktigste kristne høytid, da lignelsen for mange er en aktuell litterær sjanger og skia er i bruk mer enn vanlig, ligner vi her nettavisen med plastskia.

De eldste av oss husker debatten om tre eller plast i løypene på begynnelsen av 70 tallet. Er du i tvil om utfallet, bør du ta en titt på hva dine skimedløpere har festet til støvlene denne påsken. Drar du den litt lenger, vil du også finne ut om noen går med ei av hvert slag.
See!
God nett – og skipåske.

1 kommentar

Lørdag 31. mars 2007 21:42: Truls Hallingstad
På nittitallet møtte jeg en skiløper. Trolig den siste.Det var inne på myrene ved Furuholmen. Han gikk på treski, bambusstaver med store trinser. Lua var Holmenkollens (kølaskuffe), rutete tweed-dress, sportsstrømper med Selbumønster. Selvfølgelig slips. Ingen svetteperler på pannen. Det er å håpe at denne herren er ute av løypene forlengst.For han var ingen JAGER, han bare gikk.

Flere saker fra arkivet

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Impuls, ny gratisavis i Lier

Men også i Røyken, Drammen og Asker. Avisen har et opplag på 50 000.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Papiravisene blør

Blodrøde tall nesten over hele linja.

Utrenskninger før salg

Mye tyder på at Mecom-avisene og dermed også Drammens Tidende og Lierposten, blir solgt til A-pressen

Kampen om leserne

Kampen vil stå mellom utenlandskeide Lierposten og det rotekte lierproduktet, Liernett

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Månedens blomst

Månedens blomst for juli til Arne Ask

Ingen leserflukt fra Lierposten

Fjorårets opplagstall for landets aviser ble nylig offentliggjort, og Lierposten kan se tilbake på nok et år med gode og stabile tall.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Trengte Lier en nettavis?

Nettavisen Liernett avvikles ved utgangen av 2012.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Lier-nett, ikke bare lesestoff

Vi i Lier-nett prøver å samle alle lenker til Liersider på nett. Har du ei lenke vi mangler, eller er det noen av lenkene vi har du mener ikke passer? Send oss et tips.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Liernett, avisen for deg som bor i Lier

En drøm har gått i oppfyllelse

Godt Nett-År

Liernett skal bli liungenes møteplass nummer 1

Endelig på nett

20 år etter at Lierposten kom ut for første gang, finner jeg den nå endelig på nett.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Problemer for Lierposten

Lierposten har også store problemer etter brannen på Oslo S

Lesertall for Liernett

Hvor mange leste egentlig Liernett i 2007?

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Oppskrift på god bygdekultur

Nye generasjoner gleder seg over livet på Øverskauen. Øverskogendagen ble en fin opplevelse på pinseaften --

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Sommeminne del 3

Camping på 50-tallet

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

737

Vi snakker ikke om fly, men om at Liernett snart fyller 3 år. Hva er status så langt?

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Kalenderforvirringen oppklart

Leseren som påpekte at Lier kommune henviste til en utdatert kulturkalender, viste seg å ha rett

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Liernett på papir

Nå er det endelig mulig å bruke Liernett til å tenne opp

Ny redaktør av Liernett

Fra 1. mars har Svend Asbjørn Sylling tatt over redaktøransvaret for nettavisen Liernett.

Sommer 6

Seks av i alt sju

Utviklingen går sin gang

På tide å starte med blanke ark og blank tavle i det nettavisen Liernett går inn sitt 8. år

- Ingen småaviser legges ned

Det lovte Mecom-sjef David Montogomery da han besøkte Lierposten

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

- En siste utvei

Hva er galt med kommunens kalender? spør kultursjefen. Vi har hele 3 svar.

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Velkommen til nye Liernett

Velkommen til den tredje versjonen av Liernett. Etter som årene har gått har Internett forandret seg. For å henge med på utviklingen har vi i Liernett forandret både layout, system og organisering. Nå ser du på den tredje versjonen av nettavisa Liernett. Les mer om Liernett og hvem som jobber med prosjektet.

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Lierposten blir britisk

Orkla Media, som eier både Drammens Tidende og Lierposten, ble i dag solgt til Mecom Group i London

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Daglig leder av Liernett til VG Nett

Datagründer og daglig leder i Liernett starter som Traffic Manager i VG Nett etter nyttår.

Dårlig samhandling

- Er det slik at elevene ved Sylling og Hallingstad og Tranby skoler har dårligere forhold for kroppsøving enn elever ved bygdas skoler? spurte Bård Strand i en epost til Liernett denne uka

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Velg klosteret i helga

Gå i kloster – i hvert fall for et par timer. I forbindelse med kunstmønstringen Kunst rett vest holder 9 lierkunstnere atelierene sin åpne for publikum i helga

Betraktninger om amatørkultur, amatørpolitikere og amatørjournalister

Debatten raser på Liernett, en fin anledning til å hente fram kanonene og skyte en spurv til jorden, skriver Rune Elven i sitt leserinnlegg

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Hverdagen i en lokalavis

Lierposten hadde torsdag besøk av et fjernsynsteam fra Først & Sist-redaksjonen i NRK.

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Kulturminnedag sist søndag

Årets kulturminnedag hadde fokus på fritid og på hvor og hvordan vi bruker fritida vår, kort sagt: Mangfoldig fritid. Mange brukte søndagen til å besøke Bygdetunet der årets markering gikk av stabelen. Og det var vel anvendt fritid.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Hvor stor er en smule?

Det synes å ha vært en smule uenighet om akkurat det på Liernetts sider den siste uka.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Nå roer du deg ned.

Da jeg våknet i åttetida, var bilen dekket av snø. Ingen ting er som å starte en lørdag med kald og våt snømåking. Litt for sent ute til en avtale stresset jeg ut, fikk varme i motoren og snøen av bilen. Da jeg igjen åpnet døra på førersida for å sette meg inn fikk jeg nakken full av snø. Lettere ilter satte jeg i å forbanne hele vinteren. Til slutt så jeg vel hvor dum jeg var og fikk roet meg ned med en kopp kaffe.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom