Mangfold av meninger
Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut
At Liernett blir vurdert på det produktet som til enhver tid ligger ute, er noe vi hele tiden er forberedt på, men vi synes reaksjonene den siste uka ble vel overdimensjonerte.
La det være klart: Vår kulturanmelder har redaksjonens frihet til å bruke sin rett og ikke minst uttøve sin plikt til skrive kritiske vurderinger av lokale kulturoppsetninger fra start til premiere. Hans grundige og lange erfaring som kulturskribent er viktig å utnytte, dersom Liernett skal bli et godt supplement til lokalpressen. Vi kan ikke se at den øvrige lokalpresse har gjort noen særlige forsøk på å skrive en seriøs anmeldelse av St. Hallvardspillet.
Kulturutvalget (eller Kultur, oppvekst - undervisningsutvalget) ble ”slukt opp av det omfattende Tjenesteutvalget. Det er beklagelig etter vår mening. Der kunne deler av debatten vært ført videre.. Både på kommentarplass og i møte med enkeltpersoner denne uka har redaksjonen fått et bestemt inntrykk at Lerbergs syn også har vunnet gehør hos mange liunger.
Det er grunn til å sitere fra Lerbergs anmeldelse for å vise nyansene:
”Først og fremst vil jeg berømme de mange amatørskuespillerne. Der fins mange talenter. Når det gjelder forestillingen jeg her skriver om, vil jeg trekke fram barna som gjorde en fin innsats og spilte vesentlige roller i stykket. Nå skal det sies at ”Ikke en spurv til jorden” ikke legger til rette for de helt store skuespillerprestasjonene. Sant å si synes jeg stykket er litt flatt og hadde derfor problemer med å holde tråden gjennom handlingen, noe som kanskje kan tilskrives egen dumhet. Høydepunktene markeres for dårlig, og stykket mangler en stringens som gjør at vi som publikum lett kan følge handlingen og samtidig få med oss de spektakulære opptrinnene.”
Vi tror kulturlivet i Lier er tjent med ærlige, subjektivt kritiske meningsytringer, enten det skjer i klubber og foreninger, på den partipolitiske arena eller gjennom lokale media. I flere saker har Liernett forsøkt å være et alternativ til den etablerte presse.
Meningsytringene på nettavisene kan lett bli mer uforutsigbare og spontane. For en nettavis med fri adgang til meningsytringer kan det lett bli en vanskelig balansegang for redaksjonen, på den ene side å la alle slippe til og samtidig bidra til å styre debatten inn i en konstruktiv retning.
Men kanskje er ikke alle liunger med ”hånden på rattet” vant med at det blir spørsmål fra ”hvermansen”. For noen enkelte lokale medier er det jo lettvint å rope hallejuja, helst ikke stille kritiske spørsmål, spesielt når de samme medieaktørene har vært med å betale for festen ---
En redaktør ser ingen grunn til ”overprøve” synspunktene til en erfaren, men subjektivt kritisk journalist. Selv tradisjonelle aviser på riksplan vil ha merket seg, at selv ”tanta” i Akersgata, Aftenposten, driver ikke med sensur av anmelderne av tradisjonelt kulturstoff og annet kommentarstoff. Men selvsagt diskuteres artiklenes innhold med vinklinger og prioriteringer. Det gjør redaksjonen i Liernett daglig på sitt interne forum.
Med krevende jobber på dagen og jobbing på kvelden sier det seg selv at redaksjonen ikke kan være bemannet hele døgnet, i motsetning til de mer tradisjonelle avisene der de fleste jobber på heltid.
Til tross for mye kritikk, tror og håper vi at Liernett har vært og vil være til glede og nytte, men også til litt irritasjon for mange liunger, både i foreninger og klubber og blant de debattglade. Alle våre lesere, frilansskribenter med sine tips og bidrag, for eksempel innen kultur, idrett og politikk, er med og legger grunnlaget for ei fri og uavhengig nettavis, uten kapitalmakt fra mediekonsern i ryggen. Med idealisme vil vi fortsatt være en ”møteplass” på nettet for engasjerte innbyggere ---