Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: ea519721e5e85417da8f482a2de35bee

Papiravisene blør

Blodrøde tall nesten over hele linja.

På lokalplanet har det vært nedgang. Dt. har i 2008 hatt et formidabelt opplagsras. Noe bedre i Lierposten, men også der viser pila nedover. Som liten lokalavis er det mer oppsiktsvekkende ettersom det nettopp er den type aviser som ser ut til å ha ridd stormen best av. Det er snart ti år siden Lierposten var opplagsvinner blant likesinnede.

Dt. er i godt selskap med andre regionalaviser som også har gjort det dårlig. Aviskongen og turbokapitalisten David Montgomery ser ut til å ville selge seg ut, i den grad han i er i stand til å få noe som helst for noe som ikke så mange er interessert i å gi særlig mye for. Men om han lykkes, kommer han samtidig til å vise sitt sanne ved å støvsuge slunkne pengekasser i avisredaksjonene før han flagger ut og sier takk for seg. Resultatet kan da bli at Edda Media må kutte mer enn de ca 50 millionene de nå i første omgang ser ut til å måtte kaste over bord for å få skuta flott.

Ja, hvordan vil det gå?
Papiravisene var dårlige til å forutsi finanskrisen. Selv om mange aviser har levd fett på dødsannonser, er det vel ikke å vente at de nå på redaksjonell plass annonserer egen begravelse. Men sykdommen som herjer i avishusene, er absolutt livstruende. Den selvmedisineringen som nå foregår ved at redaktørene med påklistra smil forteller at stadig flere leser avisene deres, virker hul. Opplagsøkningen er kommet på nettet, og der er det lite å tjene. At idealismen er borte i norsk presse, fortalte Ibsen oss i ”En folkefiende” fra 1882. Det var pengene som styrte pennen til redaktører flest, da som nå. Og det kan bli verre hvis vi skal ta signalene fra utlandet på alvor.

Jeg gidder ikke lenger betale for nyheter. Jeg gidder ikke lenger lese aviser der annonsørenes klamme hånd merkes til og med på redaksjonell plass i avisen. Jeg gidder ikke lenger lese aviser som stjeler min oppmerksomhet ved å fortelle om skiskytteres fottøy og fotballspilleres matvaner. Jeg gidder ikke lenger bruke tid på avisstoff som jeg kan finne på kommunens hjemmeside, riktignok godt skjult, men likevel. Jeg gidder ikke lese om arrangementer jeg ikke helt vet om er delfinansiert av samme firma som lønner anmelderen.

Nå om dagen bruker jeg avisene til å pakke inn vedkubber som så legges i ovnen. Det begynte jeg med etter at jeg i en avis, som for lengst er forsvunnet i pipa, leste at det mest miljøvennlige var å brenne papir i egen ovn. Litt etter leste jeg, også det i avisen, at det var omtrent like mange motstandere som tilhengere av en slik ide. Dermed hadde avisen nok en gang fått meg til å bruke mye tid av et begrenset liv til å tenke på noe som kunne være både og, begge deler eller alt eller ingenting.

Før i tida rev vi lokalavisen i papirstrimler, ca 15 cm brede – revet langsetter fibrene i cellulosen, vel og merke. På lørdagsettermiddagene satt vi solveggen på hytta og la dem i en kasse. Den ble så plassert i et lite hus i skyggen av tre graner der det bak døra med krok på innsida, luktet grønnsåpe og einer. Den gang var det aldri tvil om at papiravisen kom til nytte.

Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Onsdag 25. februar 2009 18:23: Amtmann Svingen
Med ref. til siste avsnitt antar jeg at de færreste vil ha nytte av nettaviser - selv ikke av Liernett - til formålet som antydes.
Onsdag 25. februar 2009 18:58: Tom I.
Jeg sluttet også å kjøpe papiraviser for noen år siden. Det jeg vil ha finner jeg gratis på nettaviser som Liernett. Mye av stoffet kan jeg sannsynligvis finne andre steder på nettet også, men her finner jeg alt presentert på ett og samme sted uten at det krever for mye innsats fra meg som leser.

Et alternativ, med ref. til siste avsnitt, er å ta utskrift fra nettavisene.
Torsdag 26. februar 2009 01:36: Anita Drevdal
Papirutgave av aviser er viktig for meg - i denne lenken så er det det viktigste budskap. Ja, jeg synes at Lierposten og Drammens Tidende gjør en viktig jobb i lokalmiljøet. Jeg synes det er greit at tilfeldige bloggere skal reagere på det...... Dersom bloggere - som Liermett - føler ekstremt behov for å forfølge oss andre - vel, la dem drive på...
Torsdag 26. februar 2009 07:14: ?
Nå veit jeg ikke hvem Anita Drevdal er, men veit du egentlig hva en blogg er ????
Torsdag 26. februar 2009 07:15: Liungen
Anita Drevdals mislykte utspill i forkant av SV-nominasjonen kunne vært til mindre skade for partiet hvis hun hadde gått forsiktigere ut i for eksempel en nettavis.

Om nominasjonsutspillet var lite gjennomtenkt, er siste del av kommentaren i denne spalten ikke et hakk bedre. Når Drevdal forsøker å gi inntrykk av å representerre et slags flertall og skriver at noen "føler ekstremt behov for å forfølge oss andre", kan årsaken være at det mislykte forsøket på å kuppe nominasjonsmøtet sitter dypere i samvittigheten enn noen kunne ane.
Torsdag 26. februar 2009 11:06: Tom I.
Det kan virke som om du har problemer med virkelighetsoppfattelsen, Anita Drevdal.
Hvordan kan du komme fram til at Liernett føler et ekstremt behov for å forfølge deg, når Liernett skriver på lederplass at papiravisene opplever nedgangstid og problemer? Hvor er sammenhengen? Hvordan kommer du fram til din konklusjon om at Liernett føler et ekstremt behov for å forfølge deg og "oss andre"? Jeg har aldri følt meg forfulgt av andre enn nabobikkja.

Anita, du går en tøff tid i møte, for det er nok av folk som er ute etter å forfølge deg:
Gunnar Stavrum, redaktør av Nettavisen:
http://stavrum.nettblogg.no/m_012008.html
Statistisk sentralbyrå:
http://www.ssb.no/emner/07/02/sa95/kap5.pdf
Dagens Næringsliv:
http://www.dn.no/forsiden/etterBors/article1612182.ece
Styret i Aftenposten:
http://www.aftenposten.no/kul_und/article2944826.ece
Universitetet i Bergen/Medienorge:
http://medienorge.uib.no/?cat=statistikk&page=avis&queryID=190
TIME Magazine:
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1880581-2,00.html

Samtlige saker overfor fant jeg forresten på nettet gratis, uten at jeg måtte betale for papiraviser. Det er slik jeg, og i følge statistikkene mange andre, ønsker det. Og du trenger ikke overtolke det som at jeg er ute etter å forfølge deg.

Det jeg stadig undrer meg over er hva dine partifeller i SV mener om dine gjentatte sleivspark i kommentarspalten på Liernett.
Jeg kan ikke snakke for andre enn meg selv, men jeg tror ikke dette fremstiller deg og ditt parti i et positivt lys. Uavhengig av om du uttaler deg som privatperson eller gruppeleder i Lier SV.
Som en fremtredende lokalpolitiker burde du ha holdt deg for god til å servere slikt svada med tastefeil klokka halv to på natta. Tell gjerne til ti før du trykker på lagre-knappen.
Torsdag 26. februar 2009 11:53: Tom I.
Resultatet i A-pressen gikk fra 328 millioner i 2007 til bare 28 millioner i 2008. En nedgang på hele 91 %.
http://kampanje.com/medier/article426604.ece

Pass opp! Konsernsjefen i A-pressen forfølger "oss"!
Torsdag 26. februar 2009 12:11: Anita Drevdal
Til Tom I. Jeg sier ikke at Liernett forfølger meg spesielt - det har jeg ikke grunnlag for. Men mener det er tydelig behov for anonyme å "tømme" seg av og til og det er vel greit nok? Forøvrig må det vel også være greit at jeg som person er glad i papiraviser?
Torsdag 26. februar 2009 13:14: Liung
Drevdal skrev om noen som "føler ekstremt behov for å forfølge oss andre" og gjorde seg dermed til talskvinne for en slags taus majoritet. Nominasjonsmøtet i SV bekreftet vel imidlertid at hun stort sett bare uttaler seg på egne vegne.
Torsdag 26. februar 2009 15:00: Rune Elven
Jeg synes det er drøyt å blande SV inn i dette. At AD føler seg personlig tråkka på hver gang Thorvald sleivsparker mot markedsliberalismen har da ingen ting med SV å gjøre? Om hun som kommunestyrerepresentant uttaler seg med så lite fotfeste ville vel vært en sak, men hva hun mener som privatperson på en snurr, speiler sikkert ikke på noen måte partiet hverken lokalt eller nasjonalt.
Torsdag 26. februar 2009 22:00: Redårem
At Liernett er en blogg og ikke en nettavis - det kan vi alle i hvertfall være enige med Anita i.
Torsdag 26. februar 2009 22:03: Tåkefyrsten
Godt poeng av Rune Elven - helt enig i den vurderingen.

Sånn for øvrig: Hva Drevdal mener med følgende setning, er i hvert fall for meg komplett uforståelig:

" Dersom bloggere - som Liermett - føler ekstremt behov for å forfølge oss andre - vel, la dem drive på..."
Fredag 27. februar 2009 07:04: Grønne Lier
Koblingen Drevdal--SV er relevant av flere årsaker. Når Drevdal framstiller seg som representant for "oss andre", er det nærliggende å tro at det er hennes partifeller hun har i ryggen. Ja, for hun har vel ikke fått fullmakt til å uttale seg på vegne av "oss andre" liunger.
Fredag 27. februar 2009 07:53: Anita Drevdal
Når jeg skrev "oss andre" så var det selvsagt ikke partiet vårt som var tanken. Jeg vet at det er flere enn meg som synes at papirutgaver av aviser ikke har utspilt sin rolle og som ikke nødvendigvis er verken dumme eller på en snurr fordi man liker å bla i avisa. Og jeg beklager at jeg ikke kan se for meg at Liernett skal være i stand til å fylle lokalavisenes rolle slik det ser ut som om det antydes her.
Fredag 27. februar 2009 08:20: Grønne Lier
Drevdal brukte i første omgang uttrykket "oss andre" litt annerledes enn hun vil ha det til nå. Den opprinnelige og vesentlig mer dramatiske påstanden hennes var at noen, for eksempel Liernett, "føler ekstremt behov for å forfølge oss andre".

Når en nettavis framfører sine synspunkter på hvorfor nyheter er bedre på nett enn papir, blir det, i det minste etter min mening, i meste laget å snakke om "ekstremt behov for å forfølge oss andre".

Drevdal hadde vært mer troverdig om hun uttalte seg på egne vegne og ikke forsøkte å framstå som talsperson for en navnløs og trolig ikke-eksisterende flokk av påståtte meningsfeller.
Fredag 27. februar 2009 08:57: Anita Drevdal
Til grønne Lier: Dersom du mener at du sitter med den hele og fulle sannhet så er det helt greit for meg. Jeg avslutter nå. God helg til alle.
Fredag 27. februar 2009 09:13: Grønne Lier
I motsetning til Drevdal nøyer jeg meg med å gi uttrykk for min egen mening. "Oss andre" får få lov til å tilkjennegi sine meninger på egen hånd, slik flertallet gjorde på SVs nominasjonsmøte her om dagen.

Jeg ønsker god helg til alle dere andre!
Tirsdag 3. mars 2009 15:54: Undrende
Jeg ser at "kameraderiet" er oppegående. Så snart Lerberg blir kritisert er det de samme som kommer på banen. Hurra for papiravisen. La den lenge leve.
Tirsdag 3. mars 2009 17:31: Leser både papir- og nettaviser
Undrer meg på hva "Undrende" egentlig undrer seg over. Lerberg er jo ikke nevnt i en eneste av kommentarene til denne artikkelen.
Lørdag 7. mars 2009 23:01: Egil Berg, Gullaug i Lier
Jeg er så gammel at jeg foretrekker papiraviser. Det er lettere og mer bekvemt med papir enn med den fluoriserende skjermen av metall og glass. Men med tiden vil man sannsynligvis få mer håndteringsvennlige skjermer eller substrater for bokstavene.
Uansett utviklingen på internett, tror jeg at papiravisene vil leve i lang tid fremover, men de må, etter min mening, bedre sin håndverksmessige standard. Med dette mener meg at de må sikre at faktaopplysninger er riktige, de må sørge for skikkelig språk og korrektur.
Hittil har nettavisen ikke papiravisenes standard, hvis man skal bedømme ut fra debatten som nå pågår. Kan noen forklare hva Anita Drevdal og Tom I. debatterer. En papiravis med en myndig debattredaktør ville ha forlangt klarere innlegg. Naturligvis kan man stille samme krav i en nettavis.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode