Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 53ef129f8d50873f799ee02bb2a20c4c

Sommerstengt?

Liernett stiller spørsmål om pressestøtten til lokalavisene i distriktet i denne lederen

Sommeren er over oss, og fellesferien setter nok en gang sitt preg på bygda vår. Jordbærplukkerne fra Øst-Europa er tilbake, like så trofaste som trekkfuglene. Fremmedarbeiderne kompenserer i sommermånedene for at vi fastboende beveger oss utenfor kommunegrensene på ferie. Det er mindre biltrafikk enn normalt, mens traktortrafikken når sitt årlige klimaks i disse månedene.

I Liernett merker vi også at trafikken går noe ned, som forventet. Sommeren er gjerne ikke den tiden da man sitter inne foran en PC. Men Liernett har tradisjonen tro latt være å ta sommerferie. Det kan bli litt færre artikler enn ellers i året, men vi holder deg oppdatert om det skulle skje noe. I juli 2007 publiserte vi 64 artikler, og totalt fra 20. juni til 20. august (skoleferien) kom det over 150 nye tilskudd til arkivet vårt. Vi gjør også så godt vi kan for å unngå de beryktede agurknyhetene, til tross for at vi driver en nettavis i frukt- og grønnsaksbygda Lier.

Mens de riksdekkende løssalgsavisene opplever økte salgstall i fellesferien, velger mange av de mindre lokalavisene (de såkalte "dødt tre-avisene" i trykt form) å låse dørene i 4 uker. Dette til tross for at generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA) i et intervju med bransjemagasinet Kampanje tidligere denne uken forsvarte pressestøtten og slo fast at lokalavisa er alfa og omega for ytringsfriheten i lokalsamfunnene rundt om i Norge.
- Folkemøtenes tid er over, i dag er lokalavisa møteplassen, sa Hetland.

Liernett opplever at pressestøtten i vårt distrikt fungerer mot sin hensikt. I Medieregisteret (i regi av Medietilsynet) finner man at Edda Media nærmest har monopol på lokalavisene rundt Drammen. Pressestøtten ble innført i 1969, og opprinnelig var hensikten å sikre mediemangfoldet og pressefriheten i Norge.

Det eksisterer ingen form for pressestøtte til rene nettaviser. Dessverre for innbyggere og skattebetalere betyr det at de tre avisene Lierposten, Røyken og Hurums Avis og Svelviksposten, som hadde et samlet opplag på 9128 aviser i 2007, fikk 1,13 millioner i pressestøtte i 2007, mens nettaviser som Liernett mottar null komma niks. (Norske papiraviser får i tillegg til produksjonsstøtten rundt 1,2 milliarder i årlig momsfritak.)

De tre nevnte avisene hadde et samlet årsresultat på 3 millioner i fjor. Edda Media, som også eier Drammens Tidende, eier alle disse tre lokalavisene (med unntak av en andel på 13,1 % i Svelviksposten).
Edda Media AS hadde for øvrig et årsresultat på hele 2,3 milliarder i 2006.

For å oppnå pressestøtte kreves det minimum 48 utgaver i året. Praksisen med sommerstengt i 4 uker gjør at nettopp dette kravet blir oppfylt, verken mer eller mindre. Hvor mange utgaver ville lokalavisene kommet med om kravet for å oppnå pressestøtte bare var 44 utgaver i året?

- Med så mye tilskudd og så gode økonomiske resultater, burde ikke lokalavisene komme ut også på sommeren? spør Liernett.

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Mandag 21. juli 2008 18:23: Dag Wathne
Bare til orientering, Svelviksposten kommer også ut hele sommeren!
Mvh Dag Wathne
Mandag 28. juli 2008 07:04: MayGunn Riis
Jeg har trodd at pressestøtten skulle sikre pressefriheten - også for lokalavisene. Som den fungerer nå, burde den kanskje heller kalles "papirproduksjonstøtte". Takk til Liernett for at dere holder oss lokalt oppdatert, også i fellesferien! Jeg setter stor pris på at jeg kan lese lokalavisen selv om jeg ikke er i nærheten av postkassen min. Og etter at Edda Media overtok en stor del av pressen i landet, setter jeg enda større pris på MIN lokalavis, som fortsatt tilhører den frie pressen! Jeg ønsker redaksjonen en riktig god sommer! Mvh MayGunn Riis
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode