Vi besøker Liers spisesteder: Heg gjestgiveri
På praktfulle Lier Bygdetun tilbyr Heg gjestgiveri grøt og vafler til den som kjenner sin besøkelsestid – og åpningstiden.
Lier Bygdetun er Liers tusenårssted. ”Tunet” er et 140 mål stort og vakkert beliggende område som er under kontinuerlig utvikling, men mye er allerede på plass. Det gjelder ikke minst det gamle ”Heg gjestgiveri” som for rundt ti år siden ble flyttet fra Heggtoppen til bygdetunet.
Heg Gjestgiveri på Lier Bygdetun er Liers eldste serveringssted. I huset der Even Hansen fra Rygge serverte mat og drikke på 1820 og -30 tallet, er det fortsatt mat å få.
Nøyaktig hva faren til senere oberst Hans Chr. Heg serverte gjestene sine, får vi vel aldri vite. Noen insisterer på at det var karvekålsuppe, andre mener det må ha vært erter, kjøtt og flesk. Alle er sikre på at drikkevarene var sterkere enn det som tilbys nå.
Grøt er den ene av to muligheter på dagens meny, og grøten går unna enten det er slåttonn eller bare en høyst ordinær søndag. Den andre muligheten er vafler, som tilbys både med syltetøy og rømme. Grøt med saft koster 50 kroner, vaflene 20. Kaffe 10 kroner og saft – for den som ikke spiser grøt og får den på kjøpet – 5 kroner.
Menyen står på en tavle på veggen.
Bygdetunet holder åpent fra kl 12- 16 på søndager fra juni til kulturminnedagen, som er søndag 11. september. Det er samme åpningstider som utstillingen, som i år viser eksempler på det mangesidige forholdet mellom Lier og Drammen.
En tallerken grøt koster femti kroner. Saft er med i prisen.
Underveis opp bakkene mot bygdetunet passerer man det gamle og forfalne Lier sykehus, som en av Drammens aviser nylig presenterte over fem-seks sider. Den store interessen er forståelig. Langt flere drammensere enn liunger har utgjort stedets klientell opp gjennom årene.
Kaffe og vafler er trolig bestselgerne i gjestgiveriet.
Serveringen i gjestgiveriet foregår på dugnadsbasis, og alle inntekter går til Lier Bygdetun. Det er slik dugnadsånd som har muliggjort Lier Bygdetun, Liers tusenårssted.