Hagedag på bygdetunet
- Søndag 14. august er det hagedag på Lier Bygdetun, og nå er det mye fint å se. Det er også anledning til å snakke med fagfolk, sier Harald Saue, som er leder for den fargerikeste delen av Liers tusenårssted.
Hagedagen på bygdetunet er ledd i Det norske hageselskaps kjempearrangement til helgen. Mer enn 400 hager over hele landet er åpne for publikum, men ikke mange er så store og så innholdsrike som hagen på bygdetunet.
Ved Lier Bygdetun finnes en staudehage med historiske stauder og en samling historiske roser. Plantene er merket med sorts- eller artsnavn som sammen med form, farge, duft og smak kan vekke minner fra bestemors staudehage.
Søndag 14.august fra kl 12-16 vil det på bygdetunet være personer som orienterer og svarer på spørsmål. De besitter mye kunnskap som kan formidles de besøkende.
Å utveksle erfaringer kan være fruktbart og inspirerende. Ikke minst har de etablerte hageeierne mye kunnskap om hvilke planter som tåler det lokale klimaet. Det kan spare uerfarne, nyinnflyttede og nyetablerte plantedyrkere for både økonomisk tap og skuffelser.
Mer enn blomsterhagen
Bygdetunet har også en grønnsakshage og en historisk frukthage med 90 gamle sorter av epler, men også pærer, plommer og kirsebær. Gamle nytteplanter har verdifulle egenskaper som er viktige å bevare for fremtiden. Levende samlinger av planter er bevart i samlinger som denne, og frø er lagret i Nordisk Genbank som forvaltes i Norsk Genressurssenter.
Mer om ”Norges største hagefest”
– Hageselskapet er glad for at så mange hageeiere vil åpne hageporten sin og dele sine erfaringer og sin kunnskap med andre, sier direktør i Det norske hageselskap, Tove Berg.
– Det er ingen fasit på hvordan en hage skal se ut. Vårt mål er å vise et så bredt spekter som mulig, sier Berg.
I forbindelse med "1000 åpne hager" vil også mange parker, botaniske hager, kolonihager, museumshager og hager ved skoleanlegg og helseinstitusjoner være åpne. De fleste hagene, både private og offentlige, vil være åpne fra kl 12.00 til kl 17.00.
Besøk en hage eller flere denne dagen og hent inspirasjon til bruk i egen hage, terrasse eller balkong.
Alle åpne hager er registrert på: www.1000apnehager.no.
Mer enn hager
I tillegg til blomster, grønnsakhage og frukthage er det mulig å se utstillingen, som i år setter søkelyset på det mangesidige forholdet mellom Lier og jubileumsbyen Drammen.
Heg Gjestgiveri er åpent fra kl 12 til 16, og det serveres rømmegrøt, vafler og kaffe. Gjestgiveriet har samme åpningstid og serveringstilbud hver søndag frem til og med kulturminnedagen, som i år er søndag 11. september.
Mer om Lier Bygdetun
Lier Bygdetun er blitt til, drives og utvikles i samarbeid mellom Lier Historielag og Lier kommune. Frivillig innsats er et nøkkelord for å forstå hvordan et gårdsbruk uten bygninger i løpet av noen år er blitt Liers tusenårssted og bygdas viktigste kulturelle møteplass.
Lier Bygdetun er under kontinuerlig utvikling, og det er nok av både teoretiske og praktiske utfordringer for folk med tid og interesse for å ta vare på Liers historie. Bygdetunets store hager har nær sagt hele året behov for arbeidskraft.
Les enda mer om Lier Bygdetun på www.lier-bygdetun.no
Bildene: Alle bildene i denne artikkelen er tatt på Lier Bygdetun i august 2011.