Sikret lokale planter
Lier Historielag fylte 40 år i forrige måned. Hva er ikke mer fortjent en at en av "ankermennene", Harald Saue, som fylte åtti like etter får Månedens blomst --
Harald Saue er stadig full av engasjement og glød. Humøret er upåklagelig og han forteller svært så levende om sin 80-års dag.
Han er en av dem som står bak redningen av gamle stauder i Lier og områdene rundt.
I samråd med statskonsulent Even Bratberg fra Ås om en rose- og staudesamling på bygdetunet, blir det fattet vedtak om dette i møte mars 2004. Det var sammen med, blant andre, Andreas Hørthe, Osmund Gilje og Erik C. Holm.
- Vi hørte at plantehagen på Jensvoll skulle legges ned og kontaktet dem. Uheldigvis var plantesamlingen der avviklet og sprøytet. Noen stauder hadde overlevd, og Anne Marit Nærum Sauve hjalp oss med dette arbeidet. Dette var starten, en 40 – 50 sorter og arter, i tillegg hadde vi 30 – 35 selv om stauder-hageplanter og noen få gamle rotekte roser, sier Saue.
- De neste årene har vi plantet og flyttet stiklinger og deler av gamle roser rundet om fra Lier, i alt nær 25 rosesorter, forteller han. - Erik C. Holm var ansvarlig for dette og egen rosehage ble plantet i 2007. Staude- og hageplantene har også øket i antall til ca. 175 arter og sorter.Noen av planteartene kan være over 100 år og mer. For at planten skal være gyldige forregistrering til Genressursutvalget må artene være dyrket i område her fra før 1950 årene.
Plantene kommer fra gamle villahager, gårdsbruk og offentlige steder.
. Jeg ble nærmest kastet inn i dette sa Harald, men han har hatt kyndig hjelp. Det har vært et allsidig utvalg, og de har stått sammen om dette. Saue har med seg Osmund Gilje, Unni Hafskjold, Olav Garås, Anne Marie Heggemsnes og Lilly Svenne. De deltar også i anlegget av lærerhagen tilknyttet Vivelstad skole. - Her holder Aasmund Lyhus oss i tømmene, sier Harald De mistet dessverre Erik C. Holm som døde for 2 år siden. Anne Marie Nærum Sauve og Berit Thorbeck har også vært med. Utvalget er underlagt Lier Bygdetun.
- Harald Saue har gjort en dugnadsinnsats som er langt over gjennomsnittet sier tidligere leder av Lier Historielag Knut A. Andersen. Han var aktiv lenge før hans femårsperiode som leder av historielaget (1997-2002) og har seinere vært avgjørende for opprettelse og drift av den imponerende blomsterhagen på tunet, understreker Andersen. I det siste har Saue også arbeidet med den nye grønnsakhagen, sammen med utvalget.
Når sola titter fram mellom skyene over bygdetunet og varmere vær indikerer vår, stiger humøret til entusiasten. Litt krokete i knærne er han blitt. Han venter på operasjon. Han støtter seg til krykka, mens han livlig forteller om arbeidet, og ikke minst det fine miljøet på bygdetunet. - 80-års dagen som skulle være en liten og beskjeden feiring ble en samling med nær 50 gjester, forteller Harald. Det beviser at mange setter stor pris på ham.
For orden skyld: Den pensjonerte gartneren og bonden er hedret i Drammen og Omegn Kaninavlsforening, også nær 20 år i hagelaget – som nå heter Hageselskapet i Lier.
Under sees Harald Saue med blomster på 80-årsdagen (foto: Knut A. Andersen) og da han holdt tale under Lier Historielags jubileum i mars.