St. Hallvards dag på Huseby
Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier
I dag, tirsdag, lærte jeg litt mer om Halvard Vebjørnsen fra gården Huseby. Han som 23 år gammel fikk en pil i halsen mens han 15. mai i 1043 fossrodde hjem til Lierstranda etter å ha tatt om bord en svanger trellkvinne som ble forfulgt av tre menn. Angivelig fordi hun hadde begått et innbrudd.
Det meste jeg vet om denne helgenskikkelsen som på morsida var beslektet med Olav den Hellige, har jeg fra kommunens utmerkede brosjyre som er å finne på Servicetorget og på bygdas biblioteker. Dessuten vil jeg varmt anbefale Sigrid Undsets vakre fortelling om Sankt Halvards liv, død og jærtegn for alle som vil ha noe mer enn fakta. .
Dagen ble markert på tradisjonelt vis ved foten av gravhaugen med den store eika på gården Huseby. Ordfører Ulla Nævestad hadde for anledningen tatt med seg hele kommunestyret. Og representantene hadde tydeligvis blitt bedt om å forholde seg rolig på gressakken.
Ordføreren gjenfortalte historien og sa at dagen, som er godt markert på primstaven, var en viktig merkedag i det gamle bondesamfunnet.
På denne tida er grøden godt i gang, gjøken har meldt sin ankomst og det knytter seg stor spenning til hvordan været skal bli fram til St. Hans. Mye står på spill, og det gir ro i sjelen til mang en værsjuk bonde om han kan tolke framtida ut fra dagen i dag. Et viktig værtegn er at været slik det er på Halvorsok, vil holde seg slik franm til St Hans. Og tar vi utgangspunkt i årets 15. mai, vil det bli lettskyet og sol, mye vind og forholdsvis kaldt. I det hele tatt litt usikkert.
Men i hvert fall skapte været en vakker ramme rundt markeringen denne gangen. Åkeren var kommet opp. Frisk, kjølig vårluft sørget for glassklar sikt, og regnet dagen i forveien hadde fått alt til å virke nyvasket. Hennummusikken spilte marsjer, og akkompagnerte også allsangen som bestod av ”Herre Gud ditt….” , ”Fagert er landet" og ”No livnar det i lundar”
Innimellom alt danset elever fra Dans og Dramalinja på St. Hallvard grasiøst i doggvått gress.
Solveig Christiansen holdt en preken der hun fortalte hvordan hun som lita drammensjente hadde beundret Hallvard i båten på Bragernes torg, og hvordan den myteomspundne helgenfiguren senere hadde gitt tanken en retning mot tilgivelse og miskunn,. Og idèen om at alle er like for Gud. Dermed vil historien alltid være brennaktuell.
Husflidslaget var på plass i tidsriktig antrekk og serverte kaffe med sveler til.
Solveig Christiansen sa også noe om himmelsk luft og himmelsk duft den dagen St Hallvard ga livet sitt for en uskyldig fremmed. - Men slik er det i Lier på denne tida av året, med eller uten St. Hallvard