Musikk fra Senegal i Den kulturelle skolesekken
Musikerne Olav Torget og Solo Cissokho reiser denne uka rundt på ungdomskolene med senegalsk musikk til elevene i åttende og tiende klasse.
Mandag var de på Tranby og ga elevene en innføring i en musikkform som vel er fjern fra den de til vanlig lytter til. Men egentlig dreide det seg om ”Folk root musikk” med utrolig dype røtter. Tenk deg at du som sjuåring må lage ditt eget instrument på følgende måte:
Du tar et stort gresskar deler det i to, kler det med skinn og fester det nederst på en stokk. Så finner du et fiskesnøre. Kutter det i tjueto dæler og fester alle til det du har fra før. Dermed har du et strengeinstrument som folk i Vest Afrika vil kunne se er en kora. På de tjueto strengene skal du ved 18 års alder være i stand til å fortelle din families historie bakover fra generasjon til generasjon. Og da snakker vi om et spenn på ca 1000 år. For å lykkes trenger du å lære ca. 150 forskjellig e melodier før du går opp til eksamen.
Ikke rart at Olav Torget på en studiereise i Senegal ble opptatt av denne musikken og lærte seg spilleteknikken på det afrikanske strengeinstrumentet konting. Han har også overført og overførte teknikken vanlig gitar og fikk vist at tradisjonell elektrisk gitar går godt sammen med enkle afrikanske strengeinstrumenter. Tittelen ”Friends” sto godt til programmet.
De to musikerne var godt samkjørte, eleven fant rytmen og tonen sammen med dem. Dessuten vekket de forklarende verbale innslagene fra scenen interesse.
I det hele tatt har musikkrepertoaret som til nå har blitt hentet fram fra Den Kulturelle skolesekken falt i smak hos elevene.