Den gode skoletimen
Mediene renner over av elendighetsbeskrivelser av den norske skolehverdagen. Derfor er det hyggelig for oss i Liernett å kunne være litt motstrøms og rapportere fra den gode skoletimen på Tranby, der trivselsfaktoren både blant elever og lærer var god og læringsutbyttet likeså.
På timeplanen sto kunstformidling. Temaet var karikaturtegneren, Finn Graff. Det hele var satt i scene av Pilotgalleriet og finansiert av Den kulturelle skolesekken. Kunstformidleren, les læreren, var Lars Kristian Røed fra Lier. Lars Kristian hadde plassert noen av Graffs mesterlige karikaturer ved tavla og elevene, som kom fra åttende klasse, i en halvsirkel tett opp til bildene. Han startet med å snakke om karikaturtegningen som sjanger, før han gikk over til Dagbladet og Graffs mangeårige innsats i tabloidavisen. Alt gjort på en vennelig og hyggelig måte som vakte elevenes interesse og nysgjerrighet.
Elevene viste imponerende kjennskap til personlighetene som ble presentert i Graffs strek, og Lars Kristian ledet dem ved hjelp av enkle pedagogiske knep inn på hva tegneren hadde ønsket å formidle gjennom sin penn eller blyant. Her var det kvalitet tvers igjennom. Elevene hadde absolutt sans for den eminente tegneren og fulgte interesserte med fra bilde til bilde.
Så kanskje er oppskriften: En god formidler, et godt produkt og ingen påfølgende oppgaver eller prøver i stoffet. Vi tar sjansen på å sette to streker under den.
Lars Kristian er utdannet fra Kunst og Håndverksskolen, har arbeidet mye med kreamikk, men er for tiden mest opptatt av skulptur. Han sier det tar tid å slå gjennom som kunstner, og et par måneders arbeid i året for Pilotgalleriet er fin avveksling som hjelper både på økonomien og humøret. Nå ønsker vi han all mulig lykke i arbeidet som selvstendig kunstner. Men om han skulle få lyst til å skifte beite, vil det alltid være en plass til han bak kateteret i en kriserammet norsk skole.