Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Den gode skoletimen

Mediene renner over av elendighetsbeskrivelser av den norske skolehverdagen. Derfor er det hyggelig for oss i Liernett å kunne være litt motstrøms og rapportere fra den gode skoletimen på Tranby, der trivselsfaktoren både blant elever og lærer var god og læringsutbyttet likeså.

På timeplanen sto kunstformidling. Temaet var karikaturtegneren, Finn Graff. Det hele var satt   i scene av Pilotgalleriet og finansiert av Den kulturelle skolesekken. Kunstformidleren, les læreren, var Lars Kristian Røed fra Lier. Lars Kristian hadde plassert noen av Graffs mesterlige karikaturer ved tavla og elevene, som kom fra åttende klasse, i en halvsirkel tett opp til bildene. Han startet med å snakke om karikaturtegningen som sjanger, før han gikk over til Dagbladet og Graffs mangeårige innsats i tabloidavisen. Alt gjort på en vennelig og hyggelig måte som vakte elevenes interesse og nysgjerrighet.

Elevene viste imponerende kjennskap til personlighetene som ble presentert i Graffs strek, og Lars Kristian ledet dem ved hjelp av  enkle pedagogiske knep inn på hva tegneren hadde ønsket å formidle gjennom sin penn eller blyant. Her var det kvalitet tvers igjennom. Elevene hadde absolutt sans for den eminente tegneren og fulgte interesserte med fra bilde til bilde.

Så kanskje er oppskriften: En god formidler, et godt produkt og ingen påfølgende oppgaver eller prøver i stoffet. Vi tar sjansen på å sette to streker under den.

Lars Kristian er utdannet fra Kunst og Håndverksskolen, har arbeidet mye med kreamikk, men er for tiden mest opptatt av skulptur. Han sier det tar tid å slå gjennom som kunstner, og et par måneders arbeid i året for Pilotgalleriet er fin avveksling som hjelper både på økonomien og humøret. Nå ønsker vi han all mulig lykke i arbeidet som selvstendig kunstner. Men om han skulle få lyst til å skifte beite, vil det alltid være en plass til han bak kateteret i en kriserammet norsk skole.


Flere saker fra arkivet

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Pilotgalleriet med inspirerende utstilling på Tranby

Over en lav sko på Tranby. Skomaker ble ved din lest. Det var før det. Den som i dag satser på å livnære seg som skoreparatør, kan risikere å gå skoa av seg. Det er lenge siden halvsåling var en del av grunnskolens sløydpensum. Likevel lot niende klassingene ved Tranby seg inspirere av skoutstillingen og laget fottøy av alle slag som vel neppe noen gang får bein å gå på (med)

Film og geometri i kunst for tiende klasse

Den kulturelle skolesekken bringer kunstnere inn i klasserommet.

Leder

Den kulturelle skolesekken

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Gutten med tubaen

Kristian Berg(14) videre til Landsfinalen

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Lier IL hevdet seg

Aleksander Morsund Karlsen vant sprinten i G 15, men det ble mange fine plasseringer i avslutningen for skiskytterne på Ål.

Musikk fra Senegal i Den kulturelle skolesekken

Musikerne Olav Torget og Solo Cissokho reiser denne uka rundt på ungdomskolene med senegalsk musikk til elevene i åttende og tiende klasse.

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

- Nordmenn kjøper kvalitetssykler

Hobbyen er blitt jobb for dansken Lars Kjærulff som gjorde nordmann av seg for 20 år siden, og som gleder seg over at nordmenn velger kvalitet.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Berit Dahl Soltvedt, et åndelig og kulturelt kraftfelt i Lier

Antakelig er det ingen liung som har så stor kjennskap til St. Hallvard som Berit Dahl Solrtvedt

Kjartan Ruud hedret

An "Englishman" blant liunger.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Gode sykkelprestasjoner

De unge sykkelrytterne fra Lier, her representert ved Kristian Killingberg, gjorde en god innsats under Asker Petit Prix. Søndag kan liungene følge fellestarten både på Lierskogen og gjennom Lierbygda --

Jagland følger opp

Stortingspresident Torbjørn Jagland møter elever ved Briskeby skole og kompetansesenter på mandag

Til Auschwitz for å lære av fortida

Kan vi lære av historien?

Koropplevelse torsdag kveld

Musikkinteresserte bør finne veien til Frogner menighetshus (på bildet th) når Frogner kirkekor presenterer et korverk som vakte stor begeistring, da det ble uroppført like etter krigen i svensk radio.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

På tur med kamera

I følge fotorådet ble det i fjor solgt 270. 000 digitale kamera i Norge. Plusser man på de vel 100000 solgte filbaserte kamera, må dette være en av de mest populære fritidssysler i Norge. Hva med å sende oss noen bilder fra Lier?

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

- Fortjent tap

Det innrømmer midtstopper Kristian Bye Andersen etter at Spabra hadde tapt bortekampen mot Vestfossen i kveld.

Desemberblomsten til Oddevall skole

Oddevall Skole fikk Månedens blomst for desember

Kuvending av statsråden

- Så er det skjedd igjen. Undervisningsministeren skal reparere på valgfagene i ungdomsskolen, skriver ukens gjesteskribent i en kommentar til en kronikk som ble publisert i flere av landets aviser denne uken.

Den kulturelle skolesekken.

I ei tid der kultur og skole er utsatt for sparekniven, kommer ei gavepakke av de sjeldne. 180 millioner skal årlig brukes på å tilby landets grunnskoleelever et likt og godt kulturtilbud. Pengene er tenkt brukt til å gi elevene en kulturell identitet og et forhold til egne røtter.

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Smågutter til topps

Etter en flott seriekamp og storseier hjemme på kunstgresset på Lier Stadion, vant Sparta/Bragerøens smågutter avdelingsmesterskapet i 14-årsklassen

Stor kunstmønstring i Vestregionen.

107 kunstnere fra 13 kommuner, ni fra Lier, åpner dørene og sier velkommen til alle som vil besøke dem.

Lars Krempig på DOTs høstmøte

Naturfotografen og forfatteren Lars Krempig er sikkert kjent for mange, og nå får du anledning til å se hans praktfulle fotografier

Signerte for spill i Liungen

Kristian Bye Andersen (33) varmet opp i 70 minutter på Ullevaal, men ble ikke cupmester sammen med lagkameratene i Odd, Grenland --

Vant pokalen for 10 år siden

Thomas Røed fra Tranby fikk oppleve noe av det største en fotballspiller kan oppnå, å bli cupmester, men han er ikke den eneste liung som har vært aktør i en finale.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Askil Holm – Past and present

Askil Holm har gitt ut ei plate, han har skrevet musikk for flere filmer og TV. Nylig besøkte han ungdomsskolene i Lier, og tok med elevene på en reise fra Dylan til i dag. Han representerer Singer-Songwriter-tradisjonen, der artister fremfører egne tekster.

Trost i taklampa

Peder Morset folkehøgskole med integrert gjestespill på Prøysenhuset og Det Norske Teatret, rett før påske.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Kunsten på Høvik et skoleeksempel

- Å jobbe frem kunst i så fine lokaler er en fornøyelse, sier Bente Sommerfeldt-Colberg. Hun er den eneste liungen blant de seks kunstnerne som bidro til utsmykningen av Høvik skole.

Vaksineringen trappes opp

I går startet vaksineringen av elevene i Lier

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Guttekonferansen- Pizzaboller på Guttekonferansen

Rektoren på Tranby Skole, Per Nordbø + noen få mannlige lærere, koser seg med pizzabollene elevene egentlig skulle få til lunch.

King of Snow

I helgen ble det gjennomført enduroløpet King of Snow 2007 på andre året. Løpet samlet hele 250 løpere fra hele landet, og er med dette landets største enduroarrangement. Løpet ble nok en gang en kjempesuksess for arrangør Meren Auto ATV.

Manglende koordinering

Mens svømmeopplæringa i Drammen får strykkarakter, kan mye forbedres på samarbeid mellom Lier Svømmeklubb og skolene, mener Ann Christin Gjerdseth i svømmeklubben

Klar for "come back"

Kristian Bye Andersen, med erfaring fra toppfotballen, er klar igjen for gamleklubben på Liungbanen

Liers historie i skolesekken

For 320 sjetteklassinger går turen til Lier Bygdetun som ledd i den kulturelle skolesekken.

Tranby-elever i nasjonal litteraturjury

Elever ved niende klasse på Tranby skole er plukket ut til å være med i juryen når vinneren av UPrisen skal kåres

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Kjempegøy på fotballskolen

Barna dribler, trener skudd og pasninger og mye mer på Stoppen denne uka -

Opera for nye brukere

Forestillingen ”Vennskap på prøve” fikk mange av elevene på Tranby til å bli operavenner

Best i lesing og matte

Resultater fra Nasjonale prøver viser at Liers åttendeklassinger skåret best i Buskerud

En tegner fra aller øverst i Lier

Mikkel Hagen lager Sylling skoles ”offisielle” 17. mai tegning

Ubeseiret i vårsesongen

Lier G 15 slo Strømsgodset 4-1 i en ren seriefinale på Tranby.

Velg klosteret i helga

Gå i kloster – i hvert fall for et par timer. I forbindelse med kunstmønstringen Kunst rett vest holder 9 lierkunstnere atelierene sin åpne for publikum i helga

Battle of the Bands

Lier Rockeverksted/musikkverksted med Battle of the Bands for fjerde gang

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Kongen av Drammensmarka

Jarle Wermskog fra Tranby kom svært alene til mål etter at svoger Lars Petter Stormo kolliderte med en bil under den tøffe maratonløype gjennom Finnemarka på lørdag

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Weben er barnas naturlige arena

Nå vil Fride Kramer at de skal bruke den på egne premisser

Matches forsiktig

Liungens veteran Stian Pettersen (bak) presenterer her, f.v., Espen Høgseth, Martin Gundersen og Jesper Johansen.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

En dannelsesreise

For første gang har tiendeklassinger fra Sylling skole vært på tur med Aktive Fredsreiser.

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Lover godt før seriestarten

St Hallvard Håndballklubb og Simen Solberg (på bildet) viste fin form i helgens cup.

Den som glemmer lokalhistoria

Ja, hva med den?

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Lierungdom undervises av åtteåring

Lierungdom på språkkurs i Eastbourne fikk undervisning av 8 år gamle Rachael O’Connor

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

TORSDAG 15. APRIL FRA KL 1500-1800

I forbindelse med åpningen av ”Nye Sylling skole” ønsker elever og voksne på Sylling skole å vise fram det nye skoleanlegget for alle interesserte. Vi inviterer derfor foreldre, besteforeldre, familie for øvrig, alle ”Syllingdøler” og eventuelle andre interesserte til å komme innom skolen mellom kl 1500-1800. Elevene i 7. –8. –9. og 10. klasse vil flytte skoledagen til kveldstid og fylle skolen med forskjellig aktivitet. De minste elevene har vanlig skoledag og kommer eventuelt på besøk på kveldstid sammen med sine respektive.

Trygg oppvekst – med vekt på skolepolitikk

KrF er familienes fremste forsvarer. Dette blir tema i årets valgkamp. Vi skal prege skolepolitikken i hver kommune. Vi har bidratt og bidrar til å finne gode l (...)

- Husk, bare fem minutter!

Lars Haugen, Frp og Annar B. Hansen fra UF fikk beskjed om begrenset taletid fra ordstyrer Sissel Andersen, da lokalpolitikerne presenterte seg for deltakere ved Lier voksenopplæring torsdag.

Den kulturelle skolesekken er åpen

Usedvanlig dyktige utøvere fra Rikskonsertene lagde tirsdag to flotte forestillinger med Ella Fitzgerald som tema i Tranbyhallen.

And og øl,sykkel og sol

Sykkelsesongen har startet, kjedet er vasket i diesel, og spensten i sykkelklypa er sjekket .

Naturfagets dag

Sylling skole satte fokus på naturfag

Oddevall skole på gårdsbesøk

Elevene var ivrige gårdsarbeidere

Ullas dag på Høyres årsmøte

Visst var det årsmøte etter et vellykket valgår, og visst fortalte Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal om utfordringene fremover, men først og fremst var det Ullas dag.

God tredjeplass på Island

- Men noen av elevene var mer fornøyd enn andre, sier lærer Frode Berg (th på bildet) etter den nordiske mattefinalen, der Lierbyen skole representerte Norge.

Thank you for innsatsen

Fredag fikk Arne Kjartan de lange Ruud en velfortjent takk av Coouncillor Mrs Mary Anne Pooley, the Mayor of Eastbourne for sin mangeårige innsats for byen.

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

- Skuffet over egen innsats

Det sier Sindre Jansson Haverstad etter siste distanse i World Cup i skiskyting i California.

Slo i alle fall Jens Arne --

Det sa Arne Christoffer Sand (midten) om gamlekompisen og skiesset (til venstre), men Kristian Horntvedt (til høyre) fra Stokke slo dem begge med sin tredjeplass.

”Neimen har du sett for en verden”

Tirsdag kveld hadde elever fra 7.klasse Hegg skole sommeravslutning.