Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: eaf99596a8a1602fafa1c6cc098db60a

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

.Det kan ha noe med alderen å gjøre, livet begynner å repetere seg selv. Alt har hendt før, og det er lite nytt å glede seg til, nå er det omattat og omattat helt til …… Jeg tør nesten ikke tenke tanken, men spennende skal det bli.

Så var det dette jeg stod og tenkte mens jeg så opptoget på Lierdagen snegle seg forbi. Først en Willys jeep, en sånn vi kjenner fra amerikanske krigsfilmer i full fart ut fra et landgangsfartøy, tøft. Men hva gjorde den i opptoget til Lierdagene anno 2009? Så var det kavalerister, dragoner til hest, la meg gjette fra 1600 tallet, staute ryttere med tresnuta hatt. Så ordføreren og lederen for Lierdagkomiteen i hest og trille - musikkorps, sangkor, dansegrupper og Kiwanis. Deretter et innsalg med veteeranbiler og småbarn og eldre på motorsykler innhyllet i blå røyk; som for en kort stund fordrev lukten av grillpølser og annen grillmat.

Partyteltene var på plass, antakelig flere hundre, en arkitektonisk standardisering som har tatt livet av kreativiteten når det gjelder utformingen av markedsboder. Noen stenger og en plastikkduk er alt som skal til. Slikt gir inntrykk av at det hele er et marked der kjøpelystne kan bruke penger. Lierdagene er ferd med å bli et eneste stort marked. Nybilene fikk stå på gress, mens landbruksnæringa og representanter for friluftslivsforeninger ble plassert på asfalten i skyggen av Rådhuset. Tilfeldig, neppe.

Kulturinnslagene tusler og går parallelt med handelen. Sangkor og musikkorps, rockeband og dansere. Slik har det alltid vært, og det var lite i årets Lierdag som pekte framover. På en slik massemønstring av alt, har man lett for å heller lure på hva som ikke er med enn glede seg over hva som fins. Man skal ikke tukle med en motor som går bra, pleier vi å si. Dessuten er det slik at gjenbruk er bra, gjøre det samme opp og opp igjen uten noe merforbruk.

Men er det ikke slik at vi nettopp nå er inne i en tid der forandring er nødvendig? Har ingen tatt innover seg at vi er inne i ei finanskrise og ei klimakrise som til sammen eller hver for seg kan føre til en levemåte dagens liunger ikke kan forestille seg? Ingenting blir helt som før. Når vi arrangerer Lierdager med kommunen som hovedaktør, burde dagen innholdt mer enn litt brød og mye sirkus. Jeg mener at mangt og meget på Lierdagene er passè, og at det er behov for nytenkning.

Jeg er ikke ute etter å gi skylda til noen som helst for at det har blitt slik, kanskje aller minst til Lierdagskomiteen som har arbeidet ut fra et mandat gitt av politikerne, og som dessuten har vist fantastisk evne til stå for et stort arrangement med alle de utfordringer det innebærer. Det er kanskje rett og slett vi som vil ha det slik, og derfor er vi uvillige til å tenke nytt. - Liungene er bygdas største ressurs, sa Ulla Nævestad ved åpningen i år. Helt enig. Langt viktigere enn grønne jorder, frodig skog og vakre fjorder.

Og det er kanskje som et møtested for folk i bygda Lierdagene fungerer best, med følelsen av felleskap og samlingen om felles verdier innenfor kommunegrensene. Derfor ser jeg fram til at kommende Lierdager blir mer i pakt med tidsånden, kall det gjerne moderniseres, og gir oss noen utfordringer som gjør at vi i uoverskuelig framtid skal kunne møtes og fortelle hverandre at vi bor i ei av Norges fineste bygder.

P.S.

Noen vil nok si at jeg har lukta på eddiken og kommet i dårlig humør igjen, Men jeg sier i pakt med Wergeland, uten sammenligning for øvrig, den gang han ble beskyldt av Morgenbladet for å være  surmaget. ”Jeg i slett lune, jeg som nå om dagen bare trenger å se sola stige opp over Linnaberget for å felle en gledeståre".

Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Søndag 7. juni 2009 23:01: Ekte liung
Stakkarslige Lerberg og hans oppgulp av gammel magesyre. Aldri har det vel hvert noen bedre Lierdager. Enormt mange fornøyde mennesker, glade ansikter, klappende hender.
Stor takk til komiteen for noen strålende dager.
Mandag 8. juni 2009 10:27: Anne
Flotte Lierdager!! Men for mange boder med "Faika" t- skjorter og plastikk tull
Mandag 8. juni 2009 12:33: Per Anders Hammer
I år var det for mye hummer og kanari, hvis ingen har noen kommentar kan det om 2 år bli enda verre.Bør samle de som driver med ymse kultur og tradisjoner på et sted og de som driver med loppemarked et annet. Det er plass til oss alle men hvorfor skal det blandes.Må alle selge et eller annet?
Mandag 8. juni 2009 13:57: Lierdama
Dagene gikk bedre enn fryktet av erfaring fra tidligere år:
Tenker da på konserter/skumparty som har vært ved gamle Hegg. Der har det vært så høy lyd at det har vært plagsomt for oss som bor i Lierebyen. Høy lyd, spesielt med ekko fra åsene rundt som resultat i tillegg. Har vært vanskelig å roe unger og bikkjer på kvelden. Takk for at vi slapp dette i år!!

Syns en god del av de som hadde stand hadde dårlig merking (hvem/hva holder til her?) og mange var veldig passive. Man får ikke kontakt med andre bare ved å sitte inni et telt og kikke på de forbipasserende.

Variert program.
Flott å se mangfoldet av hva liunger holder på med.
Torsdag 11. juni 2009 22:22: RACHAEL HAUGEN
Jeg også må har luktet på eddiken var ikke med i år men jeg har blitt lei av Lierdagene å være helt sant . Tenkt å ser på bildene i Galleri Perrongen med noe venner men de var umulig pgå forfatter treff.Rart at alle billedkunstnerne flytter til Drammen? Av jord er du kommet... ja og billedkunst i Lier har blitt til jord fullstendig død.. R.I.P kan ikke
formulere tankene like elegant som deg på Norske desverre men det er triste at Lier våkner bare en gang i året og DA KAN OMDØPES TIL.LIERWOOD..... RESTEN AV TIDEN ER DET LIKE STILLE SOM DEATH VALLEY....
Søndag 14. juni 2009 20:52: Engasjert
Med ferske erfaringer og to år til neste Lierdager burde de ansvarlige gripe muligheten til å vurdere om det bør mer radikale endringer til enn å flytte Bondelaget fra den grønne enga til den harde asfalten.

Er Lierdagene en kulturbegivenhet? Hva slags kultur er det som får plass i arrangementet? Hva slags kultur glimrer med sitt fravær

Ble årets Lierdager miljøvennligere enn forgjengerne?

Hvorfor i all verden kjører en Jeep opp og ned blant folk som om det var en amerikansk soldat som vendte forsinket hjem fra koreakrige?

Er det pengene som avgjør at et par av distriktets bilforretninger skal bruke plenene i sentrum som parkeringsplass?

Bør lensmannskontoret slå ned på all den ulovlige parkeringen langs gjennomkjøringsveien?

Spørsmålene over er store og små, og arrangørene sitter sikkert inne med flere. La oss gå sammen om å gjøre Lierdagene 2011 til en begivenhet som er på høyde med hva Drammen får til det året - da byen feirer sine første 200 år!
Mandag 15. juni 2009 19:34: Hurra for Lierdagene, men ...
Ta vare på dette innlegget et par år: Jeg tipper at Lierdagene 2011 blir en blåkopi av årets opplegg.
Tirsdag 16. juni 2009 22:22: Rune Elven
Lierdagene er en arena, ikke et politisk utstillingsvindu.

Jeg synes kravet om mer gjennomtenkte disponeringer av arealer under Lierdagene, og ønsket om en bredere presentasjon av lokalkulturen, grenser til urimelig. Dette er en arena, der de som ønsker det kan presentere seg selv og sitt prosjekt. Man kan ikke forvente at kommiteen skal lete fram alt som kryper og går av lokale kulturuttrykk, og man kan heller ikke forvente at Lierdagene skal kommunisere hverken et tema eller et politisk budskap.

Det eneste jeg forventer, er at alle som ønsker det får komme med det de har å komme med - innen rimelighetens grenser. Slik sett skal kommiteen ha ros for å ha skapt en arena der mange får vise fram det de driver med for et større publikum.

Om kuene står på astfalt og bilene på gress, er dette sikkert ikke resultat av bevisst planlegging, og heller en bagatell man retter opp til neste gang. Jeg er sikker på at disse utstillerne kan påvirke egen plassering, gjennom å ta kontakt med de ansvarlige.

Ellers er det fint at folk er miljøbevisste, men man kan da ikke mene at unger på crossykkel og lokale bilforhandlere skal stå skolerett for å ha deltatt på en marknad? Skal man virkelig slå et slag for lokalmiljøet, anbefaler jeg i stedet en nettur til Statens forurensingstilsyn (sft.no) - søk på Lier and there you go.
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode