Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: c2a541dbe667b4425ecb4519c877bbbc

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Med spenning og forventning konfirmeres du jo i disse maidager enten det nå er i kirken eller i teateret. Det er ikke sikkert at du tenker så nøye over og bryr deg så mye om hvorfor du konfirmeres, men jeg håper og er ganske sikker på at dette er et veiskille i livet til refleksjon og ettertanke for både deg og dine foreldre. Tenk f.eks. at tiden fra å være en tannløs bylt i bleier til å bli en framslenger i puberteten eller en liten dame med make-up og klare meninger har gått så fort. Det er knapt til å tro, er det vel?

For som det litt forslitte uttrykket sier, trer du snart inn i de voksnes rekker. Barndomstiden er over, men jeg ber deg innstendig om å bevare barnet i deg. Uansett hvor gammel du er, er det lov å være barnslig fra tid til annen. Økt alder fører med seg større ansvar og dermed mer alvor, noe som gjør det viktig å kunne innta en leken holdning til tilværelsen.

Når du nå blir konfirmert, går ferden videre til noe annet. Du er ikke riktig voksen ennå, men avstanden blir stadig kortere. Det er tross alt bare ca. tre år til du er myndig. Kanskje syns du denne ventefasen i livet går for sakte? Kanskje syns du at du ikke helt kan bli voksen fort nok? Ja, du ønsker sikkert å bestemme mer selv, og ikke minst slippe å høre på maset fra hønemor. Da skal du vite at ungdomsfasen er en tid i livet da foreldre oppleves som vanskelige. Og husk, enten du tror det eller ei, dine foreldre og andre voksenpersoner som står deg nær vil bare ditt beste. Tar jeg ikke feil, vil du være dem takknemlige når du blir litt eldre.

Men jeg skjønner veldig godt jeg hvor befriende det er å tenke seg et liv der du kan være din egen herre. Der du kan være ute og komme hjem når du vil, spise hva og når du vil, dusje så mange ganger du vil, bruke og se på TV, PC osv. så mye du vil, la skittentøyet ligge i fred på gulvet og la støvdottene danse i takt med den høye musikken så mye du til. Ja, disse og mange andre friheter er noe du, kjenner jeg deg rett, knapt kan vente på å få. Friheter innebærer imidlertid også ansvar må vite. Ansvar som dine foreldre fram til nå i høy grad har tatt for deg. Ansvar for å handle inn mat, ansvar for å få deg i seng til rimelig tid, ansvar for å vaske klær, ansvar for å tørke støv osv. Gradvis vil du imidlertid få større friheter – og dermed også mer ansvar. Den tid, den glede

Nyt ungdomstida di godt! Det er ingen grunn til å stresse, så jeg råder deg til å skynde deg sakte. Du står foran en veldig spennende og avgjørende tid, der mange viktige valg etter hvert skal tas. De rundt deg har tro på deg, jeg har tro på deg, men viktigst er det at du har tro på deg selv og dine egne muligheter slik at du kan utnytte ditt iboende potensial på best mulig måte. Vær bevisst dine valg, og tenk over det Aksel Sandemose så treffende har sagt: ”Ungdommen er den tiden du velger masken du skal bære resten av ditt liv”.

Til slutt et lite dikt til deg du konfirmant:

Se deg tilbake på det som var
alt som er kjent og kjært.
Hele din barndom med mor og far
ligger ditt hjerte nært.

Lysende står du som konfirmant
varmende ord blir sagt.
Ta alt som er fint og sant
med deg til andre akt.

Måtte hell og lykke
din framtid for alltid smykke.

Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Søndag 10. mai 2009 22:22: Bare spør
Hvor ble det av diktet på slutten av petiten? Var det oppdiktet?
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode