Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Om synden, bukken og havretrollet

I ukens petit skriver Truls Hallingstad om "syndebukkene" i nyere og gammel tid ----

Rikshospitalet får ny sjef. Forgjengeren var avholdt og dyktig, gjorde jobben sin. Kanskje for godt, kanskje falt han for sin egen effektivitet. Han måtte ofres. For over sjefen og over hverandre svever stadig skiftende styreorganer med ansvar oppover og myndighet nedover, for å holde tukt, og kjølvannet rett. Øverst svever Staten. Med ansvar nedover mot folkedypet, for lovede helsetilbud. En gang var ansvaret Rikstrygdeverkets.

   Ettertiden vil vise hva som var riktig eller galt i forhold til Rikshospitalets formål, og hva som vil gå godt eller galt i manøvrering av kjempeprosjektet Helse Sør – Øst. Vi minnes Avinor og offerlammet der, for en mykere kurs. Vi minnes Manuela. Hun var i Lier og talte for de utvistes kår på Ulven. Nå er hun selv vist døren, visstnok falt også hun for eget grep.

   Hauk over hauk var det nært å nevne om spillet med egne og lånte midler som mange norske kommuner var med i, en god del flere enn de uheldige. Så lenge det gikk godt låt alle vel, oppover gikk det, men der oppe var stupet som haukene skygget for. Etter stupet blir det fremstilt som et spill mellom hauk og due, der de uskyldsrene duene riktignok var valgt til, og hadde påtatt seg, å passe godt på publikums penger, men ble uvillig ledet av korp og hauk. Foreløpig skal bare få av rådmennene deres være ofret til beste og bot for det tapte.

   I førkristen tid kunne man i Midt-Østen laste syndene av seg og legge dem på ryggen av en sauebukk som de jagde ut i ødemarken. Der måtte syndebukken leke sisten med ulv og ørn. Den som fikk sisten, fikk vel også synden og skylda?

   Slik bruk av syndebukk for å slippe unna har neppe noen sterk rot i norsk tradisjon, det ville ikke være høvisk. Bukkene Bruse er våre forbilder, der den minste og mellomste med kløkt og list kommer seg forbi trollet uten å bli spist eller skadet, og den største kommer sist og ordner opp. Han går uredd til kamp og overvinner uhyret. Det skulle tatt seg ut om vi en eneste gang lot trollet ta den minste.

   Vår nasjonalskald, Alf Prøysen, beskriver en speilvendt syndebukksituasjon i visa om nattefrieren. Både jenta, hennes strenge fader og frieren må bære syndens bør og gå i hundene, mens snekkeren som ”laga stægan ta røtne bord”, og til slutt er tragediens skurk, går fri, med skylda men uten ansvar. Trolig trives han og snekrer videre, uberørt.

   ”Smeden og Bageren” av J.H. Wessel har vist vei. Dommeren er diktets hovedperson. Uten hans velfunderte dom ville byen mistet sin uunnværlige smed. Han ofret en overflødig baker.

   Men ”den Bager græd gudsjammerlig da man ham førte bort.”

6 kommentarer

Lørdag 1. mars 2008 23:30: OH Dear
Unnskyld, er dette seriøst? I hvilken del av debatten trer Truls Hallingstad inn som en kommunepolitiker i denne debatten? Hvem er synden, bukken og havretrollet?? Jøje meg.....
Søndag 2. mars 2008 00:03: Tom I.
Hva mener du er så galt med denne petiten, OH Dear? Og hvilken debatt sikter du til?

Jeg likte denne teksten, og jeg tolket det ikke dithen at den var fra kommunepolitikeren Hallingstad, men fra petitskribenten Hallingstad.
Søndag 2. mars 2008 15:04: ???
Hva mener Truls egentlig?
Søndag 2. mars 2008 19:20: Tron Stad
Rikshospitaldirektøren ga uriktige opplysninger. Det samme gjorde en viss barneminister et par uker tidligere. Derfor måtte de gå. Vi må kunne stole på det folk i ledende stillinger sier, og det er heller ingen ulempe å kunne stole på oss andre som hverken har direktør- eller ministertittel på dørskiltet. Stol på det!
Mandag 3. mars 2008 01:08: OH Dear
Til Tom I. Mener vel å støtte meg på Tron Stad sitt innlegg. Det er vel en debatt gående om hva man kan tillate seg som minister eller person i svært ledende stilling. Det må en lokalpolitiker også ta innover seg selv om det er en petitartikkel. Jeg skjønner godt ??? også som lurer på hva Truls Hallingstad egentlig mener her. Det er ikke greit å forstå. Forherligelse av personer som utnytter sin stilling uansett om det er politikere eller toppbyråkrater er teit. Overskriften burde vært enkelt og greit: "Bukken og havresekken" og en politiker burde legge problematikken i det også inn i petitartikkel. Trollet i denne sammenhengen åpenbarer seg vel gjennom byråkratene som higer så voldsomt etter prestisje at de gir nøkken i politiske vedtatte budsjetter og andre vedtak. Den debatten er ikke spesiellt for denne petiten, men bør være het i alle sammenhenger framover. Grunnen til at jeg sier unnskyld i mitt forrige innlegg og spør om det er seriøst er rett og slett fordi jeg er like spørrende som ??? i forhold til hva T.H. egentlig mener.
Mandag 3. mars 2008 09:28: Tom I.
Forstår deg fortsatt ikke, OH Dear.
Du har kanskje problemer med denne petiten, og likeledes har jeg store problemer med å fatte hva du egentlig vil frem til i dine kommentarer.
For alt du vet kan vel hele teksten være ironi? Husk at petiter er småprat og ironiske sakprosatekster.

Flere saker fra arkivet

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Fraværende folkevalgte?

Lokalpolitikernes sviktende engasjement kan ha forståelig årsak.

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Vi besøker Liers spisesteder: Zita Matbar

Mange steder i verden er ”den store manndomsprøven” å sikre seg selv og familien tilstrekkelig mat. I Lierbyen er det omvendt. Der gir forspisning heder, ære og navnet i glass og ramme på veggen.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Har vi et felles ansvar for et mer bevisst og varmere samfunn?

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, leder av Buskerud Venstre, kommunestyre- og formannskapsmedlem i Lier, bosatt på Gullaug.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Post memorio

Ukens petitskribent er Truls Hallingstad, Nordal

Tåke og kruttrøyk

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Eiendommelige eiendomsmeglere

Når man skal selge 40 blokkleiligheter, er det mye å passe på i markedsføringen. Faktisk i meste laget for enkelte.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Jul i finanskrisa

Juletanker i julenatta nest øverst i Lier

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Utdødd jordbærsort kommer tilbake

Bærsorten som gjorde Lier til jordbærbygda, har lenge vært utdødd i Norge.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Smiler, tross uflaks

Det første finaleheatet endte med krasj for ATV-kjøreren Tor Erik Wam, og i heat nummer to falt lyddemperen på eksospotta ut -

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Historien som gjentar seg?

Kr f s gruppeleder Brynhild Heitmann sammenligner situasjonen med byggingen av kulturhuset med da det ble utlyst konkurranse om å bygge Høvik skole --

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Stemningsfull kulturnatt

Liunger som ønsket å få med seg det meste rakk neppe alt ,og det gjorde heller ikke Liernett. Men vi bringer her en rekke bilder fra en rundtur fra klokka 19 til klokka 22.

Drømmen

Niendeklassingene ved Lierbyen skole imponerte medelever, foreldre og sambygdinger

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.

Alternativ transport

Verken klimakrise eller finanskrise ser ut til å påvirke Lier kommune, der medarbeiderne med få unntak fyller opp parkeringsplassene og få ansatte benytter seg av kollektiv transport --

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Opprør mot snobberiet

I Ukens petit forteller Tonje Evju om da hun ble invitert til losjen.

Bli kjent i Merenmarka

Arne Ask forteller her om Ukas post som ligger på setervollen Haskollsetra ---

Ned for telling --

Kan Spa/Bra reise seg etter stortapet i generalprøven i går?

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

4 runde og finale i Norgescupen i ATV på Bjørkelangen

I helgen ble det kjørt fjerde runde og selveste finalen i Norgescupen i ATV på Bjørkelangen. Det ble nok en super helg.

På sporet av "Lørja"

Er det lasteprammen Thyra, populært kalt "Lørja", som ligger sunket ved land litt nord-vest for Svangstrand?

Liers nest farligste bussholdeplass?

Årene går uten at noen gjør noe for å bedre sikkerheten for passasjerene som bruker Liers nest farligste holdeplass.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Forsiktig åpning på bygdetunet

Søndag 20. juni blir det offisiell åpning av historielagets sommerutstilling på bygdetunet.

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Privat kontra offentlige skoler

Det er et spørsmål som mange politikere stiller seg, skriver ukens petitskribent Bill Sandstrøm.

Foring av folkevalgte

Ukens petit av Ulla Nævestad.

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.