Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 5acabea24ffbe7936b74cc923747855d

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Ukas Kulturminnepost
3. okt. – 12. okt.

Utsikten fra toppen av Gjevlekollen er praktfull når været er laglig. Toppen er på 602 m.o.h.
Parkeringen ved Delekant er et problem, men pass på så du ikke sperrer fylkesveien og private oppstillingsplasser. Men det beste kan være å parkere på den store p-plassen ved inngangen til skiløypa noen hundre meter sør for Delekant.

Turen er på ca. 4,6 km, som er den lengste i opplegget. Den går på blåmerket sti til topps. Beregn hele dagen på turen. Her er det også Trim Til Topps-kasse.
Brannvakthytta på toppen er et kulturminne som har stått i flere generasjoner. Hytta var bevoktet på sommeren til etter krigen. Det gikk telefonledning ned til Vefferstad som så sendte melding videre om eventuell brann.

Det er Lier kommune og Lierbygda O-lag som samarbeider om Ukas Kulturminnepost i Lier.

”To bleieskift på vei opp” --
Dette er en av meldingene man kunne lese i hyttebøkene i den gamle og noe forfalne, kanskje hundre år gamle brannvarslingshytta
I over 30 år har turgåere skrevet sine meldinger. Fra bøkene kunne man lese korte beskrivelser av så vel natur, dyr og mennesker i Finnemarka.
På innsiden ev en av hyttebøkene kunne man lese følgende:
”Hytteboka er innkjøpt av Skautravergjengen 10 Drammen RR-lag til bruk av skrivelystne vandrere som stikker innom. Boka anbefales også som sengelektyre på kveldstid. Skriv ikke på veggen”
Køyene i hytta innbyr neppe lenge til overnattinger, følgelig er vel heller ikke bøkene egnet som sengelektyre. Men underholdende lesning kunne bøkene være. Meningsytringer som: ”Lyden av skogsmaskiner nede i lia, minner oss om det prekære behov for barskogvern” veksler med nøkterne melinger som ”sjekket rundetidene til Odd”, ”jettegryta (nedenfor hytta) målte en dybde på 1.2333 meter” og ”takk til den som fikset døra.”
Noen av markas mest kjente travere skriver, blant annet: ” Det mørkner, men stemningen er lys: veka er for kort, det er allerede onsdag”.

Ja, noen har overnattet her eller har brukt den som hvilebu i moderne tid.

Her en av de mange som skrev seg inn i hytteboka i 2004. Siden har Lier kommune lagt ut bøker ("Trim Til Topps-kasser") både på Gjevlekollen og ved flere andre turmål for turgåerne  kommunen. Det blir trukket premier til heldige turgåere hvert år (foto: Torger Almaas).

 

Nansen på elgjakt
Før hytta ga overnatting for brannvakta, sto ei tilsvarende hytte ved den gamle gammen ved Kolltjern på sørsiden av kollen. På av 1800-tallet skal selveste Fridtjof Nansen ha vært i marka der oppe.
Ole Nilsen Ellevog
(født i 1856) og Elling Vefferstad, begge unge menn fra Oddevallområdet, hentet polarfareren på Drammen stasjon med hest og karjol.
Turen gikk opp til gammen, der ei elgkvige falt for jegerens skudd. Det var nok mørkt, da skuddet falt, fordi de var i tvil om det var en elg eller et rådyr de hadde felt. Men Nansen slo rask fast at det var en elg, sier det.

Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Fredag 2. oktober 2009 19:47: ø.gurandsrud
Hvem har finni på at dette er et turmål første uka i elgjakta, vi har jonok av tur mål på østtsida hvor det ikke er helge jakt. Nok et bevis på hvor noen ikke har tankene med seg. Parkering er ikke noe problem, det går an å gå fra ski parkeringen,men det er vel for langt for noen, turen blir 600m lenger. Nok et utsagn på at noen skriver før man trenker.
Fri parkering ved start av blåmerka.MEN ØDELGG IKKE NOEN ELGLOS.
Onsdag 7. oktober 2009 15:07: Redaksjonen, TA
Spørsmålet ditt må rettes til Kulturkontoret, som også er ansvarlig for teksten som du sikter til.
Redaksjonen har imidlertid nå føyd til det du savner ---

Men påstanden at "noen skriver før man tenker" kan fort bli et selvskudd -

God jakt!!
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode