Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Røtter

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Jan Terje Nilsen
Født 22/8-48.
Opprinnelig fra Østfold, hvor han også har bodd store deler av sitt liv. Jobbet i undervisningssektoren i Finnmark, Troms, Østfold og Buskerud. Jobbet som prosjektleder innen den norske maratonklubb, journalist og skribent. Hatt flere lederverv i basketball og friidrett (langløping).Bor for tiden i Sylling hvor han jobber på Sylling skole.

Min gamle demente mor husker ikke hva hun spiste til frokost, mens bilder fra barndom og oppvekst kan stå krystallklart i hodet hennes. Sånn er det sikkert med de fleste av oss. Røttene våre drar vi med oss hvor vi enn bor i verden. Dette er et slikt bilde fra min barndom i Sarpsborg på 50- og 60-tallet, og jeg husker det som om det var i dag.

Halve byen jobbet på fabrikken. Gikk den til grunne, tok den byen med seg i dragsuget. Han så sjelden sin far om morgenen. Han syklet av sted kl. seks til fabrikken. I den brune veska som dinglet fra sykkelstyret lå blikkboksen med brødskiver med grått mellomleggspapir og flaska med skrukork. Kaffen rakk nesten å bli kald før frokost. Han var sterk i bena og tråkket målbevisst med klyper nederst på buksebenet, krumbøyd og energisk. Den samme rytmen dag ut og dag inn. Livet hans var et nett av monotone gjentagelser. Slik skulle det være. Han var en trofast proletar. Fabrikkens puls var hans puls.

Presis klokken halv seks på ettermiddagen satte han sykkelen fra seg på gårdsplassen og gikk med tunge skritt inn til den ventende middagen. Middagen hadde alltid ventet på ham. Den massive kroppen med de svære nevene førte føden med målrettet regelmessighet inn i den halvåpne munnen. Etterpå lå han på sofaen med dagsavisen over ansiktet og sov sin fortjente proletarsøvn. Sidene blafret lett i den vislende luftstrømmen fra det åpne gapet.

Det hadde vært en eksplosjon på fabrikken. Tre personer hadde omkommet. Den ene hadde man båret ut som en levende fakkel. Han var ved bevissthet hele tiden og visste han kom til å dø. Kroppen var som et forkullet trestykke, men hjernen hadde fungert. Han hadde bedt dem bære ham forsiktig. Herregud for en tanke! Fem minutter senere var han død …en overingeniør som hadde gått med jakke og slips, slik som funksjonærer gjorde på fabrikkene på den tiden. Død, brent opp av etsende væsker. Det hele hadde skjedd i frokostpausen, mens arbeiderne satt og spiste av sine blikkbokser og drakk av flaskene med skrukork.

Han hadde opplevd eksplosjonen fra klasserommet i tredje etasje. Den var så kraftig at vindusrutene hadde truet med å gi etter, og vibrasjonene var som under et jordskjelv, enda det skjedde flere kilometer borte. Han visste med en gang at noe uhyggelig hadde skjedd. Han stirret på læreren som så opp fra sitt revir der framme. Blekkhuset hadde veltet, og den mørke væsken hadde bredd seg ut over kateteret. Det voldsomme drønnet ble etterfulgt av dørgende stillhet. Bare lyden av blekkdråpene som dryppet ned på det slitte tregulvet kunne høres. Han fanget begjærlig øyeblikket og visste han kom til å huske det så lenge han levde. Deretter sirenene. Mange sirener som kom og gikk, akkurat som om de ble tatt av vinden. Ulike sirener som lå lagvis og vibrerte i lufta rundt den lille byen. Han presset ansiktet mot vinduet og så den svarte røyken som veltet opp over kirkespiret på den lille høyden. Klokken var nøyaktig ti minutter over ti. Skoleklokken ringte støtvist og iltert og rev ham brått tilbake fra det han trodde hadde vært en drøm.

Historie Jan Terje Nilsen

2 kommentarer

Torsdag 12. oktober 2006 16:25: gøy
morsomt!!! bra inlegg,synes det var veldig intressant!!!!!
forsett sånn:)
Mandag 23. april 2007 14:36: ...
Du er flink til å skrive, JT. Alltid gøy når jeg ser bildet av deg på forsida, og vet at her kommer det en tekst jeg vil huske;)

Flere saker fra arkivet

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

En for sorg, og to for glede

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Hva gjør vi når mennesker blir produksjonsmidler?

For noen år siden så jeg et intervju med en amerikansk fabrikkeier. Fabrikken hadde først vært ute i hardt vær og de ansatte hadde stilt opp og jobbet billigere for at fabrikken skulle gå rundt.

Flatære ballær

Etter påsken ruller fotballen igjen på toppnivå. Ukens petiskribent, sarpingen Jan Terje Nilsen, som er bosatt i Sylling, gir oss noen glimt fra Østfold, den gang fylket dominerte norsk fotball

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Tatt av vinden - Maratonløp i tropene

Hvert annet år arrangerer World Athletic Veteran Association (WAVA) verdensmesterskap i fullt friidrettsprogram for veteraner. For å kunne delta i disse mesterskapene må man være over 35 år (kvinner) og 40 år (menn). Det konkurreres i 5-årsklasser helt opp til 100 pluss. Utøvere fra hele verden møtes til vennskapelig kappedyst i en 14-dagers periode i juli måned. Årets mønstring var lagt til Puerto Rico i Det Karibiske hav, nærmere bestemt til hovedstaden San Juan og nabobyen Carolina.

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Stavbrudd i Birken

Først var han svært uheldig, men kaffe og Cola hjalp for Martin Skaugen fra Sylling -

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Lierskogen og OL-drømmen

BAKSPEILET: Eventuell likhet med andre hendelser den siste uken er mer eller mindre tilfeldig.

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Et kast for evigheten

Ukens petitskribent, Jan Terje Nilsen, husker ennå Norges første gullmedalje i spyd

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

En natt i Trollheimen

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, opprinnelig fra Hurum, bosatt i mange år i Sylling, nå pensjonist på Beito.

Sylling – Liungen 4-7 (1-1)

Gutter 13-14 år. Sylling skulle i denne kampen vise at de var best i Lier, sikre andreplassen og rykke opp, slik gikk det ikke.

Spøker det på Lier sykehus?

Populært utfartsssted for dem som søker paranormal aktivitet.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Drammen-Lier-Oslo til fots for over hundre år siden

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, Sylling

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Veltet med firehjuling

Ble fløyet til Ullevål universitetssykehus etter ulykke på riksvei 23

STATOIL I LIERBYEN

Det at Statoil i Lierbyen blir lagt ned fra nyttår er bare trist.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Debuterte i "Lille-Birken"

Naboguttene Håvard Nygård (bildet til høyre), Even Hornstuen Mathiesen og Martin Bekken Nilsen viste flott innsats i "Lille Birken"

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Et "telegram" fra Åslaug Haga

Her er diktet som tidligere venstrepolitiker og kulturhusforkjemper Tove Sæteren fikk da hun sluttet i kommunestyret i 1999

Friermål på TV3

Glenn fra Lier frir til kjæresten Silje i første episode av «Sexskolen» som går på TV3 lørdag kveld

Vakker veteran

- lengter hjem

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Guttekonferansen- Golf i regn

Våt dag på Holtsmark golfbane, en av Norges fineste baner.

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Sterk prestasjon av Martin

Martin Bekken Nilsen (15) tok en sterk 2. plass i Kristinaløpet på lørdag.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Liunger på Ullevål

Det var god stemning bland liungene som hadde tatt turen til Ullevål for å se Vålenga-Strømsgodset.

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Panorama i Jotunheimen

Førstemann ute med sin fjellopplevelse er Odd Jacobsen fra Tranby som i sommer besteg Surtningssui, 2368 meter over havet.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

Thank you for innsatsen

Fredag fikk Arne Kjartan de lange Ruud en velfortjent takk av Coouncillor Mrs Mary Anne Pooley, the Mayor of Eastbourne for sin mangeårige innsats for byen.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Noen er født heldige.

Her om dagen hadde jeg flaks. Telefonen ringte og en stemme i den andre enden fortalte meg at jeg hadde vunnet. Endelig var det min tur!

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Jente på tolv år slått ned

En tolv år gammel jente fra Tranby ble slått ned av en ukjent mann på vei hjem fra skolen tirsdag ettermiddag.

Uforglemmelig tur

- Den som tror at man må slite seg opp til en eller annen topp for å oppleve en nydelig tur, bør ta seg en tur på Gjende i midten av april før det blir vann på isen, skriver Gunnar Langsrud på Beito

Kommentar til trostemassakeren i sommer

Det ene henger sammen med det andre og lager et nettverk som får oss til å forstå hva det hele dreier seg om. Det begynte med en kommentarartikkel i Aftenposten. I en tid med synkende interesse for miljøproblemer, slo artikkelforfatteren fast at kirken måtte slå ring om skaperverket. Kirken skulle være en troverdig drivkraft i miljødebatten.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Kjempeløp av Arne Christoffer

Arne Christoffer Sand var best av alle midtveis i Birken.

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Klare for toppserien.

Liungen- Skeid 7-0 (4-0) Liungen har hatt det med å sløse bort matchballer. I dag var det tydelig at Damene hadde bestemt seg fra start – Skeid skulle bankes grundig. Telleverket stoppet på 7-0, men det kunne godt blitt mer.

Bildeserie

I dag fotograferer vi Sylling skole.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Frivillig arbeid i Afrika

Lærer Siri Kitt Nævestad fra Sylling forteller om sine tre måneder i Ghana sammen med venninnen, sykepleier Hanne Helgesen, også fra Sylling.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Fengslende teateropplevelse

Skuespillerne Bjørn Helge Warud og Marius Granholt fra Askeladden Friteater ga barn og voksne en fri og modernisert versjon av eventyret om "Askeladden og de gode hjelperne".

Dramatisk ATV-løp

Liungen Tor-Erik Wam ble kastet av kjøretøyet etter en kollisjon i det danske mesterskapet.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Jubileumstreff i Lier

- Drammen Tempo klubb markerte sine 15 år med norskproduserte totaktsmopeder og motorsykler i helgen, forteller leder Terje Syversen (på bildet) til Liernett.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Ukas petit

-er skrevet av Thorvald Lerberg

Sommer 3

Tre av i alt sju

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Homo Ludens

Homo Ludens betyr det lekende menneske. Hvorfor skriver jeg om dette akkurat nå? spør ukens petitskribent Ulla Nævestad

Sjåbagos hadde storsamling i Sylling

Stor barnefestival i helga.