Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Hva gjør vi når mennesker blir produksjonsmidler?

For noen år siden så jeg et intervju med en amerikansk fabrikkeier. Fabrikken hadde først vært ute i hardt vær og de ansatte hadde stilt opp og jobbet billigere for at fabrikken skulle gå rundt.

Så snudde markedet og fabrikken gikk godt. Plutselig brant den ned. Eieren brukte en del av forsikringsoppgjøret til å betale alle ansatte full lønn mens den ble bygget opp igjen. Intervjueren lurte på om det ikke hadde vært lurere å bare ta forsikringssummen og droppet gjenoppbyggingen. Eieren kunne levd som en greve resten av livet.

- Hva skal jeg med mer penger?, svarte han. Skal jeg spise mer?

Hvem er det nå som skal spise seg feitere på Tomra? En økonom har funnet ut at det ikke går an å tjene mye – de må tjene enda mer. Markedstilpassing kalles det. Driftsoverskuddet skal økes med noen prosent og 40 mennesker står uten jobb.

Lønnsomhet er et fint ord å henge på skjermen når man skal ha fokus bort fra den omveltingen vi ser i samfunnet i dag. For 15 år siden satt flere partier og snakket om at man måtte effektivisere, rasjonalisere og dermed skape verdier man kunne fordele som velferd. Nå har vi blitt rasjonelle og effektive. Vi har skapt goder og de er fordelt. Kom ikke og fortell meg at fattigdomsproblemer i rike Norge, ikke var med i beregningen.

Noen gamle sparer på strøm og spiser kattemat. Sosialkontorene får det travlere og travlere. På skjermen melder økonomer om lav rente og forbedret handelsballanse. Flere av dem jeg kjenner kjører Mercedes. Noen bygger hytter med 16 bad og gjerder inn Skjærgården. Fett nok om du er økonom. Hadde jeg vært en maur, hadde jeg nok hatt det som plommen i egget.

Det er bare det at jeg ikke er en maur. Jeg vet ikke om noen filosofer som bifaller denne utviklinga. Jeg stoler ikke på folk med utdanning fra BI, og jeg stoler ikke på konsernsjefer med stor båt og stygg hytte. En utbredt misforståelse om dagen, er at mange isolert sett fornuftige små avgjørelser i sum blir en god helhet.

Det er mange som faller av på veien mot toppen, jo høyere vi kommer jo lengre faller de, og det er ikke alle som har millionfallskjerm.

Nå er jeg fristet til å boikotte Tomra, men det er begrenset hvor mange tomflasker jeg har plass til. Det spørs om jeg ikke får nøye meg med å mislike direktøren i stillhet. Griser er griser - det er vel ikke noe å gjøre med det. En dag ender vi vel alle opp på limfabrikken.

Flere saker fra arkivet

Tomra i Lier sier opp 40, uten forvarsel..

Etter det en av de oppsagte forteller, er det stor harme på Tomra i Lier, da mange ansatte igår fikk utlevert en gul postit-lapp, hvor det sto at de dagen etter måtte i møte hos ledelsen. Når vedkommende spurte hva det gjaldt, kunne ikke budbringeren si noe om det..

Kald og kynisk ledelse

Tomraledelsen fremstår med sine handlinger som kalde, beregnende og kyniske i sin måte å behandle sine ansatte på.

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

Vår mann i verden

Lørdag formiddag var utenriksminister Jonas Gahr Støre på Liertoppen, i selve symbolet på den eneveldige blå- røde maktutfoldelsen i Lier på slutten av forrige århundret

Røtter

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Noen er født heldige.

Her om dagen hadde jeg flaks. Telefonen ringte og en stemme i den andre enden fortalte meg at jeg hadde vunnet. Endelig var det min tur!

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Ingen likelønn uten rett til full stilling

43 prosent av alle sysselsatte kvinner i Norge arbeider deltid.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Karius, Baktus og Tannfeen

Et prosjekt endte i en forestilling med små skuspillere som sang og danset, da Veslefrikk Barnehage feiret at Torbjørn Egners tanntroll er 50 år.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

- God omsorg - uavhengig av hvem som tilbyr

Venstres ordførerkanidat Nina Johnsen deler Venstres tanker om omsorg i dette leserinnlegget.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Jul i finanskrisa

Juletanker i julenatta nest øverst i Lier

130 syke hver dag

Brynhild Heitmann, Krf s ordførerkandidat, gjør rede for bakgrunnen for vedtaket om å sette i gang det ettårige prosjektet for å redusere fraværet blant kommunens ansatte.

Vakker veteran

- lengter hjem

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Biskopen besøkte Oddevall skole

Sjefen over alle sjefer mente en 2 klassing at biskopen var. Det var starten på en fint møte med elevene på småskoletrinnet og biskopen.

Paraglider landet i tre

Nødetatene rykket ut til det som kunne se ut som en alvorlig paragliderulykke ved Eggekollen søndag.

Totalskadd,

Det brenner fortsatt i et bygg i Sylling sentrum --

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Å sette bo med mer

Avsluttende prosjekt på ungdomsskolen. Nå begynner livet - snart

Dumping av katter

Leserinnlegg fra Gry Eilen Karlsen

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Vil nekte ansatte å røyke

Lier kommune vil ikke lenger betale folk for unnasluntring.

Vellykket kantinedrift

Deltakere og ansatte ved Voksenopplæringa (se bildet th) kunne smile over nok en vellykket dag, da de avsluttet driften på onsdag.

Svømmeskolen rammes

Det vil bli konsekvensen for 130 barn når Lierhallen i høst stenges på søndager.

Flere fartsdempere underveis

På den lange, rette og relativt oversiktlige strekningen på Vitbank blir det redusert fart og fartsdempere. I det farlige krysset et lite stykke unna må derimot folk fortsatt løpe for livet.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Hvem skal betale for kulturen?

Hvor mange millioner leieutgiftene blir for kulturen lar jeg ligge. Rådmannen har anslått at det vil bli mellom 5 og 10 millioner.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Aksjoner

Noen yrkesgrupper har større betydning enn andre. Det er særlig merkbart ved såkalte aksjoner eller også ved streiker. Flyvelederne er en av gruppene med stor betydning for mange.

Vellykket åpning av Lierbyen Seniorsenter

Fullt hus og stormende jubel er et uttrykk man sjelden forbinder med Lierbyen, men i dag kom unntaket.

- Utøvere og brukere taper når tjenester privatiseres

Mens media og myndigheter avdekker svært kritikkverdige og ulovlige forhold rundt Adeccos sykehjemsdrift, ønsker deler av kommunestyret mer privatisering av de kommunale tjenestene. Det har Fagforbundets Astrid Isene og Knut Røssum sterke innvendinger mot.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Bondevik regjeringen og FrP raserer statsansattes rettighete

9. juni endret stortingetsflertallet med Høyre og Frp i spissen, loven som regulerer statsansattes ansettelsesforhold. En av endringene gjør det lettere for arbeidsgiver å ansette hvem han vil uten at de ansatte får annet enn uttalelsesrett.

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Tunge dager i Liungen

Inntektene fantes ikke – nå kommer regninga.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Reservert for gående

KOMMENTAR: For bilister er ikke Kjellstadkrysset og nærmeste omgivelser spesielt vellykket. For gående er forholdene en katastrofe.

Rock on the top of another Rock

For tre år siden ble kunstnerne Fishli & Weiss engasjert av Statens Vegvesen.

Hvor er makta?

Dette spørsmålet stiller ukens petitskribent, Tonje Evju, som selv er lokalpolitiker.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Utrenskninger før salg

Mye tyder på at Mecom-avisene og dermed også Drammens Tidende og Lierposten, blir solgt til A-pressen

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Hvor kommer bærene fra?

Liernett stoppet ved noen svært hyggelige og høflige jordbæreselgere i går, men som dessverre ikke kunne gjøre rede for hvilken produsent de solgte for --

Juletid

- Urbane innslag var fraværende under adventstiden i det gamle Lier, skriver Truls Hallingstad i sin petit denne uka --

Misfornøyde brukere og lavere lønn?

Knut Røssum (Ap) påpeker at 95 prosent av renholdskostnadene er knyttet til lønn, og at det er renholderne som må betale regningen i form av redusert lønn, hvis det skal spares penger --

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Fritidsmesse for funksjonshemmede på Lierbyen skole

Det er noe med oss alle, men hos noen er det mer synlig. Som hos mennesker med en funksjonshemming av et eller annet slag. Målet må være å gi alle et mest mulig likeverdig liv. Og det skal ofte ikke så mye til.

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

- Jeg vil heller ha en geit!

Familiediskusjonene har i den siste tiden dreid seg om det nå er tidspunktet for å få seg en hund i huset, skriver ukens gjesteskribent Brynhild Heitmann

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Ekstra utfordringer

- Noen av innvandrerungdommene som lett faller utenfor, kan ha psykiske utfordringer som krever en ekstra oppfølging, mener Lars Ove Moldskred, Venstres medlem i Tjenesteutvalget.

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Mer sambruk

- Det er plass til både publikummere og svømmeklubben enda flere timer i uken, uttaler Tor B. Heiberg, leder i klubben.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Kulturkutt!

For alle som har stått på for Kulturskolen de siste åra, må meldingen fra rådmannen være en skikkelig nedtur. Det tok lang tid å overbevise politikerne i Lier om nødvendigheten av Kulturskolen, og det skulle mye pedagogikk til for å få forklart støtteordninger, forbindelsen til staten og foreldrenes rolle.

Jostein Hoset: Valgets kval

- Etter fire år i kommunestyret har jeg lært mye og fått mulighet til å se politikkens sanne ansikt fra innsiden. Et hav av dilemmaer. Konklusjonen er at lokalpolitikk er og blir realpolitikk avhengig av mennesker som har tid, vil og kan.

Spøker det på Lier sykehus?

Populært utfartsssted for dem som søker paranormal aktivitet.

Lierskogen og OL-drømmen

BAKSPEILET: Eventuell likhet med andre hendelser den siste uken er mer eller mindre tilfeldig.

Tomme butikkhyller.

Streiken har nå vart ei stund, og butikkhyllene begynner å tømmes synlig. Kanskje er det nå på tide å løpe og hamstre litt? Vi har sett litt på ståa i Liers butikker.

Om å være flyktning i Norge

Ser av avisinnslag at hele folkegrupper blir satt i bås. og det er ikke bra.. Det skaper større avstand mellom folk og mindre toleranse for alt som er fremment... Vanlig fornuft sier jo at det finnes både gode og dårlige mennesker blandt oss alle..

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Vi besøker Liers spisesteder: Baker Nordby

Baker Karl P Nordby har en filial i hver ende av Liertoppen. Ettersom varene kommer fra samme sted, ser vi på de to under ett, selv om det ene utsalget skranter litt i forhold til søsteren i A-bygget.

Alvorlig talt

Trofaste lesere vil kanskje huske at jeg for noen uker siden skrev om hvor redd jeg ble en dag for en del år siden, da jeg klatret opp på Hørtekollens forside og rutsjet mot stupet, forteller ukens petitskribent ---