Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: ed50899fe72e61186dfc458f2df54d0c

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

På skolene rundt om i Lier er det snart juleball. Dette er festen over alle fester, og ingen ting overlates til tilfeldighetene. Da jeg var ung (så ung), var det om å gjøre å pynte seg minst mulig, nå er det motsatt. Jeg husker jeg gikk hjemmefra, rimelig pyntet, og kom til juleballet noget mer shabby. Det mine foreldre ikke visste, hadde de ikke vondt av. Dress var drakt for sossene, barn av besteborgerskapet. Vi hørte på blytung rock, hadde fett langt hår og ga vel blanke i kvisene – eller gjorde vi nå det…

På skolene rundt om i Lier er det snart juleball. Alle skal til frisøren, alle skal ha nye klær. Festen starter med polonese, og det er det vi skal snakke om i dag. Dette er den dummeste av alle overklassetradisjoner, og nå skal altså ungdommen læres opp i god folkeskikk. I den nye hallen går elevene på rekke, - hva er det de demonstrerer mot, spør jeg. De demonstrerer ikke, de danser. Metallica er byttet ut med fengende marsjer, og klesdrakten er for anledningen hel og pen. Hva er galt med dagens ungdom? Var det dette vi sloss for på åttitallet?

Er det egentlig så galt? Kan ikke ungdommen lære seg å te seg sosialt? Ikke vet vel jeg. Jeg blir bare instinktivt vrang når unge mennesker suger til seg tradisjoner på dette viset. Er det ingen ting dere kan protestere mot? Bommelibom, bommelibom, bommelibom – Napoleon med sin hær over Alpene dro.. Bomelibom. – Og dette kaller dere ungdom? Nei takke meg til de som spiller høyt og lenge på rockeverkstedet (konsert på fredag).

Hvor kommer så polonesen fra? Jeg vet ikke, men skulle jeg tippe ville jeg sagt Sørstatene like før borgerkrigen. Nå har vi voksne trassdemonstrert mot Washington et halvt års tid – kanskje dette er veien å gå? Ut med Metallica og Nirvana – inn med Sousa og smoking. Ungdommen har godt av å lære seg allmendannelse, vil sikkert noen si. Jeg sier at ungdommen burde ut av festlokalene og demonstrere. Hva skal de så demonstrere mot? De kunne demonstrere mot det ungdommen alltid har demonstrert mot – besteborgelig voksen dannelse.

Hvor kommer denne trangen til å pynte seg og opptre dannet fra? Skulle jeg tippe, ville jeg satse på Amerika igjen. Såpe- tv har gitt oss nye tradisjoner som Allhelgensdag og skoleball. Du kunne like gjerne prøve å selge meg et bidé som sprutet Champagne.

Det kunne vel egentlig vært verre. Noen gode ting kommer det tross alt ut av denne påfuglleken. Ungdommen lærer å rette ryggen og dra på seg buksa. Dette er vel også den eneste kvelden i året de tar av seg topplua (vel, ikke alle). Da jeg var ung, var det sosialt selvmord å gå med lue. Det kunne være 30 minus – like fullt, lue var bare for teit. De tøffeste guttene fikk alle jentene, mens vi andre satt langs veggen og diskuterte viktigere ting. -Hvem var den nye vokalisten i Deep Purple sa du? Joe Lynn Turner? Hårreisende… (åttitalsuttrykk for ”Jeg vet ikke helt hva jeg mener om det, men vil si noe kult”)

Kanskje er det bra at noen ting forandrer seg? – Men polonesen og allmenndannelsen, den kan jeg spare meg for.

Forrige artikkel:Neste artikkel:Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode