Huleboerne, turtips på slutten av november.
De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.
Hva er vel en tur uten bål?
Når dette blir skrevet laver snøen tung ned, men for noen dager siden var marka godt fremkommelig til fots. Sammen med Tom Erling og Bjørnar tuslet jeg opp på Storsteinsfjell for ei natt under åpen himmel, eller nærmere bestemt ei natt under steintak.
I flere år har Bjørnar, sammen med gode venner jobbet med ”hula”. Det er murt opp sitteplasser, og campingutstyr som liggeunderlag, fakler og kjeler ligger klart. Forrige besøkende hadde lagt igjen nok ved, og snart luktet det av nytrukket kaffe og svidde pølser.
Ingen ting smaker som bålkaffe en novembermorgen i skogen...
Vi våknet opp til skodde og snøsmelting. Det varme været gjorde fjellet vått av smeltevann, og bakken utenfor blank av is. Ingen ting smaker som bålkaffe på en hustrig vintermorgen ute i skogen.
Jeg vil ikke fortelle hvor denne hula ligger. Skal du dit, kan du finne den selv. Sjansen er i alle fall stor for at du finner en eller annen hule på vei rundt i skogen. Om du har flaks har det vært noen der før deg og gjort i stand med tørr ved. Denne kan du sikkert fyre så mye du vil av, men vær nøye med å fylle opp lageret igjen før du drar. Det er ingen ting som er kjedeligere enn å komme frem en sen novemberkveld, for å finne at noen har fyrt opp veden din og unnlatt å hugge ny.
Takk for turen.
Hvordan lager man ”bålkaffe”?
Kok opp en kjele med vann. Fyll så på så mye kokekaffe du tror det skal være. Fyll på litt til for sikkerhets skyld. Rør rundt med en pinne fra bålet. Vent litt og løft kjelen sju ganger. Vel bekomme!