Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.


Hva er vel en tur uten bål?

Når dette blir skrevet laver snøen tung ned, men for noen dager siden var marka godt fremkommelig til fots. Sammen med Tom Erling og Bjørnar tuslet jeg opp på Storsteinsfjell for ei natt under åpen himmel, eller nærmere bestemt ei natt under steintak.

I flere år har Bjørnar, sammen med gode venner jobbet med ”hula”. Det er murt opp sitteplasser, og campingutstyr som liggeunderlag, fakler og kjeler ligger klart. Forrige besøkende hadde lagt igjen nok ved, og snart luktet det av nytrukket kaffe og svidde pølser.


Ingen ting smaker som bålkaffe en novembermorgen i skogen...

Vi våknet opp til skodde og snøsmelting. Det varme været gjorde fjellet vått av smeltevann, og bakken utenfor blank av is. Ingen ting smaker som bålkaffe på en hustrig vintermorgen ute i skogen.

Jeg vil ikke fortelle hvor denne hula ligger. Skal du dit, kan du finne den selv. Sjansen er i alle fall stor for at du finner en eller annen hule på vei rundt i skogen. Om du har flaks har det vært noen der før deg og gjort i stand med tørr ved. Denne kan du sikkert fyre så mye du vil av, men vær nøye med å fylle opp lageret igjen før du drar. Det er ingen ting som er kjedeligere enn å komme frem en sen novemberkveld, for å finne at noen har fyrt opp veden din og unnlatt å hugge ny.

Takk for turen.

Hvordan lager man ”bålkaffe”?

Kok opp en kjele med vann. Fyll så på så mye kokekaffe du tror det skal være. Fyll på litt til for sikkerhets skyld. Rør rundt med en pinne fra bålet. Vent litt og løft kjelen sju ganger. Vel bekomme!

Flere saker fra arkivet

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Nå roer du deg ned.

Da jeg våknet i åttetida, var bilen dekket av snø. Ingen ting er som å starte en lørdag med kald og våt snømåking. Litt for sent ute til en avtale stresset jeg ut, fikk varme i motoren og snøen av bilen. Da jeg igjen åpnet døra på førersida for å sette meg inn fikk jeg nakken full av snø. Lettere ilter satte jeg i å forbanne hele vinteren. Til slutt så jeg vel hvor dum jeg var og fikk roet meg ned med en kopp kaffe.

Kongene av Lierelva.

Ingen kjenner Lierelva som Tom Erling og Bjørnar. De to siste dagene har de svømt og padlet fra Dammyrdammen til Crossbanen ved Fugleruds gartneri.

- Bevare skogen i Norge

Jeg leser i Dagsavisen at mange organisasjoner har gått sammen om å bevare mest mulig av skogen i Norge, og at man ber regjeringen holde sitt løfte om dette. Det siste kan man bare glemme.

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Tiltagende skogbrannfare

Utviklingen de siste dagene, med sol og varme, har ført til at skogen på utsatte steder begynner å bli svært tørr med tiltagende fare for skogbrann, melder Drammensregionens brannvesen IKS.

Hard ved

Oppunder en fjellknast står ei fjellbjørk --

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Den store styrkeprøven

Helge Nybakken fra Nordal har syklet Trondheim Oslo 27 ganger

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Endelig skikkelig mat på toget.

Nei vi snakker ikke om vakumpakket tørrlefse fra NSB. I dag spiste jeg på togkafeen i Lierbyen. Det var helt klart det beste måltidet jeg noen gang har spist på et tog.

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Fisken biter når isen går.

Når isen går på skauen er det godt fiske sies det. Dette er uvant kost for en forhenværende fjellbonde. Der jeg kommer fra heter det at man skal vente til vannstanden i elvene synker. Helt siden jeg flyttet til Lier har jeg vært ute og fisket i iskanten, og resultatene er over all forventning.

Hvor mye inngrepsfri natur natur finnes fortsatt i Lier?

I løpet av 2003 skal den inngrepsfrie naturen i Norge kartlegges igjen. Det er Direktoratet for naturforvaltning, statens kartverk og fylkesmannen/ kommunen som står for denne registreringen. Hvordan er ståa i "grønne Lier"? Hvor mye av Lierdalens natur er bevart inngrepsfri?

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Spøker det på Lier sykehus?

Populært utfartsssted for dem som søker paranormal aktivitet.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Nytt turkart for Finnemarka

Nytt turkart for Finnemarka er nå til salgs i butikkene og hos Drammens og Oplands Turistforening. Det forrige turkartet for Finnemarka som kom ut i 1993, var modent for revisjon nå.

Vi besøker Liers spisesteder: Solvang

Ved Garsjø ligger to serveringssteder som spesielt friluftsfolket har glede av. Vi har besøkt Solvang, der grøt er hovedattraksjonen.

Forhåndsstemmene opptalt

Høyre ligger godt an - mulig katastrofe for SV.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Bråk, fyll og mye promillekjøring

En rekke kvinner med promille sørget for at Lier gjenerobret førsteplassen i politiloggen.

Nå begynner det å flaske seg.

Etter en lengre periode med problemer, begynner ting å ordne seg på Lier-nett. Overgangen til ny server bød på problemer vi ikke hadde forutsett, og vi har de siste dagene jobbet på spreng for å komme oss i rute.

Fyll, vold og blod i helgen

Det er foreløpig ikke kjent om noen fra Lier var innblandet i de uvanlig mange fyll- og voldsepisodene i Drammen i helgen.

Førjulskveld i skogen

Hennummusikken var blant de som sørget for nok en tradisjonsrik julegrantenning på Kraftkollen

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

Det går alltid en gressklipper

En av fordelene med å bo på landet er stillheten.

Lier før og nå

Alfheim var blant de mest kjente og imponerende husene i Lierbyen da det sto ferdig i 1908. Huset ligger der fremdeles, men er nå inneklemt blant blokker som bare har navnet felles med den gamle sveitservillaen.

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Middelaldermarked på Gilhusodden.

I forbindelse med St. Hallvardspillet arrangerte kulturkontoret middelaldermarked. Jeg fikk smake både lefse, gjeddeburger og kaffe, og led på ingen måte noen nød på min tur tilbake til svunnen tid.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Snart tilbake i toppen

Motocrosskjører Jan Olav Lunewski fra Tranby viste lovende takter under helgens åpne svenske juniormesterskap

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

- Kaldt med tog?

Næringstopper syntes det var kaldt å vente noen minutter på Lier stasjon torsdag formiddag.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Jordbæreventyr på dugnad

- Vi er strålende fornøyd, en suksess i år igjen kvitterer festivalsjef Fredrik Bretting Trolsrud. JordbærEventyret i Sylling ble denne gangen litt fuktig men mest festlig. OPPDATERT: Enda flere bilder

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Naturen inspirerer

Marit Bergan er coach, etablert med kontor på Lierskogen Helsesenter, men samler tankene og kreftene på en tidligere husmannsplass.

Ukens petit er skrevet av

Sverre Granli, Sylling, 57 år, lektor

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Rebusløp med Røde Kors

Søndag 21. september er det igjen klart for årets rebusløp i Lier i regi av Lier Røde Kors.

Men fiskesesongen var ikke over.

Egentlig hadde jeg pakket fiskesakene pent vekk, men da en kompis ville ha meg med på tur klarte jeg ikke styre meg. Vi kastet oss i bilen og dro til Svartputt i Øverskogen. Dette er et svært greit sted å fiske middag. Ikke ligger det langt fra veien, og ikke er det vanskelig å få nok til en middag.

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Øystein tapte

Etter fire runder med hurtigsjakk var det klart - ingen NM-tittel til Tranby.

Tomme butikkhyller.

Streiken har nå vart ei stund, og butikkhyllene begynner å tømmes synlig. Kanskje er det nå på tide å løpe og hamstre litt? Vi har sett litt på ståa i Liers butikker.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Brageteateret og Drammen Barne- og Ungdomsteater inviterer

Brageteatret og Drammen Barne- og Ungdomsteater innvier sine to nye scener under den offisielle åpningen av Union Scene til helgen, Bragesalen og Idunnsalen. Dermed blir Drammen to teaterscener og mange opplevelser rikere. Her skal det yre av aktivitet året rundt med teater, dans og annen scenekunst. Union Scene blir et kreativt sted hvor det skal skapes kunst og kultur i alle genre. Endelig har Drammen fått et sted hvor våre egne skapende kunstnere og kulturarbeidere kan forske i, og vise fram, sine verk. Dette blir et sted som tar utgangspunkt i distriktets egenart og særpreg. Vi håper og tror at dette stedet vil frambringe kunst og kunstnere som vil glede distriktets befolkning og som kan være gode ambassadører for regionen også utenfor vårt distrikt.

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Thank you very much

Ukens gjesteskribent er Elisabeth Thomte Edvardsen.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Julaften på to kvadrat

- I disse dager frekventerer vi loft og kjeller - på leit etter pappesker - velfylte av glitter og stas.

Åt skogen

Skogen som kulturarena

Den første snøen kommer nå...

Men den blir nok ikke liggende...

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Lier kommune - best i klassen?

KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering) er et nasjonalt informasjonssystem som gir styringsinformasjon om kommunal virksomhet. Statistikken gir en interessant indikator på hvilke områder vår kommune har et sterkt forbedringspotensiale.

Åpen scene på fredag den 13.

Åpen scene ble arrangert i Lierbyen fredag den 13, og Lier-nett stakk innom. I underkant av 100 tilskuere ble servert en konsert av vanlig god kvalitet, og alle var tydelig fornøyde.

Været bestemmer

- Været bestemmer om riksvei 284 ved Hørtekollen åpnes i dag, sa Tore Braaten til Liernett i morges

Rock on the top of another Rock

For tre år siden ble kunstnerne Fishli & Weiss engasjert av Statens Vegvesen.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Nedtelling til Lierdagene

Nå er det mindre enn tre måneder igjen til Lierdagene. Følg nedtellingen, se bilder, les nyhetsmeldinger og andre artikler på www.lierdagene.no

Hva mener egentlig politikerne i Lier?

Snart er det valg, og vi i Lier-nett ville finne ut hva listekandidatene i de forskjellige politiske partiene mener nå like før valget. Vi tok på oss vanlige klær og forsøkte å finne ut hva de som står på stand mener om saker og ting i bygda. Det fine med denne tilnærmingen til politikken, er at man kommer litt under huden på dem som de neste 4 åra skal bedrive styre og stell. Vi hadde lest valgmaterialet, men fant mange brosjyrer prangende og vage. Vi ville ikke vite noe om politisk idehistorie - vi ønsket å finne ut hva de konkret sto for her og nå.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Åpen Gård i Lier

Det skal være tjuende gang Lier Bondelag arrangerer åpen dag på bondegården. Og som vertskap i år hadde laget oppnevnt Torill Helgerud og Wiggo Andersen på Helgerud gård mellom Egge og Lierbyen.