Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Starten gikk ved nedkjøringen til Svangstrand 18. juli kl 9.00. Beregnet tid 3 dager, med dagsetapper på ca. 15 mil. De første milene gikk langs Tyrifjorden. Ved Norderhov kirke svingte vi til høyre mot Jevnaker der vi hadde stopp med inntak av nøtter og drikke ved den lokale Rema’n.

So far so good. Vi hadde unnagjort de første seks milene og kunne slå fast at utstyret virket. En slark i nest laveste gir når kjedet lå på midterst krankhjul, ville ikke være til merkbart hinder. Alt i alt hadde jeg 27 gir å ta av på min Trek X 40 hybrid, en sykkel nærmest spesialdesignet for litt tilårskomne landeveisryttere. Rune hadde en mer terrenggående modell, men med en hjuldimensjon som gjorde at den rullet lett på asfalten. Dessuten merket jeg snart at hans ungdommelige spenstighet og kraftige beinmuskler mer enn kompenserte for min noe mer racerpregede sykkel. Vi holdt oss klokelig unna hovedveiene, fant alternativer, nærmest bilfrie, med fast dekke og perfekt sykkelstandard for øvrig.

Fra sykkelsetet får du naturopplevelser som neppe kommer til deg gjennom et bilvindu, hvis du da ikke befinner deg i en cabriolet og holder en fart av ca. 23 kilometer i timen. Det var forresten gjennomsnittsfarten vi holdt.

Sykkelcomputeren er en kilde til både nyttig informasjon og underholdning når du tråkker to-tre timer i strekk. Temperaturen måles kontinuerlig, gjennomsnittsfarten også. Ved å følge tripptellerens stadige tallkombinasjoner kan du dessuten assosiere dem med historiske årstall, og på den måten få tanken vekk fra det å holde beina i kontinuerlig bevegelse i seige motbakker på opptil fem kilometer.
Vi registrerer at Norge er et vakkert land selv når regnbygene legger et slør over åsryggene rundt. Den norske landsbygda formelig oser av velstand, velholdte gårder, flotte jorder og vakre hager, store traktorer og nye biler i dobbeltgarasjene. Du finner knapt noe lignende andre steder, og du ser det best fra sykkelsetet.

Ferja fra Horn tar oss over Randsfjorden. Vi sykler gjennom Søndre Land og kommer til Gjøvik utpå ettermiddagen. Der tar vi inn på et sentrumshotell. Et varmt bad, et par øl, en tur på byen der vi overraskes av fine bygårder i jugendstil, arkitektoniske perler som ikke registreres fra hovedveien langt fra kronglete bygater. Vi sjekker også avgangen til Skibladner, og da vi ikke finner noen akseptabel sykkelvei til Hamar dagen etter, bestemmer vi oss for å ta den sagnomsuste hjuldamperen over Mjøsa. Hotellfrokost med nøtter og kulturmelk til dessert er basisen for en ny dag on the road. Den siste mila på strekningen Hamar går lang hovedvei,nifst. En trailer sender Rune ut i landskapet til høyre for den hvite stripa der sykkelens terrengegenskaper kommer godt til rette. Altså: hold deg til småveier.

I utlandet har vi etter hvert fått ry som en sykkelnasjon. Likevel er det lite som viser at vi har noen kultur for tohjulingen. Helhetstenkningen er nærmest fraværende når det gjelder sykkelens plass i trafikkbildet. Sykkelveier, litt her og litt der hvor det er ukomplisert å utvide, og ved veikryss er det gjerne rett ut i biltrafikken. Det blir noe kosmetisk over det hele, et alibi for politikere som kan si: ”Vi har da gjort noe”.

Vi fortsetter langs østsida av Glomma til Rena. Småstedene i Norge har blitt en del av globaliseringa, det ene ligner det andre, med kjøpesentre, miljøgater, utekaféer og kulturhus, og de store hotellkjedenes flagg vaier i sentrum. Vi spiser på torget, nøtter og Farris innkjøpt på Coop.

Lukten av landevei, den kjenner du best når du sykler. Våt asfalt, i ferd med å tørke i ettermiddagssola, nyslåtte enger, modnende korn og furumoer med røsslyng, gule og fiolette blomster i veikanten, blå, blå blåklokker lutende over asfaltkanten og den lune lukta av bær fra store hager.
Vi er ”gentlemannsryttere”. Vi ligger ikke på hjul, vi vil ikke jukse, ikke utnytte hverandre. Derfor tråkker Rune gjerne 200 meter foran. De gangene jeg tar han igjen og vi et øyeblikk ligger side ved side, slår vi av en prat, før han igjen akslerer, og jeg faller tilbake til min faste posisisjon.
Storgårdene langs Glomma vitner om fordums storhet, med små arkitektoniske detaljer som sier sitt om kontakten med verden utenfor den gang tømmerhandelen blomstret. Men det meste er småbruk, mange fraflytta, enkle hus, bygd i 20 – 30 åra av nøysomme bureisere, som med en jordlapp tildelt av kommunen, fikk beskjed om å greie seg selv.
Vi låser syklene utenfor Koppangtunet, får oss et rom og gafler i oss en saftig hamburger på en italiensk/ meksikansk restaurant.
Dagen etter er vi tidlig på`n. Medvind og sol langs Storsjøen gir høy gjennomsnitsfart . Jeg merker meg at computeren viser stødige 35 kilometer i timen. Vi skal inn i Femundsmarka, opp til 800 meter før vi flater ut, men først 20% stigning over flere kilometer.
For første gang må jeg opp på nest letteste gir. Jeg mister øyekontakten med Rune. Han bruker stort sett bare de to tyngste. Stikk i strid med sykkelekspertene som sier: Start med et lett gir, få fart på beina. Det gjør jeg. Men det er kanskje aldersavhengig, som så mye annet når det gjelder spenst og styrke. Snart er vi nesten på høyfjellet omgitt av topper, reinlav, småbjørk og melankolske Femundsfuruer.

Oppakningen er viktig når du sykler, minst mulig vekt, og vi har med oss minimalt i en sekk som veier mindre en to kilo. Mat fins underveis, og som sagt, vi overnattet luksuriøst. Et stykke før Tufsingsdalen ser vi topper som også er kjente landmerker med ståsted på Røros. Vi er snart framme og kan forberede siste bilde ved porten til Bergstadens ziir.
Røros er vel verdt et besøk enten du ankommer slik eller slik. Men for oss var sykkelturen slutt, og derfor må vi avstå fra videre beskrivelser av byens fortreffeligheter. Det kunne lett føre oss bort fra oppgaveteksten: ”Tour de Røros”.

1/36 (dscn6026.jpg)
2/36 (dscn6027.jpg)
3/36 (dscn6031.jpg)
4/36 (dscn6034.jpg)
5/36 (dscn6039.jpg)
6/36 (dscn6041.jpg)
7/36 (dscn6043.jpg)
8/36 (dscn6046.jpg)
9/36 (dscn6047.jpg)
10/36 (dscn6050.jpg)
11/36 (dscn6051.jpg)
12/36 (dscn6052.jpg)
13/36 (dscn6055.jpg)
14/36 (dscn6056.jpg)
15/36 (dscn6058.jpg)
16/36 (dscn6059.jpg)
17/36 (dscn6063.jpg)
18/36 (dscn6066.jpg)
19/36 (dscn6067.jpg)
20/36 (dscn6068.jpg)
21/36 (dscn6073.jpg)
22/36 (dscn6074.jpg)
23/36 (dscn6078.jpg)
24/36 (dscn6080.jpg)
25/36 (dscn6082.jpg)
26/36 (dscn6084.jpg)
27/36 (dscn6085.jpg)
28/36 (dscn6088.jpg)
29/36 (dscn6090.jpg)
30/36 (dscn6092.jpg)
31/36 (dscn6095.jpg)
32/36 (dscn6099.jpg)
33/36 (dscn6101.jpg)
34/36 (dscn6103.jpg)
35/36 (dscn6108.jpg)
36/36 (dscn6110.jpg)
Reisebrev Sykling

1 kommentar

Søndag 21. august 2011 00:36: Parkert syklist
Dette hørtes ut som en fantastisk tur, Thorvald!
Nå angrer jeg på at jeg ikke gjorde noe lignende selv i sommer. Den tradisjonelle norske sommeren med duskregn annenhver dag ga meg dessverre for mange unnskyldninger til å ta sykkelen fatt.
Men dette inspirerer til planlegging av neste års sykkelferie!

Flere saker fra arkivet

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Ferie til gode

Dra på sykkeltur i Normandie. Det gjorde vi, godt regissert av turoperatøren Trans Provence.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Gjermund Frostad med flott utgangspunkt i Dakar-rally

Gjermund Frostad kjørte sin Yamaha inn til en flott 19. plass på lørdagens fartsprøve i Rally Dakar

Legger opp ---

Rune Owsinski (bildet), tidligere i norgestoppen både i go-cart og motocross enduro, avsluttet sin karrière med et norgesmesterskap i ATV Cross i helga.

Ut på sykkeltur

Benytt helga til å nyte høstfargene, som her forbi Dammyrdammen ---

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Livet i en boks

Denne metallkassen er noe av det viktigste i livet for Dakar-føreren Gjermund Frostad fra Lier. Ja, man kan vel si at boksen ER selve livet i deler av det forestående løpet.

Impuls, ny gratisavis i Lier

Men også i Røyken, Drammen og Asker. Avisen har et opplag på 50 000.

Berlin ist viele Reisen wert

Hva gjør to tysklærere når de omsider er blitt kvalifisert til en ekstra ferieuke pga langt fremskreden alder?

Edvald vender tilbake til Sylling

Edvald Boasson Hagen vender tilbake til Sylling, seks år etter at han sikret seg en av sine første store etappeseire på samme sted.

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

And og øl,sykkel og sol

Sykkelsesongen har startet, kjedet er vasket i diesel, og spensten i sykkelklypa er sjekket .

Gir fine naturopplevelser

Torun Hegg Jacobsen og Sven Jacob Jacobsen fra Lierbyen er to av flere som allerede har tatt frem sykkelen for å komme langt inn i Finnemarka --

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Sommer 4

Fire av i alt sju

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

3 runde av Norgescup på ATV

I helgen var det 3 runde av Norgescupen på ATV på Jevnaker

Liergutter tok NM-gull

Tor Erik Wam (15) fra Meren ATV og Rune Owsinski (37) fra Lier Motorsportsklubb vant sine klasser suverent i Norgescupen

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Dakar-Gjermund kjørte på tilskuer i Portugal

Dakar-debutanten Gjermund Frostad opplevde alle rallyføreres store skrekk i morges.

En Jaguar i Lier

Den så dagens lys på et motorshow i England i 1948, med et utseende så stilrent og vakkert at ekstra krom og pynt av et hvert slag bare ville ødelegge.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Ragbrai - 2003

For mange av oss har RAGBRAI, verdens største turritt på sykkel vært ukjent. Mange lurer nok på hvorfor 10 000 sykler sju dager i solsteiken tvers gjennom delstaten Iowa hvert år. Årets ritt på cirka 76 norske mil gikk langs den 41. breddegrad. Det tilsvarer beliggenheten til Madrid. Over 30 grader i skyggen, men sola mot asfalt og betong gir en større varmeeffekt så vannflaska er din beste venn. Denne formen for ferie må oppleves for å forstås.

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

Den store styrkeprøven

Helge Nybakken fra Nordal har syklet Trondheim Oslo 27 ganger

90 barn i full fart

Nesten 100 små barn hadde funnet veien til Syllingløpet tirsdag kveld

Provence pr. pedalkraft, perfekt!

Med fare for å gi Liernetts lesere en overdose av sykkelnytt fra inn- og utland, - her kommer nok en etappe.

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

På to hjul til Trondheim

Rune Berg har sendt oss reisebrev fra en sykkeltur han gjorde sammen med Sigrid Kristofffersen i sommer. Vi kaller det gjerne et sommerminne og oppfordrer alle til å sende inn noen ord fra årets sommer.

Så forsvant isen

Det betyr at de sommerlige temperaturene innbyr til en påsketur over Altanåsen og ned til Svangstrand -

Seks Lierkunstnere med i ”kunst rett vest”

Liernett besøkte en av dem.

Fortsatt glatte veier

Det oppfordes spesielt til å kjøre forsiktig i svingene på de forholdsvis smale veiene i Lier.

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Tredje runde i Danmarks cup på ATV

I helgen var det tredje runde i Danmarks mesterskap

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Hvem vinner spurten?

Det er satt på spurtpremie når verdenseliten i Glava Tour gjennom Sylling på 17. mai.

Utdødd jordbærsort kommer tilbake

Bærsorten som gjorde Lier til jordbærbygda, har lenge vært utdødd i Norge.

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Familie på randen

May–Britt Nystrøm med familie opplever tilværelsen som utrygg på toppen av Meren sandtak

Den magiske lille hvite ballen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling.

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Sommer 6

Seks av i alt sju

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Ny Bislett-rekord

Gjermund Sørstad (29) fra Lier vant 12-timersløpet i Oslo på så god tid at han nå er tredjemann på verdensrankingen

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

I ville ve(k)sten vest for Asker

Ikke ulikt oljeselskapene som nå finkjemmer jordskorpa på jakt etter den siste oljen, er byggebransjen her til lands på utkikk etter nye attraktive områder som kan legges ut til boligformål

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Femte julebrev fra Malaga

Et småbruk med oliventrær, svømmebasseng og med utsikten på bildet, som ble tatt tredje juledag, er til leie og har vært blant utfluktsmålene i romjulen. Det har også den britiske kronkolonien Gibraltar, også kjent som "Gib" og "the Rock".

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

På to hjul langs ”Route des vins d’Alsace”

Hvis du behersker kunsten å sykle, men ennå ikke har bestemt deg for hva du skal gjøre i ferien, kan det være en idé å klikke seg inn på www.transprovence.no.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Attraktivt boligområde i Sylling

Utbygginga i Skjæret i full gang.

Jordbæreventyret

Runar Bye er en av flere som til sommeren vil slå et slag for å få i stand en festival i Sylling til det velsmakende bærets pris

Vi besøker Liers spisesteder: Zita Matbar

Mange steder i verden er ”den store manndomsprøven” å sikre seg selv og familien tilstrekkelig mat. I Lierbyen er det omvendt. Der gir forspisning heder, ære og navnet i glass og ramme på veggen.

Et gjestfritt sultanat

Les Ulla Nævestads ferieopplevelse i Oman, kystlandet sørøst på den arabiske halvøy, som kombinerer gamle tradisjoner med moderne teknologi.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

Bjønneleina gruver

Jeg får stadig spørsmål om gruvene på Hørtekollen

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Snart snur sola

Ukens petit er ved Terje Nilsen, Sylling

I telt på Hvaler

Bare vel to timer fra Lier eller vel 13 mils kjøring kan du finne en av Norges fineste kystområder. Selv om Hvalers befolkning på 3800 mennesker blir åttedoblet i juli, råder stillheten og skjønnheten ofte på øygruppen på grensa mot Sverige. Tar du meg deg teltet, anbefaler vi å kjøre ut til Kirkøy som også er administrasjonssentrum i Hvaler kommune. Kort vei fra sentrum med koselige butikker og restauranter finner du strandområder der strandloven blir respektert ------

Jul i Lierbyen

Stedet Gud glemte og handelsnæringa forlot.

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Sammen på Bygdetunet

Lier Bygdetun var igjen en flott ramme rundt arrangementet da LO Drammen og omegn, Lier SV og Lier Arbeiderparti inviterte til 1. maifeiring

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Paradiset Sylling

- og en klem til Kari

300 kilometer blodslit

Det er ikke bare i Lier man sliter med oversvømmelser. Gjermund Frostad fighter i gjørmehavet i Polen.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.