Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Sommer 4

Fire av i alt sju

The Industrial Revolution var puggstoff på engelsklinja. I tillegg hadde vi blitt fora med uvalgte avsnitt fra boka ”Green was my Valley”. Derfor rulla vi inn i smoggen i Midt-England i en nærmest sakral stemning.

Det var her framskrittet hadde satt avtrykk og etterlatt fabrikkbygninger i neoklassisistisk stil. Velordna husrekker - nedsota, men med skinnende lakkblanke utgangsdører og nyskura dørstokk. Herfra kom arbeiderhelten med høy moral, sterk familiefølelse og tydelig merket av at arbeidet adler mannen. Trodde vi. Da vi tråkket derfra hadde et bilde festna seg. Og siden har det dukket opp hver gang England blir nevnt, og det lar seg ikke slette av deleteknappen. Jeg sykler på et dekke av sønderslitt asfalt, rundsteiner fra Mc’Adamiseringa for 150 år siden stikker opp og gjør det vanskelig for smale pariserdekk.

Langs gata på begge sider, sotete mursteinshus i rekke, et vindu i første og ei dør rett ut i gata, to smale vinduer i andre, mange istykkerslåtte og delvis dekket med planker. I horisonten slagghauger der oppreiste stålkonstruksjoner med stillestående heishjul gir assosiasjoner til en nedlagt fornøyelsespark på månen. Fallende sol filtreres gjennom varmedis og røyk, treffer et ølglass og forgyller et håpløst øyeblikk i et mørkt lokale der det gjelder å få en rus før det for en stund stenger midt på dagen. Overalt står engelskproduserte biler, tekniske kuriositeter som nærmest var veteraner å regne før de forlot samlebåndet.

I York kjøpte jeg et kobberstikk fordi det minnet meg om noe engelsklæreren hadde sagt da han beskrev den engelske landsbygda. ”Men in red Jackets riding Brown Horses jumping very green Hedges. Et par dager etter var det en våt, fuktig klump på bunnen av ”saltaska”.
Langt ut på landet der trafikken fortsatt gikk i hulveier der hekker og annen vegetasjon vokste helt inntil veibanen og gjorde syklister sjanseløse i konkurranse med motoriserte kjørdoninger, lå herregårdene. Her, gjerne litt skjult og utenfor allfarvei bodde familiene som hadde makt den gang Great Britain var et imperium. Jo, vi hadde lest Kipling, han som skrev hyllingsdiktet ”If” til råskinnet Cecil Rhodes, diktet som i ettertid her hjemme gjerne blir lest av far til sønn i høytidelige konfirmantmiddager.

 I denne landlige idyllen hadde han funnet oppskriften på ridderlighet og gode manerer og skrev alt ned i romaner og dikt. En del nedfelte seg som pensum for gymnasiaster i det sosialdemokratiske Norge.
Et skilt i innkjørselen tjente som invitasjon der vi mot en liten sum ble oppfordret til å stikke innom. For et par pund fikk vi se hele stasen innenfra.

Fra veggene stirret langhåra feltherrer ofte i rustning ned på oss som gikk på orientalske tepper blant sofaer, matte eikeskap og støvete gobeliner og angra for at vi ikke hadde brukt pengene på mat. Bak ei uanselig dør merka, private, bodde landlord og lady, hvis de da ikke satt i leiligheten i Spania, og håpet folks nysgjerrighet skulle finansiere arveskatten som The bloody Socialist Government hadde pålagt dem.

Les også: http://www.liernett.no/?artikkel=finn&shc=sommer+5

Reisebrev Sykling

Flere saker fra arkivet

Sommer 2

To av sju

Sommer 6

Seks av i alt sju

Sommer 3

Tre av i alt sju

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Sommer 5

Fem av i alt sju

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Åpner snart

Innenfor Liers grenser er det bare ti dagligvareforretninger, men snart kommer det en til. Bildet er fra oktober 2011.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Jul i Lierbyen

Stedet Gud glemte og handelsnæringa forlot.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Et "telegram" fra Åslaug Haga

Her er diktet som tidligere venstrepolitiker og kulturhusforkjemper Tove Sæteren fikk da hun sluttet i kommunestyret i 1999

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

2530 besøk på "Ukas post"

De enkle turmålene som liungene kunne nå i sommer, ble en stor suksess.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Ruuds språkskole, nesten to tusen liunger har vært med

Stoppenlæreren, Kjartan Ruud, har reist 34 ganger med ungdomsskoleelever på språkskole til den engelske kanalkysten. De aller fleste gangene til Eastbourne. Årets tur skulle være den siste. Den ble imidlertid så vellykket at han regner med at det blir på’n igjen til sommeren og dermed feiring av 35 års jubileum.

Ukens petit: Frykt og angst

Vel to måneder etter tragedien på Utøya, kommer minnene sigende frem fra en tur til London i februar 1992, på vei til Tottenham Hotspurs hjemmebane.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Møttes igjen

Er man født og oppvokst på Øverskauen, da føler man ofte en dragning tilbake til røttene ved den gamle skolen --

Spilte 11-mannshåndball

Det var bare Endre Vindheim (th) som svarte riktig og som visste at Knut Green var den første landslagsspiller fra Reistad ---

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Lekte, lærte og koste seg

Torsdag 3. august dro 10 ungdommer og to voksne på årets ungdomsutveksling med Foreningen Norden til Liers vennskapskommune i Danmark, Hobro (nå Mariagerfjord).

200 år siden trollmannen fra Finnemarka ble født

Iver Knudsen ble født 2 dager før Drammen fikk bystatus, og i likhet med byen, ble han behørig feiret 19. juni.

Psykisk helse på timeplanen

Verdensdagen for psykisk helse med fokus på ungdommen

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Marit Reiersgård Bredesen med krimbok

I et vintermørkt Lier forsvinner et barn i vintermørket og en lærer blir funnet kvalt.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Drømmen

Niendeklassingene ved Lierbyen skole imponerte medelever, foreldre og sambygdinger

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Sommeminne del 3

Camping på 50-tallet

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Julekonsert med Lier Kammerkor

Nydelig sang i småformatsjangeren

Fullførte med stil

Øivin Narjord (th) ble hyllet for sitt 50. merke og naboen på Øverskogen i Lier, Einar Riis (tv), gikk meget sterkt i Birkebeinerennet.

Impuls, ny gratisavis i Lier

Men også i Røyken, Drammen og Asker. Avisen har et opplag på 50 000.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Berlin ist viele Reisen wert

Hva gjør to tysklærere når de omsider er blitt kvalifisert til en ekstra ferieuke pga langt fremskreden alder?

Et friskt pust

Den attesten fikk jeg etter et kort besøk på et eldresenter i sommer, da en smilende eldre kvinne sa adjø --

The English Pier

På Pieren i Eastbourne har ”spillegale" liunger gjennom en årrekke brukt tusener

St. Hallvardspillet 2008

God stemning på Gilhusodden

Vi synger og spiller julen inn i Sylling kirke

For snart tredve år siden startet arrangementet som er med på å rulle jula i gang Sylling.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Attraktivt boligområde i Sylling

Utbygginga i Skjæret i full gang.

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Et sommerminne - sommer 1

Min sommerferie, min gode venn og kollega, Torger Almaas vil at jeg skal skrive om den

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Stool Ball

A Sussex Game eller alle ballspills mor. Det er ikke godet å si hva som er rett. Det spilles i hvert fall i Suseex og er svært gammelt. I Eastbourne har elever fra Lier i snart 40 år fått prøve seg

Månedens blomst til Signe Eira

Tidligere leder av Lierdagskomiteen, Signe Eira, betyr svært mye for en gruppe kvinner i Lier --

Selg ikke arvesølvet til kapitalkreftene og EU!

Norske konsesjonsregler er bedre enn EU regler, skriver Buskerud Nei til EU i sitt innlegg

To kor fra Lier åpnet Soloppgangskonserten

Denne helgen holder Norges Korforbunds avdeling i Buskerud en to dagers 'korvake' for å feire sine første 20 år. Lier er godt representert.

Fortsatt glatte veier

Det oppfordes spesielt til å kjøre forsiktig i svingene på de forholdsvis smale veiene i Lier.

Tre kor synger ut

Alle fra Lier - og alle i Frogner kirke

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Forsiktig åpning på bygdetunet

Søndag 20. juni blir det offisiell åpning av historielagets sommerutstilling på bygdetunet.

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Lierkortet skulle sikre kulturhuset

- Lierkortet skal bidra til å finansiere driften av kulturhuset, het det i forhåndsomtalen. Kulturhuset ble skrinlagt, men hva skjedde med kortet og overskuddet det skulle gi?

Tranby skolekorps på ærefult oppdrag

Tranby skolekorps spilte før premieren på filmen ORPS - the movie på Drammen kino fredag ettermiddag.

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Bli med på Kabaret

Lier Kammerkor setter opp kabareten ”Evig Din?” med forestillinger i Drammen teater 12. - og 13. mai

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole