Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 3095a889066060a8b00cd5bb41bdf757

Femte julebrev fra Malaga

Et småbruk med oliventrær, svømmebasseng og med utsikten på bildet, som ble tatt tredje juledag, er til leie og har vært blant utfluktsmålene i romjulen. Det har også den britiske kronkolonien Gibraltar, også kjent som "Gib" og "the Rock".

På solkysten er det mange utfluktsmuligheter, og blant dem er Gibraltar, som ligger rundt ti mil sør for Calahonda. Med lovlig fart (120 km/t) på den bompengefinansierte motorveien går turen dermed unna på under en time. 
 
Den 426 meter høye Gibraltarklippen ruver godt ved innseilingen til Middelhavet

Plassen er sterkt begrenset i Gibraltar, og i høysesongen må bilende turister regne med å sette igjen bilen utenfor grensen og deretter gå eller ta buss inn til sentrum. Da oppdager man at Gibraltar er større enn man kanskje trodde. Nå i desember er det få turister, lett å finne plass i et parkeringshus, og forholdsvis greit å kjøre rundt på halvøyas nokså smale veier.

Dronning Elisabeth er med på alle postkassene

Gibraltar er et forsvarsverk og en turistmaskin. Selv om mange nasjoner har hatt hånd om den berømte klippen, er det først og fremst engelskmennene som har satt sitt preg på den. Politifolkene på gaten er like engelske som i Liverpool og Birmingham.

Bebyggelsen ser ut til å ha skjedd etter innfallsmetoden, og slik sett kan Gibraltar minne litt om Lierbyen. Men dermed opphører også likheten.
 

Avgiftsfri sprit og billige sigaretter holder omsetningen oppe i kronkolonien

Butikkene, som i hovedsak ligger langs en lang og smal gågate, lever langt på vei av å selge til turister som handler fordi Gibraltar har avgiftsfrihet. Sprit går unna til spesielt lave priser, og mange butikkvinduer er stappfulle av flasker med tilbudspriser.

Også Gibraltars butikker merker lavkonjunkturene

Christmas pudding på puben
Gibraltar har britiske puber med engelsk øl og retter man ellers stort sett bare finner i England. I julen sto ur-engelsk Christmas pudding på menyen på puben vi var innom. Førstegangsinntrykket av Christmas pudding er at den ser ut som en blanding av julekake og blodpudding, og smaken endrer ikke synsinntrykket nevneverdig. Puddingen ble servert med krem eller sherrysaus. Vi valgte krem, for sherrysausen hadde sannsynligvis slik styrke at bilkjøring ville være uaktuell resten av dagen.

To TV-skjermer på hver sin vegg konkurrerte om oppmerksomheten, den ene med en engelsk nyhetssending om julehøytiden, den andre med en sportssending. Siden ingen visste noe om hvem som var interessert i hva, sto lyden på full styrke på begge kanalene.

Kong Fahds moské og "Top of the Rock"

På Gibraltars yttterste odde mot Afrika har Kong Fahd av Saudi Arabia fått et varig minnesmerke i form av Kong Fahd moskeen som kongen selv har bekostet. Bønneropene strømmer jevnlig ut fra høyttalere.

Spennende historie
I året 711 ledet general Tariq ibn Ziyad en hær over stredet fra Ceuta i Afrika. Han gikk i land på det sørligste punktet av klippen. Det ble begynnelsen på over 750 års muslimsk herredømme i Spania. Navnet Gibraltar kommer fra det arabiske Ġabal al-Ṭāriq, som betyr «Ṭāriqs fjell».

 

Språket er engelsk, men mange snakker spansk.

Gibraltar er siden 1713 et britisk oversjøisk område og ble i 1830 en britisk kronkoloni. Først og fremst et forsvarsanlegg med unik beliggenhet ved innløpet fra Atlanterhavet til Middelhavet. Skipstrafikken gjennom den rundt 10 km brede passasjen mellom Afrika og Europa lar seg lett kontrollere fra britenes militæranlegg, som er plassert inne i klippen. Noen hevder at hele klippen nærmest er like gjennomhullet som en sveitserost og breddfull av avansert militærteknologi.

Gibraltar er for øvrig det eneste sted i Europa der man kan se ville aper, selvfølgelig forutsatt at man begrenser seg til begrepets opprinnelige betydning.

Småbruk til leie tre mil fra Malaga
Utleiemarkedet har for tiden mange tilbud både om kjøp og leie for den som først og fremst drar sørover for stikke tærne i sand og saltvann. Tilbudet litt inn i landet er mer begrenset, men av og til dukker det opp muligheter til å leie seg inn i landlige omgivelser.


 
Hovedbygningen på småbruket. En ”finca” som slike steder kalles  på spansk

- Bli med og se på et småbruk som er til leie, sier en bekjent, og på tredje juledag kjører vi ca. 30 km på motorveien fra Malaga i retning Granada. Etter en avsluttende liten kilometer på grusvei er vi fremme ved stedet, som ligger sørvendt i en skråning med panoramautsikt mot landbruk, fjell og en liten landsby.

 

Soveplass til minst fire

Stedet består av en delvis oppusset hovedbygning i to etasjer med stue, kjøkken, bad og minst fire sengeplasser. I den nyere sidebygningen er det ytterligere to sengeplasser, samt bad og kjøkken. Svømmebasseng er det også.

Stedet har peis inne og grill ute

Småbruket er basert på olivendyrking, og dyrkingen drives av en nabo. Akkurat i juleuken er olivenhøsten avsluttet, og det nærmer seg tiden for mandelblomstring. Eieren er visstnok interessert i relativt kortvarige leieforhold, men er også åpen for såpass langvarig utleie at jordbruksinteresserte kan drive litt landbruk selv og både få plantet og høstet.

Fjerde juledag er Spanias "første april"

Som i Norge brukes romjulen sammen med familie og gode venner. Fjerde juledag bærer navnet Día de los Inocentes (de uskyldiges dag). For spanjolene er fjerde juledag som første april for nordmenn, det er dagen for en skikkelig spøk.

Fortsettelse følger i siste julebrev.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode