Trives på solkysten
På onsdager drar gjerne Siri Øvereng Juliebø (22) fra Lier og Grete Linn Tømmerberg (22) fra Meløy innom Ung på Solkysten-kafeen i Fuengirola .
Costa del Sol (Solkysten) lengst sør i Spania er et populært reisemål for nordmenn. Den litt eldre generasjon er tiltrukket av et varmt og stabilt klima hele året, men det er også mange unge som drar dit og blir der langt mer enn noen korte ferieuker.
På Solkystkafeen møtes mange unge nordmenn på Costa del Sol – og ikke minst møter de Sjømannskirkens Ung på Solkysten-general Lena Våtvik, skriver Trond Gilberg i en artikkel i Norskemagasinet, som er et populært blad og nettavis med nordmenn i Spania som målgruppe:
- Lena er super, sier Siri og Grete Linn i kor. - Alle på kirka er koselige, dette er nesten som å gå på besøk til gode naboer.
Mange unge nordmenn
Sjømannskirken har Ung på Solkysten-kafé i den svenske kirken i Fuengirola hver onsdag kl. 15.30-18.30. I tillegg inviteres det til middag i den norske Sjømannskirken i Calahonda to ganger hvert semester.
– Ung på Solkysten henvender seg til norske studenter og unge arbeidstagere som har kommet til Costa del Sol. Vi regner med at det bor fast rundt 500 unge voksne nordmenn her, forteller Lena Våtvik, som oppsøker mange av disse på studiested og arbeidsplasser. Hun oppfordrer også alle i målgruppen om å finne Ung på Solkysten på Facebook og bli med.
Siri og Grete Linn kom hver for seg til Fuengirola for to år siden for å studere ved Atlantis Medisinske Høgskole. Nå er de gode venninner og deler leilighet mens de fullfører bachelor-graden i henholdsvis medisin og ernæring.
En vinterdag på stranden i Fuengirola.
Hvorfor ville dere studere i Spania?
- Det var litt tilfeldig, forklarer Siri. - Jeg ville studere medisin og fant Atlantis på internett. Siden jeg hadde hatt litt spansk på skolen, tenkte jeg det kunne være gøy å lære litt mer av språket mens jeg studerte.
- Spania fristet mye mer enn Oslo, smiler Grete Linn, som ikke legger skjul på at klimaet var en stor plussfaktor. – Tenk å kunne kombinere studier med strandliv og samtidig oppleve et annet lands kultur!
Visste ikke om kirken
Ingen av jentene visste at det fantes en sjømannskirke på Costa del Sol. Men da noen fra kirken kom på skolen og informerte, opplevde de det svært positivt.
- Vi fikk inntrykk av at det var hyggelige folk på kirken og at terskelen for å ta kontakt var lav. De sa til og med at vi kunne ringe når som helst på døgnet hvis noe skjedde, forteller de.
- Vi har alltid blitt godt tatt imot på kirken. Den har vært et slags ankerfeste og en trygghet mens vi har bodd her.
Etter hvert har begge jentene også blitt med som ledere i kirkens barne- og ungdomsarbeid. Det synes de er meningsfullt og gir mange gode opplevelser som de ellers ikke ville fått.
Sjømannskirken i Calahonda er det fremste samlingsstedet for nordmenn på solkysten. Et omfattende og variert tilbud medvirker til at både unge og eldre nordmenn besøker kirken.
Til sommeren er studiene i Spania ferdig. Siri planlegger å studere videre til lege i Polen, mens Grete Linn tenker på å ta master i klinisk ernæring i England.
- Men når vi runder seksti, kommer vi tilbake til Fuengirola og starter kafé. Og da håper vi at Sjømannskirken fremdeles er her!