Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Trives på solkysten

På onsdager drar gjerne Siri Øvereng Juliebø (22) fra Lier og Grete Linn Tømmerberg (22) fra Meløy innom Ung på Solkysten-kafeen i Fuengirola .

Costa del Sol (Solkysten) lengst sør i Spania er et populært reisemål for nordmenn. Den litt eldre generasjon er tiltrukket av et varmt og stabilt klima hele året, men det er også mange unge som drar dit og blir der langt mer enn noen korte ferieuker.

På Solkystkafeen møtes mange unge nordmenn på Costa del Sol – og ikke minst møter de Sjømannskirkens Ung på Solkysten-general Lena Våtvik, skriver Trond Gilberg i en artikkel i Norskemagasinet, som er et populært blad og nettavis med nordmenn i Spania som målgruppe:

- Lena er super, sier Siri og Grete Linn i kor. - Alle på kirka er koselige, dette er nesten som å gå på besøk til gode naboer.

Mange unge nordmenn
Sjømannskirken har Ung på Solkysten-kafé i den svenske kirken i Fuengirola hver onsdag kl. 15.30-18.30. I tillegg inviteres det til middag i den norske Sjømannskirken i Calahonda to ganger hvert semester.
– Ung på Solkysten henvender seg til norske studenter og unge arbeidstagere som har kommet til Costa del Sol. Vi regner med at det bor fast rundt 500 unge voksne nordmenn her, forteller Lena Våtvik, som oppsøker mange av disse på studiested og arbeidsplasser. Hun oppfordrer også alle i målgruppen om å finne Ung på Solkysten på Facebook og bli med.
 
Siri og Grete Linn kom hver for seg til Fuengirola for to år siden for å studere ved Atlantis Medisinske Høgskole. Nå er de gode venninner og deler leilighet mens de fullfører bachelor-graden i henholdsvis medisin og ernæring.

En vinterdag på stranden i Fuengirola.
 
Hvorfor ville dere studere i Spania?
 - Det var litt tilfeldig, forklarer Siri.  - Jeg ville studere medisin og fant Atlantis på internett. Siden jeg hadde hatt litt spansk på skolen, tenkte jeg det kunne være gøy å lære litt mer av språket mens jeg studerte.
- Spania fristet mye mer enn Oslo, smiler Grete Linn, som ikke legger skjul på at klimaet var en stor plussfaktor. – Tenk å kunne kombinere studier med strandliv og samtidig oppleve et annet lands kultur!
 
Visste ikke om kirken
 Ingen av jentene visste at det fantes en sjømannskirke på Costa del Sol. Men da noen fra kirken kom på skolen og informerte, opplevde de det svært positivt.
 - Vi fikk inntrykk av at det var hyggelige folk på kirken og at terskelen for å ta kontakt var lav. De sa til og med at vi kunne ringe når som helst på døgnet hvis noe skjedde, forteller de.
 - Vi har alltid blitt godt tatt imot på kirken. Den har vært et slags ankerfeste og en trygghet mens vi har bodd her.
 Etter hvert har begge jentene også blitt med som ledere i kirkens barne- og ungdomsarbeid. Det synes de er meningsfullt og gir mange gode opplevelser som de ellers ikke ville fått.

Sjømannskirken i Calahonda er det fremste samlingsstedet for nordmenn på solkysten. Et omfattende og variert tilbud medvirker til at både unge og eldre nordmenn besøker kirken.

 
Til sommeren er studiene i Spania ferdig. Siri planlegger å studere videre til lege i Polen, mens Grete Linn tenker på å ta master i klinisk ernæring i England.
 - Men når vi runder seksti, kommer vi tilbake til Fuengirola og starter kafé. Og da håper vi at Sjømannskirken fremdeles er her!

Flere saker fra arkivet

- Skulle gjerne fått med meg Lierdagene

Vera Henriksen fra Lier sprer glede i Spania med vakker sang.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Fjerde julebrev fra Malaga

Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Vera Henriksen fra Lier med ny CD i Spania

Arne Bjørndal fra ”Det Norske Magasinet” på Costa del Sol har intervjuet Vera Henriksen, som nettopp har spilt inn sin første CD.

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Første julebrev fra Malaga

I lett snøvær og bitende kulde på Gardermoen stakk Norwegian-flyet den røde snuta mot avgangshallen og minnet mest om at ”Rudolf er rød på nesen”.

Sterkt av Siri i Holmenkollen

- Jeg hadde ikke ventet pallplass, sa Siri Gurandsrud til Liernett etter 3. plassen i den TV-overførte Young-Starsprinten i skiskyting.

Pilegrimer gikk til Huseby

Heftig regn, minneseremoni og elvefestival kunne ikke hindre 25 vandrere i å gjennomføre en lenge planlagt vandring langs Olavsvegen fra den katolske kirken i Drammen til Olavskilden på Huseby i Lier.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

VM-bronse til Swix og Venke

Venke de Lange fra Reistad i Lier tok 3. plassen på sparkesykkel med en av hundene i Canada.

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

Dyr mat og dårlig utvalg

Avisene skriver at nordmenn burde klage litt mer. Klage eller kjenne oss litt takknemlige? Vi tjener mest og bruker minst på mat, understreker ukens petiskribent Elin Fauske.

Femte julebrev fra Malaga

Et småbruk med oliventrær, svømmebasseng og med utsikten på bildet, som ble tatt tredje juledag, er til leie og har vært blant utfluktsmålene i romjulen. Det har også den britiske kronkolonien Gibraltar, også kjent som "Gib" og "the Rock".

Ingen nordmenn vil ha jobbene

- De er her av en eneste grunn, de vil jobbe, sier bonde Amund Huseby til Nationen i dag. Han sikter til polakkene og ukrainerne som er avgjørende for gårdsdriften hans.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Holmestrand Storband i Sylling

Slikt blir det orgel av

Nordmenn best på frivillighet

Frivillighetssentralen og markerer FN s frivillighetsdag med åpent hus onsdag 5. desember

Skumringstime i biblioteket

Sagamystikken kom nær da Grete Bergersen leste fra Edda i skinnet fra levende lys.

Anne Grete Preus til kulturkirken

Søndag 13. november kommer Anne Grete Preus til Lierskogen kulturkirke og holder en av sine få konserter denne høsten.

Nattcafè på Tranby

Menigheten på Tranby arrangerer fortsatt nattcafè for ungdom mellom 14 og 18. Dette er et svært populært tilbud – og ungdommen driver stort sett dette selv.

Topptrenere til Stoppen

Spanske Toni Ordinas, tre trenere fra Manchester City og flere kjente trenere fra distriktet vil delta på Spabra og Liungens fotballskole i august.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Liungenes julegavekjøp på nye høyder

Julehandelen setter visstnok nye rekorder i Lier, men butikkene i Lierbyen har bare fått tak i noen smuler. Nå lysner det i Bakerikvartalet (bildet).

Skiskyttere fra Lier i Norgestoppen

Både Siri Gurandsrud og Anders Brun Hennum, begge fra Tranby markerte seg kraftig i helga

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

Mangler vertsfamilier

I august kommer Baris (15) til Norge.

- Nordmenn kjøper kvalitetssykler

Hobbyen er blitt jobb for dansken Lars Kjærulff som gjorde nordmann av seg for 20 år siden, og som gleder seg over at nordmenn velger kvalitet.

Litt trist å si goodbye

Det ble felt noen tårer da fire lierjenter, Mari Smith, Marie Busvold, Henrikke M. Nebell-Green og Kristin Engedal tok farvel med vertsfamilien utenfor lokalet til Eastbourne Rugbyklubb i går

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Alle fant noe -

Lily Sandstrøm var en av mange som besøkte loppemarkedene i Sylling og i Lierbyen i dag. Det er nye muligheter på Lierbyen i morgen.

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

- Forfriskende!

14-åringene Linn Jeanett og Marthe tok årets første dukkert i Holsfjorden 31. mars

Savnet hund funnet

- Simba er funnet, men vi savner fortsatt Frigg, opplyser Siri Walen Simensen til Liernett i dag.

Liergutt imponerte

St. Hallvards Håndballklubb lovende keeper Torbjørn Sittrup Bergerud ble kåret til banens beste keeper etter at Norge U slo Spania for første gang.

Skuffende kamp av Liungen

Alt lå til rette for en festaften. 550 tilskuere kom for å se Liungen kjempe om poeng. Men i stedet var det jentene fra Strømmen som dominerte størstedelen av kampen i Buskeruds fotballs storstue, Marienlyst. Fem baklengs betyr årets dårligste kamp for Liungen. Team/Strømmen var best i fem av kampens seks kvarter.

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Fløya-Lungen: Flere endringer på laget

Både midtstopper Monica Løvseth og venstreback Kristin Jonvik er skadet. Kristin er ute i to til seks uker, mens Monica sliter med en strekk. Begge to har spilt bra i innledningen, så kampen mot Fløya i Tromsø blir ekstra tøff. -- Vi satser på å ligge lavt og må utnytte overganger og dødballer, sa Lena Tyriberget før avreise i dag morges fra Gardermoen.

Åpen scene på rockeverkstedet.

Fredag 6/12 ble det arrangert åpen scene på rockeverkstedet i Lierbyen. Flere lokale band, pluss gjestene Scholastica fra Asker, og Harkaar fra Slemmestad entret scenen. Spesielt morsomt i kveld, var for meg et nytt bekjentskap ”Abstinens” fra Lierbyen skole.

Synger og spiller jula inn i Sylling

Arrangementet har holdt det gående i 29 år - minus ett.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Fire på folkefesten

Til tross for regnværet, har boder blitt oppsatt, tivoli for alle og herlig stemning var det. Her kommer fire uttalelser -

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Kirkevalget 2009: Frogner

Presentasjon av Frogner menighets kandidater til menighetsrådsvalget

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

”Nye” nordmenn lærer lokalhistorie

Deltakere fra Flyktning- og Voksenopplæringssenteret i Lier har gått den gamle Kongeveien fra Pukkverket, over Tranbyhøgda og ned Paradisbakkene til Lierbyen hvert år i 10 år nå..

Setter arbeidsvilkår i fokus

For 25. året på rad besøker LOs Sommerpatrulje bedrifter i Buskerud hvor det er unge arbeidstakere.

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Premierer raske tenåringer

Fire ganger vinner av Kanada Rundt, Øystein Mørk, har tatt initiativet til å stimulere unge løpstalenter i det tradisjonsrike gateløpet i Sylling.

Norges lykkeligste hundeeier?

Nå har også Mina, åtte år gammel, på Egge fått tilbake hunden sin som har vært savnet i 14 dager.

Verdensmester på Egge

Igor Tracz fra Polen vant jaktstarten under VM i hundekjøring i Holmenkollen i går og har ladet hos sin gode venn, VM-deltaker Terje Fugleberg

Nærbilder av spansk fotballkultur

Lokale trenere, ledere og andre fotballinteresserte fikk oppleve et møte med den meget engasjerte topptreneren Toni Ordinas tirsdag kveld.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

To hvite lys

- Når katastrofen rammer står vi sammen.

Vi besøker Liers spisesteder: Nøstehagen

”Nøstehagen kafé” står det på skiltet ved Nøsteveien, og litt usikre og tvilende svinger vi inn på parkeringsplassen og besøker stedet.

Gode og heldige

Liungens J-14 lag var veldig fornøyde etter sin 1-0 seier mot Norderhov

Falt fra 3. til 7. plass

- Men jeg er likevel veldig fornøyd, sier Venke de Lange etter EM i hundekjøring i Italia i helga.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Jentefotballen på offensiven

- Vi har en treårsplan, sier Micke Andersson som er optimistisk til tross for at Liungen har miste tre av sine spillere --

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Spania vant Sylling-EM

Men Norge var ikke representert på Tines fotballskole i Sylling denne helga. Les hva Live Johannessen skriver om arrangementet her!

Fylkeskommunen raserer musikklinja.

Nedskjæringer på ST Hallvard videregående skole går spesielt utover musikklinja. Elever og lærere mener dette gjør at Lierelevene får et dårligere tilbud enn elever ved musikklinja ved andre skoler.

Ut i jobb

Vilde Skui (14), elev ved Lierbyen skole, har arbeidsuke på Egge skole.

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Flott innsats i Holmenkollen

- Det var skikkelig gøy å gå stafett der, sa Siri Gurandsrud fra Tranby etter ungdomstafetten i Kollen i dag. Siri og Martin Bekken Nilsen fra Sylling gikk hver sin fristiletappe på de to Buskerudlagene.

Rytme og styrke

- Jeg er positivt overraska over innsatsen, sier Ann Kristin Eie om Liungens gutter 14

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

- Vanskelig å ta medalje

Det sier Venke de Lange, som sammen med Terje Fugleberg, representerer Lier og Norge under EM i hundekjøring

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Ikke bare håndball i Haugaland

Martin Gravdal Haldorsen vil studere økonomi og administrasjon ved siden av toppidretten.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

Hederlig omtale

UKM er ferdig for i år, i alle fall for de fleste. Noen skal videre til Drammen – andre må dra hjem med minnet om en stor kveld i aulaen på St. Hallvard.

Sølv i junior-NM

Siri Gurandsrud (19) fra Tranby avsluttet meget sterkt på sprintdistansen i skiskyting

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling Av Thorvald Lerberg At det kan bli penger av musikk er like kjent som det faktum at penger kan brukes på mange måter. I de 14 årene Magnolia Jazzband har hatt sensommerkonserter i Sylling, har overskuddet vært bra.

”Nytt” orgel i Tranby kirke

August Nielsenorgelet fra 1891 er nå fullstendig restaurert

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Kirken, en scene for lokale musikere

Kirken har fra gammelt av vært en scene for lokale musikere som vil bruke sitt talent til å bistå musikalsk ved gudstjenester og andre arrangementer i kirkens regi.

Ulla koste seg på liungbanen

Dagens tilskuer: Liers førstedame var på plass, da Liungen møtte Røa i går. Det var ikke tilfeldig at hun dukket opp på sittetribunen

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

- Fungerte godt fysisk

Det sa Anders Brun Hennum etter at han gikk jevnt med OL-vinner Emil Hegle Svendsen på normaldistansen under NM i skiskyting på Simostranda.