Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Første julebrev fra Malaga

I lett snøvær og bitende kulde på Gardermoen stakk Norwegian-flyet den røde snuta mot avgangshallen og minnet mest om at ”Rudolf er rød på nesen”.

Langs landeveien er det temmelig nøyaktig 3333 km fra Lier til Calahonda, som ligger to-tre mil sør for Malaga. Men bilkjøring gjennom Europa har lite for seg uansett årstid og enda mindre når snøen laver ned over det meste av kontinentet.

Flyavgang kl 06.45 passer heller ikke noe særlig, for det betinger at den som reiser fra Lier må låse utgangsdøra ved firetiden på morgenen for å rekke flyet.

Det var julestemning på Gardermoen, og duften i parfymebutikken, som utenlandsreisende nærmest tvinges til å gå gjennom, var intens nok å slå ut allergikere. Litt bortenfor sto en endeløs kø av englandsfarere og andre som ikke kom noe sted fordi flyplassene de skulle til var nedsnødd. Men hva gjør vel stengte flyplasser i London og Paris for den som skal lengst sør i Spania for å feire norsk jul under palmene?

Skal vi tro VG, noe man selvsagt rent unntaksvis kan gjøre, "feirer tusenvis av nordmenn julen på Costa del Sol i Spania. De rømmer til varmen, til lave priser, vennlige mennesker og fravær av norsk julestress".

Morgenstemning høyt oppe over det tunge skylaget som dekket Europa

Nå er ikke en flyreise det første å tenke på for den som vil unngå stress, men snart sitter vi på vindusplass og kikker ut på en vakker soloppgang mens tunge skyer ligger under oss. Og bare fire timer senere dukker kysten av Middelhavet opp under flyet, som svinger elegant rundt over det blinkende havet og inn mot flyplassen som har fått navn etter Malagas mest berømte sønn, Pablo Picasso.

Bouganvillea i blomst

Temperaturen ute er 30 grader høyere enn da vi gikk om bord i flyet, og et frisk regnskyll har nettopp vasket fortauene og palmebladene. Mengder av julestjerner og av og til både strelitzia og bouganvillea  pynter opp ved de grønne plenene i sentrum.

Flotte utstillinger, men kjøpesvakt publikum

Butikkene er fylt med julegaver, og de kommunale juledekorasjonene i hovedgatene overgår selv Liers fire lysgirlandere mellom Bakeri- og Fosskvartalet, men kjøpelysten er hemmet av Spanias svake økonomi og av at innpå 20% er arbeidsledige. Her og der sitter tiggere utenfor de glitrende utstillingsvinduene.

Tapas, Malaga style

Restaurantene vil gjerne ha flere gjester, og det går greit å få et bra bord på nærmeste tapas-restaurant. Solen sender noen kveldsstråler på den store katedralen, og så tennes juledekorasjonene i denne urgamle byen med det fine vinterklimaet.

Igjen siterer vi VG, som har hatt nærkontakt med en fra den norske kolonien på solkysten:  - Jula er ikke noen norsk oppfinnelse, og jeg tror ikke Jesus gikk noe særlig på ski.

Fortsettelse følger i neste julebrev.

Jul Reisebrev

Flere saker fra arkivet

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Fjerde julebrev fra Malaga

Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.

Femte julebrev fra Malaga

Et småbruk med oliventrær, svømmebasseng og med utsikten på bildet, som ble tatt tredje juledag, er til leie og har vært blant utfluktsmålene i romjulen. Det har også den britiske kronkolonien Gibraltar, også kjent som "Gib" og "the Rock".

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Vi besøker Liers spisesteder: Dong Fang

Lengst mot øst i Fosskvartalets mektige atrium ligger Dong Fang, en liten kinarestaurant med tradisjonelt utvalg og ganske rimelige priser.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

På skytetrening med Christoffer

Skyter femmere på hundre meters avstand.

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Også kjent for en tragisk hendelse

Ukas post, ved Myggheim, ligger ikke langt unna der et Braathen-fly styrtet lille juleaften 1972 ---

Trives på solkysten

På onsdager drar gjerne Siri Øvereng Juliebø (22) fra Lier og Grete Linn Tømmerberg (22) fra Meløy innom Ung på Solkysten-kafeen i Fuengirola .

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

- Skulle gjerne fått med meg Lierdagene

Vera Henriksen fra Lier sprer glede i Spania med vakker sang.

Med Hennummusikken på høsttur til Spania

Kvelden i forvegen hadde Juel Fuglerud begynt å pakke tunge instrumenter inn i bussens bagasjeplass og allerede rett etter kl. 7.00 satte han kursen for Fagerliåsen der han tok med seg de første passasjerene; Anne Britt Grimsrud med familie.Bussen holdt ruta overmåte godt

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Et gjestfritt sultanat

Les Ulla Nævestads ferieopplevelse i Oman, kystlandet sørøst på den arabiske halvøy, som kombinerer gamle tradisjoner med moderne teknologi.

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

Tanker fra et skispor

Brynhild Heitmann, mest kjent som gruppeleder for Kristelig Folkeparti i kommunestyret, ny som petiskribent på Liernett, har latt seg inspirere til å skrive denne petiten etter mange fine skiturer i vinter -

Modera(k)sjon

- Jeg har søren ikke tenkt på advent en gang - foreløpig, vel det er nok en sannhet med modifikasjoner skal jeg være ærlig i julehjertet mitt, innrømmer ukens gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Vi tar en til mens vi venter.

I dag er jeg på reisefot. Det betyr i praksis at jeg kan se fram til en dag med køer og venting. Kanskje ikke så rart at jeg tar en til. Jeg sto opp i sjuti (...)

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Vera Henriksen fra Lier med ny CD i Spania

Arne Bjørndal fra ”Det Norske Magasinet” på Costa del Sol har intervjuet Vera Henriksen, som nettopp har spilt inn sin første CD.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Månedens blomst til Hennummusikken

I en pause under korpsets øvelse mandag kveld ble Månedens Blomst overrakt av Liernetts Torger Almaas til lederen, Svein Rognlien. Han ga dem videre til Kathy Lie, som hadde fødselsdag, og orkesteret fulgte opp med en svingende fremføring av Congratulations.

Sol, sand og skyskrapere

En februardag i Dubai kan minne om en varm og god norsk sommerdag, mener Liernetts Knut A. Andersen som er i Dubai blant annet for å holde foredrag i den norske sjømannskirken.

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Ukas petit

-er skrevet av Thorvald Lerberg

Fortsatt høye priser

Men prisene varierer noe i Lier. Assisterende butikksjefer på Kiwi, Lierbyen, Sahel Radmard og Christoffer Larsen-Asp hadde det lavest pristilbud på norsk jordbær på St. Hansaften -

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.

I dag og i morgen: Loppemarked i Øverskogen

At Øverskogen ligger langt i nordvest og tåken ligger som grøt, legger ingen demper på interessen for helgens loppemarked. Folk strømmer til i stort antall.

Frivillig arbeid i Afrika

Lærer Siri Kitt Nævestad fra Sylling forteller om sine tre måneder i Ghana sammen med venninnen, sykepleier Hanne Helgesen, også fra Sylling.

Kortversjonen av påsken

Hvorfor feirer vi egentlig påske? Og hva skjedde egentlig på skjærtorsdag?

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Frisk vind og fullt av folk

Så er julemarkedet på Lier Bygdetun over. Hva er det som gjør ”Glædelig Jul” så populært?

Dakar-Gjermund kjørte på tilskuer i Portugal

Dakar-debutanten Gjermund Frostad opplevde alle rallyføreres store skrekk i morges.

Lierbedrift støtter

Takket være sponsorer kan Sindre J. Haverstad delta i Ski-o-Tour.

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Vi besøker Liers spisesteder: Marché

Stort utvalg og lett forvirring særtegner Liers mest moderne spisested.

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

På toppen av pallen

Mari Bergum Berget (tv på bildet) fra Oddevall i Lier er klar for internasjonale mesterskap etter at hun ble norgesmester i U 20 i beachvolleyball i Tønsberg i helga.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Griller for kreftsaken

Marché Restaurant har ingen standard prisliste på sin stand under Lierdagene. De tar derimot donasjoner til Kreftforeningen, noe som ga hele 14 000 kroner til kreftsaken lørdag.

Vakkert i skogen

Ingeborg Soot utgjorde for kor og orgel da menighetene i Sjåstad og Sylling i dag trosset regnbygene og holdt gudstjeneste i Maidalen.

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Uforglemmelig øyferie i Atlanteren

Columbus, Napoleon, Keiser Karl, Churchill og fotballspilleren Christian Ronaldo har alle tilkytning til den portugisiske øya Madeira, men også fjellvandrere, blomsterelskere og solhungrige nordboere blir tiltrukket av atlanterhavsøyas egenart.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Historielaget fikk flyhangarmodeller

Blant de mer originale gjenstandene Lier Historielag har mottatt til samlingene på bygdetunet er utvilsomt to modeller av flyhangarer som har vært i bruk i Lier.

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

Så skinte sola igjen

Salatprodusentene Anders Hørthe og John Gunnar Swang i Sylling fikk det hektisk etter de store nedbørsmengdene -

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Ferie til gode

Dra på sykkeltur i Normandie. Det gjorde vi, godt regissert av turoperatøren Trans Provence.

Lite nytt fra eplefronten

Eplefestivalen arrangeres i år for nittende gang. Til neste års jubileum bør det komme en ansiktsløftning.

Panta rei

Alt flyter

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Grønne Lier bevares uansett

Det tradisjonelle landbruket må vike når det må skaffes plass til folk og bedrifter som vil til Lier, men et nytt prosjekt sørger for at Grønne Lier skal bestå.

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

- De godaste hamburgarna

Kundene kom ikke marsjerende til Marché, som nå får den svenske hamburgerkjeden Max som samboer. Foto: Max. Tilbudet gjelder kjedens serveringssteder i Sverige.

Nå er det advent

Julegrana lyser oppe i Kraftkollen

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Lader opp i Spania

- Vi ser fram til flere treningsøkter om dagen, sier Hans Petter Fuglerud ( her tv sammen med trenerkollega Preben Krog-Jacobsen),

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Lierbedrift med verdensnyhet

Får hjelp: Birute Dagiene blir instruert av Truls Bergmann Støa i hvordan hun skal bruke den nye selvbetjente bagasjeinnsjekkingen på Værnes.

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Gjenoppfrisket 9. april 1940

Krigshistorie, fotokonkurranse og musikkinnslag var hovedelementene på historielagets bra besøkte årsmøte i går kveld.

Sommerkveld på Lahellholmen

Tore Dahl vil dele noen av de flotte inntrykkene som naturen kan gi en sen kveld på Lahellholmen

Vi besøker Liers spisesteder: Vito’s Trattoria

Godt utvalg, interesserte medarbeidere og et akseptabelt prisnivå er noe av det som gir Lierskogens italienske spisested en sikker plass blant Liers beste spisesteder.

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Gourmet

Midt i kjøpesenterjulen fristes vi av ribbe, julepølse, medisterkaker og surkål fra Cafe Gourmets trauste og gode kjøkken, som dessuten byr på mye mer enn julemat. Om Gourmet er et passende navn, er derimot en annen sak.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Snart snur sola

Ukens petit er ved Terje Nilsen, Sylling

Dyr mat og dårlig utvalg

Avisene skriver at nordmenn burde klage litt mer. Klage eller kjenne oss litt takknemlige? Vi tjener mest og bruker minst på mat, understreker ukens petiskribent Elin Fauske.

Grønne lier, kapittel 1.

Når snøen går, kommer søpla fram. Det bryr jeg meg ikke så mye om. I dag, da jeg var ute og spaserte, plukket jeg med meg ett sjokoladepapir og en tom colaboks. Begge deler ble brakt til "Grønne liers" grønne kasser, beregnet på den slags. Verre var det da med grustakene som skjærer igjennom den såkalt grønne dalen.

Mandeltrær

- Været veksler mellom sol og regn , forteller Bjørg Ege (på bildet), en av våre nye petitskribenter som for tiden nyter pensjonisttilværelsen på Algarve.

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --