En endeløs historie
Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".
Den kalles ofte bare Oggie’s Story Story fordi alt rundt nedskytingen av Short Sunderland L 2167, ”Silver lady” over Holsfjorden 9. april ca. kl 17.50 dreier seg om Ogwyn George. Han som falt ca 1000 meter sammen med vrakrester fra det brennende flyet og landet i to meter djupsnø. Ble funnet sterkt forbrent og var på Drammen sykehus i fire måneder før han måtte tilbringe de neste fem årene i forskjellige tyske fangeleire. Tilbake i Wales giftet han seg, drev poståpneri, var i audiens hos kong Olav i 1972 og levde fram til 1986.
Ni døde kamerater er igjen i Sylling. På granittstolpen ved kirkeporten står skiltet: "Commonwealth Graves". Og raden av identiske støtter er hva du først legger merket til når du kommer inn på kirkegården. Gravene holdes i hevd , som det heter, og med ujevne mellomrom har slektninger kommet for å ta farvel med en bror, far onkel eller bestefar. Mannskapet ombord på L2167 kom fra store deler av Samveldet, også to fra Belfast i Nord Irland. Lørdag kom Madeleine Smith og Linda Mc Kee med sine ektemenn Brian og David
for å besøke gravene til onkler, Leading Aircraftman Fredric Armand Morrisson 30 år fra Nord Irland og Aircraftman 1. class Robert Lawrence Millar også fra Nord Irland 18 år. Med seg hadde de Jaime McNeill som bor i Norge og som hadde sin grandonkel Morrisson ombord i flyet da det eksploderte over Maidalen nord i Finnemarka.
Vi hadde bestilt irsk vær, men hadde ikke regnet med at det skulle være så grått og tåkete som det vi opplevde på Sylling kirkegård lørdag ettermiddag. Men slik skal det være , sa David. Gjestene satte et lite kors med den karakteristiske valmuen på hver grav. Ellevte november er Remebrance Day i Storbritannia, men selv om dagen opprinnelig er knyttet til første verdenskrig, hedres de falne i alle kriger Storbritannia har vært med i. Tradisjonelt legges det kunstige røde valmuer på krigsgravene, og folk går med papirvalmuer i jakkeslaget.
Deretter ble det noen timer i kirkestua med kaffe og sandwiches. Oggie’s Story ble fortalt igjen, også mye av det som er kommet opp i etterkant og som har gjort historien til kjernen i en fortelling som stadig får nye avleggere. Og slik var det også denne gangen. Madeleine og Linda har kjent hverandre i mange å , men det var først for kort tid siden at de ved en tilfeldighet kom til å nevne at de begge hadde en onkel som hadde blitt skutt ned over Norge i 1940. At onklene hadde vært på samme fly som den legendariske Ogwyn George, kom som en overraskelse og dermed lå alt til rette for felles tur til Norge.
I kirkestua viste Madeleine oss brudstykker av et brev hennes far hadde fått fra Burma i 1946. Brevet var skrevet av en drammensmann som forteller at han var øyenvitne til det som skjedde over Holsfjorden 9. april 1940. Slik ble familien i Belfast kjent med skjebnen til Fredric Armand Morrison. Siste side av brevet og dermed avsender manglet, og vi ender vi igjen med et spørsmål vi kanskje kan få svar på. Hvem var drammenseren som sendte brevet fra Burma i 1946?
Så var igjen et hyggelig møte, med en uhyggelig bakgrunn, over på Sylling kirkegård. Og våre britiske venner kunne reise i forvissning om at gode slektninger hadde funnet et godt hvilested på Sylling kirkegård – der de opp gjennom årene på ingen måte har blitt glemt.
Brian and Madeleine Smith og Jaime McNeill
Lynda og David Mc Kee