Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".


Den kalles ofte bare Oggie’s Story Story fordi alt rundt nedskytingen av Short Sunderland L 2167, ”Silver lady” over Holsfjorden 9. april ca. kl 17.50 dreier seg om Ogwyn George. Han som falt ca 1000 meter sammen med vrakrester fra det brennende flyet og landet i to meter djupsnø. Ble funnet sterkt forbrent og var på Drammen sykehus i fire måneder før han måtte tilbringe de neste fem årene i forskjellige tyske fangeleire. Tilbake i Wales giftet han seg, drev poståpneri, var i audiens hos kong Olav i 1972 og levde fram til 1986.

Ni døde kamerater er igjen i Sylling. På granittstolpen ved  kirkeporten står skiltet:  "Commonwealth Graves". Og raden av identiske støtter er hva du først legger merket til når du kommer inn på kirkegården. Gravene holdes i hevd , som det heter, og med ujevne mellomrom har slektninger kommet for å ta farvel med en bror, far onkel eller bestefar. Mannskapet ombord på L2167 kom fra store deler av Samveldet, også to fra Belfast i Nord Irland. Lørdag kom Madeleine Smith og Linda Mc Kee med sine ektemenn Brian og David
for å besøke gravene til onkler, Leading Aircraftman Fredric Armand Morrisson 30 år fra Nord Irland og Aircraftman 1. class Robert Lawrence Millar også fra  Nord Irland 18 år. Med seg hadde de Jaime McNeill som bor i Norge og som hadde sin grandonkel Morrisson ombord i flyet da det eksploderte over Maidalen nord i Finnemarka.

Vi hadde bestilt irsk vær, men hadde ikke regnet med at det skulle være så grått og tåkete som det vi opplevde på Sylling kirkegård lørdag ettermiddag. Men slik skal det være , sa David. Gjestene satte  et lite kors med den karakteristiske valmuen på hver grav. Ellevte november er Remebrance Day i Storbritannia, men selv om dagen opprinnelig er knyttet til første verdenskrig, hedres de falne i alle kriger Storbritannia har vært med i. Tradisjonelt legges det kunstige røde valmuer på krigsgravene, og folk går med papirvalmuer i jakkeslaget.

Deretter ble det noen timer i kirkestua med kaffe og sandwiches. Oggie’s Story ble fortalt igjen, også mye av det som er kommet opp i etterkant og som har gjort historien til kjernen i en fortelling som stadig får nye avleggere. Og slik var det også denne gangen. Madeleine og Linda har kjent hverandre i mange å , men det var først for kort tid siden at de ved en tilfeldighet kom til å nevne at de begge hadde en onkel som hadde blitt skutt  ned over Norge i 1940. At onklene hadde vært på samme fly som den legendariske Ogwyn George, kom som en overraskelse og dermed lå alt til rette for felles tur til Norge.

 I kirkestua viste Madeleine oss brudstykker av et brev hennes far hadde fått fra Burma i 1946. Brevet var skrevet av en drammensmann som forteller at han var øyenvitne til det som skjedde over Holsfjorden 9. april 1940. Slik ble familien i Belfast kjent med skjebnen til Fredric Armand Morrison. Siste side av brevet og dermed avsender manglet, og vi  ender vi igjen med et spørsmål vi kanskje kan få svar på.  Hvem var drammenseren som sendte brevet fra Burma i 1946?

Så var igjen et hyggelig møte, med en uhyggelig bakgrunn, over på Sylling kirkegård. Og våre britiske venner kunne reise  i forvissning om at gode slektninger hadde funnet et godt  hvilested på Sylling kirkegård – der de opp gjennom årene på ingen måte har blitt glemt. 

Brian and  Madeleine Smith og Jaime McNeill

Lynda og David Mc Kee

2. verdenskrig Historie

1 kommentar

Søndag 28. oktober 2007 19:44: Thorvald Lerberg
Korrekturlesning i etterkant. Jeg kom i skade, hadde jeg nær sagt, for å lese artikkelen fra Sylling kirkegård en gang til. Jeg fant fem klare feil, tre hadde med komma å gjøre. Derfor minner jeg leserne om at stillingen som korrekturleser fortsatt er ledig

Flere saker fra arkivet

A very short war

Australsk filmteam til Sylling

Opp igjen

Dette minnesmerket bør reises og settes i stand til 9. april.

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

«En kort innsats for Norge»

Torsdag kveld viser NRK2 den australske dokumentarfilmen om unge Jack Clifford Carpenter som ble skutt ned over Sylling 9. april 1940.

Minnemarkering ved bauta

Over Maidalen lengst i nord i Lier ble et britisk Sunderland båtfly den 9. april skutt ned av tyske jagerfly

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

A very Short War

Nå lager en av Australias beste filmprodusenter film om tragedien i Maidalen

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Krigsfilm fra Lier på Haugestad

På historielagets åpne møte i morgen vises den australske TV-filmen om de dramatiske hendelsene over Holsfjorden 9. april 1940.

Nye generasjoner lærer

Fjerdeklassingene ved Hegg skole fulgte godt med da Nils Johan Rønniksen fortalte om dramaet over Lier i 1940.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Gjenoppfrisket 9. april 1940

Krigshistorie, fotokonkurranse og musikkinnslag var hovedelementene på historielagets bra besøkte årsmøte i går kveld.

Vakkert i skogen

Ingeborg Soot utgjorde for kor og orgel da menighetene i Sjåstad og Sylling i dag trosset regnbygene og holdt gudstjeneste i Maidalen.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Tidenes langrenns-prestasjon for Storbritannia

Frances Lütken fra Sylling deltok i Sapporo i 72.

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

17. mai i Sylling

Sylling

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

Ribba i jula

Nå om dagen skulle det være gode muligheter til å observere hvem som har spist mest ribbe i jula

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Gikk videre til landsfinalen i UKM

Johanne Eikå Bergill (15) fra Tranby ble den eneste fra Lier som gikk videre til landsfinalen i UKM.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Vant over en sterk brite

Finn Olav Ulvund (16) fra Sylling vant en klar seier under en bokselandskamp i helga.

Arbeider'n er borte

I forrige uke forsvant et kjent landemerke i Sylling

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Søker teatersjefstilling

Ekteparet Hanne Brincker Fjerdingstad (37) og Ketil Kolstad (35), som i disse dager flytter til Lierstranda, er blant de ni søkerne til å lede Nord-Trøndelag Teater.

Ikke glem Burma

For en kort stund var Burma i medienes søkelys. Nå får vi gjøre vårt til at våre burmesiske sambygdinger skjebne ikke blir glemt og får et likegyldighetens slør over seg.

Litt trist å si goodbye

Det ble felt noen tårer da fire lierjenter, Mari Smith, Marie Busvold, Henrikke M. Nebell-Green og Kristin Engedal tok farvel med vertsfamilien utenfor lokalet til Eastbourne Rugbyklubb i går

Den ultimate Finnemarka-turen

Etter først å ha grublet på det i noen år, skulle jeg denne uka forsøke å krysse Finnemarka fra nord til sør alene

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Sylling sangkor 35 år

Lørdag er det jubileumskonsert i aulaen på Syllling Skole

Glimt av en ukjent historie

- Var den landflyktige kommunisten Leo Trotskij på besøk i Lier før han ble drept med isøks i Mexico?

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Drosjeløyver - hvem er de for?

Ulla Nævestad stiller dette spørsmålet etter forgjeves å ha ventet på drosje, natt til tirsdag 27. juli.

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Friluftsgudstjeneste på Svangstrand

Prest, prost og biskop. Alle var med på å gjøre torsdagskvelden på Svangstrand til en hyggelig opplevelse.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Sjefskokken

Anne gullberg er styremedlem i klubben, men har også funnet sin plass i systemet bak gassgrillen der hun serverer pølser, hamurgere og passende drikke i rikelige mengder

Sylling Ysteri - kapittel 1

Kap. 1 Innledende del

Møtte Roar og håndballgutta

Ferskvaremesteren Kai Marius Andersen er bak disken igjen etter en flott tur til Kroatia, her sammen med kollegene Elise Bakken og Stine Brevik (th)

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Provosert av arroganse

En av Liernetts lesere mener det er kapitalismens krefter som råder ved Everket, og at det ikke er en lokal servicebedrift. Lier Everk svarer her på kritikken.

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

Full pott for ATV-kjøreren

Ikke bare vant liungen Tor-Erik Wam Norgescupen 2010, men han kjørte inn til seier på siste runde med 200 poeng av 200 mulige.

En flott demning

Til demningen ved Dammyrdammen er det ca 2,8 km å gå langs skigate eller skogsbilvei fra utfartsparkeringen ved Kanada.

Det kom et skip til Bjørgvin

I ukens petit reflekterer Svend Asbjørn Sylling rundt globaliseringen

Rebusløp med Røde Kors

Søndag 21. september er det igjen klart for årets rebusløp i Lier i regi av Lier Røde Kors.

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Jorden er fortsatt en stjerne

Søndag kveld var det minnemarkering ved Holsfjordens bredd i Sylling.

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling Av Thorvald Lerberg At det kan bli penger av musikk er like kjent som det faktum at penger kan brukes på mange måter. I de 14 årene Magnolia Jazzband har hatt sensommerkonserter i Sylling, har overskuddet vært bra.

Adventskonsert i Sylling kirke

Nå heter det ikke lenger «vi synger og spiller jula inn», men et navnebytte betyr lite hvis innholdet er det samme.

Også kjent for en tragisk hendelse

Ukas post, ved Myggheim, ligger ikke langt unna der et Braathen-fly styrtet lille juleaften 1972 ---

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

OL i Rio er målet

De olympiske lekene i London kommer for tidlig for 20-årige Mari Bergum Berget fra Oddevall i Lier. Liernett arrangerte et møte mellom henne og "gamletreneren" Per Lasse Tronslien i forbindelse med NM i sandvolleyball i Lier og Drammen i helga.

Lierdagene: Syv uker igjen

Lierdagene er eldre enn mange har trodd. I Sylling feiret man ”Lierdag” allerede i 1953. Bildet av bussen er rett nok enda eldre, mens bildet under er en god del nyere.

Romjulstur til fots

Sol og vakkert vinterlandskap gir ro og stillhet langs en sledevei i Øvre Lier.

Vakker veteran

- lengter hjem

Korkonsert med stort spenn

Sylling sangkor med gjester hadde våkonsert i Sylling skoles aula

Magnolia Jazzband i Sylling

Det er godt mulig det fins grunner til ikke å like tradjazz, men et stort antall liunger har brukt 20 år på musikken uten å finne en eneste en

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Radiobølger fra Garsjø

CQ CQ CQ (”seek you” når det uttales på engelsk). This is Lima Alfa 4 Alfa November Alfa

Vi besøker Liers spisesteder: Sylling Kroa

Det er magre kår for serveringssteder nord i bygda, der de aller fleste spiser hjemme og tar med seg niste når de skal ut.

Hva lyser i åsen?

Åsen(e) mot nord har fått et nytt kjennemerke

Tradisjoner verden over

Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Bluegras for alle penga

Onkel Tuka i Sjåstad kirke

Lierdommer dømmer i Irland

Kristoffer Helgerud, Lier IL, som dømmer i Tippeligaen, reiser i helga for å være fjerdedommer i EM-kvalifiseringen for U-21 lag mellom Irland og Belgia.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

Pressekonferanse George Thorogood

torsdag 6. juni 2006

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Tverrpolitisk støtte

De avgåtte medlemmene i dyrevernsnemnda i Drammensregionen får nå massiv støtte av de politiske partiene i Lier

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Grep mulighetene

Irakeren Muataz Abd Ali flyktet fra hjemlandet sammen med sønnen Ali på en dramatisk måte i 2008. Men året etter fikk han den beste bursdagspresangen han noensinne har fått -

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling