Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 6265b60d3804bcfaf32f242840b5f4eb

Radiobølger fra Garsjø

CQ CQ CQ (”seek you” når det uttales på engelsk). This is Lima Alfa 4 Alfa November Alfa

Robert sender sin ”alminnelige anrop” ut på kortbølgefrekvens til andre radioamatørstasjoner. Han sikter på nye kontakter med norske eller utenlandske amatører, kontakter som Koenraad logger nøye i loggboka på PCen. Hver kontakt gir flere poeng i radiokonkurransen de to er med i denne helgen.

Norske radioamatører gjennomførte sin nasjonale radiofeltdag den 2. og 3. september. Radioamatører er personer som er interessert i radioteknikk og som har fått tildelt kallesignal fra Post- og Teletilsynet etter bestått eksamen.

Robert Herber fra Lier (kallesignal LA4ANA) hadde sammen med sønnen Koenraad etablert en midlertidig radiostasjon ved vakre Garsjø i Finnemarka. De brukte bilen som radiorom, mens en 30 meter lang kobbertråd, hengt i 10 meters høyde mellom to trær, fungerte som antenne. ”Det som er spesielt med radiofeltdagen er at en ikke har lov å bruke fast infrastruktur som bygninger og stålmaster for å sette opp radiostasjonen.” sier Robert. ”Du kan derfor ikke bruke faste, vel utprøvde antenneinstallasjoner. Dette gir rom for eksperimentering med enkle antenner for å oppnå best resultat. I tillegg må strømforsyningen være basert på batteri eller aggregat. Du kan ikke bruke det offentlige elektrisitetsnettet.”

Selv om sendereffekten er relativ lav (Robert bruker et bilbatteri for å drive stasjonen) er det godt mulig å lage forbindelser over store avstander, til og med til andre kontinenter. Under den 24 timer lange radiokonkurransen, som var en del av opplegget, ble det fra Garsjø lagt kontakter med radioamatørstasjoner i bl.a. Norge, Storbritannia, Tyskland, Ukraina og Russland. Distanserekorden denne helgen var Saudi-Arabia. Totalt ble det lagt 57 radiokontakter med 15 forskjellige land. Om dette er nok til å vinne konkurransen blir ikke kjent før alle deltagende radioamatører har sendt inn sine loggbøker til konkurranselederen som skal verifisere poengsummene. Men da er radiobølgene fra Garsjø for lengst forstummet.

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Mandag 4. september 2006 12:59: N. Okia
Kan ikke noen snart fortelle disse radioamatørene som fortvilet og stort sett forgjeves søker kontakt, at de kan få mobiltelefoner fra én krone og oppover?
Tirsdag 14. oktober 2008 19:35: PJR
Amatørradioen er gratis og bruke...comprende ?
Tirsdag 14. oktober 2008 20:16: Simen S. Ericsson
Ser at spørsmålet er fra 2006 og svaret fra 2008. I løpet av de to åra er e-post blitt et aktuelt alternativ til radioamatørenes stammerop og radiooverførte røyksignaler fra de dype skoger.

Ønskes det kontakt med kjente og ukjente verden rundt, så hiv deg på PCen.

Glem CQ CQ CQ! Husk PC PC PC!
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode