Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: a022740bb4d6fc8828e2d3986717c2e0

- Håper at noen hører meg og svarer

Liernetts unge skribent Ane Borghild Herber forteller om sin far, radioamatøren Robert. Fra Asdøltjern er han og sønnen Koenraad i kontakt med likesinnende fra hele verden.

Midt på en liten rydning i skogen nær Asdøltjern står en bil. Ut av sidevinduet kommer en lang svart kabel som stiger rett opp til en wire som henger høyt over rydningen mellom to trær. To menn sitter i bilen. Svakt kan det høres merkelige pipelyder og forvrengte stemmer fra bilen.

- Hva driver dere med?
- Vi er radioamatører, svarer den yngste mannen, Koenraad. Denne helgen gjennomføres det National Field Day eller feltdag. Da oppsøker radioamatører skog og mark for å sette opp midlertidige radiostasjoner, som skal være uavhengige fra strømnettet og annen eksisterende infrastruktur.

- Gjør dere dette bare for å sette opp en radiostasjon i skogen?
- Nei, sier Robert, den andre mannen. Vi er også med i en internasjonal konkurranse mellom radioamatører denne helgen. Den som får kontakt med flest mulig andre radioamatører, i flest mulig land, vinner konkurransen.

Robert tar mikrofonen og begynner å snakke på engelsk: CQ Field Day, CQ Field Day, this is Lima Alpha Four Alpha November Alpha Portable.

- Jeg sender et såkalt "alminnelig anrop" til andre radioamatører og håper at noen hører meg og svarer. Da bruker jeg mitt kallesignal LA4ANA og staver det med det internasjonale radioalfabetet. A er lik Alpha, B er lik Bravo, osv.

- Vi har over 100 kontakter med radioamatører i 25 forskjellige land, sier Koenraad på spørsmålet om de har fått mange kontakter til nå. Han fører en elektronisk loggbok over alle kontakter. Robert skriver kontaktene først på papir i en kladdebok, så skriver Koenraad dem pent på PC-en i etterkant. Lengste kontakt til nå er med Saudi-Arabia!

- Er det vanskelig å bli radioamatør?
- Neida, du bør være med på et kurs i elektronikk som arrangeres av den norske radioamatørforeningen NRRL, og etter bestått eksamen får du tildelt lisens og kallesignal fra Post og Teletilsynet. Da kan du begynne å bygge eller kjøpe deg en radiostasjon.

- OK. Lykke til, gutter!

Forrige artikkel:Tur til Kruttjern eller Myggheim?Neste artikkel:Godt besøk ga tomme trær
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Mandag 31. oktober 2011 19:46: Henrik Trømborg
Kan det hende at internett har danket ut radiobølger? Kontakt over landegrensene er innen rekkevidde for alle uten radioamatørambisjoner også.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode