Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Så sitter jeg her igjen da med PC’en foran meg og glor… På hva, spør du? Nei, si det. Ideen var å arbeide videre på en eksamensrapport som skal innleveres om snaue to uker. Men så var det den berømmelige forskjellen på liv og lære, praksis og teori da.

Som så ofte før ender det opp i asosial, tanketom og irrasjonell frihetssurfing der jeg som en hvilken som helst annen nettnomade beveger meg fra den ene siden til den andre. Kall meg gjerne en interaktiv kunde som vandrer hvileløst rundt i et globalt kjøpesenter fullt av lokkende tilbud.

Stadig ser jeg imidlertid i høyre billedkant at en og annen bekjent logger seg på msn. Fristelsen til å ta kontakt seirer over fornuften som jo tilsier at nå – ja nå må jeg se å sette opp skrivetempoet og pådra meg tastetrykkssvidde fingre for å fullføre denne hersjens rapporten. I stedet har vi det gående i det som er den interaktive verdens sosiale møte- og skravleplass nr.1.

Samtalen løper om løst og fast – mest løsrevne og ikke alltid like veloverveide fyllord som munner ut i en form for meningsutveksling om et eller annet. Av og til trykkes det på enter litt for kvikt, slik at ting kommer feil ut. Gjenoppretting av misforståelsen må atter til.

Jeg er tro det eller ei ingen tekno- eller datafil nettutopist. Snarere er jeg en varm tilhenger av Gutenberg og boktrykkerkunsten. For hva er vel bedre enn å ha en date med en god bok på mørke høstkvelder foran peisen? Med et glass vin å leske seg med framstår det å bla fra side til side som en følelse av sitrende spenning og forventning. Hva skjer nå?

Nei – lenge leve boka og blyanten, og midlertidig død over den digitale verden. Flåsete sagt ja vel, men husk: Sikkert er det at det er menneskelig å feile, mens en for å lage et skikkelig rot trenger en datamaskin. Den amerikanske politikeren Robert McNamara har da også uttalt at en datamaskin ikke kan erstatte sunt vett mer enn en blyant kan erstatte skolegang. Men å skrive uten blyant er ikke akkurat noen fordel. Den største faren er jo ikke at datamaskiner skal begynne å tenke som mennesker, men at vi skal begynne å tenke som dem.

Datamaskinen kan aldri erstatte den trivielle blyanten - ei heller den menneskelig rasjonaliteten. At den (og vise versa) i all sin forunderlige og imponerende kompleksitet er et verdifullt supplement, kan imidlertid ingen komme fra. Men til tross for at vi for lengst har avfunnet oss med den postmoderne dataalderen innenfor rammen av informasjonssamfunnet, vil vi aldri kunne overlate verden og våre liv til finurlige datamaskiner.

 Mennesket utstyrt med fornuft, innsikt, tenkeevne og kanskje en blyant for hånden, hvis elektronikken svikter, vil for evig og alltid styre utviklingen. Datamaskinene blir stadig mer innfløkte, men trøsten for oss vanlig dødelige er like fullt at vi – ja vi mennesker er dem uansett overlegne.

Tankevekkende og humoristisk blir det sagt at en datamaskin kan gjøre flere feil i løpet av 2 sekunder enn 20 menn kan klare i løpet av 20 års arbeid. La meg tillegge for kjønnsbalansens skyld at kvinner ei heller er det som på pavespråket kalles ”ex cathedra”. Men at kvinner i sin korrekthet slår datamaskinene og en del menn skal dog ikke feies under musematta.

Jaja – nå slo jeg i hjel litt tid igjen da. Målet om å være en flittig student blir nok ikke overholdt i dag heller. Dårlig samvittighet? Nei, egentlig ikke. En tankereise i ny og ne er ikke å forakte. Å surfe på nettbølgen i uoversiktlig farvann på jakt etter fagstoff blir jo i lengden for balansekrevende og slitsomt likevel…

Nyt det hypermediale livet! Men du; ikke glem at bokormen er musa overlegen ļ

PS! Hva jeg studerer og skal levere eksamensrapport i? Ja, ganske riktig; IKT for lærere…

7 kommentarer

Mandag 23. oktober 2006 22:24: Katrine
"For hva er vel bedre enn å ha en date med en god bok på mørke høstkvelder foran peisen?" Jeg trodde ikke du var så glad i å lese bøker jeg?! Hehe.. Så feil kan man ta;) PS: vi sliter mer med oppgaven enn du gjør!
Tirsdag 24. oktober 2006 12:42: RuneT.B.
Hehe...man kan lære å bli glad i det vettu :-) Og det er tross alt mye mer behagelig og tilfredsstillende å lese fra perm enn på skjerm. De fleksible bøkenes mangfoldige verden kan nemlig ikke undervurderes! PS! Lykke til videre med oppgaven du - tenk positivt, det lønner seg :-)
Tirsdag 24. oktober 2006 12:45: Katrine
Hehe.. Er det mulig ja? Flink du er :)
Tirsdag 24. oktober 2006 13:16: Anne
Og hadde det nå enda vært IKT... I stedet er det IT, med et suverent fravær av emner som tar for seg hvordan man kan jobbe med data i undervisning i norsk grunnskole. Studietilbudet tilsa et fag man som lærer ville ha god bruk for. I stedet gis det undervisning som gir en studiekompetanse for jobb på dataavdelingen til Elkjøp. Det skurrer litt når vissheten om dette kombineres med en rask kikk på skyldig beløp hos Lånekassa.
5-årig lærerutdanning??? Det hadde sikkert holdt med 3 år - om undervisningen hadde vært lagt opp til at studentene skal ut å undervise elever i den norske grunnskole, i virkelighetens verden. Så lenge metodikk ikke inngår som en selvsagt og selvstendig del av alle fag i lærerutdanningen vil man få lærere som har lært seg en masse teori, men ikke har lært hvordan denne teorien kan læres videre.
Tirsdag 24. oktober 2006 13:24: Katrine
Go Anne, go Anne!! Tro meg denne undervisninga har blitt mye tammere etter at du ga deg:( Savne, savne!
Tirsdag 24. oktober 2006 13:40: RuneT.B.
Enig! Utvilsomt det minst skolerelaterte og praksisnære faget vi har hatt....trist, men sant :-( Måtte det bli bedre etter jul; så lenge det er liv, er det håp!
Torsdag 20. mars 2008 20:30: mikal lorentzen
Knall bra RUNE!!
digger ordbruken din.
Jeg syns du er drit flink, stå på!"

go go buffalo go go go.!!^^

ps: www.mikipedial.blogspot.com ;) bloggen min^^

Flere saker fra arkivet

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Gode tall for Liernett

Nærmere 7000 mennesker var innom Liernett i august

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Hvor lenge skal de vente?

Buskerud Venstres fylkesstyre krever at ureturnerbare asylsøkere skal ha muligheter til et verdig liv, uttaler Geir Stave (på bildet), leder av fylkestyret i en pressemelding

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Fjolls til fjells

- Hva i all verden er den greia med å dra til fjells midt på våren? Det spørsmålet stiller vår gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Angriper Høyre

- Hva vil Lier Høyre egentlig med Lierhallen, spør Per Larsen, instruktør i Drammen og Omgen Bekhterevforening.

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Ukens petit: Nye tyver på ferde

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Skal vi danse?

Det brygger opp til dansegalla, og spent forventning til den store kvelden sprer seg gjennom Lierdalen. Jeg skal også dit tror jeg.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Må enda flere dø i trafikken?

Mens myndigheter og politikere prater og utsetter, blir veiene i Lier stadig farligere.

Lierbyen, et levende kommunesenter

Berit Dahl Soltvedt har oppskriften

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Best igjen

I det individuelle løpet i forbindelse med den tradisjonsrike Holmenkollstafetten viste nok en gang liungen Gjermund Sørstad vinnervilje --

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

"You'll never walk alone"

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Loppemarked på Frogner menighetshus

Fredag og lørdag var det loppemarked på Frogner menighetshus Vi var der tjue minutter før slutt

Nye funksjoner på Lier-nett

Nå kan du søke både i Kvasir og Lier-nett internt direkte på sida. Om du søker på Kvasir via vår side tjener vi noen øre. Det betyr at om du ønsker å støtte Lier-nett, er den beste måten akkurat nå å gjøre dine søk fra vår side.

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Ukjent nummer

Når det piper i telefonen

Tut og kjør

Ukens gjesteskribent ser rødt i møte med uvørne bilister på vei gjennom Lierdalen.

Lei av Fredrikstad, vil til Lier

Dag Høili har en formue på godt over en halv milliard kroner. I en samtale med Fredriksstad Blad tar han et kraftig oppgjør med det han kaller ”kjerringprat-mentaliteten” i Fredrikstad. Når hovedbygningen på Bakkemehren gård i Lier er pusset opp, blir han liung.

På to hjul til Trondheim

Rune Berg har sendt oss reisebrev fra en sykkeltur han gjorde sammen med Sigrid Kristofffersen i sommer. Vi kaller det gjerne et sommerminne og oppfordrer alle til å sende inn noen ord fra årets sommer.

Uten kvinner - ingen utvikling

8. mars er den internasjonale kvinnedagen. Da er det på sin plass å minne om at kvinnekampen alltid har vært nettopp det; internasjonal, skriver Janicke Karin Solheim (SV) i sitt innlegg

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

Fra tre til plast

Hva er vel livet uten plast.? I løpet av fem år har har Torlaug Helgerud hatt fem utstillinger som kaster lys over deler av vår ikke altfor fjerne fortid.