Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Frukt - og Juletregården i hjertet av Lier

På besøk i gårdsutsalget til Grethe og Ragnar Swift

Det kunne gått aldeles galt for drøye to uker siden. Ei haglskur sveipa over store deler av bygda og hagl så store som Lierplommer og harde som eikenøtter slo tonnevis av høsteklare epler i bakken.

Og epler som har vært i nærkontakt med moder jord kan knapt brukes til annet enn saft og syltetøy. Derfor forsvant så mye som 30% av avlingen for mange epledyrkere.
- Men slik er det, sier Ragnar Swift. Vi kan skylde på Vår Herre på godt og vondt, og vi kan lite gjøre. Men vi synes nå han var i slett lune da han sendte et formidabelt uvær over eplene vår akkurat da de var i ferd med å bli hentet ned fra trærne av varsomme hender.

I fjor var det kulda som tok epleblomstene, men da var det hele så vidt i gang, og vi hadde liten formening om hvordan høsten kom til å bli. Nå så vi det ferdige produktet og kunne konstatere at det var førsteklasses frukt som måtte trille den tunge veien til eplepressa. I og for seg greit, sier Ragnar.
Vi foredler ca 20 % av produksjonen vår, syltetøy mos og saft, dessuten har vi epleeddik og en del andre produkter som også lages her på gården. Bare safta blir presset et annet sted. I år hadde vi mye tidligepler som alt var høstet da himmelens porter åpnet seg. Et slikt uvær representerer et stort tap, men alt i alt er avlingen i år mye bedre enn i fjor, og det meste er av topp kvalitet. Mye sol og varme i vekstsesongen har gitt en fantastisk smak på norske epler.

Gårdsutsalget betyr mye, og det har tatt seg opp de siste åra.
Ideen er gammel, men vi nordmenn forbinder helst gårdsalg med krigen da byfolk tok sekk på ryggen, hektet spann på sykkelstyret og tråkket ut på landet for få tak i produkter som ikke lenger fantes i butikkhyllene.
- I Danmark kalles det stalldørssalg, sier Ragnar. Og det vi driver med er langt på vei en kopi av det danskene alltid har sett på som en del av gårdsrifta.

Vi kan ikke akkurat skryte av at vi har tatt over etter hesten her vi nå står, men utsalget, ligger i en del av driftsbygningen der vi både lagrer og foredler produktene vi tilbyr. Kona, Grethe, står bak disken og bak seg igjen har hun hylla med produktene. Lekre flasker, glass og kartonger, alle merket med juletregårdens logo.
- Ja, for vi startet med juletrær, sier hun. Og det produktet har vi ennå. Det er naturlig nok svært sesongbetont, og oppunder jul, da alt er som mørkest, åpner vi gården. Ikke bare for folk som ønsker juletrær, men også andre gårdsprodukter er populære på den tida av året. Og om du ikke akkurat henger eplene på treet, kan du pakke inn lekre glass med f. eks. plommer i sursøt lake, eller eplemos med biter og feste en til-fra lapp på pakkene og legge dem under treet.

Det behøver altså ikke være marsipan selv om det er jul. Swift startet med juletrær, gikk videre til epler og er nå tungt inne når det gjelder plommer. Plommer er i dag et litt forsømt produkt og kommet litt i skyggen annen både innenlandsk – og utenlandsk frukt. Nå ser det ut til at forretningene ikke kan få nok av norske plommer, og vi vil arbeide videre med både gule og blå. I dag har vi ca 15 forskjellige sorter epler. Det gjelder å ha sorter som modnes og er best på forskjellige tider av året. Det skal være en tid for epler året rundt.

Ragnar må holde seg à jour med alt som rører seg innenfor næringa. - Det skjer noe hele tida, sier han. - Alt i alt har det nok blitt færre eplesorter, men de som er igjen, skal dekke et vidt spekter av ulike smaksprioriteringer hos forbrukerne. Ikke for sur og ikke for søt, ikke for hard og ikke for bløt. Importen av epler fra utlandet har nok gjort at vi foretrekker søtere epler, og det må vi ta hensyn til når vi planter nye trær. Trær med epler som ikke faller i smak, blir kuttet med hard hånd. - Kundene avgjør, og de har jo alltid rett, smiler Swift. ’

- Vi som driver i næringa, har etter hvert oppnådd høy kompetanse på området, og vi støtter hverandre i en virksomhet næring som er konjunkturutsatt og truet av import utenfra. - Vi må være helt i toppen skal vi få fortsette med det vi har aller mest lyst til, sier Ragnar. Vi har et yrke med høy trivselsfaktor, og det oppveier for lunefulle værguder og lav timebetaling.
Nå er han klar for Eplefestivalen. Den 17. i rekka, og Ragnar har vært med mange ganger. Han er også styreleder og skal påse at årets festival blir en like stor suksess som de foregående. Det blir den om han ikke gjør store forandringer i arrangementet.

1/12 (DSC_0026.jpg)
2/12 (DSC_0028.jpg)
3/12 (DSC_0030.jpg)
4/12 (DSC_0033.jpg)
5/12 (DSC_0036.jpg)
6/12 (DSC_0040.jpg)
7/12 (DSC_0043.jpg)
8/12 (DSC_0046.jpg)
9/12 (DSC_0054.jpg)
10/12 (DSC_0056.jpg)
11/12 (DSC_0060.jpg)
12/12 (DSC_0068.jpg)

Flere saker fra arkivet

Sursyltede plommer og grillmat

Sparbutikken i Sylling og Frukt- og Juletregården bød på grillmat og smaksprøver i ettermiddag

Tester ut ti nye eplesorter

Harald Buttedahl planter 400 trær med ti helt nye sorter epler.

Eplegården - Søndre Storsand

Et møte med eplebonden, Tor Erling Gransæther

Epler og litt til.

Den årlige eplefestivalen ble i helga avholdt på Lier videregående skole. Svært mange fremmøtte fikk oppleve mye epler, men også mye mer.

Lite nytt fra eplefronten

Eplefestivalen arrangeres i år for nittende gang. Til neste års jubileum bør det komme en ansiktsløftning.

Gift oppdaget i Lierepler

Det giftige midlet Dimetoat oppdaget i epler fra Lier.

Eplefestivalen nærmer seg

Tusener er ventet til eplefestivalen, som i år arrangeres for 20. gang. Programmet for de to dagene er omfattende, og det blir mange opplevelser for både barn og voksne.

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Epler på flasker og fat

Marius Eggge får assistanse fra Normandie til å produsere calvados, utsøkt norsk eplebrennevin på egen gård

Godt besøk ga tomme trær

- Mulighet til selvplukk så langt det rekker, sa arrangørene. De fikk rett, for med den store tilstrømningen til Eplefestivalen ble trærne ribbet for epler allerede lørdag.

Bondens marked i Drammen i dag

Ragnar Swift fra Lier er blant veteranene på Bondens marked i Drammen, der gårdsprodukter frembys midt på Bragernes torg.

Salget av epledrikker øker

- For vår del har utfordringen vært å få tak på nok råvarer de siste sesongene, sier Marius Egge i et intervju i Nationen i dag.

Eplefestivalen

En stor festival. Til og med på nasjonalt nivå

Bønder i byen

Torsdag bød lierbønder fram egne kvalitetsprodukter på "Bondens marked" på Bragernes torg

Har du kjøpt juletre?

Odd Natås var en av flere som fant sitt eget juletre hos Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling på søndag --

Røde, saftige og smakfulle

Belgiske bær blekner av beskjemmelse når de får selskap av de lekre Lier-bærene i butikkhyllene

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Kulturminnedag sist søndag

Årets kulturminnedag hadde fokus på fritid og på hvor og hvordan vi bruker fritida vår, kort sagt: Mangfoldig fritid. Mange brukte søndagen til å besøke Bygdetunet der årets markering gikk av stabelen. Og det var vel anvendt fritid.

Jul på stasjonen

I snart ti år har Bente Skiaker drevet butikk ”Lille stasjon” i Lierbyen. Butikken har vært et ressurssenter for alle håndarbeidsfrelste som gjerne vil ha gode ideer, gode materialer og et nødvendig puff for å gjøre noe håndfast ut av en ide.

Lierepler og familiedag --

Klovnen Bobo er en barnas favoritter, og han kommer igjen på årets eplefestival. Her finner du hele programmet --

Eplefestivalen i bilder

Langtfra bare epler

Hard ved

Oppunder en fjellknast står ei fjellbjørk --

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Stor oppslutning om Kulturminnedagen

Uværsskyene trakk seg til side og søndagen ble en varm solskinnsdag. Det var bare en av årsakene til at årets kulturminnedag på Lier bygdetun ble svært godt besøkt.

Kampen for tilværelsen

Før og nå

Hagedag på bygdetunet

- Søndag 14. august er det hagedag på Lier Bygdetun, og nå er det mye fint å se. Det er også anledning til å snakke med fagfolk, sier Harald Saue, som er leder for den fargerikeste delen av Liers tusenårssted.

Velg klosteret i helga

Gå i kloster – i hvert fall for et par timer. I forbindelse med kunstmønstringen Kunst rett vest holder 9 lierkunstnere atelierene sin åpne for publikum i helga

Familie på randen

May–Britt Nystrøm med familie opplever tilværelsen som utrygg på toppen av Meren sandtak

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.

Statssekretæren på Nordal

- Vi måtte ha familieråd før vi tok en avgjørelse for at jeg skulle ta jobben, sier eplebonde Harald O. Buttedahl

Moro med tall, eller?

Hva kan du gjøre med 2000 000 000 000 kroner ?

Fornøyde skiløpere i Kanada

Løypene med utgangspunkt fra Kanada bød på gode, nyfresete løyper, og turlangrennsløperne Ragnar og Svein Hakon fikk en treningsrunde på hele 49 kilometer.

Kulturnatten i Lier lørdag 14. oktober

Kulturnattarrangementer blir ofte gjennomført som byarrangementer. Men ikke i Lier...

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Kulturminnedagen i Lier, 11. september

Kultur for hele familien på Lier Bygdetun

Appelsinhøst

- Gradestokken viser 16 plussgrader. Jeg ligger på alle fire på terassegulvet og hendene stryker og masserer vann og såpe inn i et stort flak med ull, skriver Bjørg Ege i ukens petit.

Gjør det selv treet

Vi hugger opp juletrærne i passende biter som vi så plasserer i flatpakker.

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Tid for å klatre i trærne!

Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen. Fjerning av gamle, stagnerte grener uten årsskudd bidrar til foryngelse av trær og busker, slik at vi kan beholde dem lenger.

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Kunstopplevelser på sensommeren

Blant de 112 kunstnerne fra hele Vestregionen er seks lokale kunstnere kommet gjennom nåløyet til "Kunst rett Vest 2008"

Stjal skinker fra bygdetunet

Søndag var det selvplukk av epler og poteter på bygdetunet, men forskrekkelsen ble stor da noen i tillegg hadde plukket med seg skinkene som hang på stabburet.

Merk deg navnet: Brokkolini

Etter regntunge dager brøt solen frem og skinte varmt over Gilhus Gartneri, der gartner Kirsten Ravnsborg Justad og Hans Bernhard Justad presenterte den nye grønnsaken, brokkolini.

I stadig utvikling

Tone Bergflødt og Øystein Narjord på Renskaug vertsgård tilbyr nå kortreist mat to ganger i uken.

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Juledrikken skal også pantes

Du kan bidra til et bedre miljø ved å pante drikkevarene etter juleselskapet. Det er nemlig pant på både gløggflasker og en rekke andre drikkevarer vi kjøper inn til julehøytiden.

Bra besøk tross regnbyger

Anne-Marie Heggemsnes og Frøydis Landsverk holdt ut i regnværet og delte sine kunnskaper med besøkende på Lier Bygdetun under den store hagedagen.

Historielagets store dag

To bokutgivelser, ordførerbesøk og et godt besøkt høstmøte markerte Lier Historielags posisjon som et av Liers største og mest aktive lag.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Ved ukeslutt

Det beste i livet er nesten gratis

Her kommer vi

Det ble en hektisk og fartsfylt dag for kusk Erik Hennum på Lier bygdetun i går.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Økt etterspørsel

- Vi har som mål å dyrke 80 mål salat i 2009 hvis markedet vil ha det, sier Anders Hørthe i Sylling

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Julemarked med forbedringspotensiale

Et godt julemarked er gjerne resultatet av en lang tradisjon der form og innhold er bygd opp gjennom mange år. De som har erfaring med julemarkeder i Tyskland og Østerrike, vil se at ansvarlige for julemarkedet på Stasjonstorget har noe å lære av våre europeiske søstrer.

Grønne Lier bevares uansett

Det tradisjonelle landbruket må vike når det må skaffes plass til folk og bedrifter som vil til Lier, men et nytt prosjekt sørger for at Grønne Lier skal bestå.

Fortsatt pådriver og ledende

Med sin egen avdeling for frukt og grønt er Mega best på økologisk mat

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Dyrker ny supergrønnsak

Gartnerne Kaare Wiig fra Jæren og Kirsten Ravnsborg Justad fra Lier satser på brokkolini (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

Stor kunstmønstring i Vestregionen.

107 kunstnere fra 13 kommuner, ni fra Lier, åpner dørene og sier velkommen til alle som vil besøke dem.

Kulturminnedagen 2007 i Lier

Masse kulturtilbud for hele familien på Lier Bygdetun – søndag 9.september

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Jordbæreventyret

Runar Bye er en av flere som til sommeren vil slå et slag for å få i stand en festival i Sylling til det velsmakende bærets pris

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Stemningsfull førjulsstund

Julegran i parken og tente fakler viser veien til årets juleutstilling i klosterkirken på Villa St Hallvard i Sylling.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Kortreist mat i ”Grønne Lier”!

Senterpartiet vil at folk skal finne mest mulig av lokal og kortreist mat i mat-butikken sin! Det er bra for miljøet – gjør det lettere for de som produserer ma (...)

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Full kontroll

- Ingen plasser er ledig i bussen, sier Nils Haugen før årets Birkebeinerrenn, der lokale løpere pleier å hevde seg meget godt

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Store og fristende

Henriette Kasta hadde torsdag små problemer med salget av kvalitetsbær fra familiens gård på Sjåstad

- Hesten er en stor ressurs

Hesten er kanskje en større ressurs enn mange vet, skriver Kirsti Marie Lager Lyngås (Sp) i dette innlegget.

Grønn forbrukermakt – bruk den!

En kronikk om grønn forbrukermakt

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Veteransjarmører på hjul

Lastebiler og busser på Bygdetunet

Småkunst for alle

Utstilling i "sløydsalen" på Øverskogdagen. Hos Inger Ellen Bjørøen Larsen kan du finne gaven med sæpreg, og det gjerne til en som har alt

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.