Juledrikken skal også pantes
Du kan bidra til et bedre miljø ved å pante drikkevarene etter juleselskapet. Det er nemlig pant på både gløggflasker og en rekke andre drikkevarer vi kjøper inn til julehøytiden.
Nordmenn er flinke til å pante. Men det finnes noen perioder i året hvor vi lett glemmer de gode pantevanene. Julen er en slik periode. For eksempel pantes bare seks av ti gløggflasker, til tross for at de er utstyrt med pantemerke.
– Én årsak til dette kan være at mange av drikkevareproduktene vi kjøper inn i disse dager kun selges ved juletider. Da er det er fort gjort å glemme at også disse sesongpregete drikkevarene kan pantes, forteller kommunikasjonsdirektør Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk. Det er Norsk Resirk som eier og drifter panteordningen for gjenvinningsflasker og -bokser.
Godt for miljø og lommebok
Stadig flere drikkevareprodukter blir en del av panteordningen. Totalt er det nå pant på nesten 1000 forskjellige gjenvinningsflasker og over 750 ulike bokser. Det er derfor en god og lønnsom vane å alltid se etter pantemerke på bokser og plastflasker.
– Ved å pante gjør vi en god ting for miljøet, samtidig som vi får penger tilbake i form av pantepenger. Og jo flere bokser og plastflasker som pantes, jo mer reduseres avgiftene og prisen på produktene, noe som kommer forbrukerne til gode, sier Varberg.
Se etter pantemerke
Antall drikkevareprodukter som er utstyrt med pantemerke øker. Ved siden av gløgg er det også pant på produkter som energidrikker, iskaffe på boks, boksvinen My World Shiraz Cabernet og flaskevinen Vistamar Brisas Sauvignon Blanc. I høst byttet dessuten Coca-Cola ut alle sine harde halvliters ombruksflasker med mykere gjenvinningsflasker. Panten for flaskene er den samme, men miljøbelastningen er mindre. Gjenvinningsflasker blir til nye flasker eller helt andre produkter.