Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

- Intet menneskelig er meg fremmed. Jeg vet ikke hvem som sa det. Kanskje var det Jesus? I så fall har jeg større forståelse for hvorfor han i så stor grad la vekt på tilgivelsen i sin forkynnelse. Til meg kom ordene naturlig etter at jeg hadde lest Karin Fossums siste bok, ”Den som elsker noe annet”. Jeg har lest mange bøker av min skriveføre sambygding, men den siste synes jeg faktisk er den beste. Den gikk unna på noen timer i solveggen, bare avbrutt av nødvendige turer til og fra kaffetrakteren.

I boka perfeksjonerer hun stilen hun har lykkes så bra med i bøkene hun har utgitt siden romandebuten i 1995. En lavmælt og intens form som uten de store ordene skaper intens uhygge i en tom hverdag når de evige dramaene i livet slår til. Denne gangen handler det mest om pedofili, forbudt kjærlighet, i hvert fall innenfor vår kulturkrets.

Vi møter overgriperen som i utgangspunktet ikke er så ulik deg og meg, men som livet ribber for det meste og som til slutt tar sjansen på å leve ut sin legning i en form for siste glede. Noe som får katastrofale - og for overgriperen uante følger. Han ville det godt.

Den ytre handlingen er slik. En åtteåring blir funnet død under et tre av et turgående ektepar, delvis avkledd og med tydelige tegn på misbruk. Reinhardt og Kristin Ris som på overflaten lever et tilsynelatende harmonisk liv, er totalt fremmedgjort for hverandre og har helt motsatte synspunkter på det som har skjedd. Ekteparet er med på å belyse det som vel er et undereliggende tema i boka, kjærlighet og hvordan dette mangesidige begrepet kan arte seg alt etter hvilke vekstbetingelser det blir gitt i hvert enkelt menneske.

Overbetjent Konrad Sejer og Jacob Skarre blir satt på saken. Og diskusjonene dem i mellom mens de arbeider omtrent døgnet for å løse mordgåten, gir ikke bare leseren innsikt i juridiske spørsmål angående  saken, men også innsikt  i de to etterforskernes forsøk på tolkninger rundt ugjerningen. Selv om vi vel blir sittende igjen med en følelse av at vi må lete forgjeves etter den endelige forklaringen, hjelper Karin Fossum oss et godt stykke på vei. Som god politimann er det naturlig at Sejer mener at  Norges lover skal sette grenser for vår aktivitet. - Absolutt alle må følge Norges lover. And that’s it.

Overgriperen blir tatt, men vil han føle skyld, vil han fornemme angerens ikke fortærende ild inntil sin dødsdag. Neppe. Han var tidlig disponert for forbrytelsen han senere skulle begå. Det skulle bare noen havarier til før murene ble brutt og forbrytelsen var et faktum.

Men boka inneholder et mord nummer to, og det er verre i så måte. De skyldige blir tatt, men av grunner jeg ikke vil røpe her, vil de slippe straff. Likevel vil en voksende skyldfølelse prege gjerningsmennene på en måte som vil kunne virke helt bestemmende for livene deres til siste slutt. I motsetning til hvordan vi ofte på et tidlig tidspunkt i Fossums romaner vet hvem morderen er, blir kjent med han og kan føle sympati og avsky alt ettersom, blir de skyldige  i det siste mordet først avslørt helt mot slutten av boka. Og  det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor hun har valgt å gjøre det slik i det tilfellet.

Det er framfor alt refleksjonene rundt den pedofile og hvilke reaksjoner og følelser forbrytelsen graver fram hos innbyggerne i ei lita bondebygd, som gjør romanen så ulidelig spennende og engasjerende. Og om vi blir sittende igjen med en del spørsmål til slutt, f.eks hva er Reinhardt Ris sin innerste hemmelighet, har Karin Fossum sagt sitt. Det er vel ikke meningen vi skal komme til bunns i verken oss selv eller andre. Kanskje vi i likhet med Sejer, eller for den saks skyld presten som forretter i begravelsen til åtteåringen, bør la noe utenfor oss selv sette grensene.

Når jeg nå løfter blikket er solen borte, og fjorden ligger gråværsfarget med åsrygger rundt. Kunne det skjedd her? Selvfølgelig. Jeg hadde mens jeg leste en svak fornemmelse av at jeg satt i sentrum av begivenhetene. Kanskje sambygdinger, som jeg sterkt oppfordrer til å lese boka, vil føle det samme -  hvis de da følger oppfordringen.

Tittel: Den som elsker noe annet

Forfatter: Karin Fossum

Utgitt: 2007

Forlag: Cappelen

2 kommentarer

Søndag 22. juli 2007 15:02: Kame Ramann
Ref. Thorvalds usikkerhet vedr. kjent sitat.

“Jeg er et menneske, intet menneskelig er meg fremmed.”
Terentius Plautus

Bare nevner det i forbifarten. Fortsatt god sommer!
Søndag 22. juli 2007 16:02: Thorvald Lerberg
Thorvald: Kame Ramann. Nå tok du nesten livsløgnen fra meg. Ettrsom Jesus var analfabet, kunne han ikke ha lest noe av romeren Plautus (het han ikke Publius forresten?) , men han kunne jo ha blitt lest for og på den måten lagt seg ordene på hjertet. Og på håpets enger gresser mange narrer, blant dem er jeg. Fortsatt god sommer til deg og "genealsekretæren"

Flere saker fra arkivet

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

”Jeg kan se i mørket”

Karin Fossum med ny roman, den første på to år. Ei bok om ubegripelig hverdagsondskap

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Store penger i kultur

Forfatter Karin Fossum og musiker Bjørn Eidsvåg ser begge ut til å ha lagt et godt økonomisk år bak seg

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Anne Karin Nygård på Bygdetunet

Engasjerende innlegg av Anne Karin Nygård, generalsekretær i Norske kvinners sanitetsforening, på "Medlemsdagen" på Bygdetunet sist lørdag.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

O jul med din glede og kjærlighet

Gjesteskribent på julaften er Rune Trolsrud Berg.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

En siste julegave til deg selv

”Fortellernes marked” Gert Nygårdshaug oppgjør med religionen. "Sannhetens ord blir den falske kirkes død"

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Pressekonferanse George Thorogood

torsdag 6. juni 2006

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Burde vært bøtelagt

Lierdagene: Når det er nok av ledige og lovlige plasser, er det vanskelig å unnskylde parkering som er stikk i strid med alle regler og bestemmelser.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Har kvinnebevegelsen sviktet innvandrerkvinnene?

Leder av Drammens kvinnesaksforening og kvinnepolitisk leder i Buskerud SV, Janicke Karin Solheim (bildet), tar opp dette spørsmålet til debatt.

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Bort i svarte natta

Fredag 13. mars er siste sjansen ti å se ”Blott til lyst" sin forestilling på dramascenen på Stoppen Vi var på premieren onsdag kveld

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Norsk Kvinnesaksforening 125 år

Foredragsholder er Karin Stoltenberg som har vært en nøkkelperson i familie- og likestillingspolitikken, men har -- typisk nok, som kvinne -- fått altfor lite oppmerksomhet og anerkjennelse for dette, skriver her Janicke Karin Solheim (på bildet); leder for Drammen Kvinnesaksforening.

Varme følelser for hverandre

Ukens petit: - Det sitter to unge mennesker på benken foran meg.

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Vi besøker Liers spisesteder: Vito’s Trattoria

Godt utvalg, interesserte medarbeidere og et akseptabelt prisnivå er noe av det som gir Lierskogens italienske spisested en sikker plass blant Liers beste spisesteder.

Utrenskninger før salg

Mye tyder på at Mecom-avisene og dermed også Drammens Tidende og Lierposten, blir solgt til A-pressen

Fra tre til plast

Hva er vel livet uten plast.? I løpet av fem år har har Torlaug Helgerud hatt fem utstillinger som kaster lys over deler av vår ikke altfor fjerne fortid.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Moralens voktere –

Halleluja under lupen ”Norge nekter å gi slipp på halleluja-stemningen i høst.”, skriver VG-nett 17 oktober http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?arti (...)

Litteratur som terapi

Håkon Øvermo bruker god litteratur i arbeidet som hjelpepleier på Frogner sykehjem. Favorittforfatteren er John Willy Jacobsen

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Dårlig samhandling

- Er det slik at elevene ved Sylling og Hallingstad og Tranby skoler har dårligere forhold for kroppsøving enn elever ved bygdas skoler? spurte Bård Strand i en epost til Liernett denne uka

- Kulturhuset en debatt om prioriteringer!

Ingen politiker hadde sagt nei til et kulturhus i Lier hvis vi hadde hatt nok med penger, skriver Arbeiderpartiets Petter Dreier i dette innlegget.

Uverdig behandling

Både Ap s Bård Strand og SV s Jannicke Solheim mener myndighetene må løse problemet på Ventemottaket, ikke bare administrere det.

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Tidlig høstjakt

Det skrives kun mai og det er omtrent 200 som allerede gjør seg klar til jakta, skriver Tonje Evju i Ukens petit -

Vinteren på sotteseng?

Den 83. årboka fra Drammen og Oplands Turistforening er klar

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?