Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

I forbindelsen med rettssaken for A.B .Breivik  har psykologene Magne Raundalen og Jon-Håkon Schultz  lagt fram såkalt ferdig manuskript til bruk for skolene.

Det var et stort oppslag i Nrk1 like før påske om samme sak. Her var det voldsom fokusering på omtale av rettssaken for barn. Noen eksperter på barn og andre skal overøse barn med inntrykk fra voksenverdenen. Det er ikke måte på hva barn skal bli delaktig i både når det gjelder krig, vold og sterke opplevelser som fra tvangsutsendinger av asylflyktninger.

Når det gjelder oppslag på tv om utsending av barn som har «slått rot», kan det være sterke opplevelser for barn som kjenner angjeldende barn.

I den forestående rettssaken om A.B.B. er det så overveldende grusomt, at det overgår alt som er skjedd av vold i landet etter siste krig.
I oppslagene i både aviser og tv om at barn skal forklares alt om denne voldsomme forbrytelsen, må det være lov til å stille seg spørsmålet: Skal barn bli informert om all elendighet? Nå må det sies at her snakker vi om førskolebarn og barn i de lågeste klassene på skolen.
De aller fleste av disse siste omtalte barna, har ikke fått med seg mye om denne saken. Noen få barn blir proppet fulle av bekymringer fra voksne. De barna som på en eller annen måte blir dratt med i all sorgen pga familiære årsaker, bør vel av foreldre bli forklart om saken. Og disse barna må bli beroliget.

Det er med stor forundring at man leser om ferdig manuskript til bruk for skolen. Mange lærere kan bli fristet eller føle seg pålagt å bruke dette overfor barna. Dette vil i seg selv skape ekstra unødig frykt. Om barn ikke spør om denne saken, er det ikke nødvendig å overfore barn med skremsler. Voksne må skåne barn for slike sterke opplevelser. Det gjøres ved å unnlate å snakke om disse grusomme hendelsene på Utøya og i Oslo i barns nærvær! Barn må vel ikke sitte foran tv og oppleve alt dette grusomme gjennom dagsrevyen og andre tv-sendinger!

La barn få være barn. De blir fort voksne nok til å få oppleve grusomheter i det virkelige livet. Det blir så misforstått at barn skal få være «voksne» og oppleve denne rettssaken. Mitt råd er å holde barn unna massemedia så langt råd er. Det er en oppgave som tillegges hjemmene. Om barn ser på tv, må voksne være tilstede og forklare. Med andre ord, det er skadelig i enhver henseende å la barn oppleve sterke scener alene!

Holdninger til at barn bør få oppleve all elendighet gjennom media, må være helt feil! Det skader barn mer enn hva de har godt av. Så nå må alle «eksperter» på barn ta barn på alvor og skåne dem for slike opplevelser som denne forestående rettssaken vil gi barna!

Ukens gjesteskribent har vært lærer i Åsnes kommune i 42 år, hvorav 34 år på ungdomstrinnet og ni år på barnetrinnet.

3 kommentarer

Onsdag 11. april 2012 16:09: Bård Strand
Skribentens intensjon er nok det beste, og dersom det var slik at det var denne forberedte omtalen av de politiske henrettelsene på Utøya som var eneste kilde til barna kjennskap til dette, ville jeg vært enig i at det beste ville være å ikke omtale dette til barn. Dessverre er virkeligheten absolutt ikke slik. Barn fanger opp mange flere informasjonsbiter og følelser enn de som blir uttrykt av deres aller nærmeste. Det er derfor bare særdeles unntaksvis mulig å ha som utgangspunkt at "det vi ikke forteller dem, det vet de ikke".
Og når vi må anta som overveiende sannsynlig at barna oppfatter noe, så blir spørsmålet hvordan vi, foreldre og skole, best kan informere dem på en måte som er trygg og gjennomtenkt, slik at barna ikke påføres varige unødvendig skremmende oppfatninger som de ikke får kommunisert om.
Det er det som er poenget for Raundalen og Schultz.
På den bakgrunn må skolene lokalt i samarbeid med foreldrene finne ut hvordan eller hvorvidt de skal gjøre dette.
Onsdag 11. april 2012 17:05: pernilla
Jeg er så enig. La barn få være barn. Ett sted må grensa gå.
Onsdag 11. april 2012 19:43: Runar
Er til dels enig med det du skriver Bård Strand, men en ting glemmer du. Det er vi som voksne og foreldre som skal bestemme og styre hva barn får se og høre i gjennom TV, internett og annen media. Det er lov å ikke la ungene sitte og se på hva som helst på TV og styre hva de surfer på på nettet. Det er også lov å be de leke på rommet om man selv vil se Dagsrevyen e.l. Dette glemmes av alt for mange voksne i dag, som lar barna få lov å se på alt mellom himmel og jord. Kanskje ikke direkte men ved å la de sitte rett ved Tv'en og leke. Alt for mange er ikke sitt ansvar bevisst.

Flere saker fra arkivet

Gå til skolen-dagen 16. oktober

Gå til skolen-dagen 16. oktober 2008 Norges naturvernforbund ved barne- og ungdomsorganisasjonen "Miljøagentene" markerer den årlige "Gå til skolen-dagen" 16. (...)

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Orientering på Martinsløkka

Barneidrettsgruppa til Sjåstad Vestre Lier inviterte til orientering torsdag kveld

Aktive barn i Reistadhallen

104 barn deltok på Gjensidige Håndballskole som Reistad arrangerte denne uken.

Reistad ILs Minicup

Lørdag 19. og søndag 20. november 2005

Håndball er gøy

Konnerud-jentene Anette Burud og Stine Florholmen Haare koste seg i Reistadhallen

Skikarusell i gang på Martinsløkka

Sjåstad Vestre Lier inviterte til skikarussel torsdag med suksess. 90 barn deltok på den første karusselen.

Gøy med Leik

Vi skal skape begeistring gjennom aktive og glade barn

Deltakerrekord i Skikarusellen på Eiksetra

God stemning til tross for mange minusgrader på Eiksetra.

Påskegrill på Nordbråtan

I strålende påskevær var 19 barn med foreldre i aktivitet på Nordbråtan påskeaften.

Brannstasjonene åpner dørene for publikum 22.september

For sjette år på rad skal El-tilsynet, brannvesenet og If forsikring inspirere barn og voksne til å gjennomføre brannøvelser og sjekke brannsikkerheten hjemme

Mange barn på skikarussel

Sjåstad Vestre Lier har startet skikarussel og 90 barn møtte opp.

Vold påfører barna varige skader

Hva kan vi gjøre dersom man mistenker eller oppdager at barn er utsatt for vold i hjemmet? spør Tonje Evju (på bildet), leder for Lier Arbeiderparti.

Vold i nære realasjoner

- Dette er utrolig viktig. Lier LC tar et stort ansvar med nettopp dette temaet. Takk til Lier LC, sier Tonje Evju (bildet), leder av Lier AP

Sjåstad Vestre Liers Skikarussel

Mye glede på skikarussel

Kunnskapsturnè i Idretts-Norge

Halldor Skard, Bente Skari og Johan Kaggestad var suverene forelesere i Drammen.

Friidrettens dag i Lierbyen

52 barn møtte opp i flott sommervær på Hegg skole

Fotballskole på Sjåstad

Triksing med ball var en av mange øvelser Silje Søhus og de andre barna måtte igjennom på fotballskolen på Sjåstad

Åpner dørene for publikum på lørdag

For femte år på rad skal brannvesenet inspirere barn og voksne til å gjennomføre brannøvelser og sjekke brannsikkerheten hjemme.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Skiavslutning på Eiksetra

119 barn møtte opp på Sjåstad Vestre Liers skikarussel

Glade barn i håndballhallen

- Barn på Tranby og Lierskogen tar vinterferien på håndballbanen, skriver Tryggve Hagen i Lier IL i en pressemelding.

Fotballskole på Sjåstad

80 fotballglade barn og 20 instruktører var med på fotballskolen på Sjåstad

Flytter til falleferdig sykehus

- Barn og unge fortjener ikke så dårlige forhold i 2008, uttalte Reidar Lauritsen, fra Sylling til Drammens Tidende i går, som en kommentar til at utviklingshemmede barn og voksne må flytte til Lier sykehus for å spare penger

Opplevelsesrik leiruke på Solberg gård i Sylling

Ingeborg S. Sylling og barna fikk fruktkurv av Liernett

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

Reistad minicup for 56 gang

110 lag var med i årets minicup i St. Hallvardhallen.

Fotball i SFO-tid

- Selv om fotball vil være hovedaktiviteten vil vi stimulere til allsidighet på et intensivitetsnivå som gjør det mulig å trene på sitt eget lag etterpå, sier Marcus Walfridson om Sparta/Brageøens nye tilbud for barn.

Aktiv ferie for skolebarna

Pressemelding: Barn i Lier tar vinterferien på håndballbanen

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Barna på Oddevall skole gir med glede

Den største gleden i livet er å gi

Knask eller knep?

Det ble en del søtsaker å kose seg med utover lørdagskvelden for denne kvartetten i Sylling --

Kampklar pappa

Jeg flyttet tilbake til Lier etter å ha bodd 6 år i Drammen. Jeg ønsket meg tilbake til Lier fordi jeg trudde at kommunen satset på barn og unge. Vi valgte å flytte til Sjåstad fordi jeg viste at der var en seriøs skole med dyktige ansatte. Etter at vi hadde flyttet til Sjåstad fikk jeg plutselig beskjed at barna våre kanskje skulle busses hit og dit fordi polikerne i Lier kommune ikke ønsker å satse på nærmiljøet til våre barn på Oddevall. Det er en skam at polikere skal knuse et så flott miljø. Veit dere hva dere gjør hvis dere legger ned skolen? Trur ikke dere veit det.

Reistad ILs Minicup

Minicup nr 58

«Drama» i barnetoget

Lærer Berit Abrahamsen måtte hjelpe til i farta da bunaden løsnet i barnetoget til Hegg skole. Jostein S. Hoset har sendt oss disse bildene.

Vi glemmer aldri

Med det britiske flagget i bakgrunnen holdt 16 år gamle Ingeborg Soot en flott tale ved krigsgravene i Sylling

Barnas miljøvernpris til Turid Avdal og Truls Hafslund

Ordfører Ulla nævestad ga i går Barans miljøvernpris til bestyrerne på Eiksetra, Turid Avdal og Truls Hafslund. Prisen fikk de for sine aktivitetsfremmende tiltak på Eiksetra som gir barn opplevelser, kunnskap og holdninger om miljøvern.

Luciafeiringen i Tranby Barnehage

Et blinkskudd fra barnehagen på Tranby

Livlig på Solberg Gård

Nærkontakten med husdyra var en viktig del av programmet, da Ingeborg Swang Sylling (på bildet) arrangerte sommerleir i forrige uke.

Barnehage med sjel

Pedagogisk leder Iren Vilhelmshaugen Bern, Maren Mathiesen Hagen og styrer Jørn Inge Axelson, er tre av 120-130 som lørdag feiret Bakkeli barnehages 40 - årsjubileum.

Manglende samarbeid

Svømmeferdighetene til barna i Lier er dårligere enn før, mener leder i Lier Svømmeklubb, Ann Christin Gjerdseth som savner en koordinerende funksjon på tvers av skolene

Høsthilsen fra Bergsjøstølen

Sommermånedene er definitivt over for denne gang og høsten har allerede gjort et godt inntog her på 1084 moh. Jakt og fiske er på hell, og multer og bær har fått sin dødsdom av nattefrosten. Nå hviler roen over fjellheimen og skarvet har fått sitt første melisdryss. Vi på Bergsjøstølen vil gjerne ønske dere velkommen til en god opplevelse i en flott fjellheim som enda bærer høstens vakre farger.

Skiglede i solskinn

Her er tre svært fornøyde deltakere etter vinterens vellykkede karusellrenn på Øverskogen.

Helt topp for barna

- Tryllekunsteren og klovnen Bobo fikk barna til å le og glemme skuffelsen over at det ikke ble noe ponniridning

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Skikarussel på Øverskauen

70 barn møtte opp til skikarussel på Skustad.

Ulla talte før barnetoget

- Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra - men hvor du går

Lyst til å starte med Taekwon-do?

Vi har nybegynneroppstart til uken. Da håper vi at mange liunger både barn og vokse dukker opp. Oppstartskveld for barn mandag kl. 17, for voksne tirsdag kl. 19. i den Lille gymsalen på Hegg skole. Spesialtilbud for de som møter opp kr. 900,- inkl. drakt og trening frem til jul. For mer informasjon, se våre internettsider: http://www.liertkd.com

Seksualisert oppvekst

- Det norske samfunnet blir i stadig økende grad seksualisert, hevder Janicke Karin Solheim.

Skikarusell med 130 barn

Sjåstad Vestre Lier arrangerte den siste av fem skikaruseller på Eiksetra torsdag.

Suksess med skikarussel

Sjåstad Vestre Lier har suksess med skikarusselen i år

Legevakta i Drammen

For noen år siden, så fikk kommunestyret i Lier den glupe ideen at man skal skulle nedlegge legevakta i Lier, og heller gå over til at man skulle bruke legevakta i Drammen.

Ut i jobb

Vilde Skui (14), elev ved Lierbyen skole, har arbeidsuke på Egge skole.

90 barn i full fart

Nesten 100 små barn hadde funnet veien til Syllingløpet tirsdag kveld

Forebygger “drop out” og atferdsvansker i skolen

Det hevder Kristelig Folkepartis ordførerkandidat, Brynhild Heitmann, i dette innlegget.

Comeback for juletrefest i Sylling

Førstkommende søndag møtes barn og voksne til gang rundt juletreet, bespisning, trylleshow - og sannsynligvis kommer nissen til aulaen på Sylling skole.

Barneidrett på Sjåstad

Sjåstad Vestre Lier har startet barneidrett for alle barn født 1995-1998.

Syllingløpet 2006

96 barn løp syllingløpet i strålende vær.

IF-ambasadører for Sjåstad vestre Lier IL

Gjennom prosjektet ønsker If og Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité å gi en støtte til de som arbeider for at barn skal få positive opplevelser med fysisk aktivitet i lokalmiljøet. If er et selskap som tar samfunnsansvar. Det å støtte tiltak for barn er den beste måten å vise dette på.

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Skremmende oppførsel overfor barn

Politiet fikk melding om en mann i 40-årene i en sort bil ved Høvik skole mandag.

Programmet for 17. mai 2011

Barneskolene i Lier har som vanlig egne arrangementer på 17. mai. Programmet for hver skole finner du her.

Bilder fra tenning av juletre på sanitetshuset på Meren

Flott steming med mange barn og voksne rundt juletreet mens de sang koselige julesanger.

Ekstra fotballøkter

Rundt 60 barn var med på "Stoppendagen" på lørdag.

Idrettsglede på Oddevall

IF-ambassadør klubben Sjåstad VestreLier hadde mye frukt til barna og foreldre som møtte opp på Oddevall til aktivitetsdag.

Engelsk pantomime i Lier

Teatergruruppa Blott til lyst lyst spiller i disse dager panto-forestilling i Dramasalen på St. Hallvard.

Barneombudet kom på besøk til Oddevall skole

Oddevall fikk stort besøk i dag onsdag

Friidrettensdag i Syllinghallen lørdag 27 mars.

Syllinghallen var gjort om til friidrettsarena på lørdag. 61 barn og mange foreldre hadde tatt turen for å prøve friidrett. kompi sprint og hekk i samme løp, frekvenshopp, kule, spyd, tresteg og lengde var øvelsene som stod på dagsorden.

Første skoledag for 1 klassingene ved Oddevall skole

16 spente førsteklassinger møte opp torsdag ettermiddag kl 16.30 ved Oddevall skole for å starte første skoledag. Lærer Hilde L Karlsen og Inger Lise tok godt i mot både barn og foreldre utenfor. Skolekorpset spilte flott for 16 stolte barn. Rektor Hauge Ønsket alle velkommen og han var veldig fornøyd å se så mange smilefjes .

Påskekos på Nordbråtan

I strålende påskevær var 21 barn med foreldre i aktivitet på Nordbråtan påskeaften. Høydepunktet var da haren hadde gjemt påskeposer til barna.

Advarer mot pedofil

Ledelsen ved Hallingstad skole ber foreldrene om at barna ikke skal gå til skolen alene

Aktiv sommer på Solberg

For tredje året på rad inviterer Siri Kitt Nævestad og Ingeborg Swang Sylling til leiruke for barn på gården, og Ola og Marthe med dyrene gleder seg --

Julegrantenning ved Rådhuset

Lier og Høvik skolekorps spilte julesanger, mens ca 100 barn og voksne gikk rundt juletreet ved rådhuset.

Skolepatrulje med stort ansvar

Bil kjørte forbi køen på rødt lys og to barn tok snarveien i trafikkaoset ved Hegg skole i dag tidlig. Det skaper engstelse blant foreldre.

Aktiv 365 på Hennummarka skole

Aktiv 365 fortsetter neste skoleår, noe barna på Hennummarka skole var veldig fornøyde med

Weben er barnas naturlige arena

Nå vil Fride Kramer at de skal bruke den på egne premisser

Hegg, Bakkeli og Veslefrikk klare for 17. mai

Med Høvik og Lier skolekorps i spissen var det forsmak på 17. mai gjennom Lierbyen for sentrumsbarnehagene og Hegg skole.

Arrangerer matskole i vinterferien

For første gang arrangerer 4H Buskerud matskole i Sylling.

Nissefest på Eiksetra

Sjåstad Vestre Lier IL arrangerer nissefest på Eiksetra lørdag 17. desember.

1000 barn med kart og kompass på Damtjern

Alle barneskolene var med på Gildesprinten på Damtjern i dag.

Halloween i Norge

Så er Halloween over og hvilken skuffelse som ventet oss hjemme. Vi var bare en liten tur ute og i mellomtiden hadde noen både sprayet ned hoveddøren med sølvspray og stygge ord og ødelagt ringeklokken.

Brannsikkerhet i fokus

Drammensregionens Brannvesen IKS holder seks brannstasjoner åpne i dag.

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Båtforlis ved Gilhusodden

De fem personene i båten kom uskadd fra hendelsen.

Har vi et felles ansvar for et mer bevisst og varmere samfunn?

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, leder av Buskerud Venstre, kommunestyre- og formannskapsmedlem i Lier, bosatt på Gullaug.

Rappet seg til Sandvika

Eirik (9) fra Sjåstad storkoste seg på scenen da han deltok på Lyd og fryd-festivalen i helgen.

Rødt, gult og grønt signal

- Hva betyr dette da, dere? spurte Bård Backe fra Lier Hørselslag barna på Utsikten, da "Lydia" ble demonstrert på tirsdag --

Ivrige barn i regnvær

Fotballmoro på Sjåstadbanen

Friidrettensdag

Løp, hopp og kast i Syllinghallen.

Debatten fortsetter

Rådmannen valgte å legge avgjørende vekt på skolens behov og ønsker på Stoppen, og det synes representanter for hallidrettene er svært beklagelig

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Spania vant Sylling-EM

Men Norge var ikke representert på Tines fotballskole i Sylling denne helga. Les hva Live Johannessen skriver om arrangementet her!

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Showkonsert!

Sylling og Odevall skolekorps holder konsert i Sylling skoles Aula. Søndag er det igjen duket for konsert med korpset. Da de sist holdt showkonsert for 2 år siden, var det fulle hus og jubel. Nå har du igjen muligheten til å oppleve korpset i sitt ess.