Lier før og nå
Ikke så mange vet om den store broen på stedet der jernbanen mellom Drammen og Oslo krysset Lierelva fra 1872 til 1973. Broen er der fremdeles, men nå har biler og busser overtatt.
Lierbyen oppsto ved nordenden av kjempesvingen Drammensbanen gjorde i Lierdalen. På vestsiden av Lierelva ble det anlagt en stasjon, og stasjonen ble i lang tid et kommunikasjonssentrum i Lier.
På 1880-tallet ble det anlagt meieri ved stasjonen, og i løpet av de følgende tiårene utviklet det seg et tettsted der jorda ble bygget ned og boliger og butikker ble bygget opp. Utbyggingen skjedde svært tilfeldig, noe som fortsatt preger stedet.
Lierbyen mistet mye av sin betydning som kommunikasjonsknutepunkt da jernbanen ble lagt om i 1973. Allerede før den tid var privatbilen blitt allemannseie, og en stadig mindre del av det økende behovet for persontransport ble dekket av offentlige kommunikasjonsmidler.
Noen år etter omleggingen av jernbanen ble det vedtatt å bruke deler av den gamle jernbanetraseen til vei, og den solide broen ble dermed en del av Ringeriksveien.
Bildene: Det øverste bildet er tatt i mai 1973; bildet under i mai 2011.