Når serveringstedet ”Toget” på Lier stasjon nå bekrefter at dørene lukkes, kommer det neppe som noen stor overraskelse. Toget er bare et av flere eksempler på at velment, men ukvalifisert og lite gjennomtenkt kommunal medvirkning har resultert i kostbare tiltak med usikker fremtid.
Toget, som i sin tid ble løftet på plass på gamle Lier stasjon under stor festivitas, har hatt en traurig tilværelse. Blant mange hendelser var oppdagelsen av at det er ytterst upraktisk å drive serveringssted i jernbanevogner. Setene sto for tett og måtte delvis fjernes. Det måtte skaffes lagerrom. Oppvarmingen var basert på adskillig større strømtilførsel enn noen hadde forestilt seg, og til overmål begynte fundamenteringen under toget å svikte. Tagging og forsøpling gjorde det ikke lettere å få gjester.
Selv takk
Flere har forsøkt å drive toget lønnsomt, men uten suksess. Prosjektet er rett og slett mislykket. Det eneste som ser ut til å ha unnsluppet tagging og annet hærverk, er det store skiltet (Bildet over) hvor kommunen takker alle medvirkende, blant dem kommunens eget kulturkontor.
Lille stasjon står tom
Men det er ikke bare toget som har gitt problemer. ”Lille stasjon” står også tom, og ved bussholdeplassen er det ikke lenger servering i det lett eksentriske bygget som opprinnelig var ment å dekke Lierbyens behov for et offentlig avtrede. Ingen vet vel lenger hvor mange kafedrivere som har måtte gi opp de trange lokalene.
Mange har forsøkt, men ingen har klart å drive lønnsomt
I tillegg kommer påtenkte bygg som er blitt stoppet før for store kostnader og problemer oppsto. Blant dem er et millionprosjekt på Lier Bygdetun, der det for kommunale midler skulle settes opp et påkostet scenebygg som få skjønte behovet for, kanskje med unntak av Bjørn Eidsvåg, som samler mye folk i amfiet hvert tredje eller fjerde år. Prosjektet ble stoppet etter at en arkitektkonkurranse hadde medført store utgifter.
Optimisme er en positiv egenskap og spesielt når den ledsages av sunt skjønn og en passende porsjon realisme. Da er det lettere å forstå betydningen av at behovene forhåndsvurderes grundig.
Enig med Andersen.
Slik vil det også bli på en eventuell cafe i kulturhuset.
Hvor mange bruker cafeen i Foss kvartalet?
Hvor mange bruker aktivitetssentret?
Tror det er bedre å la Lierbyen være i fred, eller opprett en premie til den som har det beste forslag om utvikling i Lierbyen.
Fredag 25. februar 2011 12:13: Yngvild Mehren
Med fare for å virke i overkant optimistisk og positiv: jeg er sikker på at våren kommer, også i år! Med eller uten kulturhus. Jeg tolker i allefall taggingen som en liten spire av håp. Det forteller oss at vi har fortsatt ungdommer i Lierbyen og de besøker ihvertfall stasjonsområdet, så må vi bare sørge for at de blir :-)
Fredag 25. februar 2011 12:23: Optimisten
Andersen har svaret på det meste! Vi trenger verken kommunal administrasjon eller politiske organ i Lier, rådmannen kan jo bare spørre Andersen til råds, så får han svar! Det er jo en viss fare for at svarene i overveiende grad vil være negative, men den sjansen får man ta. Hvis man ikke gjør noe, så gjør man i hvert fall ikke noe galt! Hurrra for Andersen!
Fredag 25. februar 2011 12:49: Knut A. Andersen
"Optimisten" likte ikke budskapet og skyter derfor på budbringeren. Det er en vanlig reaksjon når man mangler argumenter.
Fredag 25. februar 2011 13:51: Rigmor1
Enig med Andersen ! Bare fortsett med skriveriene dine, alltid intr og det er gøy at noen engasjerer seg såpass mye som du gjør. Kanskje noe godt kan komme ut av det, kanskje noe positivt kan skje i Lierbyen. Å holde pub/kafe på toget var en kjempegod ide som ikke var så lett å gjennomføre likevel. Men det hadde vært fint om hun hadde holdt ut til over sommeren, i håp om at vi ville få en varm sommer og mulighet til å sitte ute på Toget om ettermiddagene/kveldene. Men jeg skjønner godt at hun gir opp, hun har gjort et ærlig forsøk.
Lørdag 26. februar 2011 10:33: Drev butikk
Ingvild Mehren (lederen i Lierdagskomiteen??) liker taggingen på toget og stasjonen. Håper hun forteller om hun likte dette også: http://aasesfantastiskeverden.blogspot.com/2010/08/hrverk-pa-godslageret.html
Mandag 28. februar 2011 21:21: Yngvild Mehren
Ikke leder av Lierdagskomiteen. Jeg har desverre ikke fått med meg hærverket, og det er trist å lese om. Det er ikke så lenge siden jeg var der med jentungen og handlet brukte barnebøker. Jeg tror fortsatt det er ålreit ungdom i Lier, men jo det er vanskelig å si hvem som er en tagger, hvem som knuser ruter og hvem som selger vaffler på OD. Men som Aase-Marie sier; ungdom trenger et sted å være og noe å gjøre... det er helt sikkert.
Jeg håper det løste seg, og at godslageret slipper gjentagelser!
Yngvild
Tirsdag 1. mars 2011 09:25: Drev butikk
Yngvild Mehren i Lierdagskomiteen skrev at tagging er en spire av håp og hun ønsket at taggerne ville bli i Lierbyen. Tre dager seinere har hun endret oppfatning av hærverket. Norsk rekord i rask ombestemmelse?