Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Sporene skremmer

Når serveringstedet ”Toget” på Lier stasjon nå bekrefter at dørene lukkes, kommer det neppe som noen stor overraskelse. Toget er bare et av flere eksempler på at velment, men ukvalifisert og lite gjennomtenkt kommunal medvirkning har resultert i kostbare tiltak med usikker fremtid.

Toget, som i sin tid ble løftet på plass på gamle Lier stasjon under stor festivitas, har hatt en traurig tilværelse. Blant mange hendelser var oppdagelsen av at det er ytterst upraktisk å drive serveringssted i jernbanevogner. Setene sto for tett og måtte delvis fjernes. Det måtte skaffes lagerrom. Oppvarmingen var basert på adskillig større strømtilførsel enn noen hadde forestilt seg, og til overmål begynte fundamenteringen under toget å svikte. Tagging og forsøpling gjorde det ikke lettere å få gjester.

Selv takk

Flere har forsøkt å drive toget lønnsomt, men uten suksess. Prosjektet er rett og slett mislykket. Det eneste som ser ut til å ha unnsluppet tagging og annet hærverk, er det store skiltet (Bildet over) hvor kommunen takker alle medvirkende, blant dem kommunens eget kulturkontor.

Lille stasjon står tom

Men det er ikke bare toget som har gitt problemer. ”Lille stasjon” står også tom, og ved bussholdeplassen er det ikke lenger servering i det lett eksentriske bygget som opprinnelig var ment å dekke Lierbyens behov for et offentlig avtrede. Ingen vet vel lenger hvor mange kafedrivere som har måtte gi opp de trange lokalene.

Mange har forsøkt, men ingen har klart å drive lønnsomt

I tillegg kommer påtenkte bygg som er blitt stoppet før for store kostnader og problemer oppsto. Blant dem er et millionprosjekt på Lier Bygdetun, der det for kommunale midler skulle settes opp et påkostet scenebygg som få skjønte behovet for, kanskje med unntak av Bjørn Eidsvåg, som samler mye folk i amfiet hvert tredje eller fjerde år. Prosjektet ble stoppet etter at en arkitektkonkurranse hadde medført store utgifter.

Optimisme er en positiv egenskap og spesielt når den ledsages av sunt skjønn og en passende porsjon realisme. Da er det lettere å forstå betydningen av at behovene forhåndsvurderes grundig.

Kulturhus Lierbyen

8 kommentarer

Fredag 25. februar 2011 10:37: Liung 3
Enig med Andersen.
Slik vil det også bli på en eventuell cafe i kulturhuset.
Hvor mange bruker cafeen i Foss kvartalet?
Hvor mange bruker aktivitetssentret?
Tror det er bedre å la Lierbyen være i fred, eller opprett en premie til den som har det beste forslag om utvikling i Lierbyen.
Fredag 25. februar 2011 12:13: Yngvild Mehren
Med fare for å virke i overkant optimistisk og positiv: jeg er sikker på at våren kommer, også i år! Med eller uten kulturhus. Jeg tolker i allefall taggingen som en liten spire av håp. Det forteller oss at vi har fortsatt ungdommer i Lierbyen og de besøker ihvertfall stasjonsområdet, så må vi bare sørge for at de blir :-)
Fredag 25. februar 2011 12:23: Optimisten
Andersen har svaret på det meste! Vi trenger verken kommunal administrasjon eller politiske organ i Lier, rådmannen kan jo bare spørre Andersen til råds, så får han svar! Det er jo en viss fare for at svarene i overveiende grad vil være negative, men den sjansen får man ta. Hvis man ikke gjør noe, så gjør man i hvert fall ikke noe galt! Hurrra for Andersen!
Fredag 25. februar 2011 12:49: Knut A. Andersen
"Optimisten" likte ikke budskapet og skyter derfor på budbringeren. Det er en vanlig reaksjon når man mangler argumenter.
Fredag 25. februar 2011 13:51: Rigmor1
Enig med Andersen ! Bare fortsett med skriveriene dine, alltid intr og det er gøy at noen engasjerer seg såpass mye som du gjør. Kanskje noe godt kan komme ut av det, kanskje noe positivt kan skje i Lierbyen. Å holde pub/kafe på toget var en kjempegod ide som ikke var så lett å gjennomføre likevel. Men det hadde vært fint om hun hadde holdt ut til over sommeren, i håp om at vi ville få en varm sommer og mulighet til å sitte ute på Toget om ettermiddagene/kveldene. Men jeg skjønner godt at hun gir opp, hun har gjort et ærlig forsøk.
Lørdag 26. februar 2011 10:33: Drev butikk
Ingvild Mehren (lederen i Lierdagskomiteen??) liker taggingen på toget og stasjonen. Håper hun forteller om hun likte dette også:
http://aasesfantastiskeverden.blogspot.com/2010/08/hrverk-pa-godslageret.html
Mandag 28. februar 2011 21:21: Yngvild Mehren
Ikke leder av Lierdagskomiteen. Jeg har desverre ikke fått med meg hærverket, og det er trist å lese om. Det er ikke så lenge siden jeg var der med jentungen og handlet brukte barnebøker. Jeg tror fortsatt det er ålreit ungdom i Lier, men jo det er vanskelig å si hvem som er en tagger, hvem som knuser ruter og hvem som selger vaffler på OD. Men som Aase-Marie sier; ungdom trenger et sted å være og noe å gjøre... det er helt sikkert.

Jeg håper det løste seg, og at godslageret slipper gjentagelser!

Yngvild
Tirsdag 1. mars 2011 09:25: Drev butikk
Yngvild Mehren i Lierdagskomiteen skrev at tagging er en spire av håp og hun ønsket at taggerne ville bli i Lierbyen. Tre dager seinere har hun endret oppfatning av hærverket. Norsk rekord i rask ombestemmelse?

Flere saker fra arkivet

Full stopp igjen for Toget

Toget på gamle Lier stasjon er stengt ”på grunn av lang juleferie”. Intet tyder på at det åpner igjen på nyåret.

Toget åpnet igjen

Ordføreren viftet med grønt flagg og blåste i fløyte, og folk strømmet inn i toget, som ble åpnet som serveringssted for tredje gang i løpet av de ti årene det har stått på gamle Lier stasjon.

Beklager, men her er det fullt!

Ved Lier stasjon er det blitt langt flere nye passasjerer enn nye parkeringsplasser. Ulovlig parkering har resultert i bøter.

Krever kommunen for nesten en mill etter tog-trøbbel

Leietaker vil ha erstatning fra kommunen.

FØRJULSMARKED - LIER GML.STASJON 2003

LIER HUSFLIDSLAG / LIER KUNSTFORENING / LILLE STASJON/ "KJERNEHUSET"/”TOGET”KAFE/FRUENE PÅ HAUGESTAD OG GODSLAGERET ØNSKER VELKOMMEN TIL ÅRETS STORE MARKED !

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Spisse albuer

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Smilte i regnet

Programansvarlig Tore Rustan og vert Ingunn Fuhlendorff kunne glede seg over det gode publikumsbesøket på Gamle Stasjon fredag kveld --

Persontog i Lier-tunnelen måtte evakueres

Et persontog på vei mot Asker måtte evakueres inne i Lier-tunnelen etter at det oppstod røykutvikling fredag ettermiddag

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Lier før og nå

NSB hadde stoppested ved Reistad helt til Lieråstunnelen ble åpnet i 1973 og gjorde deler av den gamle Drammensbanen overflødig. Nå er det andre aktiviteter der toget gikk.

Klart for første julemarked

Tradisjonen tro gir førjulsmarkedet i Lierbyen den første smaken av jul, i det minste for den som ikke kjøpte julemarsipan allerede i september.

Vil forlenge plattformene, men mangler tid og penger

Arbeidet med å forlenge plattformene på Lier stasjon er utsatt på ubestemt tid.

Lier før og nå

Fra Heggtoppen til et stykke øst for Lierbyen går Ringeriksveien der toget gikk i 101 år.

Ny pub i Lierbyen

Toget på Gamle stasjon utvidet med pub i den andre vogna i kveld, noen timer etter at de faste kafègjestene Laila og Hanna Eggum hadde vært innom

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Lierskogen og OL-drømmen

BAKSPEILET: Eventuell likhet med andre hendelser den siste uken er mer eller mindre tilfeldig.

Påkjørt av toget i Lier

En mann omkom etter å ha blitt påkjørt av toget torsdag kveld

Hva nå Lier kommune?

Lier kommune og leietaker for toget har inngått forlik etter snart to års tvist, og i mellomtiden har det grodd godt rundt togsettet på Lier stasjon

Varmestue på Lier stasjon

Togpendlerne ved Lier stasjon skal slippe å fryse i vinter.

Lierbyen sentrum er dødt - leve Lierbyen.

Lierbyen har blitt et problembarn. Må Lier ha en by?

- Kommunen har gitt blaffen

Terje Fugleberg, butikksjef hos Rema i Lierbyen, mener det må tilrettelegges for parkering for kundene i sentrum

Bedre for noen, men ikke for Lier

At det blir flere tog og bedre plass er en mager trøst for Liers mange pendlere, som får færre tog på den tiden av døgnet de trenger toget.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Så er det førjul igjen

Årets førjulsmarked er i gang. Etter vandring i den kalde og novembergrå Lierbyen smakte det ekstra godt med mat og noe varmt å drikke på Haugestad (bildet).

En by kalt Lier

Kong Harald har vært der. Dronning Sonja også. I vårt hjemlige Lier vet nok også mange at det finnes et Lier i Belgia, men langt færre har besøkt byen. Bildet: Belgia er kjent for kniplinger og annet håndarbeid, og Lier er ikke noe unntak.

Historielagets store dag

To bokutgivelser, ordførerbesøk og et godt besøkt høstmøte markerte Lier Historielags posisjon som et av Liers største og mest aktive lag.

Lier stilte sterkt i Drammenstoget

St. Hallvard, Høvik og Gullaug skoler var med i toget i Drammen i formiddag. Vi har bildene.

Program for Lierdagene 2009

Liernett gir deg programmet for Lierdagene 5. til 7. juni

- Kaldt med tog?

Næringstopper syntes det var kaldt å vente noen minutter på Lier stasjon torsdag formiddag.

Liertoppen feirer fødselsdag

I løpet av 25 år har det vært mange glade kjøp og mange bitre nederlag.

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Lier før og nå

Største tillatte høyde var bare 2,9 meter i den dystre undergangen der vestsideveien krysset jernbanen ved østenden av Lier stasjon.

Det du ikke fikk vite om kulturhusenes økonomi

Kulturhusplanene i Lier skjøt fart etter at ansatte fra kulturkontoret hadde besøkt fire kulturhus i Akershus i 2006. I dag sliter tre av de fire kulturhusene tungt, og et av dem er på randen av konkurs, men det er bare det fjerde huset vi hører om.

- Kulturhuset en debatt om prioriteringer!

Ingen politiker hadde sagt nei til et kulturhus i Lier hvis vi hadde hatt nok med penger, skriver Arbeiderpartiets Petter Dreier i dette innlegget.

Krøderbanen og nogo attåt

Øyvind Melgaard (tv) og toradergruppa fra Lier har bidratt til fin stemning på veteranbanen i sommer.

Suksess eller fiasko?

Tross ballonger, kakefest og glede over nye butikker: Det en gang blomstrende bakerikvartalet sliter med å finne leietakere.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Se opp Drammen, her kommer vi!

Dette prosjektet bør falle på sin egen urimelighet! Skriver Jostein S. Hoset i dette ironiske innlegget.

1.mai arrangement i Lierbyen

Lier Arbeiderparti inviterer til 1. mai arrangement på Toget i Lierbyen.

Slik blir du rik

Opptil 4000 % fortjeneste på 25-35 år

Merkelig kommunal værvarsling

At Lier kommune varsler om et faretruende uvær er forståelig, men en lite lest Facebook-side er neppe rett sted.

Veien til lykkelandet går via Gamle Lier stasjon

På Per Kristian Strands nyåpnede utstilling i Galleri Perrongen kan kunstinteresserte velge mellom 31 malerier, akvareller og monotypier.

Lier SVs agurktog

KOMMENTAR: Sommervarme kan som kjent gi seg mange utslag. Imidlertid har temperaturene hittil ikke vært høye nok til å kunne forklare Lier og Røyken SVs virkelighetsfjerne jernbaneutspill.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Mitt kulturelle dilemma

Leder i Lier Arbeiderparti og medlem av formannskapet Tonje Evju, er litt provosert over debatten utelukkende har blitt til "sykehjem og skole eller kulturhus".

Lierbyens ukjente perle

Elvestien langs Lierelva fra Andershaugen til Bergflødtveien.

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Mer buss for tog

Drammensbanen stengt i 24 timer fra lørdag 18. august kl. 13.00.

Toget på Lierskogen

Bunader. flagg drilltropp og hornmusikk

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Nye Lier stasjon tar form

Arbeidet med forlengelsen av plattformene ved Lier stasjon tar tid, men nå begynner man å se resultatene.

Radikal fornyelse i gammel gård

Det er full aktivitet i det meget populære seniorsenteret i den gamle meierigården i Lierbyen i sommer.

Avgiftsparkering på Lier stasjon

Nå innføres nye parkeringsbestemmelser for de 80 parkeringsplassene ved Lier stasjon.

Alle veier fører til Tranby kirke

Skolene Hallingstad, Hennummarka og Nordal går i samme tog 17. mai, fra Hennummarka skole til Tranby kirke.

Månedens blomst til Mari Grimsrud

Septemberblomst til rockens grand ”old” lady

Ordføreren, Lierbyen og ønskedrømmen

Helene Justad vil redde Liers skrantende sentrum. Til det trenger hun mye drahjelp, men media kan ikke endre fakta.

Kostnadene gir kalde føtter

Arbeiderpartiets Tone E. Svendsen er engstelig for kommunens utgifter og en OPS-avtale i forbindelse med bygging av kulturhus

- Kaos på Lier stasjon

Anleggsmaskiner og avsperringer på parkeringsplassen på Lier stasjon er ventet å skape parkeringsproblemer i et år.

Se der!

Det var mange fine opplevelser for de yngste under feiringen i Lierbyen.

Kultursplid og manglende visjoner?

Det som kunne vært en debatt som kunne gi et løft for kulturen i Lier ble i stor grad en debatt om kommunens hovedprioriteringer -

Toget er gått

Om noen måneder er det 40 år siden de siste togene krabbet opp og ned i Lierdalen.

Meierigården forkastes?

Arbeiderpartiet og Tone E. Svendsen (bildet) fikk flertallet i Tjenesteutvalget med seg i å utrede flere alternativer før det fattes vedtak om et kulturhus i Lierbyen

Nok p-plasser for pendlerne

At Drammen ikke protesterer mot at Lier får færre togstopp, er lett å forstå.

Jubileumskonsert med Sylling og Oddevall skolekorps

Store pengegaver til Sylling og Oddevall skolekorps på 70- årsdagen som ble feiret sist søndag i aulaen på Sylling skole

Lier før og nå

Ikke så mange vet om den store broen på stedet der jernbanen mellom Drammen og Oslo krysset Lierelva fra 1872 til 1973. Broen er der fremdeles, men nå har biler og busser overtatt.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Siste loppemarked på Øverskogen?

I helgen ofret Roar Skjeggerud og femti andre innsatsvillige øverskauinger til sammen mange hundre timer for å skaffe samfunnshuset sårt tiltrengte inntekter.

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Tvilsom dekorasjon

Det er vel tvilsomt om Statens Vegvesen står bak dette blikkfanget ved Nordal skole

Vi besøker Liers spisesteder: Zomin Takeaway

Fra høyrefløyen i den lille drosjebua ved meierigården i Lierbyen selges det spennende sushi- og thairetter.

- Finn fem feil!

Håvard Benjamin Rype påpeker fem feil i saken om kulturhus i sitt innlegg

Ulla koste seg på liungbanen

Dagens tilskuer: Liers førstedame var på plass, da Liungen møtte Røa i går. Det var ikke tilfeldig at hun dukket opp på sittetribunen

Jostein Hoset: Valgets kval

- Etter fire år i kommunestyret har jeg lært mye og fått mulighet til å se politikkens sanne ansikt fra innsiden. Et hav av dilemmaer. Konklusjonen er at lokalpolitikk er og blir realpolitikk avhengig av mennesker som har tid, vil og kan.

Lier før og nå

Noe, men slett ikke så mye, er forandret siden det eldste bildet ble tatt for snart førti år siden.

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Lier før og nå

I mange år lå Lierbyens postkontor nedenfor Andershaugen i Bruveien. I dag brukes tomta til lagring og parkering, og en eventuell parkmessig bearbeidelse av Andershaugen ligger langt inn i fremtiden.

En smak av Edens hage

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, sprek pensjonist, Beito, huring med cirka 30 års botid i Sylling.

Stor kunstmønstring i Vestregionen.

107 kunstnere fra 13 kommuner, ni fra Lier, åpner dørene og sier velkommen til alle som vil besøke dem.

Ingen kommentarer?

Har verken Tonje Evju, Ap eller småpartiene noen mening om salget av Gullaug og følgene det får for kommunen?

- Ta Lierbyen i bruk!

Liers ordfører vil ha kommunens næringsdrivende med på å bringe nytt liv til det noe avblomstrede kommunesenteret.

Samlokalisert dagsenter åpnet i Lierbyen

Mye folk, mye humør og mye å være glad for i Heggveien 8. I går åpnet nemlig det samlokaliserte dagsenteret for personer med demenssykdom.

Polsaken overdimensjonert?

Mellom 18 og 19 tirsdag kveld venter mange næringsdrivende spent på lokalpolitikernes stemmegivning til A/S Vinmonopolets søknad om etablering på Liertoppen kjøpesenter

Kulturhusets uheldige konsekvenser

Mye er usikkert når det gjelder det planlagte kulturhuset -

Negativ til bygging av kulturhus nå

Kirsti Marie Lager Lyngås (Sp) skriver at regnestykket ikke går opp i sitt leserinnlegg.

Heiahallen

Har du kanskje ikke hørt om Heiahallen, ennå?

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

17. mai på Oddevall skole

Det lengste 17. mai-toget på mange år gikk fra Sjåstad kirke til Oddevall skole, og det var stor stemning hele veien.

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Lierbyens historie er tema på historielagets vårmøte

Torsdag denne uken kommer John W. Jacobsen til Haugestad for å fortelle om Lierbyen fra 1870 – 1990, som er temaet i boken han jobber med og som skal være ferdig utpå høsten.

Martin på arbeidsuke på Brakka

Det ble et svært så kort og hyggelig gjensyn mellom Martin Bekken Nilsen (15) fra Sylling og Vidar Riseth (se bildet) etter kampen på Nadderud torsdag kveld.

Økonomisk uforsvarlig

Det mener Kirsti Marie Lyngås ( her th sammen med partileder Navarsete), gruppeleder i Senterpartiet, om å si ja til Kulturhus nå.