Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Krøderbanen og nogo attåt

Øyvind Melgaard (tv) og toradergruppa fra Lier har bidratt til fin stemning på veteranbanen i sommer.

Norges lengste museumsjernbane, Krøderbanen, hadde fullt tog sist søndag.  Cirka 100 personer satt nærmest andektige, da damplokomotivet gjorde klar for dagens tur fra Vikersund stasjon.

Skiltet ”Len dem ikke ut” på togvinduene ble til dels neglisjert i starten. Etter hvert vokste respekten for påbudet; toget passerte faretruende nær trær som har grodd godt i løpet av denne fuktige sommeren.
Kravet til komfort er lagt vekk denne søndagen. Oppholdet på trebenkene ble gjort så kort som mulig for de minste som fikk sanse oldeforeldrenes tid. Lukt, hørsel og syn og syn skjerpes. Gjennom de åpne vinduene kjennes dampen som siver bakover --

I svingene peker de minste på det svarte lokomotivet der framme. Akkurat som på barne-tv eller som i boka vi leser på senga. Livet er ei reise. Vi ristes og slenges litt hit og dit. Noen drister seg ut på perrongene på klasse 3-vognene. De største barna får aller nådigst få være med foreldre eller besteforeldre ut dit selv om skiltet der ute advarer om oppholdet der ute i friluft. Smijernsarbeid på perrongen registreres.
Lyden av klokker som varsler krysning med vei, vekker barndomsminner for en som vokste opp med forskjellige tog som passerte minst  et par ganger i timen. Planovergangene var ikke like sikre den gangen. Ingen bom gikk ned før togene passerte planovergangen. Siden klokken begynte å ringe ei stund før togene kom, ble det et gjort noen stunt på sykkel. Vi gadd ikke å vente på at toget kom. Vi syklet over. Det dieseldrevne ”Lyntoget”, NSB s ”flaggtog” på 1950-tallet, hadde en hastighet som var imponerende langs hovedbanene på strekningene Oslo-Bergen-Trondheim-Stavanger. Passerte vi planovergangen, da Lyntoget var i svingen hadde vi gjort dagens stunt.

Bilene står på rekke og rad på riksvei 280 og betrakter søndagens tog. Det er som på 17. mai, når bilisten må vente til toget har passert.
Det flagges på stasjonene Sysle, Snarum og Kløftefoss. En dugnadsarbeider vinker fornøyd tilbake til barna. Han er kanskje en av flere som er med på dugnadsarbeidet denne helga. Det går med både lørdag og søndag, sier Anders Linnerud som er guide på Krøderen.

I kupeen er det manuell lufting fra små luker der luftinntaket reguleres med ei snor nær taket og selvsagt strømmer det rikelig med luft gjennom de åpne vinduene. De små klaffbordene ved vinduene får stå oppe i dag til trillevogna kommer med forfriskninger. I gamle dager ble bordene lagt ned for at slitne og lange bein kunne legges på setet vis-à-vis.

Konduktøren blåser i fløyta og hopper på i fart. Det er akkurat som i gamle dager. Med langsom akselrasjon og oppbremsing var det fristene også for ungdommelig passasjerer å gjøre det samme. Å hoppe av ei stund før toget var stoppa var også en litt ungdommelig galskap. En gang på femtitallet hadde broren min gått av toget, da han registrerte at en pakke lå igjen på hylla. I fart kaste han seg inn på toget igjen, løp inn i kupeen og hentet pakken før han hoppe ut i snøen utenfor plattformen. Skjult av snøen like bortenfor landingsstedet, lå det noen lagrete jernbaneskinner –

Krøderen stasjon er det mat og drikke å få kjøpt. Toradergruppa spiller opp. I den gamle kiosken er det ikke noe å få kjøpt, men ukebladene som er utstilt minner oss om ei tid, da jernbanestasjonen var midtpunktet og treffstedet i bygder og tettsteder. Nyhetene kom langsom fram via den sladrete ukepressen og via folk som ferdes fra og til jernbanestasjonen.

Krøderen stasjon byr også på et museum, der både gamle lok andre gjenstander fra jernbanehistorien kan studeres. For små og store gir modelljernbanen i den mørke og gamle lokstallen utløp for fantasien.

Et av pakketilbudene sist søndag var en tur med veteranbuss over skogen til Sigdal museum. Den svenske Scandia-Vabis fra 1960 med høyreratt brakte oss til folkedans på Prestfoss. Barna fikk kjøre med hest og hoppe i høyet.

NB. Krøderbanen startet opp i siste helg i juni og vil kjøre helt til siste helg i august.

Den 26 km lange Krøderbanen mellom Vikersund og Krøderen ble åpnet i 1872. Den ble nedlagt i 1985. I 1987 vedtok Stortinget å bevare banen for ettertiden som en museumsjernbane. Hver søndag kjøres det altså veterantog med damplokomotiv og teakvogner.
I fjor var det 100 år siden Bergensbanen gikk over Krøderen det vil si til Gulsvik og så med dampbåt til Krøderen ned til Krøderen brygge. Så gikk reisen videre med Krøderbanen til Christiania.

Ola Ingvoldstad, som har vært sjef for Krøderbanen slutter til høsten. Ny sjef blir Ellen Sletvold fra Orkdal i Sør-Trøndelag. Hun har vært ansatt som konservator og museumsfaglig leder for Orkla Industrimuseum som omfatter Thamshavnsbanen ved Løkken Verk.

Les mer her:

www.kroderbanen.museum.no

www.njk.no/kroderbanen

Norsk Jernbaneklubb (NJK) har lokalavdelinger i Bergen, mjøsbyene, Oslo og omegn, Raumabanen, Rogaland, Telemark, Trøndelag og Østfold.
NJK tilbyr togreiser på hele det nasjonale jernbanenettet, med blant annet kulinariske reiser i Oslo og omegn og i Bergensområdet.
Norsk Jernbaneklubb disponerer hele 2 000 tonn lokomotiv. 1 400 tonn finner vi på Krøderbanen

Les mer om NJK her:

www.njk.no

Les mer her om du ønsker en oversikt over museumsjernbaner i Norge:

http://no.wikipedia.org/wiki/Kategori:Museumsjernbaner_i_Norge

1/25 (resized_DSC_0870.jpg)
2/25 (resized_DSC_0873.jpg)
3/25 (resized_DSC_0874.jpg)
4/25 (resized_DSC_0876.jpg)
5/25 (resized_DSC_0878.jpg)
6/25 (resized_DSC_0888.jpg)
7/25 (resized_DSC_0894.jpg)
8/25 (resized_DSC_0898.jpg)
9/25 (resized_DSC_0901.jpg)
10/25 (resized_DSC_0904.jpg)
11/25 (resized_DSC_0909.jpg)
12/25 (resized_DSC_0911.jpg)
13/25 (resized_DSC_0912.jpg)
14/25 (resized_DSC_0914.jpg)
15/25 (resized_DSC_0919.jpg)
16/25 (resized_DSC_0920.jpg)
17/25 (resized_DSC_0924.jpg)
18/25 (resized_DSC_0925.jpg)
19/25 (resized_DSC_0928.jpg)
20/25 (resized_DSC_0938.jpg)
21/25 (resized_DSC_0956.jpg)
22/25 (resized_DSC_0959.jpg)
23/25 (resized_DSC_1040.jpg)
24/25 (resized_DSC_1042.jpg)
25/25 (resized_Øyvind_m_passasjerer.jpg)
Historie Tog

Flere saker fra arkivet

Toget åpnet igjen

Ordføreren viftet med grønt flagg og blåste i fløyte, og folk strømmet inn i toget, som ble åpnet som serveringssted for tredje gang i løpet av de ti årene det har stått på gamle Lier stasjon.

Fortsatt glatte veier

Det oppfordes spesielt til å kjøre forsiktig i svingene på de forholdsvis smale veiene i Lier.

Full stopp igjen for Toget

Toget på gamle Lier stasjon er stengt ”på grunn av lang juleferie”. Intet tyder på at det åpner igjen på nyåret.

Lier før og nå

NSB hadde stoppested ved Reistad helt til Lieråstunnelen ble åpnet i 1973 og gjorde deler av den gamle Drammensbanen overflødig. Nå er det andre aktiviteter der toget gikk.

Lier før og nå

Fra Heggtoppen til et stykke øst for Lierbyen går Ringeriksveien der toget gikk i 101 år.

Klart for første julemarked

Tradisjonen tro gir førjulsmarkedet i Lierbyen den første smaken av jul, i det minste for den som ikke kjøpte julemarsipan allerede i september.

Smilte i regnet

Programansvarlig Tore Rustan og vert Ingunn Fuhlendorff kunne glede seg over det gode publikumsbesøket på Gamle Stasjon fredag kveld --

Sporene skremmer

Når serveringstedet ”Toget” på Lier stasjon nå bekrefter at dørene lukkes, kommer det neppe som noen stor overraskelse. Toget er bare et av flere eksempler på at velment, men ukvalifisert og lite gjennomtenkt kommunal medvirkning har resultert i kostbare tiltak med usikker fremtid.

Mer buss for tog

Drammensbanen stengt i 24 timer fra lørdag 18. august kl. 13.00.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Sylling fra luften - men når?

Mange takk til alle lesere som brukte litt av solskinnspåsken til å granske flyfotoet fra Sylling og Holsfjorden. Og rett svar er …..

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Gutta på tur

Liungene (f.v.) Øyvind Melgaard, Inge Skjeggerud og Espen Fuglerud er tre av av cirka 6 000 som gikk det tradisjonsrike Marcialonga i Italia sist helg.

"Det var en gang -----"

Bare en times biltur unna kan du oppleve eventyrene i de rette omgivelser ---

Lierbyens ukjente perle

Elvestien langs Lierelva fra Andershaugen til Bergflødtveien.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Nådd toppunktet?

Den flomstore Holsfjorden har oversvømt båter, og brygger er blitt trukket delvis under vann ved Svangstrand i Sylling

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Store og fristende

Henriette Kasta hadde torsdag små problemer med salget av kvalitetsbær fra familiens gård på Sjåstad

Sterk kjøring i Danmark

Tor-Erik Wam ( i midten) fra Baneveien i Lier klarte nok en gang pallplasseringer --

VESTSIDEVEIEN

Det var tragisk den trafikkulykken som skjedde i Vestsideveien sist uke.

- Kaldt med tog?

Næringstopper syntes det var kaldt å vente noen minutter på Lier stasjon torsdag formiddag.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Toget er gått

Om noen måneder er det 40 år siden de siste togene krabbet opp og ned i Lierdalen.

Jubileumstreff i Lier

- Drammen Tempo klubb markerte sine 15 år med norskproduserte totaktsmopeder og motorsykler i helgen, forteller leder Terje Syversen (på bildet) til Liernett.

Toget i fellesferien

Buss? Eller tog? Endringer i rutetilbudet med kort varsel.

Lier SVs agurktog

KOMMENTAR: Sommervarme kan som kjent gi seg mange utslag. Imidlertid har temperaturene hittil ikke vært høye nok til å kunne forklare Lier og Røyken SVs virkelighetsfjerne jernbaneutspill.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Buss for tog i to uker

Skal du reise med tog i sommer?

Så er det førjul igjen

Årets førjulsmarked er i gang. Etter vandring i den kalde og novembergrå Lierbyen smakte det ekstra godt med mat og noe varmt å drikke på Haugestad (bildet).

Friluftsgudstjeneste på Svangstrand

Prest, prost og biskop. Alle var med på å gjøre torsdagskvelden på Svangstrand til en hyggelig opplevelse.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

Møttes igjen

Er man født og oppvokst på Øverskauen, da føler man ofte en dragning tilbake til røttene ved den gamle skolen --

Lierskogen og OL-drømmen

BAKSPEILET: Eventuell likhet med andre hendelser den siste uken er mer eller mindre tilfeldig.

Jostein Hoset: Valgets kval

- Etter fire år i kommunestyret har jeg lært mye og fått mulighet til å se politikkens sanne ansikt fra innsiden. Et hav av dilemmaer. Konklusjonen er at lokalpolitikk er og blir realpolitikk avhengig av mennesker som har tid, vil og kan.

Hoppmesteren fra 1950 død

Truls Hallingstad (på bildet) husker godt, da han fikk nyheten om at Hans Bjørnstad fra Sandaker i Lier hadde blitt verdensmester i Lake Placid i USA.

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

Endelig skikkelig mat på toget.

Nei vi snakker ikke om vakumpakket tørrlefse fra NSB. I dag spiste jeg på togkafeen i Lierbyen. Det var helt klart det beste måltidet jeg noen gang har spist på et tog.

Spisse albuer

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Veien til lykkelandet går via Gamle Lier stasjon

På Per Kristian Strands nyåpnede utstilling i Galleri Perrongen kan kunstinteresserte velge mellom 31 malerier, akvareller og monotypier.

Den store styrkeprøven

Helge Nybakken fra Nordal har syklet Trondheim Oslo 27 ganger

- Bevare skogen i Norge

Jeg leser i Dagsavisen at mange organisasjoner har gått sammen om å bevare mest mulig av skogen i Norge, og at man ber regjeringen holde sitt løfte om dette. Det siste kan man bare glemme.

Hva skal jeg stemme?

Tidligere gikk det buss direkte fra Vikersund til Oslo, om Sylling og østsida av Lier. Veldig greit for Oslo-pendlerne nord i bygda. Men denne ruta ble nedlagt (...)

Lier før og nå

"Du fikk ikke pizza på Saga Kafé" het en film som ble vist på sommerutstillingen på Lier Bygdetun for noen år siden. Men hvor lå den en gang så kjente og populære kafeen?

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Legger opp ---

Rune Owsinski (bildet), tidligere i norgestoppen både i go-cart og motocross enduro, avsluttet sin karrière med et norgesmesterskap i ATV Cross i helga.

Best igjen

Unge Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier viste storform med sin ATV sist helg i Danmark.

Bedre for noen, men ikke for Lier

At det blir flere tog og bedre plass er en mager trøst for Liers mange pendlere, som får færre tog på den tiden av døgnet de trenger toget.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Toppforhold i skiløypene

-- Jeg måtte åpne klokka ti i dag, en time før normal åpningstid, fordi det var folk utenfor, sa Truls Hafslund, bestyrer av Eiksetra til Lier-nett søndag kveld. En fornøyd altmuligmann på Liers mest besøkte turområde rapporter om 40-50 biler rundt Eiksetra og fullt på parkeringsplassen på Eggevollen. Ellers var det også et trettitalls biler på og rundt parkeringsplassen i Kanada.

Sliter litt i Dubai

Liungen Gjermund Frostad begynte tirsdagen bra med jevn kjøring de første 130 kilometerne i VM-runden UAE Desert Challenge i Dubai.

Brakk kragebeinet

NM-runden i ATV på Elgane utenfor Stavanger ble dramatisk for Tor-Erik Wam, men på lørdagen triumferte liungen --

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

NM-runde i rallycross på Lyngåsbanen

Nest siste NM-runde i rallycross kjøres på Lyngåsbanen 1.-2. august

Vil forlenge plattformene, men mangler tid og penger

Arbeidet med å forlenge plattformene på Lier stasjon er utsatt på ubestemt tid.

- Ha det, Norge!

Denne helgen reiste 200 AFS-utvekslingselever fra hele verden hjem til sine hjemland etter et innholdsrikt år i Norge.

Ble overivrig

- Det går ikke an å "miste hodet" på denne måten, innrømmet ATV-kjøreren Tor-Erik Wam etter utforkjøringen som kostet han pallplass under det danske mesterskapet.

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Blir du med fra start?

Vil du være med fra starten på reisen gjennom Lier i kulturnatten, må du møte opp på Gamle Stasjon ----

Sommerminne del 4

Camping på 50- tallet

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Menneskeverd i sentrum

Lier KrF startet valgkamp på Lierdagene i helgen.

17. mai på Oddevall skole

Det lengste 17. mai-toget på mange år gikk fra Sjåstad kirke til Oddevall skole, og det var stor stemning hele veien.

Lier stilte sterkt i Drammenstoget

St. Hallvard, Høvik og Gullaug skoler var med i toget i Drammen i formiddag. Vi har bildene.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Ny, stor løpsprestasjon

Gjermund Sørstad (bildet) vant Ultra-klassen under det tradisjonsrike St Olavsløpet mellom Sverige og Trøndelag

Full kontroll

- Ingen plasser er ledig i bussen, sier Nils Haugen før årets Birkebeinerrenn, der lokale løpere pleier å hevde seg meget godt

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Årets julegave for idrettsinteresserte?

Thorleiv Haug, brødrene Gjøslien, Hans Bjørnstad og Sten Stensen vokste opp i Lier.

Besøk Bygdetunet på søndag!

Det er masse kulturtilbud for hele familien søndag 14. september når Kulturminnedagen arrangeres

Fortsatt i toppen

Den 17-åringe ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier fortsetter å imponere.

Ny Bislett-rekord

Gjermund Sørstad (29) fra Lier vant 12-timersløpet i Oslo på så god tid at han nå er tredjemann på verdensrankingen

Hagedag på bygdetunet

- Søndag 14. august er det hagedag på Lier Bygdetun, og nå er det mye fint å se. Det er også anledning til å snakke med fagfolk, sier Harald Saue, som er leder for den fargerikeste delen av Liers tusenårssted.

Frisk vind og fullt av folk

Så er julemarkedet på Lier Bygdetun over. Hva er det som gjør ”Glædelig Jul” så populært?

- Kaos på Lier stasjon

Anleggsmaskiner og avsperringer på parkeringsplassen på Lier stasjon er ventet å skape parkeringsproblemer i et år.

Beklager, men her er det fullt!

Ved Lier stasjon er det blitt langt flere nye passasjerer enn nye parkeringsplasser. Ulovlig parkering har resultert i bøter.

Flatære ballær

Etter påsken ruller fotballen igjen på toppnivå. Ukens petiskribent, sarpingen Jan Terje Nilsen, som er bosatt i Sylling, gir oss noen glimt fra Østfold, den gang fylket dominerte norsk fotball

Kunne gått galt ---

I forbindelse med et treningsritt som Asker sykkelklubb (Asker CK) arrangerte torsdag i forrige uke oppstod det flere farlige situasjoner under oppvarmingen langs riksvei 285 nord for Nordal skole ---

Program for Lierdagene 2009

Liernett gir deg programmet for Lierdagene 5. til 7. juni

1.mai arrangement i Lierbyen

Lier Arbeiderparti inviterer til 1. mai arrangement på Toget i Lierbyen.

Et friskt pust

Den attesten fikk jeg etter et kort besøk på et eldresenter i sommer, da en smilende eldre kvinne sa adjø --

Sjåbagos på Barnefestival i Sandefjord

- Vi er så stolte

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Spøker det på Lier sykehus?

Populært utfartsssted for dem som søker paranormal aktivitet.

Ny pub i Lierbyen

Toget på Gamle stasjon utvidet med pub i den andre vogna i kveld, noen timer etter at de faste kafègjestene Laila og Hanna Eggum hadde vært innom

Hva nå Lier kommune?

Lier kommune og leietaker for toget har inngått forlik etter snart to års tvist, og i mellomtiden har det grodd godt rundt togsettet på Lier stasjon

Været bestemmer

- Været bestemmer om riksvei 284 ved Hørtekollen åpnes i dag, sa Tore Braaten til Liernett i morges

Lierbyen sentrum er dødt - leve Lierbyen.

Lierbyen har blitt et problembarn. Må Lier ha en by?

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Buss for tog i 24 timer

Helga 10-11. november utfører Jernbaneverket arbeider flere ulike steder på Drammenbanen.

Fargerikt og hektisk på Galleri Perrongen

Det ble en hektisk helg i Liers eneste kunstgalleri, Galleri Perrongen på Gamle Lier stasjon.