Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

På øverste vagle

Småbruket Skogli lå alene et stykke vei opp i skoglia der boligfeltet Fagerliåsen er nå, forteller Truls Hallingstad i ukens petit

Nærmeste nabo var Vest-Oppland Infanteriregiments ubebodde bataljonmagasin. På dette bruket i skogen drev Gunnar Teigen en landskjent virksomhet.

  

   Teigens kyllinger var en krysning mellom den urgamle norske rasen jærhøns og innførte hvite italienere. Blandingen ga hardføre høner som var gode verpere. De var hvite som sine italienske aner, svært sjelden gulgrå med tverrstriper som sin norske slekt. Fra hele Norge kom det bestillinger på kyllinger av denne blandingsrasen, hønekyllinger.

   Hva med hanene? Etter naturens orden kom det også hanekyllinger. Som nyklekte var de like søte, kvikke og morsomme som sine søstre. Men i produksjonen var de feilvare, uten forutsetninger for å kunne bli verpehøns. Så tidlig som mulig, helst straks etter klekking, måtte de sorteres ut og bli borte. En tid kom en ung kinesisk dame innom hønsefarmen i Fagerlia. Hun kunne skille de små nøstene etter kjønn allerede som daggamle.

   Dette var på den tiden da oppdrett av kyllinger til mat begynte å ta av, men Teigens var av en lett verperase, ikke egnet for grillen. Kjøttkyllinger skal bli tunge på kort tid. Likevel, en kylling er, tross alt, en kylling, og da jeg kom i posisjon til å få overta et parti slike frasorterte, daggamle haner for en krone stykket, investerte jeg kroner 25 i et oppdrettsprosjekt, kjøpte kyllingnetting og lekter, og snekret et enkelt beitebur. Etter en tid i pappeske på kjøkkenbenken flyttet de ut i buret og ble et hyggelig innslag i tunet utover sommeren, mens de vokste og utviklet seg til små, spradende haner.

   Men mot høsten, da deres skjebne var, i tur og orden, å havne i gryta, ble det åpenbart at det

på hodet til fire av de femogtyve ikke som forventet vokste fram hanekam. De var oversett av kineserinnens skarpe blikk i en hektisk sorteringsprosess. De kunne altså bli verpere og gi oss godt med egg. Dersom vi hadde hus å ha dem i mot vinteren.

   Naboen Hans hadde høner og hønehus. Hva om våre fire kunne få bo sammen med hønene der vinteren over? Hans var over 80 og drev ikke gården lenger, bortsett fra hønene. Flere av det slaget fristet nok ikke, men han hadde ingen hane lenger, og da han ble forespeilet å få den flotteste av de gjenlevende hannfuglene inn i avtalen, gikk den glatt i orden

   De fem lette, hvite ble sluppet inn i bingen til de gamle hønene av tunge, tradisjonelle raser. Det hvite innslag var fraværende. De sistnevnte innførte umiddelbart apartheid, og samlet seg til krigsråd mellom brenneslene i hønegårdens nedre hjørne, under ledelse av sjefshøna, et baktungt eksemplar, trolig av rasen tverrstripet plymouth rock. De nye klumpet seg sammen nær grinda der de ble sluppet inn.

   Ut på kvelden i mørkningen inspiserte jeg hønegården. Der var det ingen, men inne i hønehuset hadde de alle vaglet seg. På øverste vagle satt hanen med blodig bryst, alene, men lys våken og med kvikke øyne. De unge hvite satt like under, og nedover på vaglene hadde alle de grå og fargede funnet sine nye plasser i tilværelsen, med hodet under vingen. Det hadde vært kamp. Ny orden var satt.

   Mot våren fikk vi egg fra våre feilsorterte høns av Hans

Flere saker fra arkivet

Mandeltrær

- Været veksler mellom sol og regn , forteller Bjørg Ege (på bildet), en av våre nye petitskribenter som for tiden nyter pensjonisttilværelsen på Algarve.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Tradisjoner verden over

Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.

Svanedammen

Et sted mellom Lierbyen og Drammen har noen bygget et tårn av tre. Impregnerte totoms bord, sprayet ned med billig graffiti.

Musejakta

Ukens petit av Gunnar Langsrud

Parademarsj mot fjerde

Som ventet vant Spa/Bra sin kamp mot Nybyen på fredag kveld, og gutta har all grunn til å smile fornøyd, selv om to kamper gjenstår ---

To hvite lys

- Når katastrofen rammer står vi sammen.

Kultur til Landhandel

Sesongens andre kulturminnetur, i regi av Lier kommune og Lierbygda O-lag går til Nedre Skustad Landhandel på Friluftsmusèet ovenfor Spiralen.

Glad-fest

3. nyttårsdag holdt 2. Lier St. Georgs Gilde julefest på Hallingstadtunet for beboere på ulike bofellesskap i Lier

Høyeste punkt i Vestmarka

Ukens kulturminnepost er satt opp på Kraftkollen.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Aktiv sommer på Solberg

For tredje året på rad inviterer Siri Kitt Nævestad og Ingeborg Swang Sylling til leiruke for barn på gården, og Ola og Marthe med dyrene gleder seg --

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

Arnardo med breakdancere

Cirkus Arnardos nye forestilling inneholder spennende artister som er nøye utvalgt for å være tro mot den tradisjonelle Arnardo-atmosfæren. Tirsdag kommer de til Lier.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Fjolls til fjells

- Hva i all verden er den greia med å dra til fjells midt på våren? Det spørsmålet stiller vår gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Savnete gutter ble funnet

Leteaksjon etter to tenåringsgutter, ble satt i gang i kveld, og etter kort tid ble de funnet i god behold nær Eiksetra

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Få med deg Morten Juvet

Kunstneren har nå utstilling i Galleri Perrongen i Lierbyen - og du har et par uker å gjøre det på

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Tidenes langrenns-prestasjon for Storbritannia

Frances Lütken fra Sylling deltok i Sapporo i 72.

Røtter

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Snooker fra godstolen

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Skal det være en høne?

Ukens petitskribent, Bjørg Ege, forteller her om en markensdag i Messines - en liten innlandsby i Algarve.

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Liungen-Kolbotn 0-6 (0-2)

Utespiller Rikke Flåten måtte stå i mål og gjorde en respektabal innsats etter Kvaales skade. Liungen slapp billig resultatmessig på grunn av et innefektivt Kolbotn-lag.

Vi besøker Liers spisesteder: Dong Fang

Lengst mot øst i Fosskvartalets mektige atrium ligger Dong Fang, en liten kinarestaurant med tradisjonelt utvalg og ganske rimelige priser.

Juletid

- Urbane innslag var fraværende under adventstiden i det gamle Lier, skriver Truls Hallingstad i sin petit denne uka --

Den magiske lille hvite ballen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling.

Tur til Sandungen

Neste kulturminnepost er satt opp ved Store Sandungen som er det største vannet i Vestmarka.

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Tur til Siljuseter

Det er rester etter tre kalkovner i Merenmarka.

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

På hvite Enger

Tidlig i mai

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Godset favoritter

Med innsats og effektivitet kan det går bra, mener Lier IL s juniortrener Hans Petter Fuglerud før morgendagens kamp --

På feil breddegrad lille venn

Liernett møtte ei ensom linerle på en parkeringsplass på Lierstranda fredag ettermiddag.

Støre satte spor -

Utenriksministeren fikk dispensasjon for å starte en halvtime før i dag - Blir han førstemann i mål?

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

Tunge dager i Liungen

Inntektene fantes ikke – nå kommer regninga.

Vi besøker Liers spisesteder: China Wok

Lengst mot Drammen i matrekka på Liertoppen ligger Liers andre kinarestaurant. Den er også den mest besøkte av de to. Men vent ingen overraskelser.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

- Ha det, Norge!

Denne helgen reiste 200 AFS-utvekslingselever fra hele verden hjem til sine hjemland etter et innholdsrikt år i Norge.

Motorhavari i Danmark

Det gikk dessverre ikke veien for unge Tor-Erik Wam under helgens EM-runde.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Opprykk i boks

Liungen er så godt som i fjerde divisjon. Etter å ha sikret uavgjort borte mot Steinberg skal utrolig mye rart skje for at de ikke rykker opp. Steinberg – Liungen 2-2 (0-0)

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

- Ingen skjønte dimensjonene

Det sier Marius M. Kristiansen, hjelpekorpsleder og leder Per Lier i Lier Røde Kors om oppdraget som liungene fikk fredag kveld. Begge uttrykker stolthet over medlemmenes innsats under redningsaksjonen.

Sommerens nostalgiske påfyll

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, fast medarbeider i Liernett.

Oppfrisking av gamle minner

I dag leste jeg noe vanvittig spennende i Aftenposten, skriver Nina E. Johnsen i ukens petit

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

På Hamar med slakt

Nei, på ingen måte og langt derifra. Snarere tvert i mot

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

- En siste utvei

Hva er galt med kommunens kalender? spør kultursjefen. Vi har hele 3 svar.

Hoppmesteren fra 1950 død

Truls Hallingstad (på bildet) husker godt, da han fikk nyheten om at Hans Bjørnstad fra Sandaker i Lier hadde blitt verdensmester i Lake Placid i USA.

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Altibox kutter Discovery Channel

Her sitter jeg onsdag kveld og er ganske så forbannet på Altibox.

NM-gull i ATV-cross

En stolt søster, Lise Christine Wam kunne i helga gratulere unge Tor-Erik Wam med seieren på Elgane Motorstadion utenfor Stavanger

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Tåke og kruttrøyk

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Full pott for ATV-kjøreren

Ikke bare vant liungen Tor-Erik Wam Norgescupen 2010, men han kjørte inn til seier på siste runde med 200 poeng av 200 mulige.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Hodet bruser og pulserer

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Håpet lever

Siri Walen Simensen har snakket med tv-kjendisen Trude Moestue som sier at en irsk setter som Frigg ( tv på bildet ) kan klare seg ute om natten i minus fire grader.

Naturen inspirerer

Marit Bergan er coach, etablert med kontor på Lierskogen Helsesenter, men samler tankene og kreftene på en tidligere husmannsplass.

Hjertelig møte mellom filmstjerne og ”bestefar”

Den ene liung, den andre utflyttet liung.

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Lier best i lokaloppgjøret

- Flott innsats, høy agressivitet og mest lyst til å vinne var trener Torfinn Teigens forklaring på at Lier slo Liungen 3-1 i årets første lokaloppgjør i 5. divisjon

Årets lengste dag

I det sommeren såvidt har begynt, snur solen, og det nærmer seg vinter igjen

Pressekonferanse med Alice Cooper

lørdag 10/6