Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 4d48f0afdd9e93e744b9cacfcb0951ca

Delfinansieres med loddsalg

Egeninnsats er en viktig del av forberedelsene til en meningsfylt skolereise.

Synne Caroline Aamodt (til venstre), Filip Sargalski og Celine Buchet fra klasse 8 a og 8 b på Lierbyen skole skaffer penger til polentur ved loddsalg på Liertoppen

Turer til Polen har over tid gitt tusenvis av norske skoleelever nærkontakt med åsteder for tragiske hendelser under annen verdenskrig. Samtidig har reisene forhåpentlig gitt inspirasjon til å være med på å hindre at slike forhold kan bli gjentatt.

Mange elever fra lierskolene har allerede vært på slike reiser, og nye turer forberedes hele tiden. Det er langsiktige prosjekter, som ikke minst forutsetter tilstrekkelig finansiering.

På Liertoppen lørdag formiddag var de tre ungdommene fra klasse 8ab på Lierbyen skole i gang med å selge lodd til inntekt for reisen de vil gjennomføre i tiende klasse. For Synne og Celine blir det førstegangs besøk. Filip har et forsprang. Han har allerede besøkt Auschwitz.

Lotteriet på Liertoppen fortsetter neste lørdag. Da trår andre elever til.

Den kanskje mest kjente arrangøren av slike reiser, Aktive Fredsreiser, arbeider for å gi ungdom tro på at konflikter kan løses, at fred kan skapes, og at deres egne holdninger og handlinger er avgjørende. Arrangøren har tro på at det nytter å vise unge mennesker konsekvensen av de diktatoriske styreformene som blant annet nazismen og fascismen representerer.

Imidlertid er ikke alle enig om at reisene har et riktig opplegg. Odd-Bjørn Fure, som leder Holocaust-senteret i Oslo, er kritisk til deler av reiseopplegget. Det har medført en diskusjon i media. Etter gjennomgang av programmene hevder han blant annet at opplegget hopper over noe av det mest fundamentale, det som skjedde med de norske jødene i Norge. Fure er også kritisk til at oppholdet i Krakow – et av de store sentra for jødisk kultur før Shoah – ikke trenger å bli viet til spørsmålene om jødisk liv og kultur, men begrenses til shopping og folklore.

Liernett gir gjerne plass til synspunkter fra elever som har reist eller skal reise og fra andre som har meninger om reisene.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 27. april 2010 18:17: Helga Arntzen
Dette er en bra artikkel. For meg er det uforståelig at Fure går ut mot turene slik han gjør. Han ødelegger for seg selv og for samfunnet.

Vennlig hilsen
Helga Arntzen

(Helga Arntzen er grunnlegger av Aktive Fredsreiser og av Hvite Busser til Auschwitz)
Se også:
http://www.aktive-fredsreiser.no/administrasjon/aktiv_helga.htm
Lørdag 1. mai 2010 09:05: Marit Langmyr
Flott artikkel om loddsalget på Liertoppen, fint å se engasjementet for å gjennomføre turene i skolen. Ser også at kritikken til Fure er med i artikkelen.

Marit Langmyr
Pedagogisk veileder
Aktive Fredsreiser
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode