Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: ee62c039c8b74dd00a471feac56d1d68

Mesterlaget i matte

Anette Olianne Walbeck, Brage Malm Monstad, Silje Kristin Fjeld Eilertsen, Andreas Bjelland Berg i klasse 9ef og lærer Frode Trolsrud Berg ved Lierbyen skole gikk til topps i den landsomfattende mattekonkurransen KappAbel i konkurranse med 450 elever.

Som bildet viser ble premien til klassen på 20 000 kr. Vinnerne er klare for tur til Island og den internasjonale finalen i begynnelsen av juni.
- De 20 000 kronene skal gå til tur i 10. klasse. Skjønner godt at klassen jublet da de fikk beskjeden om at vi hadde vunnet – dette er et ordentlig tilskudd til klassekassa! Jeg ”live-rapporterte” fra kinosalen i Arendal – og tror ikke elevene hjemme i Lier klarte å konsentrere seg mye om fag i perioden finalen varte. Hørte med vikaren at de hadde vært ”høyt oppe” underveis og sikkert oppunder taket da jeg la ut det endelige resultatet, fortalte Frode Trolsrud Berg etter fredagens finaleseier.

- Turen til Island vet jeg ikke hvem som dekker, men tror det må være en eller flere av konkurransens sponsorer. Det gjelder sikkert også ”kost og losji”, men man trenger alltids noen penger utenom!

Rektor Laila Stensen ved Lierbyen skole møtte vinnerlaget da de ankom Drammen stasjon lørdag ettermiddag. Hun synes dette er kjempegøy. - Hele klassen står bak og dette stimulerer mattemiljøet. Frode og de andre lærerne har gjort en svært god jobb. Frode bør spesielt fremheves, sier rektor Stensen.

KappAbel er en nasjonal matematikkonkurranse for skoleklasser på 9. trinn i grunnskolen. Konkurransen arrangeres av "Stiftelsen KappAbel", som er opprettet av Froland kommune og Det Norske Videnskaps-Akademi, Oslo.
Avviklingen av konkurransen foregår i nært samarbeid med Froland kommune og Universitetet i Agder (UiA).
To innledende runder ble avviklet via internett. De 12 beste klassene i de innledende rundene fikk sende et lag til semifinalen, og de tre beste lagene i semifinalen gikk videre til finalen.

Ikke favoritter før finalen
- For det første kom vi "så vidt" med i finalen i Arendal. Vi var tre poeng foran Ringstabekk fra Asker som kom på 4. plass i semifinalen som gikk over to deler. Lierbyen skole fikk 100 poeng, Tolga skole  i Hedmark  102 og Oddemarka skole i Vest Agder 108, forteller lærer Frode Trolsrud Berg.

- Men i finalen startet alle tre lag med "blanke ark", og det ble virkelig en spennende finale. Lierbyen var i ledelsen fra og med den tredje av fem oppgaver. Lierbyen var ett poeng og to poeng foran før den siste oppgaven. Det var mulig å få 5 poeng på hver oppgave. Elevene virket mer og mer sikre på at dette kom til å gå. De klarte å kose seg underveis, lot seg ikke prege av alvoret - verken pengene de kunne vinne, turen til Island, muligheten til være på samme tilstelning som kongen ( se program for Abeldagen nedenfor, red anm) eller publikum lot de seg affisere av, forteller Frode.
- Etter innlevert siste oppgave fikk jeg tommelen opp av en av dem - han skjønte at seieren var i boks. Hoveddommeren lot seg imponere av resonneringen til elevene mine - noe de også fikk god uttelling for.

Lierbyen vant med 19 poeng, 2. plass gikk til Tolga med 16 poeng og Oddemarka  fikk 14 poeng

Tolga fikk en sjekk på 15 000 kr for andreplassen, mens òg Oddemarka ble belønnet med 10 000 kr.

- Det er en veldig fin konkurranseform der elevene får diskutert mye matematikk og løst oppgaver de sjelden møter i læreverk, sier Frode Trolsrud Berg som håper på noe kommunal støtte til turen til Island.

Men før den tid er vinnerlaget og Frode invitert til å delta på Holmboeprisutdelingen 23. mai og Abeldagen 24. mai.

Liungene får guiding i DnB og Norges bank. Mandag 23. mai blir det lunsj hos DnBNor, og senere blir det guidet tur og presentasjoner. På kvelden er det middag på Aker Brygge. Gruppa skal overnattes i Oslo.

Holmboeprisen
Norsk matematikkråd vil i 2011 for sjuende gang dele ut Bernt Michael Holmboes minnepris. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen overrekker prisen.

Holmboeprisen, som er oppkalt etter Abels matematikklærer, kan gis til en eller flere matematikklærere i norsk grunnskole eller videregående skole. Prisen, som er finansiert av Abelfondet, er på kr 100 000 og deles mellom prisvinneren og skolen han eller hun kommer fra. Bernt Michael Holmboe (1795–1850) var matematikklærer ved Christiania katedralskole. Det var han som oppdaget talentet til Niels Henrik Abel, og hjalp ham frem på begynnelsen av hans matematiske karriere. Gjennom hele Abels liv var Holmboe hans nære venn og støttespiller. Holmboe var også lærebokforfatter, og ble senere professor ved Universitetet.

Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet at Abelprisen 2011 tildeles John Milnor, Institute for Mathematical Sciences, Stony Brook University, New York ”for banebrytende oppdagelser innenfor topologi, geometri og algebra.”

Tirsdag 24. mai blir det presentasjon av vinnerlaget i Norges Bank. Videre lunsj guidet tur i Norges Bank. Så blir det prisutdeling i Gamle Logen der de har reserverte seter i Logen ved Abelprisseremonien. Kong Harald overrekker årets Abelpris til John Milnor under seremonien i Gamle Logen i Oslo. Umiddelbart etter prisseremonien blir det en mottakelse.
Abelprisen ble etablert av Stortinget i 2002 i forbindelse med 200-årsjubileet for Niels Henrik Abels fødsel. Prisen har på kort tid vunnet ry som verdens viktigste matematikkpris, på lik linje med Nobelprisene i fysikk, kjemi, økonomi og medisin. I statuttene for Abelprisen er det formulert to hovedoppgaver
- Å dele ut en høythengende matematikkpris
- Å bidra til å styrke interessen for matematikk og realfag blant barn og unge.

Niels Henrik Abel ble født 5. august 1802, er Norges internasjonalt mest kjente matematiker. Til tross for at han døde bare 27 år gammel, rakk han å skrive flere banebrytende avhandlinger. De fleste ble kjent etter hans død.

Forrige artikkel:Eiksetraområdet bestNeste artikkel:Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Søndag 1. mai 2011 22:37: Bjørg Ege
Gratulerer til både elevene og ikke minst læreren! Dette var fantastisk!
Mandag 2. mai 2011 23:36: Rune T. Berg
Dette står det virkelig respekt av i høyeste potens! Svært godt jobba av dere elever og deg broder'n. Kos dere på prisutdeling og på Island :-)
Tirsdag 3. mai 2011 14:25: Maren
Gratulerer med seieren! Utrolig godt jobba av alle 5!
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode