Brødre på groundhopping
Rune og Frode Trolsrud Berg "samler" på engelske fotballarenaer. I helgen reiser Tottenham-supporterne over til øyeriket for å få nye opplevelser.
- Jeg har besøkt 49 arenaer, forteller eldstebror Frode. I løpet av de nærmeste dagene skal han se nye tre kamper. Øyvind Werrum fra Tranby, bosatt i Tønsberg, har besøkt flest hittil, 30 flere enn Frode. Rune vil komme opp i 25 arenaer i løpet av helgen.- Da kan jeg også registrere meg på lista på den etter hvert lange lista av "groundhoppere", fordi 25 besøk er minstekravet der, forteller han. Fra hver arenabesøk kjøper de med seg ei supporterlue som "bevis"på at de har vært der, så de har etter hvert et stort utvalg og er derfor godt utrustet mot vinterkulden -
I morgen er brødrene på plass på Ricoh Arena i Coventry for å se hjemmelaget spille mot Middleborrough (Championship, nivå 2). For de som måtte være litt usikker; byen Coventry ligger i den engelske regionen Vest-Midlands, omtrent tre mil øst for Birmingham.
Men søndag kan det virkelig bli en opplevelse, mener gutta. Da reiser de til Etihad Stadium som er den engelske fotballklubben Manchester Citys hjemmebane. Arenaen ble åpnet 25. juli 2002, da som City of Manchester Stadium. Motstander er deres eget lag Tottenham Hotspurs. Det lyser forventning i blikket hos brødrene før toppoppgjøret i Premièr League. Frode og Rune er for øvrig to av den norske supporterklubbens 2 945 medlemmer.
Mens Rune skiller lag med storebror Frode etter kampen på søndag. Rune reiser hjem for å undervise på Tranby skole. Frode reiser videre. Den 52. arenaen for Frode blir besøket på Stevenage sin arena, The Lamix Stadium, som har en kapasitet på ca 7000 tilskuere.
Les mer her: http://www.stevenagefc.com/page/Stadium/0,,10839,00.html
- Hva er den fineste arenaen? - Vanskelig å si, men både Arsenals og Manchester-klubbenes hjemmebaner er flotte, mens de synes det er for trangt på Tottenhams arena White Hart Lane. Ellers er det sjarmerende på Fulhams hjemmebane, Craven Cottage, med verneverdige tribuner fra 40-50-tallet. Vi var der i desember 2008. Peterborough har også en gammel ståtribune på sin arena (London Road, red anm), forteller de.
Avkobling og kulturlæring
Det er fin avkobling fra lærerjobben når de er i fotballens hjemland. Frode jobber på Lierbyen og Rune på Tranby skole. Begge jobber med språk. Frode underviser i engelsk, Rune i norsk og spansk.
Jeg er engelsklærer, så turene gir meg fine muligheter til å praktisere språket, sier Frode. - Og så lærer vi svært mye om den engelske kulturen. Vi tar masse bilder. I fjor var vi, blant annet, i Glasgow for å se Celtic mot Rangers. - Der er stemningen nesten uvirkelig. Man bør ikke bruke et Celtic-skjerf i et område der Rangers har tilhengere, sier Rune.
- Vi prøver å overnatte i hver by der arenaen ligger, forteller Frode. - Å forflytte seg fra by til by er lett. Det går så mange tog. Og så er det så mange steder jeg for øvrig ønsker å se i forbindelse med turene, for eksempel Stonehenge (forhistorisk monument, red anm), sier Frode. - Ellers så har vi røtter fra England via farmor, familienavnet Landers, kan spores helt tilbake til 1600-tallet.
Spesielle opplevelser
Brødrene har vært Tottenham-supportere siden 1986, da klubben spilte cupfinale mot nettopp Coventry.
- Både mor og far har vært på White Hart Lane tre ganger, bekrefter Rune. Turene til de forskjellige arenaene startet romjulen 2008, så spesielt Frode har rukket mye på vel tre år.
Vi setter sammen pakker selv, det vil si vi at vi sjekker terminlista og bestiller billetter i god tid, så bestiller vi flybilletter. Det blir billigst.
Det mest fengslende er å besøke en gammel arena. Som eksempel nevner de Oxford med ståtribunen. Laget spiller på 4. nivå. Men klubben samler gjerne 8000 tilskuere. De nevner også supporterlaget til Wimbledon utenfor London som ble dannet da klubbens eier Røkkei 2003 flyttet klubben fra Merton i Sørvest-London nordover til Milton Keynes. Året eter byttet klubben navn til Milton Keynes Dons. Nå har supporterlaget kommet seg opp på 4. nivå. - Jeg så laget spille mot Crawley i høst, forteller Rune.
Ellers så har de opplevd både kulde og dårlig vær. - På en arena gjorde arrangøren forsøk på å tine opp banen ved å utplassere tønner oppvarmet med kull. Det var ingen moderne bane med undervarme tydeligvis, forteller Rune. De glemmer heller ikke kampen i Cardiff på Cardiff City Stadium, da det haglet inn på tribunen.
Brødrene Berg er også godsetsupportere og "samler" på arenabesøk i Norge. De har vært både på Lerkendal i Trondheim, på Aker stadion i Molde og på Alfheim i Tromsø for å se Strømsgodset kjempe om poeng. I 2012 har de planer å besøke både Fosshaugane i Sogndal og Viking stadion i Stavanger.
Les mer om supporterunionen, oversikt og info: http://www.supporterunionen.com/
Her er reglementet for groundhopping: http://www.supporterunionen.com/index.php/groundhopper/reglement
I bildegalleriet kan observante lesere se at brødrene har besøkt St Andrews i Birmingham, Bloomfield Road i Blackpool, Queens Park Rangers bane Loftus Road og City Ground i Nottingham. Merk deg bildet, der tønner blir brukt for å tine opp frosten på en arena. Og bildet som bekrefter at fish- and chipsmåltidene ofte er obligatoriske før kamper.
Og vil du lese om Ray, Norges råeste groundhopper, se her: http://www.vg.no/sport/fotball/engelsk/artikkel.php?artid=576571
Et (lett?) spørsmål til leserne; - Hvilke bilder forbinder dere med Nottingham? - Og hvorfor?