Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: e304a2db633cf0be1d944d529d1ccfb6

Miljøbløff eller virkelighet?

Lier Everk garanterer at all strøm de leverer kommer fra ”de reneste fornybare energikilder”. Men stemmer det?

Tenk å kunne sette på panelovnene og la lyset flomme i hele huset uten at det bidrar til forurensning, og det mens våre naboland oser av kullkraftverk og dårlig samvittighet. Riktig miljøvennlig ville det vært, men dessverre er det nok ikke slik likevel.

- All strøm som leveres til norske strømkunder består av en blanding av strøm produsert på ulike måter, slo forbrukerombudet nylig fast og la ned forbud mot reklamekampanjen til et oslofirma som ville kapre kunder med sin påstått miljøvennlige strøm.

Til Nettavisen E-24 sier forbrukerombud Gry Nergård at oslofirmaet kaller seg en miljøvennlig leverandør som "tilbyr kun strøm fra rene fornybare energikilder som vind, vann og bio”. Det liker hun dårlig.

Forbrukerombudet sier at strømmen alle nordmenn kjøper "består av den blandingen som til enhver tid er på det norske strømnettet. Sannheten er at den kommer fra det samme strømnettet og inneholder både vannkraft, kullkraft, atomkraft og all annen energi som leveres til strømmarkedet vårt”.

Hva sier Lier Everk til kundene?
Hos oss får du kun strøm fra de reneste fornybare energikildene", skrev kraftselskapet i Oslo. Lier Everk sier det slik: ”Vi leverer 100%  fornybar strøm til alle våre kunder – utelukkende fra fornybar vannkraft”.

Lier Everk lover samtidig at de kan ”gi en garanti for at våre kunders strømforbruk ikke bidrar til økte CO2 utslipp”.

Mikser strøm og matsikkerhet?
Men Lier Everk går enda lenger i markedsføringsiveren enn selskapet forbrukerombudet slo ned på: ”Mange er opptatt av hva de spiser og at matvarene kommer fra trygge kilder. Men har du tenkt over hvor strømmen til tilbereding av maten kommer fra?”

Mener Lier Everk at maten blir mindre sunn om den varmes med strøm fra en annen leverandør, eller ”bare” at den globale oppvarmingen blir fremskyndet?

Lier Everk kommenterer
Vi har bedt Lier Everk vurdere om det som fremkommer fra forbrukerombudet også kan ramme ord og uttrykk som benyttes i Lier Everks egen markedsføring. Her er svaret:

- Ja, vi leverer fornybar energi til alle våre husholdningskunder. Måten vi sørger for dette er å kjøpe sertifikater fra en vannkraftprodusent som er med i bransjens egen ordning på dette sertifikatmarkedet som faktisk er et internasjonalt marked. Norske vannkraftprodusenter må sertifisere seg og årlig gjennomgå en revisjon som verifiserer riktigheten av de sertifikatene de har solgt til aktører som oss.

- Vi har valgt å la sertifikatet følge de kraftleveransene som vi har solgt til alle våre privatkunder i og utenfor Lier uten tillegg i prisen. Dette har vært og er en viktig del av vår miljøstrategi herunder miljøprofil.

- At ordningen med fornybare sertifikater er vanskelig å forstå rent fysisk skjønner vi, men innenfor dagens norske og europeiske modellen er det slik de har valgt å organisere dette.

- Garantien sier ikke at all strøm du får i kontakten din er kommet fra en bestemt kilde. Opprinnelsesdeklarasjonen gir opplysninger om hvordan en mengde strøm lik den som blir levert hjem til deg er produsert. En garanti om fornybar produksjon sikrer at pengene går til å oppmuntre fornybar kraftproduksjon. Jo flere som velger dette produktet, desto større oppmuntring.

- Statnett er gitt oppgaven å utstede opprinnelsesgarantier til kraftprodusenter i Norge. Systemet for håndtering av opprinnelsesgarantier for elektrisk energi kontrolleres av en ekstern revisor. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pålegger kraftleverandørene å informere om opprinnelsen til leveransen av elektrisitet i reklamemateriell og på fakturaen. Dette kalles varedeklarasjon av elektrisk energi.

Med vennlig hilsen,
Lier Everk AS
Geir Andersen

Forrige artikkel:Bare èn ledig plassNeste artikkel:Lærerlykke
Flere artikler

2022 Sylling Hardcode